• No results found

4.2 HET LEVEN VAN DE ANDERE BEWONERS VAN ZEEBURGEREILAND

4.2.2 VERGELIJKING MET DE STATUSHOUDERS

In de vorige paragraaf is duidelijk geworden hoe en of de statushouders de andere bewoners tegen komen. In deze paragraaf zal een vergelijking worden gemaakt tussen de dagelijkse levens van de statushouders en de andere bewoners. Zo zal duidelijk worden in hoeverre dit van elkaar verschilt, of wellicht overeenkomt. Per onderdeel zal een korte vergelijking worden gemaakt waar uiteindelijk een gezamenlijke conclusie uit zal worden getrokken.

Boodschappen

Wanneer naar de boodschappen patronen van de statushouders en de andere bewoner gekeken wordt, valt gelijk op dat de statushouders het overgrote gedeelte van de boodschappen in de Javastraat doet. Van de andere bewoners heeft alleen R3 de Javastraat genoemd, maar hij doet daar geen boodschappen. De rest van de boodschappen doen de statushouders wel in dezelfde soort winkels, zoals de Vomar en de Albert Heijn op IJburg. De andere bewoners doen de boodschappen meer op de werklocatie en onderweg, de statushouders kiezen echt een supermarkt uit om naar toe te gaan. Waar de prijzen een grote rol spelen voor de statushouders, kiezen de andere bewoners meer op basis van hun eigen waarden. Dit betekent dat ze bijvoorbeeld de buurtsupermarkt willen steunen omdat ze nieuw zijn, maar de statushouders liever niet gaan omdat het te duur is. Ook doen de meeste andere bewoners de boodschappen met de auto, waar de statushouders vaker met de fiets of het openbare vervoer gaan.

Sporten

Opvallend is dat de statushouders bijna allemaal naar de sportschool gaan, meerdere keren per week. Het lijkt er op dat ze zichzelf bezig willen houden, maar geven ook als reden dat ze het heel leuk vinden. Wellicht is dat ook iets wat normaler is in hun cultuur, want de andere bewoners hebben dit allemaal niet genoemd. Sommige doen wel aan sporten, maar gaan niet naar de sportschool. Of dit speelt niet zo’n grote rol in hun leven. Zij wandelen veel, doen aan yoga of fietsen. Dit doen de statushouders echter ook. Het kwam ook over alsof de statushouders het sporten als therapie gebruiken, maar dit is niet expliciet zo gezegd.

Activiteiten op Zeeburgereiland

Er worden door de statushouders en de andere bewoners nog heel wat andere activiteiten ondernomen op en rondom Zeeburgereiland. De hoofdactiviteiten van de statushouders op het eiland vinden plaats in de buurtkamer en het taalcafé. Daarnaast zitten drie van de zeven in

een groep genaamd IMBY en ondernemen zij activiteiten met deze groep. Er zijn verder weinig voorzieningen om activiteiten te ondernemen. Toch ondernemen de meeste van de andere bewoners nog meer en hele andere activiteiten. Geen van de ondervraagde andere bewoners bezoekt de buurtkamer, terwijl ze wel allemaal op de hoogte zijn van de activiteiten daar. Slechts één van de andere bewoners gaat naar het taalcafé. Op deze manier lijkt het er op dat op deze activiteiten niet zon grote mix bestaat wat betreft de bezoekers.

De activiteiten die de andere bewoners wel ondernemen zijn bijvoorbeeld culturele activiteiten zoals een kunstroute en een rondleiding van een stadsecoloog. De bewoners lijken hier goed van op de hoogte, maar de statushouders niet. Er zijn ook moestuinen op het eiland, waar een bewoner een tuintje heeft. De andere bewoners bezoeken de restaurants op het eiland, waar de statushouders niets over gezegd hebben. Ook worden activiteiten door de andere bewoners zelf georganiseerd, zoals een lezing voor bewoners over de scholieren op het eiland en een weggeefmarkt voor nieuwkomers. Op de weggeefmarkt komen de statushouders en de andere bewoners elkaar wel weer tegen, maar ze zijn niet beide deelnemers van de activiteit. Een activiteit waar sommige statushouders en bijna alle andere bewoners wel allebei heen gaan, is de meet-up. Dit is een informatie avond voor Zeeburgereiland en wordt goed bezocht.

Gebruik Openbare ruimte

Een overeenkomst tussen de statushouders en de andere bewoners is het wandelen over het eiland. Dit doen zij langs het water, over de dijk. Hier wandelen veel hond eigenaren, maar ook andere buren. R2 en SH1 hebben zelfs dezelfde verklaring gegeven voor het wandelen, namelijk dat ze aan het verkennen zijn. Toevallig zijn zij allebei opgeleid tot architect. Verder wordt de openbare ruimte gebruikt om te sporten, zoals hardlopen en het doen van yoga. Er wordt nog weinig voor de rest op straat gedaan, omdat er nog veel in aanbouw is. Door de wijk zelf wordt niet veel gewandeld en er wordt door beide groepen gesteld dat het nog niet levendig is op straat. De statushouders missen dit en zien dit graag meer worden.

De andere bewoners gebruiken de openbare ruimte ook nog door buiten te gaan badmintonnen of te voetballen op de sportvelden in het midden. Ook worden er in de Kea Boumanstraat picknicktafels neergezet en komen de buren hier samen. Dit wordt niet zo gedaan door de statushouders. Eén van de statushouders heeft wel eens gevoetbald met een groep bewoners. Verder gebruiken zij de openbare ruimte nog niet zo intensief, omdat ze vinden dat er nog te weinig voorzieningen zijn. Wel vinden ze dit belangrijk, dat er lokale voorzieningen zijn. Dit kwam vaak naar voren, de statushouders missen de lokale voorzieningen en hechten hier veel waarde aan. Ze vinden dat er eigenlijk al voorzieningen zouden moeten zijn geweest, voordat ze er zouden komen te wonen. Ook zegt SH1 dat hij de levendigheid van spelende kinderen mist, in Syrië was dit vanzelfsprekend.

Andere activiteiten

Als het gaat om andere activiteiten buiten het eiland, ondernemen zowel de statushouders als de andere bewoners veel. De statushouders gaan sporten, op bezoek bij vrienden, naar een café of de stad in. SH2 gaat ook wel eens naar feesten in Paradiso. De andere bewoners ondernemen culturele activiteiten zoals naar de film gaan, het bezoeken van concerten en afspreken met vrienden. Ook worden de families veel bezocht. De statushouders kunnen dit niet allemaal, maar de familie en vrienden die wel in Nederland wonen worden graag bezocht. Zo bezoekt SH2 zijn zus in Haarlem, SH4 haar broer in Amsterdam Zuidoost en SH5 heeft haar beste vriendin uit Syrië wel eens opgezocht in Nijmegen. Het verschilt wel, de andere bewoners gaan vaker met de auto en de statushouders nemen vaker het openbaar vervoer.

Beide groepen fietsen daarnaast graag als het weer het toelaat.

Werk en opleiding

Op de individuele opleidingen en het werk van de andere bewoners is niet uitgebreid ingegaan, maar alle ondervraagde andere bewoners werken en één studeert ook. Ze werken niet allemaal fulltime, de meeste werken parttime. Hun dagelijks leven lijkt wel sterk rondom hun werk gevormd te zijn, aangezien ze andere activiteiten hier op aanpassen. Ook hebben alle vijf de respondenten gestudeerd, of studeert nog en zijn hoger opgeleid. Van de statushouders werken er maar twee, waarvan één een stage doet en de ander werkt in de bediening. Alle statushouders zijn echter bezig met verder komen in hun carrière, ze zijn op zoek naar een baan of gaan een opleiding doen. Vier van de zeven statushouders heeft in het land van oorsprong gestudeerd en zijn hoger opgeleid. De andere drie hebben de middelbare school gedaan en al gewerkt in het land van oorsprong.

Een opvallend verschil is daarnaast de taalcursus die de statushouders volgen. Dit neemt veel tijd in beslag en lijkt bijna op een baan. Daarnaast zijn zij nog op zoek naar een baan of een opleiding die zij willen volgen. Toch lijken ze een bepaalde reactie op de inactiviteit te hebben, omdat hun leven nu zo anders is dan in het land van oorsprong. De statushouders hebben behoefte aan structuur en willen graag werken, net zoals de andere bewoners van het eiland doen.

Contacten – sociaal netwerk

De statushouders lijken de andere statushouders erg op te zoeken, ze kennen ook bijna allemaal de andere Syriërs in hun eigen gebouw. De andere buren kennen ze meestal niet, maar zeggen ze wel altijd gedag. Met enkele buren maken ze wel eens een praatje, maar vaak blijft het bij gedag zeggen. Verder ontmoeten ze de statushouders en andere buren in de buurtkamer, bij het taalcafé en enkelen door activiteiten te ondernemen met de IMBY groep. Alleen SH1 lijkt veel contacten te leggen, hij ontmoet elke week een nieuwe buurman of vrouw. Een Syrisch stel heeft een oproep op Facebook geplaatst en hebben hierdoor een ouders vriendin ontmoet waarmee ze wekelijks eten. Ook gaan sommige samen sporten of ontmoeten andere statushouders in de sportschool. Daarnaast hebben veel mannen vrienden gemaakt in het AZC en gaan ze hier nog steeds mee om. Ze vertellen dat ze graag meer Nederlandse contacten op zouden willen doen, maar weten niet zo goed hoe. Wellicht dat ze meer Nederlandse contacten kunnen opdoen wanneer ze aan het werk kunnen, zoals bij SH1 het geval is.

De andere bewoners hebben allemaal al een bestaand sociaal netwerk en lijken ook te investeren in het opbouwen van een sociaal netwerk op het eiland. Zij zeggen allemaal gedag op straat en maken vaak een praatje met passerende buren. Vooral tijdens het wandelen en in hun eigen gebouwen of op straat ontmoeten zij de buren. Ze lijken heel open en weten ook veel van hun buren af. Ze willen zich graag inzetten om contacten te leggen, zo beschrijft R5 dat ze graag goed buurschap inzet. De student heeft vooral contacten in zijn eigen gebouw, niet op het eiland. De contacten die hij heeft in het gebouw zijn intensief en ze doen vaak dingen samen, hij vertelt dat hij graag met gelijkgestemden om gaat. De andere bewoners geven wel toe dat ze eigenlijk niet met statushouders om gaan, terwijl ze wel weten dat ook zij op het eiland wonen.

Online community

Beide groepen gebruiken social media om te communiceren met de buren en om op de hoogte te blijven van wat er gebeurt op het eiland. Toch zijn hier verschillen in de merken. De statushouders zijn lid van andere groepen dan de meeste andere bewoners. Er is een speciale groep voor statushouders, connect to Zeeburgereiland. Hier heeft geen van de andere

bewoners het over gehad. Zij zijn vooral lid van de algemene groepen en de groepen voor hun eigen gebouw. De statushouders zijn lid van deze speciale groep, de algemene groepen en maken gebruik van WhatsApp als ze bij de IMBY groep zitten. De andere bewoners hebben ook WhatsApp groepen, dit zijn selecte groepen bestaande uit buren uit hetzelfde gebouw of dezelfde straat. De studenten hebben een hele eigen online community.

Huistoewijzing

Als laatste bestaat er een groot verschil tussen hoe de statushouders en de andere bewoners aan hun huis zijn gekomen. De statushouders zijn geplaatst en hebben geen eigen keuze hier in gehad, behalve dan de stad voorkeur. De andere bewoners hebben bewust voor het eiland gekozen en sommigen hebben zelfs enkele jaren geweten dat ze hier zouden komen wonen. Hierdoor hebben zij al contacten kunnen leggen en bijvoorbeeld meet-ups kunnen bezoeken. Ook wisten ze van te voren dat er weinig voorzieningen waren, waar de statushouders niets van af wisten van te voren. Zij hebben zich hier dan ook op voor kunnen bereiden en vinden dit minder een probleem.

Concluderend valt te stellen dat er verschillende overeenkomsten zijn, maar vooral ook veel verschillen. De grootste verschillen lijken te komen door culturele verschillen en door het verschil in dagelijkse structuur. De andere bewoners werken allemaal en bouwen de rest van hun leven hier om heen op. De statushouders moeten een taalcursus volgen, een nieuw sociaal netwerk opbouwen en daarnaast een baan of opleiding zoeken. Zij hebben allemaal geen auto en verplaatsen zich vooral via het openbaar vervoer. Hierdoor lijkt het leven van de statushouders meer gefocust op en rondom het eiland, ze zoeken de dichtstbijzijnde voorzieningen op. De levens van de andere bewoners zijn ook gefocust op het eiland, maar meer gericht op een manier die zij zelf kiezen. Zij hebben meer ruimte om leuke dingen te doen, aangezien ze de basis van hun dagelijks leven al op orde hebben.