• No results found

4.2 HET LEVEN VAN DE ANDERE BEWONERS VAN ZEEBURGEREILAND

4.2.1 INTRODUCTIE VAN HET DAGELIJKS LEVEN

Uit vijf interviews wordt geprobeerd een beeld te geven van het dagelijks leven van de andere bewoners van Zeeburgereiland. In deze paragraaf zal aan de hand van wat dagelijkse bezigheden een beeld worden gegeven van het dagelijks leven van de andere bewoners. Ook zullen de contacten een rol spelen en hoe zij zich in de buurt voelen.

Ondanks dat alle vijf de respondenten de boodschappen vooral onderweg of in de buurt van werk of andere activiteiten doen, maken ze ook graag en steeds meer gebruik van de openbare ruimte en voorzieningen op Zeeburgereiland. R1 heeft lang in de Pijp gewoond met haar man en twee kinderen, nu woont ze alweer bijna twee jaar op Zeeburgereiland in een koopwoning.

Haar kinderen gaan nog in de Pijp naar school en zij werkt in het centrum. Vaak laat ze haar boodschappen bezorgen, of doet ze ze in de buurt van haar werk. Maar sinds kort gaat ze vaker naar de nieuwe buurtsuper.

‘En ik vind dat deze supermarkt gewoon een beetje gesteund moet worden.’

R2 haalt zijn boodschappen ook in de buurt van zijn werk, in Purmerend, of rijdt wel eens langs de supermarkt in Noord. Dit is op de weg terug van zijn werk. Hij is wel eens langs de buurtsuper gegaan, maar vindt de versheid van de producten niet zo goed. Ook komt hij niemand tegen in de buurtsuper en lijkt het alsof hij de enige is. R3 gaat ook wel naar de buurtsuper, maar doet de meeste boodschappen in Amsterdam Oost. Hij studeert hier en daar zitten veel Albert Heijn locaties. Hij vertelt ook dat wanneer hij naar de buurtsuper gaat, hij bijna geen contact heeft met anderen.

‘Je loopt naar de supermarkt toe en dan loop je naar je woning,. Dus je hebt hier niet mensen die spontaan buiten lopen of relaxen onder een boom. Dat hele gevoel dat het hier leeft, dat ontbreekt eigenlijk.’

R4 woont met haar partner en dochter in de Kea Boumanstraat in een zelfbouwwoning. Deze straat is als eerste opgeleverd en de meeste mensen wonen er al bijna vier jaar. R4 woont er nu anderhalf jaar. Zij en haar partner werken samen en beide van uit huis. Ze zijn dus vaak thuis en doen de boodschappen in de buurt, bij de Albert Heijn en de buurtsuper. Daarnaast werken ze ook soms op locatie in de Aker, dan doen ze hun boodschappen bij het Slotermeerplein. Ze zitten niet zo vast aan een bepaalde supermarkt. R5 is heel blij met de nieuwe wijksupermarkt op Science park. Hier gaat zij graag met haar man naar toe met de auto. Daarnaast gaan ze naar de landmarkt, een biologische supermarkt in de buurt van Zeeburgereiland. Geen andere bewoner heeft deze supermarkt genoemd. R5 denkt dat dat komt door de prijzen.

‘Als mensen zeggen nou he, verdorie geen supermarkt in de buurt, zeg ik van ja er is toch Landmarkt. Ja maar die is zo duur..’

Daarnaast gaan ze ook wel eens naar de buurtsuper. Ook zij vertelt dat ze weinig mensen tegen komt tijdens het boodschappen doen. Ze wijt het aan de winter en dat veel mensen binnen zitten.

Over het algemeen doen de respondenten dus hun boodschappen erg gespreid. Hierbij is het vooral afhankelijk van de werklocatie. Ook spelen eigen waarden mee, namelijk het steunen van de buurtsuper of ze kiezen voor een supermarkt waar ze de producten vers en goed vinden. De prijzen lijken niet zo’n grote rol te spelen.

Gebruik van de openbare ruimte en andere activiteiten op Zeeburgereiland

Alle respondenten maken graag gebruik van de openbare ruimte op Zeeburgereiland en doen mee aan activiteiten op het eiland. R1 wandelt graag in de natuur, wat volgens haar makkelijker gaat vanaf Zeeburgereiland want Durgerdam lijkt de achtertuin. R2 gaat ook vaak wandelen in het weekend en is nog het weekend voor het interview naar IJburg gelopen met zijn vriendin, langs het water. Hij komt dan niet zo veel mensen tegen. Verder onderneemt hij nog niet zo veel op het eiland. Hij vertelt dat hij nog in de verkennende fase zit.

bent. En, er zijn hier nog geen dingen waar ik van denk, daar moet ik naar toe op zaterdag ofzo.’

Ook R4 wandelt graag en dan met de honden, hierdoor wandelen zij elke dag langs het water. Daarnaast gebruikt zij de steiger aan het water voor ochtend yoga. Door het wandelen, de yoga en in de tuin werken, ontmoet ze veel buren. Zo weet ze ook waar veel andere hond eigenaren wonen en maakt ze vaak praatjes onderweg. Hierdoor hebben ze een man leren kennen die aan de andere kant van het eiland woont.

‘Hij kampt met zijn gezondheid, maar hij loopt toch elke dag die dijk op en neer, dus dan zie je hem weer lopen. Nou, dan groet je even, heb je een praatje. En zo met meer mensen.’ R5 en haar man gaan graag hardlopen en wandelen over het eiland. Dit doen zij ook als er bezoek is, om de variatie van het eiland te laten zien. Zij komen vaak mensen tegen, dit zijn dan vaak dezelfde mensen die intensief gebruik maken van de dijk. Voor R3 vinden de activiteiten die hij doet op het eiland vooral in zijn eigen gebouw plaats. Hij heeft een keer gewandeld over het eiland om foto’s te maken, maar was een beetje teleurgesteld en doet dit nu niet meer. In zijn studentengebouw wordt daarnaast ook veel georganiseerd, hij is zelf lid van de activiteitencommissie. Er wonen voor de helft internationale studenten en verder Nederlandse studenten. Binnen het gebouw worden feesten en andere activiteiten georganiseerd. R3 vindt dit wel genoeg en heeft geen tijd om nog aan andere activiteiten op het eiland deel te nemen.

De rest van de openbare ruimte wordt ook steeds meer gebruikt. Ondanks dat het nog niet heel levendig lijkt te zijn op straat, gebeurt er wel al wat in de Kea Boumanstraat. Hier woont R4. Door de bouwwerkzaamheden aan de achterkant, verplaatst het leven zich meer naar de voorkant. Dit is aan de kant van het water en de dijk waar ook veel mensen wandelen. Vooral het wandelen is populair in het dagelijks leven van de bewoners. Wandelen langs de dijk en richting IJburg of Durgerdam. Elke respondent gaat wel eens over het eiland wandelen, behalve de student R3.. In de zomer wordt er meer gebruik maakt van de openbare ruimte. Zo gaan ze wel eens badmintonnen op straat of voetballen op het grote voetbalveld.

Andere activiteiten op Zeeburgereiland

Op het eiland worden al enkele activiteiten georganiseerd. De geïnterviewde bewoners zijn hier goed van op de hoogte en enkele organiseren de activiteiten ook zelf. Zoals R4 die een informatieavond heeft georganiseerd voor de bewoners. Dit ging over hoe om te gaan met de scholieren op het eiland. Aangezien er drie scholen komen en er nu al wat overlast wordt ervaren. R1 woont in Nautilus, een gebouw ontstaan uit Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), waar ze verschillende activiteiten organiseren. Een daarvan is het taalcafé en daarnaast is er ook wel eens een weggeefmarkt georganiseerd. R1 gaat ook graag naar de activiteiten die worden georganiseerd voor de bewoners van het eiland, bijvoorbeeld de kunstroute die plaatsvond op een zaterdag en zondag.

‘Was heel erg leuk ja, heel veel verschillende dingen. Hier beneden waren allerlei exposities. We zijn bij, met twee vriendinnen uit dit pand ben ik bij Jesse Limmen gaan kijken. Dat is die kunstenaar die eerst Haddock had.’

R1 heeft ook een moestuin op het eiland, hier gaat zij elk weekend naar toe. Samen met wat mensen uit haar gebouw hebben zij een commissie buitenruimte. Dit noemt zij een slapende commissie op dit moment, maar eerder hebben ze zich bemoeid met het ontwikkelen van het

buurtpark.

‘Wat uiteindelijk een skatepark is geworden. Dus niet heel succesvol, misschien. Maar we hebben wel de schade beperkt weten te houden. In de zin dat rondom het skatepark zoveel mogelijk groen gepland is.’

Haar man leidt een zangkoor in Nautilus, waar nu ondertussen ook meer mensen van het eiland op af komen. Hij heeft eerder al geprobeerd een eilandkoor op te zetten, maar toen kwamen er weinig mensen op af. Het lijkt dus steeds meer te worden en R1 zegt dan ook dat het steeds meer een gewone buurt wordt. R2 doet naast het wandelen niet veel op het eiland. Hij wijt dit aan zijn werk, aangezien hij alleen in de avonden en in het weekend thuis is. Dan is hij moe en wil hij uitrusten of met zijn vriendin en familie doorbrengen.

‘En in het weekend ben ik het liefst met mijn vriendin samen, dus dan ben je ook niet zo dat je denkt van, laat ik eens dit of dat doen’

Ook denkt hij dat het komt doordat hij nog in de verkennende fase zit, hij is nog niet zo ver om op zaterdag aan activiteiten deel te nemen. In zijn gebouw, de Akropolis, worden ook veel activiteiten georganiseerd en ondernomen. Hij heeft geen behoefte aan het deelnemen hier aan, maar wellicht als hij met pensioen is. R4 onderneemt graag dingen op het eiland. Zo gaan ze wel eens naar Haddock en Bij Storm, restaurants op het eiland. Daarnaast zijn ze goed op de hoogte van de activiteiten die er zijn. Laatst was er een rondleiding met een stadsecoloog. Helaas konden ze niet.

‘Laatst konden we niet, toen was er een stadswandeling met een ecoloog hier. Dat was heel jammer, maar we waren er niet. Anders dan hadden we dat zo gedaan, weet je wel, super leuk.’

Binnenkort gaan ze een buurtfeest voor de Kea Boumanstraat organiseren met de buurman. Ze hebben ook nog plannen om meer verbindende activiteiten met de scholen te organiseren voor de hele buurt. R5 zit in het bestuur van de parkeergarage in haar straat. Daarnaast hebben zij een afvalbak geadopteerd, omdat ze het heel belangrijk vinden dat de buurt schoon blijft. Bijna alle respondenten zijn wel eens naar de meet-ups geweest, of gaan er elke keer heen. De meet-ups worden georganiseerd door Pakhuis de Zwijger en de gemeente van Amsterdam. Op deze meet-ups is het de bedoeling dat er samen in gesprek gegaan wordt over de toekomst van het eiland. R5 is hier mee begonnen om binding te krijgen met de wijk, nog voor dat ze er woonden. Inmiddels zit ze zelfs in de organisatie van het programma. R2 is laatst voor het eerst gegaan, en vindt het heel interessant om te weten wat de plannen voor het eiland zijn. Toch vindt hij de informatieverstrekking niet zo goed en is bang dat er frictie ontstaat over een kwestie. Hierdoor heeft hij minder zin om er naar toe te gaan. R1 gaat bijna altijd en R3 is er echter nog nooit geweest.

De bewoners van het eiland lijken goed op de hoogte van de activiteiten die plaatsvinden en doen mee aan de activiteiten die ze interessant vinden. Ook organiseren ze zelf activiteiten op basis van wat er nodig lijkt te zijn in de wijk. Er wordt meegedacht met de plannen voor de openbare ruimte en de meesten gaan elke keer naar de meet-up.

Activiteiten buiten Zeeburgereiland

familie, doen culturele activiteiten en andere dagelijkse bezigheden die ze eerder in hun leven in Nederland al hebben opgebouwd. Ze hebben allemaal een baan en R3 studeert op het Science Park van de UvA. Zij gaan hier naar toe met de auto en ook vaak met de fiets, afhankelijk van de locatie. Alleen R1 heeft geen auto, maar wel een elektrische fiets.

Voorbeelden van activiteiten die ondernomen worden, zijn culturele activiteiten zoals naar de film gaan en het zingen in een koor. R1 zingt in een koor, spreekt vaak af met vrienden en gaat wel eens naar concerten of de opera. Ze onderneemt ontzettend veel, dus niet alleen op het eiland maar ook veel in het centrum. R2 gaat wel eens naar de stad en brengt de weekenden ook door bij zijn vriendin, in westerpark. R3 onderneemt veel meer in Amsterdam Oost dan op het eiland.

‘Toen ik hier aankwam dacht ik wel, goh er is hier niet echt wat. Dus elke keer als je ergens naartoe wilde of je echt wat leuks wilde doen, dan pakte je de fiets ging je naar Amsterdam Oost. Ik denk eigenlijk ook niet dat dat veel veranderd is. Er zijn niet veel faciliteiten bijgekomen op het eiland, behalve het supermarktje.’

Hij gaat soms naar IJburg voor zijn boodschappen, maar hij vertelt ook dat hij liever naar de omgeving van het Javaplein gaat omdat hij de atmosfeer daar fijner vindt. ‘Die chaos is wel fijn en dat heb je in IJburg niet echt. Dat voelt meer als een dooie bende.’ Ook hij gaat graag naar concerten toe, deze vinden meestal plaats in het centrum van Amsterdam en soms in Utrecht. R4 onderneemt veel op het eiland al, maar doet ook dingen buiten het eiland. Zo hebben zij en haar partner een cineville pas, waarmee je onbeperkt naar de film kan in filmhuizen. Dit doet zij graag in Amsterdam Oost. Ze hebben daarnaast een camper busje waar ze graag mee weg gaan in Nederland, de natuur in. R5 maakt graag tijd vrij voor haar vrienden en familie in het weekend.

‘Enne nou ja, we proberen ieder weekend een beetje een balans te krijgen tussen en nou ja, zorgen dat de koelkast weer vol is en dat we ook tijd vrij maken voor onze vrienden en familie.’

Al met al doen de andere bewoners vaak dingen buiten het eiland, vooral omdat er nog weinig voorzieningen zijn op het eiland. Het kwam als vanzelfsprekend over en de meesten doen vooral graag culturele dingen. Velen gaan naar concerten en de film. Dit zijn activiteiten die zij voorheen ook al ondernamen en nog steeds graag doen.

Sociale contacten

Door de interviews blijkt dat de andere bewoners van Zeeburgereiland al een sociaal netwerk hebben opgebouwd, maar er wordt ook al een sociaal netwerk opgebouwd op Zeeburgereiland. Zo zegt iedereen minimaal gedag tegen de buren en maakt al dan niet een praatje. R5 vindt dit meer dan normaal en maakte zeker in het begin vaak een praatje met passerende mensen. De mensen waren erg geïnteresseerd in ze omdat ze nieuw in de straat waren. Ze wonen in een deel waar veel gebouwen al eerder opgeleverd zijn. Ook wil R5 graag goed buurschap inzetten, zoals zij het zegt. Dus als ze mensen ziet in het huis aan de overkant of een raam staat ergens open, maakt ze ook een praatje. Via de verschillende commissies en besturen waar ze in zit, leert ze ook veel buren kennen. Wel wordt het gedag zeggen op straat steeds minder, wat ook met de winter te maken kan hebben.

‘En in het begin was het ook echt wel.. dat wordt wel wat minder naarmate. Nu, dat vind ik wel jammer, maar dat mensen op straat elkaar gewoon gedag zeggen.’

R4 maakt ook vaak een praatje met de buren en kent al heel wat mensen. Vooral mensen uit dezelfde straat. Zij woont er nu anderhalf jaar en vindt het burencontact erg leuk. Ze vergelijkt het ook met de binnenstad, waar ze eerst woonde, en vindt het burencontact veel leuker op het eiland dan daar.

‘Wat ik leuk vind is dat het, we hebben heel leuk burencontact. Dat vind ik heel leuk, en dat is heel anders dan in de binnenstad.’

Wat ook opvallend is, is dat vrienden van R4 en haar partner naast hun wonen. Het is één huis opgedeeld in drie appartementen. Daarnaast kent ze bijna alle buren in de straat bij naam en onderneemt veel met de buren. Ze is een thuiswerker en het valt haar op dat veel andere buren ook thuiswerken. Ze vindt het leuk om mensen te zien zitten en dit maakt de wijk levendig. R4 kent alleen niet zoveel mensen buiten de straat. Op de laatste meet-up heeft ze wel wat andere mensen ontmoet, maar weet inmiddels niet meer waar ze wonen op het eiland. R1 heeft ook veel contacten op het eiland, zij woont alweer bijna drie jaar hier. Doordat ze erg actief is en veel organiseert, leert ze veel mensen kennen. Ze kent bijna iedereen uit haar eigen gebouw en zegt dat het wel erg ons kent ons is. Ze onderneemt veel met haar vriendinnen uit het gebouw. In het gebouw zijn meerdere gemeenschappelijke ruimtes, waardoor er veel contact en een bepaalde manier van samenleven ontstaat.

‘En je deelt ook een aantal waarden met elkaar, dat proberen we althans. Duurzaamheid, sociaal, gezamenlijk.’

R2 woont ook in een gebouw waar bepaalde waarden en normen worden nagestreefd. Hij woont in een seniorenflat, waarvan het de bedoeling is dat mensen hier zo lang mogelijk kunnen blijven wonen.

‘Er is geen belletje ofzo, maar het is wel om ervoor te zorgen dat je langer zelfstandig zou kunnen wonen. Doordat je elkaar helpt ofzo, maar daarvan heb ik nog niet zoveel gemerkt.’ Ook is er een bestuur, worden er activiteiten georganiseerd en zijn er gemeenschappelijke ruimtes. R2 heeft hier nog niet veel gebruik van gemaakt, maar heeft wel goed contact met zijn directe buren. Als hij iemand tegen komt zegt hij altijd gedag en maakt een praatje. Hij kent niet veel andere mensen op het eiland. R3 richt zich eigenlijk alleen maar op zijn eigen gebouw, vooral wat sociaal contact betreft. Hij geeft als reden dat hij geen behoefte heeft aan meer contact en dat hij het fijn vindt om met gelijkgestemden om te gaan.

‘Nee, ik vind mijn studentenbubbel op zich wel prima. Ik bedoel als je je voorstelt dat er hier, 360 mensen die hier wonen in het gebouw. Dan denk ik niet per se, ik zou meer mensen moeten leren kennen, nee.’

Hij onderneemt veel in zijn eigen gebouw, heeft veel contact met zijn directe buren en ook zij hebben gemeenschappelijke ruimtes. Hij kent geen mensen van de rest van het eiland.

Wat opvallend is, is dat veel contact van de andere bewoners via de online wegen verloopt. Veel respondenten hebben het over WhatsApp groepen, een website van het gebouw of een Facebookgroep. Zo zijn er groepen voor de straat, algemene groepen voor het eiland en WhatsApp groepen voor iets kleinere groepen. De statushouder Facebookgroep is echter geen