• No results found

4.1 HET DAGELIJKS LEVEN VAN STATUSHOUDERS OP ZEEBURGEREILAND

4.1.4 HUISTOEWIJZING EN HULP VAN DE GEMEENTE

Nederlandse statushouders krijgen hulp van de gemeente bij het integreren, maar krijgen ook een huis toegewezen. Op Zeeburgereiland wonen al 90 statushouders in een sociale huurwoning van De Alliantie. Hoe deze toewijzing er aan toe gaat, was in het begin nog onbekend. Daarom is hier naar gevraagd bij de statushouders. Daarnaast biedt de gemeente begeleiding aan in de vorm van een klantmanager in samenwerking met een jobhunter (Gemeente Amsterdam, z.j.).

Wanneer gevraagd wordt naar de huistoewijzing, komen er vrij simpele antwoorden. Sommige vertellen wat meer dan de ander. SH1 vertelt dat hij in het kamp heeft gevraagd om in Amsterdam te mogen blijven, omdat hij het belangrijk vond om een goede baan te vinden. ‘After we get the status, we have a meeting. They asked us where you want to stay and why. You have four main reasons, if you have one of these reasons you can, they will say ok.’ SH2 vertelde dat er een wet is hier in Nederland, dat je na je registratie als statushouder een huis krijgt via de gemeente waar je je hebt ingeschreven.

‘There is a law here if you are a vluchteling, you uhm get a status, a permit. And after that you register yourself by the municipality and then you have to wait. And when you have the term, you can get a house. So I got my house hier via the municipality.’

Het lijkt er op dat iedereen zijn eigen versie heeft voor de regels omtrent de huistoewijzing. SH4 zei dat alle vluchtelingen in het kamp een huis kregen en dat de gemeente ze hier bij hielp. Zij kon het huis wat haar aangeboden is wel weigeren bij bijzondere omstandigheden, zoals gezondheidsproblemen.

SH7 heeft in de buurt van Groningen in een AZC gezeten. Hij zei dat de mensen daar naar verschillende gemeente gaan en dat het dan ligt aan de gemeente hoe lang je zou moeten wachten op je huis.

‘Mensen gaat naar verschillende gemeenten en uh ja, het hoort bij jouw gemeente. Dus sommige mensen krijgen een thuis binnen 3 maanden, sommige binnen 1 maand. Beetje geen systeem.’

Hij vindt dat er eigenlijk geen systeem in zit en heeft zelf zes maanden moeten wachten op zijn huis in Amsterdam. Hij had gevraagd om in Amsterdam te mogen wonen omdat hij iemand kende die hem aan een baan kon helpen. Helaas is het uiteindelijk niet gelukt om daar aan de slag te gaan, hij heeft te lang op een huis moeten wachten waardoor het aanbod niet langer gold. Vervolgens heeft SH7 een studio gekregen op Riekerhaven. Zijn vriendin SH5 kwam na een half jaar ook naar Nederland, maar het huis was niet bedoelt voor twee personen. SH7 heeft om een groter huis gevraagd bij de gemeente en na zes maanden hebben zij het huis op Zeeburgereiland gekregen waar ze heel blij mee zijn.

‘Want ik kom hier en ik heb gevraagd voor Rama. Want ik wil met haar wonen.’ ‘Rama komt er aan, dus ik vraagt voor..want daar is niet mogelijk om 2 mensen te wonen. Ja dan heb ik de gemeente gevraagd over nieuw thuis en wij wachten zes maanden en dan krijgen wij deze huis. Maar mooi!’

De statushouders worden ook begeleid door een klantmanager vanuit de gemeente. Zij begeleiden ze naar participatie, werk en/of een opleiding. Niet alle statushouders hebben hier veel over gedeeld en er bestaat verwarring over de aanspreekvorm van een klantmanager. SH1 zijn klantmanager vroeg in het kamp naar zijn werk achtergrond en studie. Toen hij eenmaal een huis had, werd hem verteld dat hij vanaf toen een contactpersoon had. SH1 heeft in het begin niet veel van zijn contactpersoon gehoord, maar na een jaar begon ze hem veel berichten te sturen.

‘When we were in the camp I had a casemanager, she asked me about work, about study, about University, about what I have to do. But when we had a house, they told me that I have

contactperson.’ ‘With other friends they push more. After one year she send me many messages.’

SH6 vertelde echter dat hij en zijn vrouw hun contactpersoon elke maand ontmoet en dat zij veel vraagt aan ze. Ze vinden hun contactpersoon aardig en hij vindt het fijn dat ze hem helpt bij het zoeken van een baan.

‘Wij ontmoet haar elke maand. Ja zij vraagt ons over onze leven. En wat willen jullie doen. En zij zoekt ook voor werk voor mij. Maar nu is mijn vrouw zwanger en wij wachten baby, zo niet te veel.’

SH5 is via haar contactpersoon in contact gekomen met de mensen in de buurtkamer. Toen ze net begon met het leren van Nederlands, heeft haar contactpersoon haar geadviseerd de buurtkamer te bezoeken. Waar SH5 inmiddels nu haar eigen koffie inloop runt.

‘Ik heb een contact met mijn contactpersoon bij gemeente en ze weet dat ik net begon met de Nederlands cursus en zij adviseerde mij om naar de buurtkamer te gaan.’

Niet iedereen is heel blij met de hulp van de gemeente. SH4 snapt bijvoorbeeld niet waarom sommige dingen gaan zoals ze gaan. Zij gaat volgend jaar verhuizen naar Australië en heeft hier over informatie gevraagd, hoe het zal gaan met haar inburgering. Eerst werd haar verteld dat zij de inburgeringstoets moest doen en halen, anders zou ze haar lening terug moeten betalen. Later heeft zij met haar contactpersoon toch nog kunnen vinden dat er andere mogelijkheden zijn.

‘I don’t know why I must make inburgering if I don’t live here, but contactperson in VVN tell me I must do it and I must pass it. Or must pay back the money of DUO.’ ‘Because yesterday me and my contact at gemeente read at internet maybe if I fail twice in inburgering and I have 300 hours in the school, maybe its ok for me if I don’t do it again. If I fail it twice, but that’s ok for me.’

Ondanks dat SH6 heel blij is met hun contactpersoon, heeft hij toch niet zo’n positieve mening over de gemeente en de hulp die zij krijgen. Wanneer aan het einde van het interview gezegd wordt dat waarschijnlijk iemand van de gemeente dit zal lezen, wil SH6 een mening delen over de hulp van de gemeente bij het vinden van een baan. Hij vertelt dat hij een training heeft gehad die voor hem waardeloos was.

‘I think de gemeente should give the SHs training about the work. How they can apply for the job or how to find a job. I already I followed some training, but I think it’s useless really. You not get the benefit. Ok you get some information ok. But how to find a job? (…) We are not, we didn’t came here just to sit. We want to work but help us to find a good job for us. Like I am educated person, so its not logic to give me a job in Albert heijn. And you push me to work, and how I can get job if you don’t support me? I hope from gemeente or government itself to support the refugee in this area. It’s very difficult for us. Ok I am new here since one year only, but I don’t want to sit. I want to work but I cannot find a job by myself.’

SH6 is een hoger opgeleid iemand en vindt dat er niet genoeg ondersteuning is voor hoge opgeleiden. Hij wil niet thuis zitten en zou heel graag een baan vinden. Hij heeft eerdere ervaring in Turkije en vertelt dat zij deals maken met bedrijven waar ook hoger opgeleiden kunnen werken.

‘And you are the government, so you can make a deal with the companies. Like in Turkey. Before, the government make a deal with companies who will give the help for refugees. For reducing the belasting. So this people will not get the uitkering, they will work and the will

integrate in the society.’ ‘The gemeente now, they have jobs with who? The Albert Heijn. It

was normal companies, not higher companies. Just hand jobs, and if you are educated so you cannot find a job.’

Volgens hem integreren de mensen pas als ze werken. Hij wil heel graag aan de slag en niet thuis zitten. Ook zegt hij dat hij meerdere opgeleide vluchtelingen kent in Nederland en dat zij allemaal moeite hebben met het vinden van een baan.

Wanneer naar de huistoewijzing wordt gevraagd, hebben alle statushouders hier een ander verhaal bij. De regels omtrent deze huistoewijzing zijn niet bekend geworden. Ze hebben allemaal enige tijd moeten wachten, sommige langer dan de andere. Het lijkt er op dat de meeste respondenten zelf voor Amsterdam hebben gekozen, of via het AZC in Amsterdam hier terecht zijn gekomen.

Daarnaast worden de statushouders begeleidt door de gemeente in de vorm van een klantmanager. Het contact met de klantmanagers is verschillend. De een spreekt de klantmanager veel en de ander niet zo veel. Wel wordt gezegd dat de klantmanager helpt met het zoeken van een baan en vrijwilligerswerk, ook wijst de klantmanager de statushouders op activiteiten in de buurt. Er zijn ook minder goede ervaringen met de klantmanager en de gemeente. Zo vindt SH4 dat er dingen achter gehouden worden voor haar. SH6 is ontevreden over de manier waarop de gemeente hem helpt met het vinden van een baan. Hij zou graag zien dat de gemeente meer investeert in de relatie met bedrijven waar hoger opgeleiden aan de slag zouden kunnen.