• No results found

Als laatste van de aanstaande DST’s bespreek ik die van het Verenigd Koninkrijk, die met ingang van april dit jaar van kracht is geworden. De Finance Bill 2020 waar de DST onderdeel van is wordt op het moment van schrijven voorgelegd aan ‘the House of Lords’, de verwachting is dat daar hooguit een enkel detail gewijzigd kan worden maar een invoering van de DST niet in de weg zal staan. De Britse regering heeft – net als die velen andere landen – aangegeven dat

95 Europese Commissie, Proposal for a Counsil Directive on the common system of a digital services tax on

revenues resulting from the provision of certain digital services, artikel 3, p 24, 21 maart 2018

96 Ibid, Explenatory Memorandum on artikel 3, p 7,

97 Europese Commissie, Proposal for a Counsil Directive on the common system of a digital services tax on

revenues resulting from the provision of certain digital services, artikel 4, 21 maart 201

37 zij meer heil ziet in een mondiale oplossing via de OECD of het Inclusive Framework en dat deze regeling bij voorkeur slechts van tijdelijke aard zou zijn.99 Zij heeft daarentegen aan de DST geen einddatum verbonden, maar wel aangegeven dat er in 2025 in ieder geval een beoordelingsmoment zal zijn. Mocht er bovendien voor die tijd al een ‘appropriate international solution’ dan zal de regering zich inzetten om de DST te laten vervangen door deze internationale oplossing.100

Wat betreft de doelen van de DST ligt het Verenigd Koninkrijk redelijk op één lijn met de meeste Europese landen: de heffing zou meer moeten plaatsvinden op de plek waar de waarde gecreëerd wordt. In haar policy paper geeft ‘Her Majesty's Revenue and Customs (HMRC) aan dat “Under the current international tax framework, the value businesses derive from user participation is not taken into account when allocating the profits of business between different countries.”101 Wat daarop volgt is wellicht voor deze scriptie een interessantere doelstelling: “This measure will ensure the large multinational businesses in-scope make a fair contribution to supporting vital public services”.102 Op een later punt zal ik hier uitgebreider op in gaan, maar het is goed om deze doelstellingen en rechtvaardigingen van de DST in ogenschouw te houden.

De belastbare activiteiten van de Britse DST zijn vrijwel gelijk aan die van de andere DST’s. In de Finance Bill 2020 wordt het als volgt aangewezen: “Digital services activity means providing: a social media service, an internet search engine, or an online marketplace.”103 Tot deze diensten behoren ook de online reclame diensten die aan een van de drie voorgaande kunnen worden gelinkt en door die link ook inkomsten vergaren. Wanneer je als bedrijf binnen deze scope valt, zullen alle inkomsten uit activiteiten die op enige manier gerelateerd kunnen worden aan een van de bovenstaande diensten meegenomen worden in de berekening van de grondslag.

De drempelwaarden voor de omzet zijn in de DST van het Verenigd Koninkrijk vergelijkbaar met die van andere Europese landen. Er geldt een minimale waarde aan wereldwijde inkomsten van meer dan £500 miljoen, waarvan ten minste £25 miljoen uit Britse inkomsten moet bestaan. Waar de Britten wel verschillen van meeste andere landen is dat zij een heffingsvrij deel hebben van £25 miljoen. Dit heffingsvrije deel geldt voor het totaalbedrag van alle onderdelen van de groep voor de inkomsten binnen het Verenigd Koninkrijk. Over het resterende bedrag wordt dan vervolgens een heffing opgelegd van 2%. 104

Ten aanzien van het deel dat als ‘Britse inkomsten’ moet worden bestempeld, wordt uitgegaan van het principe dat hier alle inkomsten onder vallen die voortkomen uit het gebruik van de dienst door een gebruiker in het Verenigd Koninkrijk. Deze vuistregel is vervolgens aangevuld met een aantal toevoegingen dan wel uitzonderingen. In de volgende gevallen is er sprake van een belastbare dienst in de zin van de Brits DST:

• “wanneer een van de partijen bij een transactie op een online marktplaats een Britse gebruiker is, zullen alle inkomsten uit die specifieke transactie worden behandeld als afkomstig van Britse gebruikers.

99 Policy paper, Digital Services Tax, HM Revenue & Customs, 11 maart 2020 100 ibid

101 ibid 102 ibid

103 Sectie 43, deel 2 (DST), Finance Bill 2020, 19 maart 2020. 104 Sectie 47, deel 2 (DST), Finance Bill 2020, 19 maart 2020.

38 • Wanneer de transactie betrekking heeft op accommodatie, grond of gebouwen in het Verenigd Koninkrijk, zullen de inkomsten uit die transactie worden behandeld als afkomstig van gebruikers in het Verenigd Koninkrijk.

• Wanneer de transactie betrekking heeft op accommodatie, grond of gebouwen die zich niet in het Verenigd Koninkrijk bevinden, worden de inkomsten uit die transactie alleen behandeld als afkomstig van gebruikers in het Verenigd Koninkrijk indien de consument van de desbetreffende dienst een gebruiker in het Verenigd Koninkrijk is.

• Wanneer de opbrengsten voortkomen uit een online marktplaats, zij ontstaan in verband met onlinereclame voor bepaalde diensten, goederen of andere eigendommen, en de reclame wordt betaald door een gebruiker in het Verenigd Koninkrijk.

• Wanneer het gaat om online reclamediensten die niet onder het bovenstaande vallen, maar de reclame zelf wel door gebruikers in het Verenigd Koninkrijk wordt bekeken of op andere wijze geconsumeerd.”105

Sectie 50 van de Finance Bill bevat verder nog een gedeeltelijke vrijstelling voor grensoverschrijdende transacties. Wanneer er sprake is van inkomsten die opkomen uit activiteiten binnen het Verenigd Koninkrijk, maar de gebruiker daarvan zich normaal gesproken buiten het Verenigd Koninkrijk bevindt (in het geval van een individu) of die gevestigd is buiten het Verenigd Koninkrijk (alle andere gevallen) en diegene onderworpen is aan een vergelijkbare DST.106 Wanneer sprake is van een dergelijke grensoverschrijdende transactie wordt als volgt verwoord:

“Relevant cross-border transaction” means a marketplace transaction where— (a) the online marketplace is provided by a member of the group,

(b) a foreign user is a party to the transaction, and

(c) all or part of any revenues arising to a member of the group in connection with the transaction are (or would be) subject to a foreign DST charge.107

In dergelijke gevallen wordt er door de Britten ‘slechts’ de helft van de inkomsten in aanmerking genomen.