• No results found

Ik heb aan de hand van een ja-en-nee poll vragen aan mijn volgers gesteld over kindsterren. Ik heb deze antwoordenlijst 24 uur op mijn Instagram laten staan en

daarna het resultaat bekeken en berekend. Hieronder volgen de voorbeelden en vragen die ik heb gesteld. Het voorbeeld dat ik heb gebruikt voor mijn onderzoek is kindster Macaulay Culkin. De doelgroep die mijn vragen hebben beantwoord zijn voornamelijk Instagramgebruikers tussen 16 en 24 jaar.

Als voorbeeld heb ik ervoor gekozen om de kindster Macaulay Culkin te gebruiken voor mijn sociale-mediaonderzoek. De reden hiervoor is omdat veel mensen deze acteur kennen. Hier kan je mijn vragen op chronologische volgorde bekijken. Op deze vragenlijst hebben 226 mensen gereageerd.

40

1. Ik heb speciaal gekozen om deze vraag te posten als opening van mijn ondezoek. De reden hiervoor is zodat ik een beetje kan polsen hoeveel mensen de kindster kennen.

RESULTAAT:

215 mensen van de 226 hebben aangeduid dat ze de acteur kennen. Elf mensen kennen hem niet. Dit laat zien dat het kindsterretje goed gekend is onder mijn volgers.

2. Er wordt vaak gezegd dat kindsterren maar succesvol zijn in één film of filmreeks. Ik pijlde dit ook bij mijn volgers. Ik vroeg hen of ze de acteur herkende van een andere film.

RESULTAAT:

Macaulay Culkin is voornamelijk bekend uit de filmreeks ´Home Alone´ en dat heb ik ook kunnen constateren uit dit onderzoek. Slechts 26 mensen hebben de acteur ook in een andere film zien spelen.

De andere tweehonderd kennen hem enkel van de legendarische kerstfilms.

3. De volgende vraag die ik gesteld heb is of dat mensen weten dat hij drugsverslaafde was. Dit nieuws over de acteur is over de hele wereld bericht door verschillende media.

RESULTAAT:

173 mensen wisten dat de acteur drugsverslaafde was. Slechts 53 van de 226 wisten dit niet.

41

4. In 2017 werd Macaulay Culkin clean verklaard. Dit nieuws werd weinig tot bijna niet in de media

bericht. Het vervolgnieuws op de drugsverslaving van de acteur werd als minder succesvol gezien.

RESULTAAT:

Hier zijn de resultaten dan weer omgedraaid.

Honderdeenenvijftig mensen waren er NIET van op de hoogte dat Macaulay ondertussen van zijn

verslaving af is. Slechts 75 personen wisten dit wel.

5. Ik wilde mijn volgers vragen of ze denken dat de acteur nog steeds even succesvol is als vroeger. Heel vaak wordt er gezegd dat kindsterren alleen

succesvol zijn in hun kinderjaren en dat hun succes daarna afneemt. Tot mijn grote verbazing denken heel wat mensen dat de acteur tot op de dag van vandaag nog succes heeft. Ik vroeg hen daarna waarom zij dit dachten. Ik kreeg heel vaak de reactie te horen dat iedereen de acteur wel kent en dat hij om die reden wel succesvol moet zijn gebleven.

Anderen zeiden dan weer dat ze de acteur geregeld op sociale media zien verschijnen waardoor er een succesvol beeld van Macalauy ontstaat.

RESULTAAT:

Dit was een nek-aan-nekrace. Ondanks dat veel mensen ervan uitgaan dat Macaulay succesvol bleef, had de meerderheid hier een andere mening over.

124 mensen denken dat de acteur geen of weinig succes heeft gekend na zijn kindertijd. 102 mensen geloofden wel in zijn succes.

42

6. Na de vraag over het succes van de acteur, liet ik weten dat Macaulay al een aantal jaar weer terug op het toneel is verschenen. Omdat het kindsterretje een lange tijd uit beeld was, hoorde je erg weinig op televisie, radio of in artikelen van hem.

RESULTAAT:

Dit was een erg duidelijk resultaat. Tweehonderd volgers wisten niet dat Macaulay reeds weer te zien is op het toneel. Slechts 23 mensen wisten dit wel.

Erg weinig als je het mij vraagt.

7. Verschillende onderzoekers (en ook

ervaringsdeskundigen) zeggen dat kindsterren de kans niet meer krijgen om echt kind te zijn. Ze hebben geen echte vrienden, kunnen niet normaal over straat en missen hun jeugd. Ik heb deze vragen expliciet op een manier geformuleerd dat het woord

‘onderzoekers’ het belangrijkste wordt in de zin. Mijn volgers lezen het woord en gaan er meteen vanuit dat dit klopt. Als onderzoekers het zeggen, moet het haast wel kloppen.

RESULTAAT:

Honderdtweeënzeventig mensen zijn van mening dat de onderzoekers gelijk hebben. Ook zijn vinden dat kindsterren hun jeugd moeten overslaan. Maar 54 mensen denken hier anders over.

43

8. In de media wordt vaak gezegd dat kindsterren

worden gepushed door hun ouders om carrière te maken. Dit heet kindexploitatie. Ook achter deze vraag zit een theorie. Ik heb hier het woord ‘de media’ de zinnen laten leiden en ik merkte meteen aan de reacties van mijn volgers dat ze sceptischer zijn als de media iets zegt. In vergelijking met de onderzoekers, wijkten mijn volgers meer af van de stelling die de media vertegenwoordigt. Ze zijn kritischer als het gaat om wat de media zegt.

RESULTAAT:

In het begin van deze test waren er veel mensen die zich niet konden vinden in deze stelling. Aan het einde van de test waren er 143 stemmen die vinden dat ouders misbruik maken van hun kinderen. 83 mensen vinden dit niet. Ondanks dat de meerderheid dit wel vind, zie je al een groot verschil met de vorige vraag. Mensen zijn wel degelijk sceptischer als het gaat om een stelling die de media verdedigt.

5 Conclusie

In dit hoofdstuk wordt de conclusie gegeven van het onderzoek. De vraag welk beeld de Nederlandse media schetst over kindsterren en hun ouders zal hier beantwoord

worden. Ook wordt er een antwoord gegeven op de verschillende deelvragen die zijn gesteld in het begin van het onderzoek.