• No results found

In dit hoofdstuk wordt er gekeken naar alle Nederlandse films die er zijn uitgebracht in de afgelopen vijf jaar omtrent kindsterren. Omdat dit enkel documentaires zijn, zal je deze ook terug vinden in mijn onderzoek

3.4.1 Born To Be An Influencer (2020)

Deze documentaire geeft je een kijkje in het leven van Nederlandse kindsterren, om specifieker te zijn kindinfluencers. De ouders van de kindinfluencers komen aan het woord en vertellen hoe zij dit zien. Senna is het enige kind dat ook haar mening over het vak vertelt omdat de andere twee kinderen nog te jong zijn. Ook worden er enkele deskundigen in beeld gebracht die allemaal tot dezelfde conclusie komen; het is nog onduidelijk om te zeggen dat ouders hun kinderen exploiteren. In dit onderzoek kijk ik voornamelijk naar hoe de ouders zich gedragen en hoe zij zichzelf zien. Omdat twee kinderen in de documentaire nog te jong zijn, kunnen zij hun eigen mening niet laten horen en kan ik dit ook niet onderzoeken. Wel heb ik gekeken naar welke frames Senna maakt.

Citaten en handelingen van Senna Belodd (13)

- ‘Thuis is verboden terrein. Als fans hier naartoe komen dan kan ik heel boos woorden en zeggen dat ze nu weg moeten gaan.’: op deze manier laat Senna zien dat bekend zijn, ook een vervelende kant heeft. ‘Kindster zijn brengt negatieve gevolgen met zich mee’ is hier dan ook de frame die ze maakt.

36

- ‘Sinds ik jong was is dit al mijn grootste droom.’: hiermee laat het meisje zien dat ze een passie heeft voor influencen. De frame is ‘kinderen verwezenlijken hun dromen’.

Citaten van de ouders van kindinfluencers

- De moeder van Senna ziet het als een familiebedrijf en niet als kindexploitatie:

‘We werken er allemaal aan mee. Senna maakt de filmpjes, haar zus edit het en ik doe de financiën. We krijgen allemaal salaris dan.’: op deze manier wil haar

moeder het cliché van kindexploitatie doorbreken. Ze wil laten zien dat ze er allemaal aan werken. De frame ‘Het is geen kindexploitatie’ wordt hier gebruikt.

- Senna’s moeder vertelt ook dat ze de bel heeft uitstaan omdat kinderen te vaak aan de deur staan. Ze vind dit erg vervelend. ‘Kindster zijn brengt negatieve gevolgen met zich mee’ is dan ook de frame die hier van toepassing is.

- Senna’s moeder: ‘Senna had een schoolwedstrijd en toen waren alle kinderen haar naam aan het roepen. Dat is niet alleen vervelend voor haar maar ook voor haar teamgenoten.’ Met deze citaat laat Senna’s moeder zien dat kindster zijn niet makkelijk is. Ook hier is de frame: ‘kindster zijn brengt negatieve gevolgen met zich mee.’.

- De moeder van Quenisha (3 jaar) ziet influencen niet als werk: ook zei wil het taboe van kindexploitatie doorbreken. Ze laat zien dat dit niet zo is. Ook vertelt ze dat Quenisha’s salaris volledig van haar is. De frame ‘Het is geen kindexploitatie’

wordt hier gebruikt.

- Ook moeder Lizet zegt dat het geen werk is en dat haar kinderen er ook geen last van hebben. Hier wordt ook de frame ‘Het is geen kindexploitatie’ gebruikt.

Hieronder vind je een tabel van alle frames die in deze documentaire zijn voorgekomen.

Senna Ouders van kindinfluencers

Het is geen kindexploitatie 0 III

Kindster zijn brengt negatieve gevolgen met zich mee

I II

Kinderen verwezenlijken hun dromen

I 0

De frame die hier het meest voorkomend is ‘het is geen kindexploitatie’. Deze documentaire wil laten zien dat het gewoon een hobby is en niets meer.

37

3.4.2 Picture Perfect (2020)

Summer de Snoo is een Nederlands kindmodel dat, in vergelijking met andere

kindmodellen, veel succes heeft. In deze documentaire wordt het verhaal van het 11-jarige model achter de schermen belicht. De vraag hoe ze omgaat met kritiek, met haar succes en wat haar drijfveren zijn worden voornamelijk beantwoord. In dit onderzoek kijk ik voornamelijk naar uitgesproken citaten die door Summer of haar ouders worden gemaakt. Op deze manier krijg je een visie van hoe Summer en haar ouders zichzelf willen framen.

Citaten van Summer

- ‘Mam, hoe vaak moet ik het nog zeggen. Het gaat niet om het geld. Mijn familie gaat voor.’: Summer vertelt in de documentaire dat ze het modellenwerk echt puur doet omdat ze het leuk vind. Ze probeert haar moeder meerdere keren duidelijk te maken dat het geld haar echt niet uitmaakt. Ik vind dit een beetje een dubieuze uitspraak. Met deze uitspraak verklapt ze eigenlijk dat haar ouders wel veel om haar salaris geven. De frame ‘kindsterren worden gepushed door ouders’

wordt hier gebruikt.

- ‘Ik vind het echt super leuk om te doen, het gaat niet om het geld’: ook hier probeert Summer aan de kijkers te laten zien dat het niet om het geld gaat. Het verschil tussen dit citaat en de vorige is dat ze hier niet haar moeder aanspreekt maar alle mensen die kritiek op haar hebben. Ze wil duidelijk maken dat dit haar hobby en grote droom is. ‘Kinderen verwezenlijken hun dromen’ is hier de frame.

- ‘Ik moet mijzelf verdedigen tegen alle kritiek’: Summer krijgt veel kritiek en vaak zegt ze dan ook dat ze goed met de kritiek kan omgaan. In haar documentaire zegt ze dat ze zich moet verdedigen. Er worden niet alleen heel wat ongepaste reacties op haar sociale mediakanalen achtergelaten maar haar werk creëerde ook heel wat ophef in Nederland. Dit is allemaal heel vervelend voor zo’n jong meisje. ‘Kindster zijn brengt negatieve gevolgen met zich mee’ is hier de frame.

- ‘Ik ben ook gewoon een normaal meisje. Ik werk niet 24/7.’: hiermee probeert Summer aan haar kijkers duidelijk te maken dat ze niet zoveel opdrachten aanneemt, wat velen wel zullen denken. Ze vertelt dat ze regelmatig voetbalt, nog naar school gaat en speelt in de speeltuin. Ze wil laten zien dat ze genoeg

38

kind kan zijn. De frame ‘Ster zijn heeft geen invloed op het kindleven’ is hier van toepassing.

- ‘Hij mag zich niet bemoeien, ik eet en ik doe wat ik wil.’: Summer werd door haar manager erop aangesproken dat ze niet meer mocht snoepen. Ze vond dit niet leuk en zei toen dat hij zich niet mag bemoeien en dat ze eet en doet wat ze wil.

Op deze manier wil Summer aan haar kijkers laten zien dat niemand haar iets kan verbieden en dat ze een eigen wil heeft. Ze doet haar werk op de manier dat zij leuk vind en niet anders. ‘Kinderen verwezenlijken hun dromen’ is de frame die hier wordt gebruikt.

Citaten van Summers ouders

- ‘Haar lichaam gaat later haar huis betalen’: Summers moeder werd erop aangesproken dat haar dochter wel heel veel verdient in vergelijking met haar leeftijdsgenoten waarop ze zei dat haar lichaam later haar huis gaat betalen.

Omdat beide ouders van het kindmodel uit een achterstandswijk komen, willen ze graag een rooskleurige toekomst voor hun dochter. Deze quote geeft echter de kijker het gevoel alsof Summer wordt gepushed door haar ouders. Dit is dan ook meteen de frame dat wordt toegepast.

- ‘Ik hoop dat ze niet gaat veranderen. Het is geen normale wereld maar een

gecreëerde.’: Dit is een quote van Summers opa. Summer geeft heel veel om haar familie en vind dit dan ook belangrijker dan geld verdienen. Haar opa is zich ervan bewust dat modellenwerk niet altijd uit rozengeur en maneschijn bestaat. Met deze uitspraak laat hij horen dat hij angst heeft dat het meisje op een negatieve manier zal veranderen. De frame ‘kindster zijn brengt negatieve gevolgen met zich mee’ is hier van toepassing.

- ‘Mijn vrouw en ik en niemand anders bepaalt of ze een snoepje krijgt of niet.’:

Summers vader gaat in op het conflict wat ik al eerder aankaartte. Summers ex-manager vertelde Summer dat ze minder moest snoepen. Haar ouders waren het er niet mee eens dat haar manager de enige is die dit kan zeggen tegen hun dochter. Met deze quote wil haar vader aan de kijkers laten zien dat Summer een normaal leven leidt, net als haar leeftijdsgenoten. De frame ‘Ster zijn heeft geen invloed op het kindleven’ wordt hier toegepast.

Hieronder vind je een tabel van alle frames die in deze documentaire zijn voorgekomen.

39

Door Summer Door haar ouders Ster zijn heeft geen invloed

op het kindleven

I I

Kindster zijn brengt negatieve gevolgen met zich mee

I I

Kinderen worden

gepushed door hun ouders

I I

Kinderen verwezenlijken hun dromen

II 0

De frame die hier het meest voorkomt is ‘kinderen verwezenlijken hun dromen’, dit is ook logisch omdat Summer en haar ouders juist met deze documentaire willen laten zien dat ze haar droom achternagaat.

4 Sociale-mediaonderzoek

Naast de analyse van artikelen, talkshows en films over kindsterren heb ik een

onderzoek uitgevoerd op social media. Ik heb voor het kanaal Instagram gekozen omdat ik hier de meeste volgers op heb en zo ook weet dat ik hier de meeste resultaten

uit kan halen. In dit hoofdstuk wordt de nadruk gelegd op de uitvoering, uitwerking en de resultaten van mijn sociale-mediaonderzoek.