• No results found

Hieronder volgt een opsomming van alle talkshows die in de afgelopen vijf jaar zijn uitgezonden omtrent kindsterren.

13

Kindster zijn brengt negatieve gevolgen met zich mee Kinderen worden gepushed door hun ouders Kinderen verwezenlijken hun dromen Is het wel moreen verantwoord?

Beroemdheid moet een droom blijven Het kind moet kind blijven

Hoe vaak worden de verschillende frames in de afgelopen vijf jaar gebruikt?

Aantal gebruikte frames

30

3.3.1 RTL Boulevard

Kindmodel Summer de Snoo was te gast op 5 december 2019 bij een talkshow van RTL Boulevard. Hier bespraken ze haar succes en in dit gesprek kwam haar documentaire ook aanbod.

https://www.rtlboulevard.nl/video/tv-fragmenten/video/4946031/summer-de-snoo-openhartig-over-carriere-als-topmodel

In het praatprogramma kwamen er enkele opmerkingen aanbod waar in werd geframed. De opmerkingen kwamen van de presentator van het praatprogramma.

- ‘boekt succes na succes’: hiermee laat de presentator zien dat Summer erg

succesvol is. De frame ‘kinderen verwezenlijken hun dromen’ wordt hier gebruikt.

- ‘nog maar 10 jaar’: met deze quote wordt de jonge leeftijd vooral in de spotlights gezet. De woorden ‘nog maar’ leggen de nadruk op de enorm jonge leeftijd. De frame ‘Is het wel moreel verantwoord’is hier van toepassing.

- ‘je verdient natuurlijk bakken met geld nu’: met deze citaat word het succes van het jonge meisjes benadrukt. Ze verwezenlijkt haar dromen.

- ‘Mag je ook een beetje zelf weten wat je koopt of zit je moeder daar op te letten?’: in deze vraag zit veel meer achter dan enkel een antwoord. Met deze vraag wil de presentator erachter komen of de ouders van het kindster iets met het geld doen en of het meisje gepushed wordt.

Op 4 september 2020 was lifestyledeskundige Leco van Zadelhof te gast bij RLT

Boulevard. Deze keer gaat het gesprek minder over haar succesvolle carrière en meer over de vraag of Summer wel genoeg kind kan zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=BGD40Rm5C6U

- ‘Summer de Snoo gaat als een speer’: met deze uitdrukking benadrukt de

presentator het feit dat Summer succesvol is. De frame ‘kinderen verwezenlijken hun dromen’ is hier van toepassing.

- ‘Hoewel ze nog maar 11 jaar oud is, weet het topmodelletje al precies hoe haar toekomst eruit ziet’: hier wordt de frame dat Summer te jong is om belangrijke keuzes te maken doorbroken. ‘Ze weet al precies hoe haar toekomst eruit ziet’, laat zien dat het meisje haar dromen wil verwezenlijken en dat is ook meteen de frame dat wordt gebruikt door RTL Boulevard.

31

- ‘Volgens mij is het een harde wereld en dat is voor zo’n jong meisje best wel moeilijk denk ik.’: met deze citaat wil de presentator zijn eigen mening geven over kindmodellen. Hij vraagt zich af of het wel moreel verantwoord is. Dit is ook de gebruikte frame.

- ‘Moet ze dat dan wel doen op die leeftijd, 11? ’: Met deze zin wil de presentator haar jonge leeftijd benadrukken. De vraag of het wel moreel verantwoord is, is dan ook meteen de frame.

- ‘Het wordt kinderarbeid als je officieel meer dan 24 dagen in een jaar werkt. Dit meisje wil het heel graag en heeft ook het talent maar de wet is daar duidelijk in.’: met deze inhoud wil de presentator aangeven dat wat het meisje en haar ouders doen, eigenlijk niet eens mag. Ook hier wordt de frame: ‘Is het wel moreel verantwoord?’ toegepast.

Ook was er een uitzending van RTL Boulevard waar Peter R.de Vries en Nikkie Plessen waren uitgenodigd. De discussie over dit onderwerp liep hoog op. Peter R. de Vries kan het niet begrijpen dat het meisje binnenkort naar New York verhuist. Nikkie Plessen daarintegen wel. Deze uitzending is nergens meer te bekijken dus kan ik deze helaas ook niet onderzoeken.

De frames die in deze talkshow voorkomen zijn: kinderen verwezenlijken hun

dromen, is het wel moreel verantwoord en worden kindsterren gepushed door hun ouders.

3.3.2 Jinek

Kindmodel Summer de Snoo was te gast op 5 september 2020 bij Jinek. Hier praat ze samen met haar moeder over deze docuserie en de kritiek die ze krijgt.

https://www.evajinek.nl/video/fragmenten/video/5181743/11-jarige-summer-internationaal-bekend

- ‘Als je zo meteen naar Walibi gaat, breekt de pleuris uit.’: hiermee laat Jinek zien dat Summer zo enorm succesvol is dat ze niet eens normaal naar een pretpark kan gaan zonder herkend te worden. De frame ‘kinderen verwezenlijken hun dromen’, is hier van toepassing.

- ‘Als ik word gevolgd door de camera, dan ga ik altijd netjes recht zitten en netter praten’: hiermee laat Jinek zien dat er een ander gedrag wordt getoond als er

32

camera’s op haar worden gericht. Je kan, met andere woorden, niet genoeg kind zijn en je moet je volwassen gedragen. De frame ‘kinderen moet kinderen blijven’

wordt hier gebruikt.

- ‘Wil je iets rechtzetten?’: met deze vraag wil Jinek erop wijzen dat wat de ouders van het kindmodel doen, fout is. De vraag of het moreel verantwoord is, is de achterliggende boodschap. Ook de vraag of het meisje gepushed wordt, wordt hier aan het licht gebracht. Dit zijn dan ook de twee verschillende frames.

- ‘Aan de ene kant is het leuk dat je een documentaire maakt voor later maar aan de andere kant kan je, als 11-jarige, niet weten dat je het leuk vind om een deel van je leven openbaar te maken.’: hiermee wil Jinek laten zien dat het kind

eigenlijk nog weinig besef kan hebben bij de keuzes die ze nu maakt. Ook hier zijn de frames ‘Is het moreel verantwoord?’ en ‘Worden de kindsterren gepushed’

van toepassing.

- ‘Je neemt daar als ouder waarschijnlijk een voorschot op. Je gaat er vanuit dat ze dat later leuk vind.’: hiermee geeft Jinek aan de kijkers het gevoel dat het meisje eigenlijk weinig te zeggen heeft. Ook hier worden dezelfde twee frames

geframed.

Hieronder is een stukje van het praatprogramma van Jinek te zien waar Summer en haar moeder aan tafel zitten om te reageren op alle ophef. Dit is een andere

aflevering dan degene die je hierboven ziet. Ook Maarten van Rossem zit aan tafel. Hij had hier heel veel commentaar op en zo heeft Jinek er ook voor gekozen om dat

stukje weg te knippen. Deze is niet meer te vinden op het internet. Wel is het duidelijk dat Maarten vind dat ze nog kind moet blijven en dat het niet moreel verantwoord is. Hieronder vind je de verschillende citaten en frames die door Jinek worden gebruikt.

https://twitter.com/talkshow_m/status/1087485448056786944

- ‘kan je je indenken dat mensen zeggen dat ze te jong is voor zo’n serieuze baan?’:

door deze vraag te stellen, maakt Jinek Summers moeder ervan bewust dat er veel vragen zijn rond het kindmodel. De frame ‘Is het wel moreel verantwoord?’

is hier van toepassing.

- ‘Summer zegt dat ze niet meer kijkt naar de reacties, maar dat betekent wel dat ze er om geeft’: Jinek kaart hier aan dat Summer veel nare reacties krijgt.

Summer ontkent dit dan ook niet. Ze vertelt in het praatprogramma dat ze er niet

33

naar kijkt. Jinek wil laten zien dat ze het toch vervelend vind. ‘Kindster zijn brengt negatieve gevolgen met zich mee’, is de frame in dit voorbeeld.

De frames die in deze talkshow voorkomen zijn: kindster zijn brengt negatieve gevolgen met zich mee, is het wel moreel verantwoord, kinderen moeten kinderen blijven, kinderen verwezenlijken hun dromen en worden kindsterren gepushed door hun ouders.

3.3.3 Rijnmond RTV

In Rijnmond Nieuws gaat verslaggever Chantal Quak op bezoek bij kindmodel Summer de Snoo. Deze uitzending is van 21 januari 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=u7oI-3oudbo

- ‘Een model van 9 dat morgen naar Amerika vliegt om internationaal door te breken.’: op deze manier laat de verslaggever zien dat het meisje extreem succesvol is. ‘Kinderen verwezenlijken hun dromen’ is hier de frame.

- ‘Rotterdamse Doutzen Kroes’: Rijnmond vergelijkt het kindmodel met de het succesvolle model Doutzen Kroes. Op deze manier geef je de kijker van de reportage het gevoel dat het meisje ook zo succesvol is en kan zijn. Kinderen verwezenlijken hun dromen is hier de frame.

- ‘Ze is al vijf jaar model’: in tegenstelling tot de andere mediaplatformen gebruikt RTV het woordje ‘al’ in plaats van ‘nog’. Op deze manier laten ze zien dat het meisje oud genoeg is. Kinderen verwezenlijken hun dromen is ook hier weer de frame.

- ‘Hoe hou je haar nou een beetje normaal’: de verslaggever stelt een vraag waar een achterliggende boodschap in zit. Het is algemeen bekend dat kindsterren negatieve gevolgen kunnen hebben van hun succes en rijkdom. De verslaggever vraagt aan haar moeder hoe je het meisje ‘normaal’ kan houden. De frame

‘kindster zijn brengt negatieve gevolgen met zich mee’ wordt hier gebruikt.

- ‘Het is dus niet zo dat iedereen op haar inkomen kan leven?’: de verslaggever stelt een vraag waar je, zonder de reportage gezien te hebben, als kijker al een antwoord op kan geven. Tuurlijk gaat Summers moeder niet zeggen dat iedereen op haar inkomen leeft. De verslaggever gebruikt de frame ‘kindsterren worden gepushed door de ouders’. In haar vraag probeert ze de frame een beetje te

34

onderdrukken om ‘het is dus niet zo dat’ te gebruiken maar eigenlijk wil ze weten waar het geld van het jonge kindmodel naartoe gaat.

De frames die in deze talkshow voorkomen zijn: kindster zijn brengt negatieve

gevolgen met zich mee, kinderen verwezenlijken hun dromen en worden kindsterren gepushed door hun ouders.

Hieronder is er een grafiek te vinden van de verschillende frames die voorkomen in de onderzochte praatprogramma’s.

Hieronder is een tabel te vinden met de verschillende talkshows en de gebruikte

frames. In de tabel zijn het aantal frames te vinden dat in die uitzending werd gebruikt.

RTL Boulevard en Jinek hebben twee uitzendingen daarom heb ik ervoor gekozen om een ‘1’en ‘2’ erbij te zetten. De indeling heb ik gemaakt op chronologische wijze; het eerste praatprogramma dat ik heb onderzocht heeft de nummer ‘1’ gekregen.

RTL Kindsterren worden gepushed door hun ouders Kindster zijn brengt negatieve gevolgen met zich mee Is het wel moreel verantwoord Het kind moet kind blijven

Hoe vaak worden de verschillende frames in de

afgelopen vijf jaar gebruikt?

35 Kindsterren

worden gepushed door ouders

I 0 III 0 I

Kindster zijn brengt negatieve gevolgen met zich mee

0 0 0 I I

Is het wel moreel verantwoord?

I III III I 0

Het kind moet kind blijven

0 0 I 0 0