• No results found

In deze bijlage kunt u twee gespreksverslagen doornemen. Zowel de opnames als alle

gespreksverslagen zijn gearchiveerd door de onderzoeker. De gespreksverslagen kunnen zo nodig worden opgevraagd.

Gespreksverslag 1:

Woonzorgcentrum Vremdieke, Hoek Interview woensdag 20 februari 2013 10.00 – 11.00 uur

Vrouw, 35-44 jaar M: Medewerker L: Leanne

L: Nogmaals bedankt voor uw tijd en de ideeën die we krijgen. De volgorde heb ik kort uitgelegd; beweging, voeding en ontspanning.

Redenen om wel te bewegen

L: Eigenlijk is mijn eerste vraag: wat zijn redenen voor u om aan lichaamsbeweging te doen? M: Gezond en actief te blijven en mijn overgewicht.

L: Oké, richting gewicht balans of..

M: Ja, ik heb heel veel overgewicht gehad en daarna ben ik pas eigenlijk in gaan zien toen het er af was van dat ik eigenlijk moest gaan sporten.

L: Hoe kwam u tot dat inzicht van ik moet gaan sporten?

M: Toch eigenlijk wel meer van vrienden en toen ben ik gaan sporten ja, en dan voel je dat het gewoon ontzettend goed is voor je lichaam en voor je geest.

L: Ja. Daar ben u dan eigenlijk zelf achter gekomen door te ontdekken op den duur van wat doet het? M: Ja, in het begin wilde ik daar nooit aan, dan wilde ik mijn tijd daar niet aan spenderen maar toen ben ik op een gegeven moment toch gaan sporten en ik zie dat het ontzettend gezond is.

L: Ja.

M: Voor je lichaam en voor je geest, voor beiden.

L: Allebei. En heeft u andere redenen waarvan u zegt daarom doe ik nu aan lichaamsbeweging? M: Gewoon sowieso net als dat ik zeg mijn lichaam in balans te houden natuurlijk, mijn conditie. Ik ben ook natuurlijk astma patiënt. Niemand ziet het aan me, maar ik heb een gigantische conditie met name ook door het sporten. Dus dat mag ik niet vergeten. Ik heb een enorm goede conditie, maar dat komt ook daardoor. Dat zijn wel de hoofdzaken waarom ik aan lichaamsbeweging doe. L: Daarvoor bewoog u niet of niet veel.

M: Nee, niet veel.

L: Daarvoor bewoog u niet veel, u bent toen gaan bewegen vanuit vrienden, dingen die gezegd werden. Had u ook het idee ik had eerder gestimuleerd kunnen worden om te gaan bewegen? M: Dan was ik daar niet toe gekomen. Ik heb het zelf wel ontdekt van ik moet echt gaan sporten. Ik ben eigenlijk meer voor mezelf gaan zorgen, zal ik het zo benoemen. Nee ik ga nu echt voor mezelf zorgen en ik ga nu tijd maken om meer aan lichaamsbeweging te doen. Het is gewoon ja…je moet die drempel… ik moest die drempel echt over. Ik sport nu toch wel al een jaar of tien, twaalf.

L: en u blijft die motivatie houden, misschien denkt u er niet eens meer aan en gaat het vanzelf… M: Ja, het streven is om iedere week te sporten, sowieso drie keer, maar het kan ook wel eens naar twee keer, maar twee keer ga ik altijd, absoluut.

L: Ja, ja. En welke sporten doet u?

M: Ik ben begonnen met fitness en met Hydro spinning in het water. Toen ben ik overgegaan op fitness, ook nog plus body pump en body step. En toen ben ik op een gegeven moment een jaar of

zeven terug in de gewone spinningzaal terecht gekomen. En ik doe nu alleen maar spinning. L: Ja ja, dat vind je het leukst om te doen.

M: Ja, dus zeker drie keer in de week. Twee of drie keer. Vorige week was het twee keer. Toen moest ik de zaterdag werken, nu ben ik de zaterdag vrij en dan ga ik zaterdag weer.

L: Ja, ja. Maar in ieder geval tussen de twee en drie dat doet u minimaal. M: Ja, absoluut.

L: en zegt u van voorheen toen ik niet of weinig bewoog, had u het idee van op bepaalde manieren had ik misschien wel gestimuleerd kunnen worden ondanks da tik er niet voor open stond?

M: Nee, dat denk ik niet. Ik had er mijn eigen blik en mijn eigen kijk op, nee dat doe ik gewoon niet, klaar. Ik stond er eigenlijk helemaal niet voor open dus dan kunnen ze me ook niet overhalen. L: Hoe is dat stukje bewustzijn dan ontstaan?

M: Dat is al een poos geleden hoor, dat was ook eigenlijk met mijn schoonzusje, die wilde ook gaan sporten en toen zei ze van nou we gaan samen sporten, dan doen we het samen. En toen waren we begonnen met de Hydro spinning, toen dacht ik dat vind ik eigenlijk niet genoeg ik doe nog de fitness. En zodoende ben ik daar eigenlijk ingerold. Want alleen naar een sportschool, dat vond ik toch eigenlijk wel heel bijzonder. Dan denk ik van waar slaat het eigenlijk op, maar ja dat vond ik toch wel een grote stap toen.

L; Ja, ja om alleen te gaan.

M: Ja, toen ging ik samen met mijn schoonzusje en toen ben ik bij de andere sporten uit mezelf gegaan. Absoluut.

L: Ja, super, heel knap. M: Ja.

L: Alleen sporten vond u een grote stap toen? M: Ja.

L: en het stimuleerde u wel meer om dan samen te gaan?

M: Ja dat klopt. als je nu ziet bij ZorgSaam doen ze natuurlijk ook allemaal, wat hebben ze gedaan, dan was er een soort, ik weet niet meer hoe het noemde, dan gingen ze samen afvallen en sporten. L: Koester-Fit-Coach denk ik…

M: Ja, dat zou best kunnen, dat heeft Thea ook gedaan. Die is toen gaan sporten. Ik heb dat toen toch eigenlijk toch wel meer uit mezelf gedaan. Dat vind ik héél goed, want soms krijg je iemand over de drempel. Dat had ik toen niet. Toen was dat nog allemaal niet, toen waren we ook nog niet gefuseerd met ZorgSaam.

L: Maar zulke initiatieven vindt u wel heel goed?

M: Ja dat vind ik heel goed. Ik heb wel aan het STAPPA meegedaan. L: De stappentellers…

M: Die stappenteller, daar heb ik ook aan meegedaan en dat stimuleerde ook enorm hoor. Want ik ging lopen. Dan zei ik tegen mijn man, want die werkt hier ook, als kok en dan zei ik: we gaan lopen en dat stimuleert je écht. en dat is met de Koetser Fit inderdaad is dat ook zo.

L: Ja en het samen…

M: Ja het samen sporten. Zodoende blijven ze toch sporten. Net als Thea die blijft gewoon toch sporten. Die krijg je anders niet over de drempel. Ik heb het toevallig zelf gedaan, dat vind ik altijd nog wel knap.

L: Jazeker, dat is heel knap. U had ook aangegeven in de enquête van: ik sport tenminste 3 keer per week intensief en ook dat u geen ondersteuning verder zou wensen verder vanuit ZorgSaam had u aangevinkt.

M: Dat klopt.

L: U zou liever gewoon zoals u zegt zelf blijven sporten, de sporten blijven doen die u nu doet? M: Ja, ik vind spinning gewoon hartstikke leuk, ik vind het ook leuk op de tijden wanneer ik kan gaan, dat is een ontzettende ontspanning, het is ook harstikke zwaar, dat vind ik gewoon heerlijk, nee, ik ben fit, ik heb verder daarin geen ondersteuning nodig. Als ik eens naar de fitness wil, dan ga ik naar de fitness, wil ik een andere sport doen, dan ga ik naar een ander sport.

L: Ja.

M: Ik ben zelf gemotiveerd genoeg om dat continu te blijven doen. Er zijn er ook die gaan op en af. Ik heb een collega die gaat dan wel en die gaat dan niet. Die gaat dan zes weken niet. Dat zit er bij mij niet in, je sport of je sport niet.

L: Ja.

M: Het is sporadisch als ik een keer één keer in de week, als ik eens een hele drukke week heb en ik moet echt veel weg en ik heb privé gewoon heel veel leuke dingen te doen, dan zal het een keer één keer in de week zijn, maar ik zal nooit een week overslaan of ik moet een week met vakantie zijn. Maar ik ben zelf wel heel erg gemotiveerd om dat zelf te blijven doen.

L: Ja.

M: Die drive heb ik.

L: Ja, en dat is ook echt nodig en heel goed.

M: Want anders dan heb je sneller ondersteuning nodig, bijvoorbeeld (naam medewerker) dat is echt een figuur voor ondersteuning, die gaat nu weer lopen op de Alpe d’Huez, maar ja dat heeft (naam medewerker) wel nodig, want die verzwakt dan ook.

L: Ja.

M: Die blijft echt gemotiveerd in zo’n soort…. L: Groep…samen…

M: Ja. Ik heb dat niet. Nee. Ik doe dat gewoon zelf. Activiteiten gericht op bewegen

L: In de enquête heb ik ook een aantal activiteiten genoemd richting ideeën. Ik noem nu de drie waarin de meeste interesse naar voren is gekomen. U gaf als activiteit zelf aan eventueel activiteiten voor of na het werk organiseren, daar gaf u geïnteresseerd, had u aangekruist.

M: Activiteiten voor of na het werk… L: Waar denkt u dan zelf aan?

M: Ja, ja. Dan denk ik eigenlijk meer aan…., toen was het dat STAPPA, zulk soort activiteiten. Daar heb ik toen aan meegedaan. Dat blijf ik leuk vinden net als Alpe d’Huez. Niet dat ik me daar gelijk voor aanmeld, daar moeten ze me altijd wel voor overhalen hoor, dat was mee het STAPPA-plan ook precies hetzelfde. Maar ja, dat vind ik dan toch wel leuk. Zulk soort dingen om dat te doen in een groep. Maar niet dat ik er eerst om sta te springen. Ik ga me eigen niet als eerste aanmelden. L: Je zegt ik moet overgehaald worden…

M: Ja dat wel.

L: Hoe zou je dat willen zien?

M: Met een leuke groep van het werk he. L: Ja, ja dat je elkaar overhaalt.

M: Ja precies.

L: en richting de communicatie naar jullie toe als medewerkers, vind je dat het voldoende gecommuniceerd wordt?

M: Ja, dat vind ik eigenlijk wel, maar je moet je eigen ook zelf wel in verdiepen. Er komt een

nieuwsbrief is er vaak, en via de mail, maar goed je moet toch even de moeite doen om op de site te kijken waar of het over gaat en welke activiteiten het zijn, maar op zich vind ik dat ze daar wel genoeg aan doen. Dat het best bekend is.

L: Ja, oké.

Interesse in trapgebruik bevorderen

L: Binnen Vremdieke het trapgebruik bevorderen, hoe staat u daar tegenover?

M: Ja, die trap moet gebruikt worden, ik ben een felle tegenstander dat iedereen die lift pakt. Daar kan ik m’n eigen mateloos aan ergeren.

L: Ja.

M: Dan denk ik: houd je in, als iemand iets mankeert aan iets. Ik woon bijvoorbeeld zelf in een nieuw appartement, dat is vanaf de parkeerkelder is dat acht trappen. Die ga ik altijd te voet op naar boven,

of ik moet zware tassen hebben, dan vind ik het ongezond. L: Ja, oké.

M: Snap je, dan doe ik het niet. Maar ik kan m’n eigen daar mateloos aan ergeren. Medewerkers die of gezond zijn pakken zo de lift. Dat vind ik echt verschrikkelijk, dan denk ik je moet je eigen toch schamen; met die trappen naar boven.

L: Heb je het idee dat de lift nog veel gebruikt wordt door? M: Ja hoor.

L: Ik bedoel als ze geen cliënten moeten begeleiden en ze zijn alleen? M: Dan wordt de lift nog veel te veel gebruikt.

L: Nog te veel gebruikt.

M: Dat vind ik wel. Ik vind dat, dat wel iets is wat of gewoon eigenlijk…gewoon dat ze de trap moeten gebruiken. Dat vind ik dat daar ze daar iets aan kunnen doen.

L: Hoe denk je dat het trapgebruik bevordert kan worden? M: Misschien iets er tegenover zetten, ja wat weet ik niet. L: Iets doen om het te motiveren in ieder geval?

M: Ja, iemand die iets aan z’n knie mankeert die moet oppassen met trappen lopen, natuurlijk. Maar het is echt veel gemakzucht hoor, oh dat vind ik echt verschrikkelijk. Dan denk ik ja, je bent nog zo jong, komaan.

L: Ja.

M: Misschien ja, daar iets tegenover zetten, ja het verplichten kan je niet. L: Nee.

M: Je moet ze gewoon motiveren misschien met iets leuks denk ik, de traploopweek bijvoorbeeld, zoiets.

L: Iets in het kader van traplopen. M: Ja.

L: Oké.

Interesse in het aanbieden van beweegmogelijkheden op de werkplek

L: De volgende is het aanbieden van beweegmogelijkheden op de werkplek. U had als antwoord ongeïnteresseerd aangegeven.

M: mogelijkheden op de werkplek….?

L: Het aanbieden van beweegmogelijkheden hier op de werkplek, voor jullie als medewerkers. M: Ik praat vanuit mezelf he, ik beweeg veel, ik loop hier al die trappen, ik sport heel veel. Ik heb daar dan geen behoefte aan.

L: Nee.

M: Dus ik praat echt vanuit mezelf. L: Maar dat is heel goed.

M: Dan zeggen ze: ja beneden in de kelder, leuk een fitnessruimte, weet je wel. Ja dat is gewoon geweldig, natuurlijk is dat leuk, maar dan denk ik; ik sport in mijn vrije tijd. Dusja, nee, daar ben ik inderdaad ongeïnteresseerd in. Ik beweeg hartstikke veel. Als het mooi weer is pak ik ook heel vaak de fiets. Mijn man die moet ook altijd veel bewegen, die moet ook altijd op zijn lijn letten, we lopen dan vaak ’s avonds nog eens extra. Dus ik beweeg gewoon hartstikke veel.

L: Ja.

M: Dus daarom .

L: Het zou u verder niet aanspreken als er hier een ruimte zou zijn waar jullie kunnen sporten. M: Ik geloof het niet. Nee hoor ik geloof nooit dat ik daar op zou gaan. Dat is, ik praat puur vanuit mezelf.

Interesse in beweging als vast onderdeel in personeelsactiviteiten

L: Verder richting beweging om eventueel in een personeelsactiviteit beweging als onderdeel te organiseren. Hoe staat u daar tegenover?

M: Dat vind ik wel leuk. Dan stimuleer je bewegen. L: Ja, en jullie hebben een teamuitje jaarlijks of?

M: Ja wij hebben een team dag. We gaan nu ook bewegen, maar niet echt actief hoor, we gaan naar de Solex, dat is niet echt actief, maar wel heel erg leuk. Maar dat is wel heel erg leuk, dat zou ik wel leuk vinden, team dag bestaat uit bewegen, ja.

L: en echt het intensieve sporten of deels bewegen? M: Deels.

L: Ja. Een onderdeel er van of echt een beweeg dag?

M: Beide zou ik wel leuk vinden, een combinatie van. Of gewoon echt… dat zou ik leuk vinden. Daar ben ik wel voor de porren ja, beetje actief.

L: Oké, ja, en hebben jullie dat ook wel eens gedaan dat er iets van beweging in een team dag of teamuitje zat?

M: Nee, eigenlijk weinig… Ja goed gewoon, je moet als team overeenkomen. Op het strand wandelen vind ik ook niks, ik baal er van om in het zand te lopen. Naar Het Land van Saeftinghe dat vind ik ook niks. Dan zou ik meer een sportdag ergens of een sport, per groep waar of je gewoon echt actief kan sporten bijvoorbeeld of echt iets actiefs kan doen. Dat trekt me dan meer aan.

L: Ja, meer het intensievere toch zeg maar. M: Ja.

Redenen om gezond te eten

L: Dan ga ik naar voeding. U had aangegeven, beoordeling: ik eet gezond. Wat zijn redenen voor u om gezond te eten?

M: Ik gebruik Herbalife.. L: Oké…

M: en dat is één van de gezondste voedingen ter wereld. L: En de reden daarachter?

M: Ik ben natuurlijk heel zwaar geweest he, ik ben iets van 35 kilo zwaarder geweest dan nu. L: Ja

M: In 1997, in 1998 ben ik 35 kilo afgevallen, …zoiets ja. Ik ben dat wel blijven eten en ik ben me eigen er veel fitter door gaan voelen en veel actiever, en alles. Migraine een stuk minder, ik kon veel meer dingen aan en m’n tanden daar moest nooit meer iets mee gebeuren. Ja, en ik let ondanks mijn Herbalife let ik nog op mijn eten.

Voorbeelden gezond eten

L: En kunt u voorbeelden geven wat u onder gezond eten verstaat?

M: Ja, voldoende vitaminen en mineralen, je fruit, voldoende groente, vlees. Al wat of je per dag nodig hebt dat je dat ook echt eet. Weinig tot geen alcohol, dat is niet gezond. Gezonde

tussendoortjes…

L: Wat zijn daar voorbeelden van voor u?

M: Bijvoorbeeld met de kerstdagen zeg maar, dan let ik daar wel eens niet op. Dan voel ik me duidelijk minder. Dan drink ik graag eens een wijntje, ja geen flessen, maar toch wel eens heerlijk. Ik heb nu al van begin januari geen druppel gedronken.

L: Nee.

M: Daar geef ik niks om, ik voel m’n eigen tien keer fitter. En niet dat ik veel drink, maar het is wel iedere avond een wijntje als ik vrij ben een week bijvoorbeeld

L: Ja, ja.

M: Heerlijk, gezellig… en eens een blokje kaas, en ja, toch wel mee lekkere dingen en dan voel ik m’n eigen duidelijk minder. Waarvan ik zeg ’s morgens doe ik een shake en ik eet altijd een eierkoek en ’s middags een stuk fruit bij m’n brood, soms soep. Soms dan neem ik nog een extra shake mee in

plaats van wat brood. ’s Middags weer fruit en ’s avonds echt m’n warme hap met alles er op en er aan. Calcium, melk, daar let ik allemaal wel op hoor.

L: Oké, dat zijn heel veel voorbeelden. Duidelijk. M: Ja, ja… en niet roken.

Redenen voor ongezonde voeding

L: Zijn er redenen voor ongezonde voeding dat u zegt dan eet ik ongezond…? M: Ja, met feestdagen bijvoorbeeld.

L: Bij die gelegenheden of andere….?

M: Ja op vakantie bijvoorbeeld, en we gaan naar een hotel, heerlijk, vind ik lekker ontbijten, maar of ik m’n eigen daar fit bij voel, echt niet. Want ik eet dan veel te veel. Geef mij m’n shake maar ’s morgens, alles, alle voedingsstoffen zitten daarin, heerlijk, dan voel ik m’n eigen tien keer fitter, maar op vakantie vind ik het ook weer wel heerlijk om eens lekker te eten. Ik sla ook altijd alles af, een stuk cake zal ik hier zo gauw niet eten of…, nee want dat kan niet, maar ja dan vind ik het ook wel eens lekker om wel eens lekker te eten of op een verjaardag.

Voorbeelden ongezond eten

L: Nee, maar dat is logisch… U heeft al enkele voorbeelden ook gegeven richting ongezond eten… Zijn er andere voorbeelden die u kunt geven die u ongezond vindt?

M: Ja, op onregelmatige tijden eten zeg maar, eten wanneer het je uitkomt. L: Ja, ja.

M: …en de McDonald’s, altijd hetzelfde eten bijvoorbeeld…, friet, ik eet bijna nooit geen friet. Ja ik let daar echt wel op. We eten echt wel lekker hoor en gezond, ik ben getrouwd met een kok natuurlijk, maar net als dinge…dat is gewoon ongezond, daar let ik echt wel op.

L: Ja, heel goed.

Interesse in het goedkoper maken van gezonde producten dan ongezonde producten

L: Daarin zijn ook weer ideeën genoemd om misschien te doen of aan te bieden. Eventueel het goedkoper van gezonde producten dan ongezondere producten. U was daarin geïnteresseerd had u aangegeven. Hoe staat u daar tegenover hier binnen Vremdieke, hoe zijn de prijzen voor jullie?