• No results found

Enquêtevraag 13. Eet u dagelijks

7. Conclusie & Aanbevelingen

7.3 Aanbevelingen gericht op de leefstijlfactor voeding:

Kookworkshops in de regio aanbieden met tips over makkelijk en gezond koken

Informatie op het gebied van gezond en makkelijk koken is gewenst. Dit zou ZorgSaam kunnen aanbieden door kookworkshops in de regio aan te bieden met tips over het makkelijk en gezond koken.

Recepten aanbieden over snel, gemakkelijk en gezond koken

Om de kennis en variatie van gezonde voeding te vergroten is het aan te raden om bijvoorbeeld in de ZorgWeb (personeelsblad) of in de mogelijke ‘Lifestylenieuwsbrief’ op een vaste plaats een gezond recept (met foto) aan te bieden met bijvoorbeeld ook kook tips.

Een ‘ZorgSaam Balans dag’ organiseren

Om gezonde voeding te blijven promoten en benadrukken is het een idee om per half jaar ZorgSaam breed voor de medewerkers een ‘ZorgSaam Balans dag’ te organiseren op een bepaalde datum. Bekendheid begeleiding door diëtiste van ZorgSaam vergroten (in groepsverband aanbieden) Het is nog onvoldoende bekend dat de medewerkers van ZorgSaam (gratis) door een diëtiste begeleid kunnen worden in het kader van gezonde voeding of bijvoorbeeld afvallen. Dit moet meer bekend worden gemaakt, wat bijvoorbeeld zoals genoemd op de vitaliteitspagina in ZorgWeb (personeelsblad) zou kunnen of in de Lifestylenieuwsbrief. Zoals bij ‘in groepsverband’ hierboven is genoemd zou dit mogelijk ook in Oostburg of op locatie in een bepaalde periode in een groepje kunnen worden aangeboden. Collega’s van ZorgSaam kunnen dan op dit gebied ervaringen met elkaar delen wat effectief werkt. Het programma van Prosano: ‘Eet en Beweeg!’ is hiervoor bijvoorbeeld geschikt om dit in groepsverband aan te bieden op locatie of in de buurt. Medewerkers regelmatig gratis fruit op het werk aanbieden

Gratis fruit aanbieden aan de medewerkers benadrukt dat de organisatie achter een gezonde leefstijl staat. Aanbevolen wordt om bijvoorbeeld wekelijks op een vaste dag gratis fruit aan de medewerkers aan te bieden. Een mogelijkheid is ook om dit niet wekelijks aan te bieden, maar bij elk maandelijks of tweemaandelijks teamoverleg fruit aanbieden.

Bij woonzorgcentrum Emmaus is het aan te raden om in beperkte hoeveelheid ook fruit te verkopen.

7.4 Aanbevelingen gericht op de leefstijlfactor ontspanning

Prosano: Mindfulness en Yoga aanbieden op locatie

Mindfulness en Yoga bijvoorbeeld in de wintermaanden, gedurende twee maanden standaard aanbieden in West-Zeeuws-Vlaanderen of op locatie (als de groep groot genoeg is). Het kunnen ontspannen, drukte of het werk even los kunnen laten is hierbij van belang.

Bijvoorbeeld op het moment van inschrijven de twee vragen stellen van: Op welke locatie heeft uw voorkeur (bijvoorbeeld woonzorgcentrum Emmaus, te IJzendijke of woonzorgcentrum Coensdike te Aardenburg; mits voldoende aanmeldingen). Bij onvoldoende aanmeldingen per locatie van de woonzorgcentra wordt de cursus wel in Terneuzen en Oostburg aangeboden. Dan als tweede vraag stellen: Welke locatie heeft dan uw voorkeur: Terneuzen, Oostburg of Dan geen deelname. Op deze manier kan er worden gekeken of de locatie van invloed is op de deelname.

7.5 Implementatieadvies

Op basis van de presentatie aan de opdrachtgevers (de locatiemanagers van de vier woonzorgcentra) en de bespreking zijn een aantal aanbevelingen nader uitgewerkt om te implementeren.

Er wordt sterk geadviseerd om onder andere de communicatie naar de medewerkers toe te verbeteren. De al beschikbare mogelijkheden van ZorgSaam en Prosano op het gebied van vitaliteit moet meer bekend worden gemaakt en deels aangepast worden.

 Organiseer op locatie informatieavonden waarin een gezonde leefstijl wordt benadrukt. Dit door één keer per jaar op locatie een avond te organiseren waarbij een lifestylecoach, een personal trainer en/of bijvoorbeeld een diëtiste het belang van een gezonde leefstijl verteld. Het is aan te raden om bijvoorbeeld ook een aantal personen hun eigen ervaring te vertellen,

bijvoorbeeld iemand die heel veel in lichaamsgewicht is afgevallen door begeleiding of iemand die voorheen weinig bewoog en aan een activiteit heeft meegedaan en daar nu positief op terugkijkt en wil blijven bewegen. Het is belangrijk dat medewerkers zich in een bepaald gedrag kunnen herkennen en worden overtuigd door een ander, dat diegene zich daadwerkelijk goed voelt door meer te gaan bewegen of gezonder te gaan eten.

 Realiseer in de maandelijkse ZorgWeb (personeelsblad) altijd een ‘Vitaliteitspagina’ op een vaste plaats waarin er steeds wordt ingegaan op het belang van een gezonde leefstijl en herhaaldelijk uitleggen wat ZorgSaam en Prosano (onderdeel van ZorgSaam) allemaal al aanbiedt in het kader van vitaliteit/leefstijl. Een duidelijk herhaaldelijk overzicht weergeven is heel belangrijk.

Bijvoorbeeld aan de ene kant wat er wordt aangeboden en aan de andere kant een groepsles aanbieden (op locatie of in de buurt zodat medewerkers kennis kunnen maken met de bepaalde les, bijvoorbeeld yoga of Mindfulness. Wanneer de medewerkers dit aanspreekt zijn ze mogelijk eerder bereid er bijvoorbeeld voor naar Oostburg of Terneuzen te rijden.

 Focus op het aanbieden van activiteiten op locatie gedurende een bepaalde periode of in de regio (ook West-Zeeuws-Vlaanderen). Dit hoeft niet het gehele jaar door te worden aangeboden. Bijvoorbeeld in een periode van acht weken (in de winter) wekelijks op een vast moment (voorkeur begin van de avond) met een coach in een groep sporten waarin ook

ervaringen/adviezen worden gedeeld. Bijvoorbeeld wekelijks een groepsles aanbieden zoals Steps, Zumba, Pilates, Yoga of buiten een sport of parcours aanbieden.

 Biedt naast de informatie in de ZorgWeb (personeelsblad) jaarlijks of per half jaar een ‘Lifestylenieuwsbrief’ aan door deze op te sturen per post of via de e-mail. Hierin diverse informatie zetten als:

 Een overzicht met alle activiteiten en mogelijkheden van ZorgSaam en Prosano.

 (Nieuwe) Informatie/weetjes van verschillende sporten beschrijven en daaraan voor de medewerkers een proefles in de regio koppelen.

 Structureel elk half jaar een fiets- of wandeltocht organiseren verspreidt over de regio, bijvoorbeeld startlocatie vanaf het woonzorgcentrum en ook in West-Zeeuws-

Vlaanderen starten.

 Gezonde, makkelijke recepten en tips aanbieden (visueel aantrekkelijk maken is belangrijk).

 Een gezonde kookworkshop aanbieden (hoe dagelijks een makkelijke en gezonde maaltijd op tafel zetten) in Hulst, Terneuzen en Oostburg (in ieder geval op de drie regio’s gericht)

 Tips om te ontspannen, een proefles Mindfulness aanbieden op alle vier de locaties van de woonzorgcentra, dit bijvoorbeeld in een proefperiode van vier weken. Op deze manier de interesse wekken en mogelijkheid tot inschrijven van de cursus Mindfulness vergroten (ook in Oostburg aanbieden, niet alleen in Terneuzen).

 In het ZorgSaam Magazine dat twee keer per jaar in heel Zeeuws-Vlaanderen (aan alle

bewoners) wordt verspreid de mogelijkheden van ZorgSaam/Prosano op het gebied van vitaliteit beschrijven, ook als men niet bij ZorgSaam werkt (bijvoorbeeld de Yoga en Mindfulness

cursussen). Hierdoor wordt vitaliteit in de gehele regio meer onder de aandacht gebracht.  ZorgSaam breed een ‘ZorgSaam Balans dag’ organiseren op een bepaalde datum. De missie en

visie van ZorgSaam en het belang van gezonde voeding wordt op deze manier benadrukt. Deze dag kan elk half jaar ZorgSaam breed worden georganiseerd. Op deze dag is ZorgSaam breed bijvoorbeeld: alleen gezonde voeding te verkrijgen (geen snacks, andere ongezonde producten) en bijvoorbeeld ook geen koekjes/cake/frisdrank in de personeelskamers en dergelijke. Op deze manier zouden de keukens van ZorgSaam kunnen promoten dat een gezonde maaltijd smaakvol is, ook goed vult en goed te variëren is. Het verspreiden van de ‘Lifestylenieuwsbrief’ of een folder is belangrijk om tips te geven voor een gezonde leefstijl en informatief te herhalen wat de mogelijkheden zijn van ZorgSaam en Prosano.

 Portaal ‘Beweegmaatje ZorgSaam’ ontwikkelen. Het samen sporten en het sociale contact wordt door de respondenten als een extra stimulans gezien om te blijven sporten. Het aantal

medewerkers van ZorgSaam is ongeveer 3156 medewerkers en een groot deel woont verspreid rond de locaties van ZorgSaam. Dit kan laagdrempelig worden gestimuleerd door een portaal te ontwikkelen. Hierin kunnen medewerkers vrijwillig een beperkt profiel aanmaken met

bijvoorbeeld hun voornaam, leeftijd, woonplaats, interesses gericht op bewegen (bijvoorbeeld ’s avonds samen wandelen, fietsen of naar de sportschool rijden). Hierdoor kunnen de

medewerkers in het portaal op zoeken of er bijvoorbeeld nog een persoon is die vanuit die woonplaats of in de buurt op zoek is naar een beweegmaatje (inspiratie door:

www.sportmaatje.nl of www.sportpartner.nl).

7.6 Bijdrage aan nieuwe theorievorming

In het algemeen leidt dit onderzoek tot nieuwe inzichten die voldoen aan de wensen en behoeften van de medewerkers van de vier woonzorgcentra. Een aantal aanbevelingen gelden voor alle medewerkers van ZorgSaam waardoor de leefstijl optimaliseren ook breder kan worden aangepakt. Ook andere organisaties kunnen van deze conclusie en aanbevelingen leren en mogelijk tot nieuwe ideeën komen.