• No results found

Trend: Het aantal verplaatsingen binnen de gemeente blijft stijgen en er is een wijziging in het verplaatsingsgedrag

10. Thema: mobiliteit

10.1 Trend: Het aantal verplaatsingen binnen de gemeente blijft stijgen en er is een wijziging in het verplaatsingsgedrag

Jarenlang zette de stadsplanning in Vlaanderen de auto centraal, nu staat de mens centraal met nood aan een kwaliteitsvolle publieke ruimte die hem uitnodigt om te wandelen, fietsen, spelen en wonen. Een nieuw mobiliteitsdecreet is in opmaak. Tegen 2030 moeten we ten opzichte van 2005 35 procent minder CO2-uitstoot produceren. Mobiliteit moet een aanzienlijke bijdrage leveren om dit doel te bereiken. Meer mensen overtuigen om vaker de auto te laten staan en te kiezen voor vormen van collectief vervoer, is noodzakelijk om deze doelstelling te halen. Het is de ambitie van het ontwerp Mobiliteitsplan Vlaanderen om het autogebruik te laten dalen met 27 procent. Het ontwerp van decreet werd op 20/7/2018 goedgekeurd. Dit ontwerp van decreet beoogt een impactvolle implementatie van basisbereikbaarheid, waarbij het vraag gestuurd aspect, de gelaagde structuur en een globale mobiliteitsvisie kenmerkend zal zijn. Basisbereikbaarheid gaat hand in hand met een duurzaam ruimtelijk kader door middel van een geïntegreerde aanpak van vervoer, infrastructuur en ruimtelijke ontwikkelingen, op het gebied van zowel planvorming, financiering als exploitatie. Hoewel een gemeentelijk mobiliteitsplan niet meer verplicht zal zijn zal deze met het oog op het opmaken van een regionaal mobiliteitsplan wenselijk zijn. Het oprichten van de vervoerregioraden en het opstellen van een regionaal mobiliteitsplan wordt een verplichting.

Niet alleen de klimaatdoelstellingen maar ook de technologische evoluties zoals deel autonome voertuigen zullen een enorme impact hebben op hoe mobiliteit gaat evolueren. Het mobiliteitslandschap zal er tegen 2030 helemaal anders uitzien. Nieuwe technologieën, nieuwe concepten, nieuwe opportuniteiten, maar ook nieuwe rollen die moeten ingevuld en opgenomen worden. Er zal een markt ontstaan voor gedeeld, autonoom vervoer die zich ontwikkelt als een nieuwe opportuniteit om de modal shift vorm te geven.

69% van de Koksijdenaars gaat bijna dagelijks achter het stuur zitten richting werk of school. Dat is meer dan in de rest van Vlaanderen. De grootste groep (30%) is ‘s ochtends minder dan een kwartier onderweg. 26% zit langer dan een uur in de auto op weg naar het werk of naar school. Wat het woon-werkverkeer betreft zien we dat de ingaande en uitgaande pendel ongeveer gelijklopend is.

In- en uitgaand woon-werkverkeer Koksijde 2016

Wat het treinverkeer vanuit Koksijde betreft ziet het gemiddelde aantal opstappers per dag in de week of op zaterdag/zondag er als volgt uit:

weekdag zaterdag zondag

jaar 2015 2016 2017 2018 2015 2016 2017 2018 2015 2016 2017 2018 KOKSIJDE 251 314 357 306 189 154 227 129 233 247 514 313

De cijfers betreffen een momentopname in oktober van elk jaar. In 2017 was er het eerste weekend van de tellingen zeer mooi weer, vandaar dat de cijfers hoger liggen.

In Koksijde werden er op 1/08/2018 12.275 personenwagens geregistreerd, waarvan meer dan de helft de personenwagens zijn op dieselbrandstof. Daarnaast werden er 3.587 andere voertuigen geregistreerd.

Personenwagens per brandstof en voertuigenpark naar type

Onderstaand zien we de verkeerintensiteit voor Koksijde periode 2014-2016 op een gemiddelde werkdag.

N330 3,7 richting N39

3,9 richting Koksijde

N39 5,8 richting Veurne

6 richting Nieuwpoort N396 9,2 r. oostduinkerke

9,4 r. De Panne

N8 150,8 r. Veurne

151 r. Koksijde

Koksijde is een belangrijke attractiepool binnen het gebied van de gemeenten De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en

Verplaatsingsstromen vervoerregio Westhoek 12 juni 2017

Het aandeel % van de Koksijdenaars die in 2017 aangaf zich minstens wekelijks te voet te verplaatsen voor korte afstanden ligt hoger dan het Vlaamse gemiddelde 70% ten overstaan van 52%. Ook het aandeel van de inwoners dat het voorbije jaar minstens wekelijks de fiets hebben genomen voor korte afstanden ligt hoger in Koksijde (46%) dan het Vlaamse gemiddelde (38%).

Aandeel (%) van de inwoners dat het voorbije jaar minstens wekelijks de fiets heeft genomen voor korte afstanden

Aandeel (%) van de inwoners dat het voorbije jaar minstens wekelijks te voet heeft verplaatst voor korte afstanden

In de toekomst zullen steeds meer elektrische auto’s en fietsen gebruikt worden en bestaat er bijkomende nood aan oplaadeilanden op het openbaar domein. Door de gemeente werden er in de vorige legislatuur 3 autolaadpalen en 1 fietslaadpunt geplaatst en in 2019 werden er nog 3 extra locaties voorzien van laadpaal voor auto’s (Marktplein, Dorpsplaats, Hazebeekstraat), dit naast diverse privé-initiatieven die in kleinschalige laadmogelijkheden hebben voorzien.

Naar de toekomst toe zal men meer naar gedeelde mobiliteit overschakelen. Uit studies blijkt immers dat auto’s 95%

van de tijd stil staan. Om de leefbaarheid in de centra te verhogen en de verkeersveiligheid te verbeteren, biedt gedeelde mobiliteit de oplossing om toch nog verplaatsingen te maken. In 2019 start Koksijde met een fietsdeelsysteem die al een eerste stap is in deze gedeelde mobiliteit. Het fietsdelen gaat uit van ‘back-to-many’

waarbij de gebruiker de fiets kan nemen en terugzetten op vaste parkeerplaatsen. Later worden de mogelijkheden van bijvoorbeeld het autodelen en deelsteps onderzocht.

Om het fietsen te promoten en aangenamer te maken, zet Koksijde in op de aanleg van veilige fietspaden. Daarnaast dienen infrastructurele maatregelen zoals veilige en comfortabele fietsenstallingen te worden voorzien. Flankerende maatregelen worden onderzocht en waar mogelijk geïmplementeerd. In 2019 wordt bijvoorbeeld een fietsbeloningssysteem in de lagere scholen ingevoerd. Leerlingen die per fiets of te voet naar school komen, sparen punten.

Ook taxi’s spelen een belangrijke rol in het regionaal mobiliteitsplan. Ze zullen deel uitmaken van de laag ‘vervoer op maat’. In Koksijde zijn er in 2019 15 vergunde taxivoertuigen en 5 voertuigen die verhuurd worden met een bestuurder.