• No results found

Interviewer: Wijbrand Houmes |Stagiair HSA |sportkunde student HZ Respondent: Niels Hogenstrijd, jeugdsport coördinator golfsurfen HSA Datum: 14 september 2017

Locatie: Den Haag

Interviewer: Welkom Niels Hoogenstijd, jeugdsport coördinator golfsurfen. en de begeleider van het schoolsurf project. Tijdens het interview probeer ik via verschillende thema’s antwoord te krijgen op de Interviewer: hoe is het schoolsurf project in Den Haag vormgegeven? De thema’s/ Topics zijn: informatie, faciliteiten, organisatie, tijd, kwaliteit en geld. Ik wil beginnen met informatie.

Informatie

Interviewer: Kun je me vertellen wat het schoolsurf project inhoud?

Respondent: Zeker, het schoolsurf project is het project waarbij kinderen van de basisscholen kennis maken met het golfsurfen. En dat doen ze door middel van doormiddel van een lessenreeks op het strand waar ze surflessen krijgen en dat ze daardoor zowel de veiligheid in het water leren kennen, de zee leren kennen, evenals een kennismaking met de surfsport krijgen. Dat ze in beweging zijn, als sportverbreding

Interviewer: Waarom biedt je dan surfen aan, aan basisschoolkinderen?

Respondent: omdat basisschoolkinderen op het punt staan van hun ontwikkeling. Op die leeftijd de ontwikkeling het belangrijkste is om in te grijpen, mochten ze inactief zijn. Ik denk dat op het moment dat je andere sporten aanbiedt dan de meest reguliere sporten dat ze een keuze hebben en omdat ze een keuze hebben eerder gaan sporten. Om te voorkomen dat ze thuis blijven zittenen niks aan sporten doen, met overgewicht tot gevolg.

Interviewer: ik weet dat de HSA heeft de ambitie om het schoolsurfen, wat nu alleen in Den Haag gebeurt, ook aan te bieden in andere kustgemeenten. Wat is daar de reden van?

Respondent: De surfsport is aan het groeien, dat betekend dat niet alleen Scheveningen , wat in principe de surfhoofdstad van Nederland is. Dat dat niet alleen meer veel beoefend wordt in Scheveningen maar ook in andere kustgemeentes. Het overgewicht probleem is een landelijk probleem en niet allen van Den Haag. Plus dat het surfen in heel het land gepromoot kan worden, en dan kan dat het makkelijkste langs de Nederlandse kust.

Faciliteiten

Interviewer: We hebben nu het grootse gedeelte van het informatie gedeelte, wat ook gelijk een introductie is van het schoolsurf project gehad. We weten u wat het is, wie er aan deelnemen en waarom de HSA het wil uitbreiden naar andere kustgemeenten. En wil ik eigenlijk wat praktisch gaan denken, met het stukje faciliteiten.

Interviewer: Wat is nodig om het schoolsurf project praktisch uit te voeren?

Niels: om te beginnen is er iemand nodig die de coördinatie doet, en in het geval van Den Haag is dat een jeugdsport coördinator. Een jeugdsport coördinator is aangesteld via stichting WSDH, Stichting Werkgevers Sportclubs Den Haag. Dei ontvangt subsidie om het project te financieren. Dus wat is er praktisch nodig? Een basisschool die kinderen heeft die willen surfen. Een jeugdsport coördinator die de coördinerende taak op zich neemt en de lessen verzorgt samen met ene stagiair of een assistent. En een surfschool die kan faciliteren in de wetsuits, boards omkleedruimtes en een plek waar gesurft kan worden. En dus waar ook de papieren in orde zijn om daadwerkelijk les te geven.

Kort en bondig, de locatie, materialen en vergunningen gaan via de surfschool. De mankracht wordt door de coördinator verzorgd die tussen de subsidiegever en de basisscholen en de surfscholen communiceert en de lessen verzorg. Interviewer: Hoe zijn de lessen ingericht, wat doe je dan?

Respondent: meeste is er een lessenpakket van vijf tot zes lessen in een periode. Zal ik de een beetje lessen grof vertellen? Interviewer: ja graag

Respondent: De eerste les is een ABC-les, zo noemen we dat. Een abc les is wat is het board, wat ga ik met het board doen, hoe ga ik veilig de zee in met het board? En vooral gericht op veiligheid en wat moet ik doen als ik van mijn board val? En dan worden de eerste stappen vooral gericht op veiligheid. De eerste stappen gericht op met de golf meeglijden op je buik. En dan is het een beetje sturen, hoe ga je met de golf meeglijden, hoe ga je remmen? En dan is het eerst deel in het water ook spannend dus dan is het vooral veiligheid. En dan les twee weten ze een beetje hoe ze met de golf meeglijden. Dus dan wordt er tijd voor het opstaan. Het opstaan is een van de moeilijkste dingen, omdat je het moet combineren met wat je daarvoor heb geleerd, het mee glijden dus dan richt je helemaal op hoe sta je op. En hoe glij je met de golf mee. Dat kan je uitbreiden in dat je in de verschillende soorten stromingen, muien, getijden kan behandelen.

Scriptie| Wijbrand Houmes | Golfsurfen met schoolkinderen In Nederlandse Kustgemeenten

83

Interviewer: doe je dat al gelijk in les 2 of is dat in les drie of tussen door uh?

Respondent: Dat is afhankelijk van de condities, op het moment dat er duidelijk een mui in het water ligt, dan wijs je die aan. En ze hebben wel geleerd wat de tekens zijn. Ga meer na links, ga meer naar rechts, dan weten ze dat er een mui in de buurt is en dat ik ze probeer daar weer weg te halen. Bij les drie perfectioneer je het opstaan en dan meer de houding op het board. Dus in plaats van het werkelijk opstaan, hoe ga je langer op je board blijven staan. Plus dat je dieper in kaan gaan op de mui stromingen misschien getijden. In les vier kan je met de mensen die het al snel oppakken proberen om schuin van de golf af te gaan. En les vijf ga je hier mee verder. En verder dan schuin van de golf gaan, gaat nog niet echt gebeuren. En afhankelijk van de golven is het ook of je gebroken of ongebroken golven gaat surfen. Als er hele hoge golven zijn, dan ga je nooit een ongebroken golf surfen, omdat je niet met je les heel ver achter de branding wil zitten als de golven zo hoog zijn.

Interviewer: ja

Niels: en als er helemaal geen golven zijn is er een alternatief programma. Dat is vooral gericht op peddelen. Een beetje spelletjes in het water of lifeguard spellen, dat ze elkaar gaan redden. In spelvorm, ook wat ze moeten doen als het fout gaat.

Interviewer: oké, waar ligt volgens jou de focus vooral in het schoolsurf project?

Respondent: uhm, introductie van de sport, veiligheid in het zwemmen in zee. Veiligheid met een board in het water. Uiteindelijk als grote doel, doorhebben hoe de zee werkt en dat je daar zowel gevaar in hebt als plezier in kan beleven doormidden van het golfsurfen.

Interviewer: de volgende vraag is, als ik praktisch ga kijken, de kinderen komen van de basisschool het is een naschools traject. Het is ook een buitenschools project, het is op het strand en in de zee. Hoe komen de kinderen eigenlijk naar de surfschool, naar de lessen toe?

Respondent: dat wordt vooral door de schoolsport coördinator geregeld. Ik heb aan de schoolsport coördinator gevraagd of zij de groepjes samenstellen van maximaal 12 kinderen per groep. De schoolsport coördinator gaat dan op zoek naar een geschikte manier om daarheen te komen. Dus soms organiseren ze dat ouders met auto’s daarheen komen, of dat de kinderen begeleid worden met fietsen. De scholen die van de Schilderswijk en Laak, daarvandaan komen die heb ik vooral gekeken of ze willen komen surfen dat die in de buurt liggen van tram 11. Omdat tram 11 dichtbij is.

Interviewer: Wat is een schoolsport coördinator? Wat daar hoorde ik je net over

Respondent: een schoolsport coördinator is ene gymdocent die naast gymlessen de naschoolse activiteiten coördineert. Normaal gesproken gaat dat via een vast match, met mijn collega’s de jeugdsport coördinatoren. Dus voorbeeld dat ze een voetbalprogramma en een boks programma. Die jeugdsport coördinator die hebben een vaste match al van te voren gekregen. En daarnaast hebben ze vrij matches en die moeten ze zelf dan regelen. En de jeugdsport coördinator van de betreffende sport proberen ze een match te zoeken en op die manier de naschoolse activiteiten te regelen.

Interviewer: Ja oké, dus je hebt naschoolse activiteiten op verschillende sporten en ook op surfen en daarin zijn verschillende gymdocenten van basisscholen betrokken.

Respondent: Ja

Interviewer: zowel met ander naschoolse activiteiten als het surfen en die helpen jou mee met het werven van de deelnemers en het begeleiden naar de activiteit toe.

Respondent: want wat het doel van de SWSDH is het verbreden van het sportaanbod en dat doe ik dus samen met collega’s van de ander sporten

Interviewer: nu we het toch over je baan hebben, je bet jeugdsport coördinator, jij coördineert eigenlijk het schoolsurfen dan. Aan welke eisen zou iemand van jou functie moeten voldoen?

Respondent: Ik denk dat de grootste eis is: ervaring met surflessen geven. En iets meer in de surfsport zit dan een normale surfinstructeur. En om de lessen beter een veiliger aan te bieden met net iets meer enthousiasme dan een seizoen werker bij een surfschool.

Interviewer: dus het is vooral het enthousiasme wat extra moet zijn of?

Respondent: Nee, ik vind dat de kinderen gestimuleerd moeten worden om een toffe sport te doen. Daar heeft de schoolsurf coördinator het grootste aandeel in. En dat hij iets meer moet hebben met het surfen dan een normale

seizoenswerker vind ik belangrijk omdat de schoolsurf coördinator het gezicht moet zijn van het surfen in het algemeen. Hij of zij moet verschillende surfscholen contact hebben. Die band moet goed gelegd worden. Organisatorisch moet die iets kunnen. En een goed communicatie skill hebben, zodat hij zowel de basisscholen als surfscholen met elkaar kan verbinden. Zodat de basisscholen de surfscholen weten te vinden. Uiteindelijk ook zonder de schoolsurf coördinator. De kinderen moeten zo een goed ervaring hebben gehad dat ze overwegen om door te gaan met surfen.

Interviewer: 0ke, duidelijk

Om nog een ding om toe te voegen, dat ze een lifeguard diploma hebben en in ieder geval een instructeursdiploma. Interviewer: dat is denk ik wel een vereiste voor die baan dat je in ieder geval de veiligheid en daarvan certificaten hebt om überhaupt te mogen lesgeven

Scriptie| Wijbrand Houmes | Golfsurfen met schoolkinderen In Nederlandse Kustgemeenten

84

Organisatie

Interviewer: ik heb nu het grootste gedeelte gehad van het onderwerp faciliteiten. En ik wil verder gaan naar de organisatie. Hoe is het schoolsurf project Den Haag vormgegeven? … Daar hebben we het al een klein beetje over gehad, maar kun je me daar wat meer over vertellen?

Respondent: uhm hoe het is vormgegeven, als in van bovenaf naar beneden uh. Is de overheid die geld vrijmaakt voor overgewicht, en dat doen ze door middel van sportparticipatie. De gemeente Den Haag verstrekt die subsidies aan WSDH. Gericht op sportparticipatie en het sportaanbod. WSDH heeft jeugdsport coördinatoren aangenomen. Plus dat zij betalen aan wat een school zou moeten betalen om de surfles te doen. Dan is het misschien wat meer op de betalingen geregeld. Maar dat is ook een beetje hoe het georganiseerd is natuurlijk. Er zijn jeugdsport coördinatoren aangenomen, in dit geval surfen. Hoe het dan georganiseerd is, is dat de jeugdsport coördinator contact heeft met de surfscholen die voor een gereduceerd tarief de materialen aan willen bieden. De Jeugdsport coördinator die met een assistent de surflessen faciliteert. En de basisscholen die via het contact met de schoolsport coördinator langskomen om te surfen. Ik denk dat dat alle aspecten zijn van het schoolsurf project.

Daarnaast is de jeugdsport coördinator ook actief voor de HSA wat ook een belangrijk punt is van het vergroten van de sport.

Interviewer: Wat is de rol, de taak van de HSA; de Nederlandse surfbond bij het schoolsurf project?

Niels: ik denk dat dat vooral dan de jeugdsport coördinator is die gekoppeld is aan de bond. En dat de bond staat voor kwaliteit ook vanwege de opleidingen tot surfinstructeur en lifeguard. En dat de bond daarin ondersteund op het moment dat er een extra instructeur geboekt moet worden. Vooral het schoolsurfkampioenschap wat deels ook betaald word vanuit de bond.

Interviewer: dat is een evenement naar aanleiding van het schoolsurf project

Respondent: maar ik denk dat het kernwoord wel kwaliteit is, vanwege de opleiding en kennis. Interviewer: misschien ok een onafhankelijke organisatie die dat doet, en de naam van de bond

Respondent: Ja en dat het niet commercieel is en omdat we willen dat de kinderen een gratis surflessenreeks aangeboden krijgen kan dat niet via de surfschool, want die heeft gereduceerd tarief maar dan moet de basisscholen alsnog betalen voor de surfles.

Interviewer: we hebben het er al deels over gehad, maar wat wil je met het schoolsurf project bereiken?

iels: als ik met richt op de kinderen dan is er per doelgroep een andere doelstelling. De kinderen uit achterstandswijken of wijken met ouders met een lager inkomen, die zijn minder bekend met het surfen of het strand. En kinderen die nog nooit in de zee hebben gezwommen vind ik het belangrijk dat zijn veilig in het water kunnen zwemmen en de gevaren van de zee kennen. En dat ze weten wat ze met hun Golfsurfboard kunnen doen. En de kinderen uit de wat rijkere gezinnen en delen uit Scheveningen is het meer de sport promoten en kennis maken met de sport en hopen dat ze en zo enthousiast brengen dat ze door gaan met surfen. En wat ook terug komt in het schoolsurfkampioenschap is dat deze groep ook mee gaat doen met dit kampioenschap waardoor ze ook meer progressie maken. Je ziet ook dat deze groep meer de lessen na mijn lessenreeks gaan boeken en dus verder gaan met golfsurfen. Waardoor er ook een aantal kinderen van deze groep in het topsporttraject komen

Interviewer: op het moment is het zo dat het schoolsurf project zo vormgegeven dat het uit de gemeente wordt betaald, een jeugdsport coördinator die het coördineert. De HSA die het schoolsurf project eigenlijk omarmt zeg maar en de surfscholen die het materiaal leveren en dat waarschijnlijk voor een gereduceerd tarief dan dat doen. Zou er ook een andere manier zijn om het schoolsurf project vorm te geven?

Respondent: Dat zou kunnen, dat hangt dan helemaal af van waar het geld vandaan gaat komen. Gaat het via een subsidie dan moet dat via de gemeente geregeld worden. Dan zit ik meer te denken aan een combinatiefunctionaris zoals ik nu ben, ook al heeft dat nu jeugdsport coördinator. Gaat dat via een sponsor, dan zou het misschien op een andere betaald worden, waardoor de functie misschien iets veranderd omdat de jeugdsport coördinator nu ook taken bij de HSA verricht. Om de sport in zijn algeheel te verbeteren. Maar afhankelijk van de grootte van de sponsor wordt het takenpakket van de coördinator anders. Ja, over een stichting gedacht dan ziet het er weer heel anders uit, want dat is een andere constructie dan hoe het nu is geregeld.

Interviewer: dan bedoel je dat er echt een speciale stichting wordt opgericht voor het schoolsurfen?

Respondent: ja dan is het een soort stichting zoals het nu gedan wordt met het surfproject, met gehandicapte kinderen. Daar kan de subsidies naar die stichting, maar dan moet de stichting wel op zoek naar speciale potjes en sponsoren Interviewer: ik heb nog een vraag met betrekking tot samenwerkingspartners, dat zijn: de HSA, Gemeentelijke stichting of de gemeente zelf, en de basisscholen. Op welke manier communiceer je daar mee?

Respondent: Met de basisscholen uhm? Met alle? Interviewer: Ja om te beginnen met de basisscholen

Respondent: bij de basisscholen heb ik contact met de schoolsport coördinatoren. Dat gaat als ik ze nog niet ken via de email of de telefoon. Ik heb een lijst met alle schoolsport coördinatoren via de SWSDH. Dus ik heb contact via de schoolsport coördinatoren. Willen ze meer uitleg kunnen we een keer afspreken en spreken we met ze af wat het idee is. en krijgen ze een informatiebrief en kunnen ze kinderen gaan werven voor het clubje dat mee te gaat surfen. Dat is de

Scriptie| Wijbrand Houmes | Golfsurfen met schoolkinderen In Nederlandse Kustgemeenten

85

basisschool dat is eigenlijk op het moment dat ze mee willen doen is dat snel geregeld. En op het moment dat ze niet weten wat het is, dan vergt het weer meer uitleg.

Interviewer: hoe is het geregeld met de surfscholen?

Niels: bij de surfscholen ga ik meestal langs, omdat dat scheelt per surfschool met wie ik te maken heb en wie er dan werken en weet van hebben van dit project . En dan is het vooral inplannen van de lessen. En ze weten dat ik met een assistent komt dus dat scheelt hun weer instructeurs boeken. Ze zorgen dan dat het materiaal beschikbaar is.

Interviewer: hoe is de communicatie dan tussen de HSA dat het project begeleid en je werkgever de gemeentelijke stichting hoe zit dat?

Respondent: als jeugdsport coördinator ben ik ook werkzaam voor de HSA dus de communicatie is dan intern. Mijn projectbegeleider is dan Stefan Koper, voorzitter van de HSA. die begeleid meer ook in de lopende zaken van de HSA. het schoolsurf project is een losstaand project dat al zo goed loopt dat het ion Den Haag niet veel woorden aan vuil gemaakt hoeft te worden omdat het project goed werkt. Het project is uitschreven, lopend en het loopt goed.

En het contact met de WSDH is via mijn leidinggevende Sten Verleg, daar heb ik zo nu en dan een gesprek over hoe het gaat en hoe het verloopt. Na elke periode vul ik via de website van de WSDH in hoeveel lessen ik heb gehad en hoe dat ging. Een soort evaluatieformulier dat ik invul.

tijd

Interviewer: Dan hebben we het onderwerp organisatie gehad, daar hebben we nu uitgebreid over gesproken. Ik wil het hebben over de tijd. In welke tijd van het jaar geef je de lessen?

Respondent: in het voorjaar en het najaar. Tussen meivakantie en de zomervakantie is het voorjaar en tussen de