• No results found

Resultaten interviews huidig schoolsurfproject in Den Haag

2. Theoretisch kader

4.5 Fieldresearch resultaten interviews

4.5.1 Resultaten interviews huidig schoolsurfproject in Den Haag

Respondenten 1 tot 5 geven de volgende informatie met betrekking tot het Haagse schoolsurfproject

(Hoogenstrijd, Post , Aukes, Verleg, & Anoniem, 2017).

Informatie

Het schoolsurfen is een sportproject, waarbij het golfsurfen wordt gelinkt aan het onderwijs. De kinderen van basisscholen maken kennis met het golfsurfen. Het schoolsurfen bestaat uit een wekelijks traject van 6 tot 8 weken, in deze periode worden 6-8 lessen gegeven. De meeste lessen zijn op het strand, maar er wordt ook weleens een introductie les op school gegeven. Het schoolsurfproject is meer dan surfen, het lezen van de zee, ontdekken van de gevaren en zelfredzaamheid wordt ook geleerd. Tijdens de schoolsurf lessen staat veiligheid altijd voorop, zo wordt gewerkt volgens de richtlijnen van de HSA en ISA (International Surfing Association). Wat onder andere inhoud dat een instructeur maximaal 8 kinderen mag begeleiden in het water. In Den Haag worden de lessen gegeven aan maximaal 12 kinderen door de jeugdsport coördinator golfsurfen en een stagiair.

De lesopbouw bestaat uit het aantrekken van de wetsuits, in tweetallen lopen naar zee. Langs de waterlijn wordt dan de instructie gegeven. De huidige omstandigheden worden besproken en de veiligheidstaken worden herhaald. Verder wordt elke les meer informatie gegeven over de werking van de zee, stromingen en het ontstaan van golven. Daarnaast wordt de volgende stap in het surfen aangeleerd, en kunnen de kinderen oefenen. Tot slot wordt er terug gelopen naar de

surfschool, en om gekleed.

De inhoud van de les is wordt aangepast op (weers)omstandigheden. Zo wordt de les bij te heftige weersomstandigheden (onweer en storm) afgelast. Bij geen golven is er een alternatief programma.

De lessenreeks bestaat ongeveer uit 6 lessen:

 Les 1: veiligheidsafspraken worden gemaakt en tekens uitgelegd, het surfboard wordt besproken, en het

meeglijden met een golf op de buik wordt aangeleerd;

 Les 2: de tekens en afspraken worden herhaald en de stap naar het opstaan wordt aangeleerd;

 Les 3: verbeteren van het staan, met de focus op de houding op het board;

 Les 4: herhaling van les 2 en 3 deelnemers die snel leren, kunnen proberen om schuin langs de golf te surfen;

 Les 5: perfectioneren van het opstaan en juist staan op het board. Afhankelijk van de golven kunnen er

ongebroken golven gesurft worden;

 Les 6: herhaling les 5 gericht op succesbeleving en plezier. Zo kunnen er truckjes uitgelegd worden.

Doelen

Doelen van het schoolsurfproject zijn:

 Sportstimulering: verenigingen versterken en het surfen te promoten, door een laagdrempelig aanbod te

realiseren, om surfen bekend te maken bij kinderen uit Den Haag

 Verbreding spotaanbod: kinderen die niet bereikt worden met voetbal, atletiek of een andere sport, kunnen

mogelijk wel bereikt worden met golfsurfen;

 Veiligheid & kennis: de zelfstandigheid in de zee bevorderen, zodat de kinderen de gevaren van de zee kennen en

veilig kunnen zwemmen;

 Kennis laten maken met de omgeving: kinderen naar het strand krijgen, ook kinderen die in principe nooit de

mogelijkheid van huis uit krijgen om naar het strand te gaan;

 Samenwerking en verbinden: een verbinding leggen tussen het onderwijs (de school) en de sport (de surfscholen)

 Continuïteit: deelnemende kinderen moeten kunnen doorstromen naar de surfsport en surfschool, om een

levenslang sporten te bevorderen.

Doelgroep

Kinderen met zwemdiploma uit de groepen 6,7 en 8 van Haagse basisscholen die interesse hebben in het surfen. Er wordt gericht op de volledige verscheidenheid aan kinderen uit Den Haag, dus niet alleen kinderen die in Scheveningen wonen. Er is gekozen voor basisschoolkinderen, omdat zij op het punt staan van hun ontwikkeling. Op die leeftijd kan het beste ingegrepen worden, mochten ze inactief zijn. Door vroeg kinderen vroeg naar sport toe leiden. Daarnaast hebben scholen uit het primair onderwijs een betere organisatie om de kinderen na schooltijd te kunnen enthousiasmeren om te gaan sporten. In het voortgezet onderwijs is een relatieve grote uitval qua sport. Daarnaast hebben middelbare scholieren vaak al veel andere dingen waar ze mee bezig zijn. Waardoor het lastig is om deze kinderen buiten schooltijd te motiveren om extra te gaan sporten.

Scriptie| Wijbrand Houmes | Golfsurfen met schoolkinderen In Nederlandse Kustgemeenten

40

Faciliteiten

Er is een geschikte golfsurfplek nodig, waar een gecertificeerde surfschool zit. Die kunnen faciliteren in de wetsuits, boards en omkleedruimte. Per school, stad of dorp kan het verschillend zijn hoe de kinderen naar het strand toe gaan. Het vervoer kan met de fiets, de auto of het openbaar vervoer. Het vervoer in het primair onderwijs moet veelal begeleid worden.

Menskracht

Om het schoolsurfen te organiseren zijn verschillende personen nodig, zoals: de directie van de basisscholen, medewerking van de surfscholen, aansturing vanuit de HSA en de opdracht vanuit de stichting WSDH. Praktisch gezien zijn er drie personen betrokken om het schoolsurfen aan te bieden:

 De schoolsport coördinator, ofwel gymdocent, met 10 uur per week, die de werving van de 12 deelnemers en het

vervoer regelt;

 De jeugdsport coördinator golfsurfen, met 0,5 fte die een stagiair begeleid en het project organiseert,

communiceert en de lessen begeleid;

 De stagiair of instructeur in opleiding, die assisteert tijden het geven van de lessen.

Organisatie

Na schooltijd, wordt een surflessenreeks aangeboden van 6 tot 8 weken op het strand. De kinderen kunnen gratis kennis maken met golfsurfen. Om dat mogelijk te maken zijn een aantal organisaties nodig. In Den Haag zijn dat de onderstaande organisaties:

De gemeente Den Haag verleent subsidie aan Stichting WSDH voor het inzetten van combinatie functionarissen;

Stichting Werkgevers Sportclubs Den Haag (stichting WSDH) is een externe organisatie die het werkgeverschap

(waaronder de salarissen) van de combinatie functionarissen verzorgt. Zo hebben zij de jeugdsport coördinator golfsurfen (een combinatiefunctionaris) aangesteld en gedetacheerd bij de HSA. Verder vergoeden zij de huur van de materialen;

De HSA is als bond een overkoepelende organisatie voor alle aangesloten surfscholen. Het is een niet

commerciële en onafhankelijke partij. De HSA zet zich in om de sport in het algemeen te verbeteren en stimuleren. Zo bewaken zij de kwaliteit van de surfscholen, en verzorgen de opleiding tot lifeguard en de instructeursopleiding. Verder organiseert de HSA door middel van de jeugdsport coördinator het schoolsurfen met de surfscholen en de onderwijs instellingen;

Surfscholen zijn de samenwerkingspartners. Zo bieden de surfscholen van Scheveningen het materiaal tegen een

gereduceerd tarief aan. Verder zorgen zij voor het vervolgaanbod na het schoolsurfproject;

Het primair onderwijs werven de deelnemers en zorgen dat de ouders toestemming geven. In het geval van

schoolsurfen wordt ook gezorgd dat de kinderen op het strand komen. De directie moet het zien zitten om met de kinderen naar het strand te gaan. Zo is het enthousiasme van een school belangrijk. Daar zijn uren, tijd en locatie voor nodig. In Den Haag zijn er schoolsport coördinatoren in dienst, die 8 tot 10 uur sportles coördineren. Dat doen ze samenwerking met de jeugdsport coördinatoren.

Jeugdsport coördinator

De jeugdsport coördinator golfsurfen is aangesteld via stichting WSDH en gedetacheerd bij de HSA. De opdracht vanuit stichting WSDH is: zorgen dat de HSA een betere organisatie wordt en schoolsurfen aanbieden aan de Haagse jeugd. Voor het schoolsurfproject, is de jeugdsport coördinator de spin in het web tussen het primair onderwijs, de surfscholen, de HSA en Stichting WSDH. Deze jeugdsport coördinator moet communicatief vaardig zijn om basisscholen en surfscholen met elkaar te verbinden. Het is iemand die het gezicht is van het (school)surfen. Naast de coördinerende en organiserende rol, begeleid de jeugdsport coördinator de golfsurflessen met een stagiair. Na elke periode wordt het schoolsurfproject geëvalueerd. Daarnaast wordt de jeugdsport coördinator ingezet om verschillende commissies binnen de HSA te managen en ondersteunen. Stefan Koper, de voorzitter HSA begeleidt de jeugdsport coördinator hierbij met lopende zaken

Scriptie| Wijbrand Houmes | Golfsurfen met schoolkinderen In Nederlandse Kustgemeenten

41

Tijd

Het schoolsurfen bestaat uit een lessenreeks van 6 lessen, verdeeld over 6- 8 weken, met één les per week. De surfles duurt ongeveer anderhalf uur. De periode van schoolsurf lessen is het voorjaar (mei & juni) en najaar (september & oktober). In deze maanden is het water normaal gesproken warm genoeg.

De lessen worden in overleg met de surfschool ingepland tussen 15.30 en 17.30 uur. Er wordt gekeken naar de dal uren zodat er ruimte en materiaal is om het schoolsurfen aan te bieden. In principe kunnen maximaal zes lessen per week geven worden: op woensdag 2 en op de andere doordeweekse dagen 1. In verband met de drukte en capaciteit van de

surfscholen in Scheveningen worden voor Den Haag 5 lessen per week gegeven. De lessen worden verdeeld over de 3 surfscholen (Aloha, Hartbeach en The Shore).

Voorbereiding

Het schoolsurfproject is in Den Haag in ongeveer 3 maanden georganiseerd, daarbij…

 zijn de kansen en bedreigingen in kaart zijn gebracht;

 zijn de gesprekken met de surfscholen zijn geweest, om te zorgen dat ze niet het gevoel hebben dat de gemeente

een stukje markt inpikt;

 zijn alle gespreken zijn gevoerd met (basis)scholen;

 is de vormgeving van het schoolsurfen is bepaald, qua planning, aantal lessen en lesinhoud;

 is gekeken welke stagiairs verbonden kunnen worden aan het project.

Tegenwoordig is de situatie in Den Haag al in kannen en kruiken, waardoor het inplannen van de schoolsurf lessen ongeveer een maand kost. Zo zijn de meeste scholen al bekend met de manier van werken. Op het moment dat er een nieuwe school is moet je wel eerder beginnen, omdat ze iets nieuws moeten plannen en overleggen met de directie of het mogelijk is.

Kwaliteit

De respondenten geven aan dat de kwaliteit bestaat uit:

- Het bereiken van de doelgroep(en)en doelstellingen;

- Laagdrempelig & toegankelijk: voor alle kinderen die mee willen doen en in bezit zijn van een zwemdiploma;

- Veiligheid: ten allen tijde moet de veiligheid van de leerlingen gewaarborgd zijn;

- Werken volgens de richtlijnen van de ISA en de HSA;

- Instructeur- deelnemer ratio: van één instructeur per 6 deelnemers;

- Kwaliteit van instructie (van de surfinstructeur);

o kennis, over de zee, het surfen en de veiligheid.

o enthousiasme, waarmee de kennis wordt overgebracht en het surfen aangeleerd.

o aansluiting bij de belevingswereld van de deelnemers.

- Inhoud van de lessen;

o bewustwording van de omgeving

o het aanleren van skills om veilig in het water te bewegen

o succeservaring en plezier

- Aantal lessen, niet een eenmalig, maar een introductie van de sport. Maar een lessenreeks waarbij verschillende

omstandigheden meegemaakt worden, en de kinderen zich kunnen identificeren met het surfen;

- Lesduur, een minimale lesduur van 1,5 uur;

- De surfkwaliteit, bepaald door de windkracht, temperatuur, hoogte en type golven;

- Locatie in de buurt van de onderwijsinstellingen, met omkleedruimte en douches;

- Deugdelijk materiaal bestaande uit softboards (zachte surfboards) en warme wetsuits;

- Betrokkenheid van de samenwerkende partijen: basisscholen, surfscholen, HSA en en Stichting WSDH:

o De organisatie en coördinatie in overleg met surfscholen, basisscholen HSA en Stichting WSDH;

o De betrokkenheid en professionaliteit van een surfschool, die de meerwaarde van het project zien;

o De betrokkenheid van de basisscholen om deelnmers te werven en vervoer te organiseren.

De Schoolsurf coördinator (in Den Haag is dat de jeugdsport coördinator), moet er voor zorgen dat zowel de surfers, als de ouders als, als de surfschool, als de gemeente overtuigt zijn dat er veilig en verantwoord les wordt gegeven. Eisen die aangegeven worden voor de functie als schoolsurf coördinator, zijn:

- Het gezicht zijn van het golfsurfen zijn, door meer betrokken te zijn bij de surfport dan een ‘normale’

surfinstructeur;

- Ruime ervaring in het geven van surflessen, waarbij een Instructeursdiploma en lifeguard diploma onmisbaar zijn.

- Pedagogische competenties om kinderen te begrijpen en uit te dagen.

- Planmatig en resultaat gerichte werkwijze

- Organisatorische vaardigheden en een goed communicatie skill;

Scriptie| Wijbrand Houmes | Golfsurfen met schoolkinderen In Nederlandse Kustgemeenten

42

Waarborging

Stichting WSDH stelt de jeugdsport coördinator aan, voor deze functie zijn een aantal diploma’s vereist. Minimaal een MBO diploma sport en bewegen niveau 4. Met pedagogische en didactische kennis. Daarnaast is een sport specifiek diploma nodig, zoals de lifeguard en het ISA instructeursdiploma.

De kwaliteit wordt gewaarborgd doormiddel van samen te werken met surfscholen die zijn aangesloten bij de bond (HSA). Deze surfscholen voldoen aan de kwaliteitseisen van de HSA. De kwaliteit van de surfschool, de materialen, instructeurs en faciliteiten zijn zo gewaarborgd. De surfbond heeft ook de taak om een check uit te voeren, om te controleren of het project veilig en volgens de regels is.

Geld/Financiën

Hieronder is samengevat wat de respondenten aangeven op het gebied van financiën van het Haagse schoolsurfproject. Er zijn financiële middelen nodig om het schoolsurfen daadwerkelijk in te zetten. Financiën om de lessen en organisatie te betalen. De menskracht en materialen die betaald moeten worden in Den Haag zijn:

- De jeugdsport coördinator golfsurfen met 0,5 fte;

- De schoolsport coördinatoren/gymleraren die kinderen werven en samenwerken met de jeugdsport coördinator;

- De huur van de materialen en gebruik van de faciliteiten van de surfschool;

- Een extra instructeur die zo nodig bijgeboekt wordt.

Financiering in Den Haag

De gemeente Den Haag financiert het schoolsurfproject via stichting WSDH. Over deze subsidieregeling wordt het volgende aangegeven: De subsidieregeling is de regeling voor combinatiefuncties. Het is een Nederlandse, nationale regeling en die wordt in bijna elke gemeente gebruikt, het is een structureel middel van de overheid met een looptijd van 4 jaar. De Gemeente den Haag gebruikt deze regeling om onder andere kinderen na schooltijd te laten sporten, door de inzet van Stichting WSDH. Zo verzorgt stichting WSDH het werkgeverschap van de combinatiefuncties. Onder deze 80 functies vallen de buurtsportcoaches, schoolsport coördinatoren en jeugdsport coördinatoren.

Hieronder is weergegeven hoe de financiering van het schoolsurfen in Den Haag is geregeld:

- De Gemeente den Haag geeft subsidie aan Stichting WSDH om sport onder jeugd te stimuleren;

- Stichting WSDH betaalt een fee voor het gebruik van de materialen aan de surfscholen;

- Stichting WSDH betaald de jeugdsport coördinator golfsurfen;

- De HSA en Stichting WSDH zorgen voor de aansturing van de Jeugdsport coördinator;

- De HSA vergoedt de inzet van een extra instructeur;

- De HSA zorgt voor een stagiair die schoolsurfproject kan ondersteunen;

- De surfscholen zijn commerciële instellingen, maar bieden voor dit project de materialen en faciliteiten voor

kostprijs, of onder kostprijs aan.

Tegenprestatie

De tegenprestatie van de samenwerkende organisaties zijn:

- De gemeente Den Haag krijgt een overzicht van het aantal kinderen dat heeft meegedaan. In grote lijnen probeert

een gemeente mensen actiever te maken, gezonder te maken en de zorgkosten naar beneden te krijgen.

- Voor de HSA is de promotie van het golfsurfen onder de jeugd, maar ook dat er extra uren gebruikt worden voor

andere zaken dan alleen het schoolsurfproject, zo functioneert de jeugdsport coördinator als manager voor de HSA. Daarnaast gaan een aantal kinderen verder met het golfsurfen, waardoor er ook een aantal kinderen van deze groep in het topsporttraject komen

- De surfscholen, zien na het schoolsurfproject dat een aantal kinderen meedoen aan een surfkamp of reguliere

lessen. Een aantal kinderen gaat door met surfen en hebben materiaal nodig, wat bij de surfschool verkocht wordt.

- De basisschool vindt het belangrijkste dat die kinderen iets hebben gedaan wat ze misschien niet eerder gedaan

hebben. Iets nieuws hebben geleerd en leuke tijd en plezier hebben gehad met vriendjes van school.

- Kinderen gaan soms door met surfen, soms niet, soms vinden ze een andere sport leuker. Maar er kan een keuze

Scriptie| Wijbrand Houmes | Golfsurfen met schoolkinderen In Nederlandse Kustgemeenten

43

Resultaten

De resultaten van het schoolsurfproject in Den Haag zijn:

- In een jaar zijn totaal 59 lessen gegeven aan verschillende soorten kinderen, dat zijn 10 lessenreeksen, met

groepen van minimaal 6 tot maximaal 12 kinderen

- Kinderen uit de achterstandswijken hebben meegedaan en kunnen op een veilige manier in de zee zwemmen.

- Kinderen die hebben meegedaan en het echt leuk vinden, kunnen laagdrempelig beginnen met de sport.

- Veel kinderen boeken een surfkamp van een paar dagen, zeker van de scholen die in Scheveningen liggen.

- Er is genoeg animo om mee te doen aan het surftoernooi.

- Het schoolsurfen is populair, kinderen uit groep 5 willen ook al mee doen.