• No results found

Transcripties 1 Politiezone Gent

In document Datadriven misdaadbestrijding (pagina 101-141)

Werkelijke klasse

Bijlage 4. Transcripties 1 Politiezone Gent

Door het corona-virus is het geplande gesprek op 24 maart 2020 te Gent niet kunnen doorgaan. Bij het annuleren van deze afspraak, vroeg Meneer John Monsecour voor telefonisch, verkennend gesprek. Tijdens dit gesprek was het de bedoeling dat meneer Monsecour uitlegde rond welke projecten ze informatiegestuurd werken. Na het expliqueren van het project rond hotspots waaraan ze de komende jaren willen werken, vertelde hij over het project verkeer. Tijdens de uitleg van dit project, merkte ik meteen dat het een geschikte case is voor het onderzoek. Door mijn enthousiaste besliste meneer Monsecour om direct over te schakelen naar de vragenlijst die ik had doorgestuurd. Zo werd het verkennend gesprek meteen een interview. Doordat ik hier niet op voorbereid was, had ik het gesprek nog niet opgenomen. Wanneer we aan de vragenlijst begonnen, heb ik op mijn GSM de recorder aangezet. Omdat ik met oortjes aan het bellen was, werd het gesprek niet opgenomen. Hierdoor was het niet mogelijk een transcriptie te maken van het interview. Echter heb ik tijdens het interview alles duidelijk kunnen noteren wat er gezegd is geweest. Bij elke die ik heb gesteld heb ik een duidelijk antwoord kunnen neerschrijven tijdens het interview.

- Begrijpen bedrijfsprobleem o Bedrijfsprobleem

§ Automatische nummerplaatherkenning ANPR-camera’s; voertuigen opsporen van wie het rijbewijs is afgepakt, geschorst maar blijven rijden.

§ Mensen die geseind staan, de kentekenplaat die laten volgen § Gestolen auto’s

§ Niet gekeurde voertuigen

§ Onbetaalde boetes en verplicht om boetes te betalen o Welke criteria

§ Zwaar maatschappelijk probleem, verkeersdoden en slachtoffers. Vaak veroorzaakt door mensen die niet in orde zijn met de verkeersregels (verzekering, geen rijbewijs ) zijn ook vaker verantwoordelijk. Op basis van informatie de persoon volgen. Cijfers -> websites politiebulletin § Werking efficiënter, effectief en doortastender te maken

o Probleem worstelen ze zelf mee, andere steden staan veel verder § Bestuur heeft moeten aandringen om het mogen te gebruiken,

XIII

§ Moeilijk om camera in te zetten omdat stad gent moeilijk doet

§ Technologie en toestemming lokaal bestuur. Politie heeft aangestuurd bij de gemeente om het te mogen

o Bestaande manier, geen hulp van gemeenten, ANPR kan aangekocht worden. Computer die gebonden is aan camera en gegevens koppelen aan die computer. ( privé bedrijf = secureroad)

o Openstaande boetes is een bestand van Gent zelf. Ze vragen al langer aan de federale om middelen te voorzien voor nationale databanken. Momenteel nog altijd niet zo, gegevens van andere zones worden geüpload. (creatief op het vlak van ontwikkelen, zones sturen data en worden opgenomen en delen deze met de zones. Op het laatste micro-overleg verkeer is er het engagement gekregen van het dat ze op oost Vlaams niveau het bestand over te nemen en op te nemen, hopelijk in de loop van dit jaar. (directeur coördinator)

- Begrijpen van beschikbare data o Vanwaar komt de data

§ voertuigen opsporen van wie het rijbewijs is afgepakt, geschorst maar blijven rijden.

• Nationale databank want dit is een straf opgelegd door rechtbank

§ Intrekking rijbewijs maar blijven rijden

• Databank zone, omdat zij de mensen op de hoogte moeten brengen.

§ Mensen die geseind staan, de kentekenplaat die laten volgen • Nationale gegevensbank

§ Gestolen auto’s

• Nationale gegevensbank § Niet gekeurde voertuigen

• Belgische bestand niet gekeurde voertuigen § Onbetaalde boetes en verplicht om boetes te betalen

• Databank van zone

o Parket en bestuurlijke overheid toestemming om verder uit te werken. Gegevens halen uit politionele databank, selectie gemaakt van welke crimineel feit, en dit toevoegen in hun eigen databank. Ze hebben toestemming gevraagd tot nationaal databestand (hebben ze nog niet, verval recht tot besturen is federaal nog geen toestemming, nog geen toegang tot data parket( is een straf

XIV

dus geen toegang)) openstaande boetes is hun eigen bestand. Intrekken hebben ze toegang toe omdat ze zelf de persoon moeten verwittigen dat het is vervallen of ingetrokken -> dus dan in gegevensbank en dan koppelen naar ANPR.

o Voertuigen die niet gekeurd zijn, krijgen ze gegevens van Belgische bestand niet gekeurde voertuigen, maar nog niet accuraat genoeg (voertuigen die niet op tijd hebben gereageerd op de uitnodiging, maar als ge een dag te laat zijt, dan wordt dat niet direct aangepast, dus is verkeerdelijk dus beheerder van bestand Belgische niet gekeurde voertuigen moet het accurater bijhouden en wijzigingen)

o Geseinde personen komen de gegevens uit de nationale gegevensbank. En bij gegevens staat de nummerplaat , dit bestand kunnen ze volledig zelf beheren.

o Politioneel vastgestelde gegevens, andere gegevens worden niet gebruikt. Niet die van burgers die melding maken! Enkel de harde gegevens. Vooropgestelde criteria

§ Volledigheid: als de gegevens niet aanwezig zijn is het niet bruikbaar en wordt dat ook niet gebruikt

§ Tijdigheid: accuraatheid is paar dagen mis maar voor de rest niet, wanneer personen hun rijbewijs worden ingetrokken dan wordt dat rijbewijs in de databank ingegeven ook die van huisgenoten, als die dat terugkrijgen dan worden de andere gegevens verwijderd. Er wordt geen geschiedenis gekoppeld aan nummerplaten die niet meer relevant zijn. Moet 100% kloppen, ze willen zelf de nodig garantie in hun systeem koppelen. Ook nodige garanties voor de privacy van de betrokkenen. § Geloofwaardigheid = akte van de politie

- Transformeren van data

o Gegevens worden niet aangepast, gegevens worden gebruikt hoe ze worden teruggevonden in databanken.

o Het proces is meerdere keren herhaald, eerst een case toegevoegd en dan telkens nieuwe cases toegevoegd toen het werkte.

o Belgisch databank is een externe soms niet accuraat hoe oplossen ( nieuwe toepassingen)

- Modelleren

XV

o Targeted : bij elke dataset is een doelstelling gekoppeld (rijverbod, mensen die bewust blijven rijden, ) aan elke toepassing een of meerdere doelstellingen koppelen en op basis daarvan wordt door parket bekeken of dit kan uitgevoerd worden. In overeenstemming met de overheden.

- Evalueren

o Direct overgenomen omdat je ze anders kwijt bent, voor geseinde personen wordt er een confrontatie is en ze zeggen dat het een fout is, of dat het niet meer terecht is wordt er een nieuwe evaluatie gedaan en kijken in het moederbestand. Dan excuses aanbieden. Deelbestanden die geselecteerd worden en gekoppeld aan ANPR.

o Bij interventies enkel wet op politieambt volgen. Bestand wordt pas gebruikt na de doelstelling en de inhoud van bestand wordt doorgegeven ook rebriek bijzonderheden waar voorwaarden kunnen gekoppeld.

o Confusionmatrix: ze gaan ervan uit dat de databanken die gebruikt worden, dat de garanties er in zitten om juist te zijn anders worden ze niet gebruikt. IN praktijk via ANPR camera tegenhouden van correct is. Als dat niet is dan excuses. Dan handeling aanpassen. Er is geen negatief gevolg wanneer ze iemand fout volgen. Als iemand ziet dat ze gevolgd worden en een achtervolging veroorzaakt.

o De resultaten worden nog niet bijgehouden doordat het een indirect effect is. Maar er wordt wel bijgehouden hoeveel ze hebben kunnen vatten. Dus bijhouden van hoeveel aangehouden per doelstelling

- Uitrollen

o Dataset is gewoon uitgebreider

o Altijd zeer grondig getest, de camera’s zelf zijn ook steeds beter geworden. o Elk nieuw bestand wordt getest of alles loopt zoals het moet.

o In de toekomst: dataset wachten op goedkeuring

o Cijfers 2019 ongevallen (zie apart bestand, geheimhouding tot en met mei) - Beleidsuitvoering

o Over meerdere niveaus, niet betaalde boetes OVL, de andere nationaal. Door hoogst mogelijke niveau dan bijhouden.

o Bestand niet Belgische voertuigen moet nationaal zijn. Zo veel mogelijk aansluiten of initiatief nemen op nationale bestanden.

o Aanvraag voor databestanden, goedkeuring nu gekregen, procedureel zijn de goedkeuringen overheid en parket. Enkel gemachtigd in gent

XVI

o Juridisch correct te zijn, starten ze altijd met adviesvragen ( vaste commissie lokale politie zijn vertegenwoordigd nationaal ) geven heel wat ondersteuning. Rond de camera’s heel strikte regels, wetgeving op de privacy heeft veel impact. Juridische dienst stad gent overleg, alle garanties en nodige ondersteuning dat de aanvraag van de camera’s juridisch correct is en gebruikt mag worden. Juridische dienst zijn actorenbuiten de dienst.

o Overlegorgaan van oost Vlaams niveau, overleg zone chefs, waar heel wat thema’s op de agenda staan en samen te werken en evolueren. Altijd juridisch afgetoetst.

o Camera selecteert op basis van data.

o Bij aanvraag motiveren wat de samenstelling is van de data (geen bias), ze moeten specifiëren hoe de selectie wordt gemaakt dus geen subjectieve basis mogelijk anders geen goedkeuring.

Bijlage 4.2. Politiezone Turnhout

Het interview met politiezone Turnhout is ook omwille van corona telefonisch moeten gebeuren in plaats van een face-to-face diepte interview.

BVD: Ik denk dat het aan het opnemen is nu

RL: Ja prima

BVD: Met welk project zijn jullie momenteel bezig dat betrekking heeft top datadriven misdaad bestrijding

RL: Ja het is misschien niet 100% richting van uw scriptie maar in de band er van, dat het niet 100% is in het gene van uw bijlage in uw mail.

We moeten onderscheid maken voor wat we doen voor verkeer, zoals het reduceren van verkeersongevallen en tussen criminaliteit. Het eerste, waar we mee beginnen, verkeersongevallen, daar denk ik dat we in de richting gaan van wat u noemt datadriven misdaadbestrijding van wat proberen we daar doen. Wij maken maandelijks analyse van de verkeersongevallen waar en wanneer gebeuren die. Dan hebben we een softwarepakket, ons stuurbord noemen we dat, snelheidscontrolen. Waar wij de resultaten van de maandelijkse analyses insteken en dan produceert dat stuurbord zelf die stopopdrachten zelf waar de snelheid gecontroleerd moet worden. Ik zal dat toelichten, dat is volgens mij wel datagedreven

XVII

werking. Hoe werkt dat concreet. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen snelheidscontroles op vraag en op analyse van de ongevallen.

Het gaat vooral over dat tweede, daar zal ik nu mee beginnen. Dus snelheidscontroles op basis van analyse. Wat doen wij daar? In dat softwarepakket brengen wij de resultaten van de maandelijkse analyse in. We brengen de straatnaam in met het aantal ongevallen, die straatnaam x aantal ongevallen. Dan gaat het stuurbord eigenlijk de dienstopdrachten produceren waarbij het de bedoeling is van het stuurbord, de software dat als we 10% van de ongevallen hebben dat we dan 10% van onze controletijd doen. Dat betekent concreet dat als we een nieuwe straat inbrengen, dan staat die op nul procent omdat die juist is ingebracht want we controleren altijd op basis van dat stuurbord in functie van die ongevallen. Die nieuwe straatnaam staat niet in het stuurbord dus er is vandaag de dag nog geen controle geweest dus is nul procent. Dan gaat dat programma zeggen ik heb 10-20 straten in het stuurbord, die nieuwe straat staat op nul en ik heb daar 5% van de ongevallen. Dan gaat die daar een dienstbulletin voor uitprinten, tot de dienstbulletin is uitgevoerd die dag. Die mensen komen binnen van hun snelheidscontrole, ze krijgen dus zo zeven dienstopdrachten mee per shift. 5 op basis van verkeersongevallen, 2 op basis van op vraag van, zo zijn er zeven. Ze hebben die nooit alle zeven uitgevoerd want er zijn er paar extra bij. Stel u voor ze moeten controle uitvoeren in de Kerkstraat maar in de Kerkstraat staat vol geparkeerd, dan pakken ze een volgende dienstopdracht, daarom hebben ze dus een paar reserve mee. Is het nog allemaal duidelijk wat ik zeg?

BVD: Ja ik ben nog altijd mee.

RL: Dus ze hebben hun controles nu gedaan tijdens hun shift en dat zijn normaal 8ure shiften. Ze hebben controles gedaan en komen dan terug binnen. Ze gaan naar het stuurbord en geven dus in waar ze de controles gedaan hebben en geven in van wanneer en tot wanneer ze controles gedaan hebben en uiteraard ook hun vaststellingen. En dan gaat het stuurbord, de controletijd bijtellen bij die straat. Nu voorbeeld straat staat op nul procent, nu hebben ze daar 90minuten gestaan dus staat nu in het stuurbord 90min controle tijd. Sander daags wordt dat weer opgesteld voor ze starten met de controles en dan zal die 90% controletijd 1 procent zijn waar wel 5% van de ongevallen, wat zegt dat stuurbord, hier opnieuw een dienstbulletin en terug naar de Kerkstraat in Turnhout. Goed en men doet terug de snelheidscontroles en men komt terug van de shift de tweede dag en men heeft daar 120 min gestaan in de Kerkstraat, dan gaat men 120 minuten controle in de Kerkstraat toevoegen. Het was al 90min

XVIII

van gisteren, nu 120min erbij. Zo wordt dat dag na dag de controletijd ook aangevuld na de controles en de software gaat elke keer zien hier zijn mijn percentages van de 10-20-30 straten van die in het stuurbord staan en rangschikt die van hoog naar laag en hij gaat dan zien wat de controletijd is van die 10-20-30 straten is en daar waar percentage controletijd lager ligt dan het percentage ongevallen, daar gaat hij een dienstopdracht uitsturen. Laat ons zeggen de zeven laagste gaat hij uitsturen. Dat is dus een typisch voorbeeld van datagedreven werken. Ik weet niet of u geïnteresseerd ben in het tweede luik dat er in zit, want dat is een totaal andere logica, bent u daar in geïnteresseerd?

BVD: Ik denk dat dit het meeste aansluit bij het onderwerp

RL: Oke op vraag ligt ik dus niet toe aangezien het een andere logica is. Dat is denk ik ons enige voorbeeld van echt datagestuurd toezicht wat verkeersonveiligheid betreft. Criminaliteit is een ander verhaal. Ik zal eerst wat toelichting geven zodat je nadien de vragen kan stellen. Wat criminaliteit betreft, ja ik ben al wat ouder, heb ik in mijn loopbaan bij wijze van spreken 101 modellen gezien die eigenlijk de intentie hadden te voorspellen waar in feite het misdrijf zou gebeuren. Als je nu vraagt wel model geloof je, dan geloof ik er geen enkel van. Mijn loopbaan de ervaring die ik opgebouwd heb, moet ik eigenlijk zeggen, dat zal je niet graag horen maar ik deel het nu zo mee, dat het niet te voorspellen is. Laat ons zeggen dat het eerste, dat in de jaren negentig is opgekomen management by objectives, en dan werd de doelstelling vooropgesteld ging dat beter. We proberen nu in functie van data die doelstelling juist te sturen en te verwezenlijke. Nadien zijn er tal van programma’s geweest die hotspots analyses deden, dus dat je kaarten kreeg met de hottimes en hotspots dat werd dan hotspotsanalyse genoemd. Dan probeer je natuurlijk toezicht te op die plaatsen op die tijdstippen zelf. Das de evidentie zelf. Nederland heeft daarin de voorbije jaren met het software geexperimenteerd dat was eerder predictive policing, meer voorspellen van de software waarmee meer in de toekomst gewerkt moest worden. Daar waren ze laaiend enthousiast over, dat was het ei van colombus natuurlijk als je kan voorspellen waar de criminialiteit zich voordoet. Het laatste dat ik gehoord heb is dat ze het gaan laten omdat het niet de gewenste resultaten geeft. Criminaliteit moet volgens mij anders aangepakt worden, groot verschil met verkeersongevallen is eigenlijk altijd de zelfde wegen en intensiteit of toch ongeveer per uur van verkeer dat is een ander gegeven dan criminaliteit. Criminaliteit is in feite zo onvoorspelbaar zeker met rondtrekkende dadergroepen, wanneer komen ze naar waar, welke afrit nemen ze, waar slaan ze toen. Dat is echt niet te voorspellen. Daar geloof ik in een andere aanpak wat ook informatie, volgens mij een veel hogere vorm van informatie

XIX

gestuurd toezicht is, dus ik ben een sterke believer van informatiegestuurd toezicht, dat alleszins. Maar informatiegestuurd toezicht is dan niet statistische sturing, zoals hotspot analyse want dat is een sturing op basis van feite van het verleden en dan ga je een hotspot analyse doen en kijken waar en wanneer die feiten gebeuren. Nee met informatiegestuurd toezicht op vlak van criminaliteit bedoel ik inhoudelijke informatie. Wat bedoel ik daarmee; politiewerk is de grondstof van ons werk is informatie, we zijn dus informatiebedrijf. We verwerken informatie, en hoe beter je informatie kan inzamelen en verwerken en daarop sturen, hoe beter je resultaten zijn dus informatiebedrijf. Concreter als wij informatie hebben dat een bepaald voertuig in aanmerking komt voor een bepaald aantal feiten dan gaan wij werken om dat voertuig dat kan maandag of dinsdag of woensdag toeslagen met hotspotanalyse ga je daar niks oplossen. Nee wij moeten weten wanner dat voertuig zich verplaatst en vandaar hebben wij zo ingezet op ANPR camera’s, wij waren in Vlaanderen de pioniers van ANPR-camera’s. dat is voor mij het voorbeeld, als ik voor mezelf wat de beste investering is geweest in mijn carrière dan is het de ANPR camera’s veruit de beste. Dan zal ik dat beginnen toelichten. Wij doen er eigenlijk vijf-zes zake mee, wij noemen dat modules. Dit kan je ook terugvinden op onze website.

BVD: Ja ik ken al wat van ANPR-camera’s ondertussen want ik heb daarover al een interview gehad met stad Gent. Dus ik ben een beetje gekend met het gebruik daar van.

RL: Zou het kunnen dat je ver van de micro spreekt?

BVD: Ja dat zou kunnen doordat hij op speaker staat, ik zal hem dichter leggen.

RL: Heb ik het goed begrepen dat je ANPR-camera al uitleg hebt gekregen?

BVD: Ja inderdaad van politiezone gent.

RL: Ja maar politiezone gent werkt weinig met ANPR.

BVD: Het is zeker interessant om een andere case omtrent ANPR camera’s te analyseren.

RL: Ja want de stad gent is eigenlijk altijd tegen ANPR geweest, de politie wilt daar wel in investeren maar het stadsbestuur is daar eigenlijk nooit mee meegegaan. Goed wat ik nu vertel kan je de grote lijnen ook al vinden op onze website. Heb je deze al bekeken?

XX

BVD: Nee deze heb ik nog niet bekeken omdat ik het nog niet duidelijk was welk project we exact gingen bespreken.

RL: Moet ik dit anders dit telefonisch met jou openen?

BVD: Ik zal deze achteraf volledig bestuderen.

RL: Dat is goed achteraf dan tik je maar Politiezone Turnhout in en dan op onze website onder de knop over ons. En dan vind je de knop bewakingscamera’s wel. Of moet ik het ander bij mij openzetten dat je de juiste weg weet?

BVD: Ik denk dat het geen probleem zal zijn om dit terug te vinden op jullie website.

RL: Oké super dan kan je da daar nalezen end e cijfer eens bekijken. Oke goed daar doen wij dan vijf-zes dingen mee en we noemen dat modules. De eerste module bewakingscamera: wat is dat dossier eigenlijk? Dat is hetzelfde al klassieke bewakingscamera’s maar bij ons ANPR camera’s gaan we reactief zoeken naar de dader. Hoe doen we dat? Stel er is vannacht een wooninbraak geweest. Als de bewoner, hoe meer concrete gegevens kan meedelen, hoe makkelijker. Hebben we bijvoorbeeld een precies tijdstip zoals wanneer de bewoner is wakker geworden en de dader s zijn gaan lopen, dan weten we dus het was 2u30 dan kunnen we dus zeer gericht qua tijdsvorm in onze camera’s gaan zoeken. Dan heb je dus natuurlijk een

In document Datadriven misdaadbestrijding (pagina 101-141)