• No results found

Transcriptie focusgroep 18- t/m 29-jarigen Onderzoeker:

In document Objectiviteit(s) Ideaal of niet? (pagina 76-109)

Ik leg hier het opname-apparaat neer. Probeer dus zo duidelijk mogelijk te spreken zodat deze alles goed kan opnemen.

Respondent 1:

Heb je al getest of die het opneemt?

Onderzoeker: ja ik heb net getest, zelfs met de televisie aan kon ik mezelf verstaan. Respondent 1: Nou, perfect.

Onderzoeker: Nou komt er even een vragenlijst. Dat gaat even over je algemene kenmerken en in hoeverre je het nieuws volgt.

Pak trouwens gerust wat te eten.

Respondent 2: hoogst gevolgd, moet dat afgerond zijn? *Gelach*

Onderzoeker: Nee, ik dacht je kan ook hoogst genoten doen maar dat kan je op twee manieren.. dus het is gevolgd.

Respondent 2: Oke top

Onderzoeker: Dus je hoeft het niet af te hebben gemaakt. Nee, gevolgd is gewoon het hoogste wat je ooit hebt gedaan.

Respondent 4: maar wat is pre-master dan?

Onderzoeker: bij een pre-master zou ik zeggen WO-bachelor.

Respondent 4: En zoals ook bij dit: aan de ene kant ik werk, maar aan de andere kant ben ik ook werkzoekend.

Respondent 3: ja ik heb hetzelfde probleem

Onderzoeker: Doe maar gewoon wat jij vindt dat het beste past

Respondent 5: Maar jij gaat gewoon nog studeren, [respondent 3), dus ik zou bij jou gewoon studeren invullen

Respondent 3: Geïnteresseerd in journalistiek, hmm.. Respondent 4: Alleen wat je nu volgt?

Onderzoeker: ja..

Respondent 4: oke, niks. En daar wat je op dit moment doet of?

Onderzoeker: schrijf maar gewoon allebei op, schrijf maar op wat je hebt gestudeerd, en wat je nu doet. En dan weet ik wel dat jij nog iets anders zoekt binnen dat..

Respondent 3: hier moest wel of niet het respondent nummer? Onderzoeker: ja, hier wel.

Onderzoeker: altijd zo leuk, als je in de 20 zit is iedereen nog bezig met werkzoeken en toch ook weer studerend en..

*Geklets tussen respondenten / innemen vragenlijsten*

Onderzoeker: nou nu is er even de gelegenheid om jezelf even kort voor te stellen. Jullie kennen elkaar waarschijnlijk allemaal al maar eventjes voor de formaliteit. Even zeggen wie je bent, wat je doet, wat je belangrijk vindt om zelf te vertellen. Nou, [respondent 1], begin maar.

Respondent 1: nou ik ben …, 24 jaar, ik werk 40 uur bij drukwerkdeal in Deventer en eh, daar heb ik een vaste baan, dus dat is eigenlijk wat ik doe nu .

Onderzoeker: oke!

Respondent 2: nou ik ben.. ik ben 28 jaar, en ik werk fulltime bij een bedrijf in Enter als financieel administratief medewerker

Respondent 3; ik ben … 24 jaar en ik begin in februari met mijn master of communication studies. Respondent 4: * mond vol * doe maar eerst iemand anders

* gelach *

Respondent 5: Ik ben …, 22 jaar, studeer fysiotherapie en ik studeer dit jaar af.

Respondent 6: Ik ben … ik ben 26 jaar en ik werk op de financiele afdeling van het ziekenhuis en hou me daar eigenlijk met van alles bezig steeds meer.

Respondent 7: …, 20 jaar en werk als verzorgend IG Onderzoeker: nou, helemaal goed.

Respondent 4: mag ik ook nog?

Onderzoeker: oh ja!! Stel je zelf voor [respondent 4]

Respondent 4: ik ben …, afgestudeerd als diëtist en werkzoekend als diëtist en werk momenteel als caissiere bij Jumbo.

Onderzoeker: helemaal goed, duidelijk.

Onderzoeker: oke, nou dat is een beetje het welkomstwoordje. Nu beginnen we met een heel

algemene vraag. Hoe kom je tot nieuws? Mag je allemaal opschrijven op je lijst. Zoveel mogelijk als je denkt.

Respondent 4: bedoel je via welk medium of?

Onderzoeker: mag. Via welke zenders bijvoorbeeld: kijk je het via het nos journaal of kijk je via facebook, en welke facebookpagina’s kijk je dan op bv.

Onderzoeker: nou, iedereen wat opgeschreven? Wil iemand beginnen met uit te leggen wat ie heeft gekozen en waarom ie dat volgt? Toe maar, [respondent 1]

Respondent 1: nou, in de trein lees ik altijd de metro, daar haal ik heel veel nieuws uit. Eh voordat ik op werk begin heb ik ook altijd het NOS journaal op, dat kijk ik altijd tijdens het ontbijt eten. En natuurlijk social media continu. En daar heb ik dan nu.nl, maar ook NOS en Telegraaf.

Onderzoeker: en volg je het dan ook echt op de sociale media dat je echt gewoon die pagina liket? Of dat je het alleen maar ziet omdat anderen het liken?

Respondent 1: nee ik heb het wel geliked, dus het komt wel echt in mijn tijdlijn naar voren. Onderzoeker: oke. Iemand anders die dezelfde dingen heeft of juist andere dingen?

Respondent 5: Ja ik kijk ook wel veel op nu.nl, eh, ik kijk vooral het voorpaginanieuws dus eigenlijk wat eh mij het meest interesseert op dat moment dat klik ik aan. En voor de rest Facebook, dan zie je al die algemene dingen op je pagina. Ik denk niet zozeer omdat ik het like of omdat een van mijn vrienden het heeft geliked en daardoor zie ik juist de meest wat mij betreft belangrijke dingen die actueel zijn die krijg ik altijd wel mee.

Onderzoeker: omdat jouw vrienden het dan liken?

Respondent 5: Nou ik denk vrienden, ja voor mijn gevoel staat het er ook gewoon soms zomaar op, ik weet niet eens of dat wel te maken heeft met vrienden, maar dat het gewoon tevoorschijn komt. Onderzoeker: gesponsord dan denk je?

Respondent 5: ja. Iets in die strekking denk ik . Zou het eigenlijk niet eens weten. Onderzoeker: en wat heb je nog meer opgeschreven?

Respondent 5: eh, ik lees de krant wel heel regelmatig, vooral op werk. Dat is de Tubantia, dus dat is regionaal dagblad. En dan zie je voornamelijk wat er dan in de buurt gebeurt . in enschede etc. maar ook gewoon de voorpagina, syrië etc.

Onderzoeker: vind je het belangrijk dat je regionaal nieuws, dat je van regionaal nieuws op de hoogte blijft? Of vind je het andere nieuws net zo interessant?

Respondent 5: ik denk dat het wel mooi is om van beide op de hoogte te zijn en omdat je natuurlijk wel woont in een bepaalde regio en dat het dan eh, ja, fijn is dat je ook ziet wat er in je eigen buurt gebeurt, of bijvoorbeeld als er iets in Glanerbrug is gebeurd dat je op de hoogte bent van bijvoorbeeld drugsinvallen etc. Ja, dat zijn toch wel leuke dingen om te weten.

* gelach *

Onderzoeker: Oke. Iemand die daar op aan wil haken?

Respondent 6: Nou, ik eh, ik volg het ook op social media voornamelijk. Ja, ik kijk ook wel nieuws op tv en lees ook wel regelmatig een krantje, maar voornamelijk toch wel social media en dan zijn het ook wel pagina’s die ik zelf like, maar ja, er komt ook inderdaad, wat respondent 5 net al zei, komt er ook wel vaak nieuws voorbij wat jou eigenlijk zelf niet per se gelijk interesseert, maar wat je dan toch uit nieuwsgierigheid soms wel eens aanklikt. En dan, ja staan er soms wel eens dingen tussen waarvan je denkt hey! Daar was ik anders zelf bijvoorbeeld nooit opgekomen omdat je zelf een pagina niet liket.

Onderzoeker: Ja, precies. Iemand die hetzelfde vindt of juist iets anders? Of die nog media heeft die nog niet zijn genoemd?

Respondent 4: Ja, ik denk dat mond-tot-mond als medium, ja dat je daar ook heel vaak.. ten minste, dat heb ik heel vaak: ‘goh heb je dit al gehoord of heb je dat al gehoord?’, dus op die manier hoor ik het ook wel vaak. En dan ook wel via social media, op facebook komt het ook wel eens voorbij, niet omdat ik het like, maar omdat anderen het liken, dan zie ik het nog wel eens voorbij komen. En.. ja heel toevallig als ik tv kijk, kijk ik soms wel eens het nieuws als dat voorbij komt, maar.. Het is niet zo dat ik de tv daar speciaal voor aanzet ofzo, dat niet.

Onderzoeker: nee precies. [Respondent 3] jij?

Respondent 3: Ja ik kijk voornamelijk Duits nieuws ook, omdat mijn ouders dat dan.. dan kijk ik gewoon mee, dat gebeurt dan ’s avonds. Nederlands eigenlijk vrij weinig. Ja, dat grote internationale nieuws kom je overal wel tegen. Dus daar ben ik altijd wel van op de hoogte, maar mijn interesse gaat daar niet zo heel erg naar uit, naar nieuws, dat wat ik echt moet weten kom ik wel tegen. Soms een keer een regionaal blaadje dat ik een keer snel doorlees, wat er hier allemaal in de buurt aan de hand is, maar.. ja voornamelijk duits nieuws.

Onderzoeker: ja, en wat is dan Duits nieuws? Bijvoorbeeld het nos journaal maar dan van Duitsland of ook via Facebook..

Respondent 3: ja ZDF heeft dan altijd het nieuwsbericht en laat ’s avonds en dat kijk k dan wel vaak. Is vooral politiek in Duitsland, dat soort zaken, daar gaat mijn interesse iets meer naar uit dan hier in Nederland.

Onderzoeker: oke! [respondent 2] of [respondent 7]?

Respondent 2: ja ik heb nog opgeschreven radio 538 nieuws. Wij hebben op werk elke dag de radio aanstaan en daar komt elk uur het nieuws op. Dus ik ben wel op de hoogte.

Respondent 6: dat is een hele goeie!

Respondent 2: dus dat had ik er nog bij. Maar voor de rest sluit ik me wel aan bij wat iedereen zegt. Respondent 7: ja, ik ook.

Onderzoeker: okee, precies hetzelfde?

Respondent 7: Precies hetzelfde ja, gewoon wat je interesseert inderdaad op social media dat eh, dat klik je wel sneller aan denk ik.

Onderzoeker: ja.. ja.. en hebben jullie dan het idee, jullie zien het heel veel omdat jullie het ontvangen eigenlijk, niet omdat jullie het zelf opzoeken. Hebben jullie het idee dat jullie het nieuws meer ehm, tot je krijgen gewoon omdat het maar zo gebeurt, omdat je toevallig allemaal over je facebook heen scrollt, of heb je het idee dat je echt op zoek gaat naar nieuws, dat je echt zoiets hebt van nou, zondagochtend ik pak lekker even de krant of eh zaterdagavond, of nouja zaterdagavond is een rare tijd, maar..

Respondent 4: nou ik heb me bijvoorbeeld wel aangemeld voor een nieuwsbrief mbt voeding en dietiek, en elke week ontvang ik dat. Dan zoek je het wel meer op dan dat je het tegenkomt., omdat je je daar wel bewust voor aangemeld hebt.

Onderzoeker: ja, precies. Maar verder? Hoe zien jullie dat verder?

Respondent 5: ja, als ik pauze heb dan kijk ik altijd wel even op nu.nl of er nog iets is gebeurd, of misschien die dag vantevoren een heel groot iets is gekomen, zoals bijvoorbeeld het vredesbestand tussen Aleppo en.. of de vluchtelingen daar vertrokken zijn. Dan kijk ik de volgende dag misschien wel 2 of 3 keer tussendoor op werk om gewoon te kijken: is er dan iets veranderd in de situatie? Of zijn er nieuwe beschietingen. Ik vind het wel leuk om daarvan op de hoogte te blijven misschien wel 3 tot 4

keer op een dag. Dus dan ga ik wel echt specifiek naar nu.nl om even te kijken eh, nieuw

voorpaginanieuws of eh is er iets veranderd. Dus ik denk wel dat ik specifiek op zoek ga of er nieuw nieuws is.

Respondent 1: Maar dat doe je ook alleen maar als er een grote gebeurtenis is.

Respondent 5: Grote gebeurtenissen inderdaad. Als het niks belangrijks is dan ga ik er ook niet specifiek naar op zoek. Dus wel echt iets wat me zelf interesseert of waarvan ik denk nou, goed daar wil ik wel van op de hoogte blijven.

Onderzoeker: maar het is niet zo dat je bijvoorbeeld, stel je voor je hebt een heel lang artikel in bijvoorbeeld de volkskrant, ik noem maar even een krant, dat zouden jullie niet per se meteen zeg maar denken van nou dat ga ik eens even lezen, dat vind ik echt leuk om voor de hobby te doen. Respondent 5: ligt aan de titel..

Respondent 4: ligt eraan welk onderwerp het is. Respondent 5: Ja precies, heel afhankelijk, absoluut. Respondent 1: waar je interesses liggen.

Respondent 5: ja het moet je maar net toevallig aanspreken op dat moment. Als het dan een heel lang artikel is dan wil ik het best wel lezen, absoluut.

Respondent 7: ik merk ook wel dat ik het bewust dan niet lees. Ook omdat je gewoon zo, ja, dat het je zo erg bezighoudt dat je dan denkt van oh, nu even niet. Dat je gewoon rustig eventjes.. dat je het bewust even aan de kant..

Respondent 4: ja ik ga ook wel eens juist kijken hoelang het artikel is, en ik denk oh veel te lang, dan laat maar.

Respondent 7: ja!

Onderzoeker: dus je vindt het wel belangrijk dat het kort en bondig eh.. Respondent 7: ja..

Respondent 4: ja dat vind ik wel belangrijk ja..

Respondent 6: ik heb altijd zeg maar dat als ik op een voorpagina lees meer op pagina 5 zie, dan ga ik niet * gelach * ja, maar zo is het wel, dan ga ik niet naar pagina 5 om er meer van te lezen tenzij het je echt gegrepen heeft, maar dat gebeurt bij mij ja zelden. Want ik heb vaak al zoiets van nouja in zo’n klein stukje daar staat voor mij al genoeg informatie in. En de echte details, dat interesseert mij zelf niet zo eigenlijk.

Onderzoeker: nee precies, maar kun je een voorbeeld noemen van wat je dan, waarom zou je bijvoorbeeld bewust iets niet lezen? Alleen omdat het te lang is of ook omdat je van het onderwerp denkt nou..

Respondent 6: ja ik denk wel dat het te maken heeft met het onderwerp inderdaad. Kijk als het bijvoorbeeld gaat over eh, drugspand opge- hoe noem je dat, opengebroken aan de Dr. Stamstraat in Glanerbrug ja dan lees ik het wel.. maar nee, ja als het gaat over eh, nouja ik noem maar wat, de eh, dat gebeuren wat nou in Pearl Harbor gebeurt bijvoorbeeld, dat de premier van Japan daar als eerste bezoek ooit van Japanse premier, dan heb ik dat gelezen en dan heb ik al wel voldoende. Dan hoef ik niet nog eh te weten wat voor kleur bloemen ze bijvoorbeeld hebben gelegd. *gelach *, ja maar dat staat er dan vaak zo van een mooie bos bloemen neergelegd of eh..

Respondent 1: de onbelangrijke details..

Respondent 6: nee maar dat is voor mij, weetje, zo op die manier, ja..

Onderzoeker: En [respondent 7] jij zei net dat je soms dingen bewust niet wil lezen.

Respondent 7: Ja omdat je er zoveel van op het nieuws ziet en zoveel van hetzelfde onderwerp leest in de krant en.. je wordt er zo mee platgegooid om het even zo te zeggen, weet je, dat ik soms denk nou heb ik wel even genoeg ervan gezien en gehoord, en ik zet het even, ik parkeer het even. Ook omdat je dan, het houdt je gewoon bezig, ook als je niet met het nieuws bezig bent, ook omdat het zulke grote dingen zijn.

Onderzoeker: ja, dus bijvoorbeeld hele heftige onderwerpen moet je dan aan denken. Respondent 7: ja!

Onderzoeker: Okee, eeehm even denken.. ja jullie hebben nu de dingen opgeschreven: hoe je aan je nieuws komt. Heb je het idee dat dat voldoende is? Of missen jullie bepaalde outlets eigenlijk in de Nederlandse - of in het Duitse- medialandschap. Dat je zoiets hebt van nouja ik zou het bijvoorbeeld wel heel leuk vinden om dit of dit te zien maar dat zien we in Nederland eigenlijk niet. Ik heb geen voorbeeld nu maar.. Maar hebben jullie het idee dat dit voldoende is of zou je het nieuws toch liever op een andere manier gepresenteerd zien of dat bepaalde nieuwsonderwerpen niet genoeg aan bod komen?

Respondent 7: Nou ik kijk ook vaak shownieuws omdat het wat luchtiger is gewoon eventjes. * gelach *, ja dat is dan even niet zo beladen en zwaar en dan eh, gewoon lekker om even naar te kijken. Onderzoeker: Ja precies, maar dat is niet zeg maar: dat is er al wel in Nederland. Het is niet zo dat je zegt we hebben dat niet, of gebreken aan de bepaalde media. Bijvoorbeeld nu.nl vind ik wel fijn maar aan de andere kant weer niet omdat..

Respondent 5: wat ik van nu.nl wel eens, die voorpagina bijvoorbeeld dan alles wat dan net nieuw is dat staat dan heel erg op de voorgrond, eh, maar wat je dan ziet is bijvoorbeeld dat eh, dat je heel ver onderaan bijvoorbeeld milieu ziet, of technisch, ja dat wordt een beetje weggedrukt voor mijn gevoel terwijl dat misschien voor sommige mensen ook wel hele leuke onderwerpen zijn. En ik vind dat dat wel wat minder belicht wordt. Je kunt wel heel veel over Parijs, de klimaatregeling, kun je wel heel veel over vinden, maar ja, die overige kleine dingen die worden voor mijn gevoel een beetje op de achtergrond gedrukt, en de voorpagina zie je voornamelijk met nu.nl, en eh ja, dan kun je alles wel terugvinden als je dat wilt, van vindt hier meer over dit onderwerp, maar ik denk dat ik daar vaak bij afhaak en dat ik vooral kijk naar de voorpagina en wat dan steeds op de voorpagina komt. Dus het niet zoals een krantje die blader je dan even verder door, verdiepend, en bij nu.nl zou ik eigenlijk alleen maar de voorpagina bekijken. Ik kijk eigenlijk nooit naar wat er helemaal onderaan staat. Respondent 4: en bedoel je dan zeg maar die app dat je die meer persoonlijk kunt maken bijvoorbeeld bepaalde onderwerpen aantikt van wat bij jou interessegebied ligt en op die manier dat dan meer persoonlijk maakt?

Respondent 5: Ja dat denk ik wel.. zeker Respondent 4: ja..

Respondent 5: dat je inderdaad bijvoorbeeld met van die balkjes gewoon kunt screenen van druk je op voorpagina of druk je op milieu en eh.. ja dat zou ik zelf wel prettig vinden, maar..

Respondent 4: ja dat merk ik zelf ook inderdaad. Ik vind bijvoorbeeld gezondheid heel interessant maar dat staat ook inderdaad helemaal ergens onderaan

Respondent 5: hélemaal onderaan Respondent 4: ja.

Respondent 5: en vrij weinig vaak, heel beknopt. Terwijl inderdaad, ik dat zelf inderdaad ook één van de leukste en meest interessante onderwerpen vind. Maar daar wordt eigenlijk vrij weinig over eh.. ja.. vrij weinig over geschreven vind ik zelf.

Respondent 4: Ja..

Onderzoeker: dus dan zouden jullie het wat gepersonaliseerder willen.. Respondent 4: Ja precies

Respondent 5: Ja

Respondent 1: Ik zou misschien zelfs wel, ze kunnen tegenwoordig ook reclames maken op jouw interesses, waarom kunnen ze het nieuws niet op onze interesses aanpassen?

Respondent 4,5,7: *instemmend* inderdaad Respondent 6: Ja bijvoorbeeld

Respondent 2: Ik denk dat het daar.. ik heb eens een keer een onderzoekje gelezen dat mensen

In document Objectiviteit(s) Ideaal of niet? (pagina 76-109)