• No results found

Topsportevenementen inspireren

In document Apeldoorn 1 (pagina 177-180)

Cultuur, erfgoed, evenementen en sport

4. Topsportevenementen inspireren

Topsportevenementen hebben een aantrekkende werking. Topsportevenementen zorgen voor levendigheid, promotie van de stad en geven inspiratie aan (jonge) sporters.

Wat hebben we bereikt in 2020?

In 2020 zetten we de Apeldoorn lijn van topsportevenementen in onze kernsporten door met het Olympisch Kwalificatie Toernooi vrouwen volleybal. Daarmee trokken we een groot aantal bezoekers naar Apeldoorn, waren we zichtbaar in nationale en internationale media en inspireerden we onze inwoners en bezoekers om in beweging te komen.

4.1 Bezoekers waarderen de Apeldoornse topsportevenementen met gemiddeld een 7,5. (bron:

economische impact studies evenementen)

Prestaties

Wat hebben we gedaan in 2020?

4.1.1 Tenminste één aansprekend topsportevenement per jaar

Toelichting Van 7 t/m 12 januari 2020 heeft het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) vrouwen volleybal in Omnisport plaatsgevonden. In dit topsportevenement dat door de gemeente werd gesubsidieerd, streden de Nederlandse volleybal vrouwen om een ticket voor de Olympische Spelen. Het evenement trok ruim 25.000 bezoekers. De waardering van de bezoekers is bij dit evenement niet gemeten. Vergelijkbare internationale

volleybalevenementen in Apeldoorn uit het verleden laten een waardering tussen de 8,0 en 8,5 zien.

4.1.2 Verbetering topsportevenementen

Toelichting Topsport heeft een prominente rol gekregen in het lokaal sportakkoord Apeldoorn. De gezamenlijke partners hebben ambities geformuleerd die zich richten op

talentontwikkeling, vergroten van de kweekvijver van talent en een gezonde leefstijl.

Topsportevenementen wordt niet als expliciet thema of ambitie genoemd.

4.2 Apeldoorn is in uitingen zichtbaar voor zowel de bezoeker als de kijker (tv, social media, etc)

Prestaties

Wat hebben we gedaan in 2020?

4.2.1 Topsportevenementenkalender

Toelichting Het OKT was een topsportevenement binnen de kernsport volleybal. Daarnaast vond binnen de kernsport atletiek het jaarlijkse NK indoor atletiek in februari 2020 plaats.

4.2.2 Zichtbaarheid Apeldoorn bij topsportevenementen

Toelichting Er zijn vooraf afspraken gemaakt over de zichtbaarheid van Apeldoorn tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi vrouwen volleybal. Door middel van een vloersticker op het court als de aanwezigheid van Apeldoorn op de boarding was Apeldoorn continue in beeld bij de bezoekers en bijna 1,3 miljoen kijkers. In online en offline media wordt Apeldoorn en Omnisport als speellocatie van alle wedstrijden herhaaldelijk genoemd.

4.3 Topsportevenementen zetten mensen aan tot bewegen

Prestaties

Wat hebben we gedaan in 2020?

4.3.1 Sportstimulering koppelen aan topsportevenementen

Toelichting Het OKT vrouwen volleybal omvatte een breed side events programma gericht op diverse terreinen waaronder gezonde voeding, sportstimulering en clubversterking. In het kader van sportstimulering werden in totaal 348 clinics gegeven en 22 toernooien gehouden. In Apeldoorn namen 90 leerlingen deel aan een clinic, presentatie over het evenement en een wedstrijdbezoek.

Lessons learned

2020 verliep, vanwege de coronapandemie, heel anders dan vooraf verwacht. De pandemie heeft concreet veel invloed gehad op de onderwerpen uit programma 8: cultuur, erfgoed, evenementen en sport. Theaters, musea en sportclubs gingen dicht, evenementen konden niet plaatsvinden, het verenigingsleven stond op een laag pitje, want veel activiteiten mochten niet uitgevoerd worden. Een situatie die vooraf nooit voorspeld had kunnen worden.

De reguliere prestaties probeerden we als gemeente grotendeels te blijven leveren, terwijl tegelijkertijd de nieuwe situatie om allerlei nieuwe prestaties vroegen. Samen met het cultuur-, evenementen- en sportveld is hier bijzonder flexibel op geacteerd. Hierbij is de buitenruimte meer dan ooit tevoren ontdekt als podium, sportterrein en buitenmuseum. Vanuit de sector werd hierop ingespeeld: van sportlessen in het park tot aan digitale rondleidingen langs kunstwerken. Als we één les kunnen leren uit de pandemie is dat, juist in tijden van crisis, de maatschappelijke behoefte en waardering voor cultuur, erfgoed, evenementen en sport groter is dan ooit: voor ontspanning èn ontmoeting.

COVID-19

Door de uitbraak van Corona zijn een aantal culturele instellingen tijdelijk dicht geweest. Verder hebben er door deze pandemie maar weinig culturele evenementen, optredens etc. plaatsgevonden.

Toprisico's

Nr Risico omschrijving Kans Bedrag Effect I/S Indicatie top-risico Financieel

niet-financieel

1581 SPUK 50% € 240.000 € 240.000 S

Risicogebeurtenis: Mogelijk niet langer btw-belast gelegenheid kunnen geven tot sportbeoefening. Gevolg is dat de btw op de kosten hieromtrent niet langer aftrekbaar is, ofwel kostprijsverhogend wordt. Dat ziet in brede zin op de kosten, namelijk ook op de kosten van onderhoud van bijv, de gymzalen van de gemeente die verhuurd zijn aan Accres.

Beheersmaatregelen

* Aanvragen SPUK-uitkering door gemeente en Accres samen. Let wel, deze uitkering is niet volledig dekkend (2019 82%, 2020 80%) en is teven een tijdelijke maatregel (t/m 2023).

* Vooroverleg met fiscus over "winstbeogenheid op dit punt" van Accres

Totaal € 240.000

* Als het risico structureel is, wordt het financieel gevolg verdubbeld (zie toelichting in hoofdstuk 4.1.2.2)

Samenvatting verschillen programma

Op de sportbudgetten is er een voordeel van € 25.000,-. Het bedrag is het saldo van een aantal grotere voor- en nadelen.

Een nadeel van € 67.000 heeft te maken met een afrekening van extra benodigd onderhoud voor sporthallen en zwembaden over 2019. Daarnaast is er in 2020 voor een bedrag van € 190.000 onderhoud uitgevoerd dat gepland was voor 2021. Het onderhoud is eerder uitgevoerd, omdat door de corona maatregelen de locaties langdurig buiten gebruik waren.

Er is een voordeel van € 130.000 op het budget voor topsportevenementen. Dit voordeel wordt toegevoegd aan de reserve topsportevenementen en blijft beschikbaar voor evenementen in de komende jaren.

Door de corona maatregelen is de uitvoering van het lokaal Sport- en Beweegakkoord vertraagd. Er is een overschot van € 140.000 op het beschikbare budget. Voorgesteld wordt om dit voordeel toe te voegen aan de te vormen Corona reserve, waarmee we sportverenigingen die onevenredig zwaar getroffen worden eenmalig kunnen helpen.

Verbonden partijen

In document Apeldoorn 1 (pagina 177-180)