• No results found

TOEPASSINGSDATUMS

In document CONSO 1 GECONSOLIDEERDE JAARREKENING (pagina 40-44)

Hieronder vindt U een overzicht van de impact van de wijzigingen met betrekking tot de IFRS-standaarden. Daar waar melding wordt gemaakt van de Groep dient dit gelezen te worden als de consolidatiekring van AXA Bank Belgium met als moedermaatschappij AXA Bank Belgium.

Standaarden, wijzigingen in standaarden, interpretaties en wijzigingen in interpretaties gepubliceerd, aanvaard binnen de Europese Unie en voor het eerst van toepassing op 1 januari 2020:

- Wijzigingen aan verwijzingen in standaarden naar het raamwerk voor de opstelling en presentatie van jaarrekeningen. Hierbij werden standaarden, begeleidende documentatie of andere documenten die verwijzingen bevatten naar het raamwerk voor de opstelling en presentatie van jaarrekeningen aangepast aan de in 2018 uitgegeven versie van dit raamwerkDit heeft geen rechtstreekse impact op AXA Bank Belgium

- Definitie van materialiteit: hierbij werd voornamelijk wijzigingen aangebracht aan IAS1 en IAS8 en hieruit volgende aanpassingen aan overige standaarden om het begrip omtrent de definitie van materialiteit te verbeteren. Deze verduidelijkingen zullen ongetwijfeld helpen bij toekomstige materialiteitsbeoordelingen maar momenteel zien we géén onmiddellijke impact bij AXA Bank Belgium

- Definitie van bedrijf: verduidelijkt de definitie van bedrijf met als doel ondernemingen bij te staan bij de beoordeling of een transactie als een bedrijfscombinatie of als een aanschaf van activa in de boekhouding dient opgenomen.

- Wijziging aan de standaarden IFRS 9, IAS39 en IFRS7 – Hervorming referentierentevoeten (fase 1) heeft als doelstelling de onzekerheden die zijn ontstaan ingevolge de wereldwijde implementatie van deze nieuwe referentierentevoeten, die momenteel nog steeds in uitvoering is, op te vangen. Deze hervorming geschiedt, naargelang de bevoegde jurisdicties, in verschillende snelheden en kan bijgevolg leiden tot onzekerheden wat betreft het gebruik van deze toekomstige referentierentevoeten en hun impact op de financiële rapportering. De IASB heeft hierbij onderscheid gemaakt tussen:

o Eventuele problemen met betrekking tot de periode voorafgaande aan de vervanging van deze referentierentevoeten (fase 1)

o Eventuele problemen met betrekking tot de vervanging zelf van deze referentierentevoeten (fase 2)

Terwijl de IASB onlangs 2 wijzigingen (zie verder) uitvaardigde, heeft fase 1 enkel betrekking op de vereisten die te maken hebben met tot de administratieve verwerking van afdekkingstransacties inzake de analyse van toekomstige verwachtingen:

a. De vereiste met betrekking tot het ‘zeer waarschijnlijk zijn’ bij kasstroomafdekking

b. De verwachting omtrent de effectiviteit van de indekking, zowel prospectief als retrospectief voor wat betreft IAS39

c. Afzonderlijke identificeerbare risico-onderdelen

Fase 1 voorziet in verplicht te gebruiken specifieke tijdelijke vrijstellingen voor de hiervoor vermelde voorwaarden indien men botst op onzekerheden ten gevolge van de hervorming van die referentierentevoeten waarbij men vooral tijdelijk van de veronderstelling mag uitgaan dat de wijziging in referentierentevoeten géén impact heeft op deze vereisten.

Onder voorbehoud van deze specifieke wijzigingen blijven de overige vereisten met betrekking tot de administratieve verwerking van afdekkingstransacties ongewijzigd.

AXA Bank Belgium valt voor haar afdekkingstransacties terug op derivaten die verwijzen naar EURIBOR en EONIA-referentierentevoeten.

Gezien op 02 juli 2019 de FSM haar goedkeuring heeft bevestigd dat de aangepaste zogenaamde EURIBOR hybrid methodologie voldoet aan de nieuwe richtlijnen die in voege zijn getreden sedert 01 januari 2020 aangaande de nieuwe referentierentevoeten blijft deze referentierente behouden en veroorzaakt dit dus ook géén onzekerheden.

De EONIA-referentierente daarentegen is sedert 02 oktober 2019 een afgeleide van de nieuwe €ster referentierente verhoogd met een vaste marge, namelijk 8,5 basispunten. Het gebruik van deze vaste marge heft momenteel echter ook de onzekerheden op met betrekking tot de analyse van de toekomstige verwachtingen.

In dit stadium, per 31 december 2020, heeft AXA Bank Belgium geen nieuwe contracten afgesloten met een verwijzing naar het €ster-tarief, noch contracten gemigreerd naar een nieuw referentietarief.

Bijgevolg maakt AXA Bank Belgium per 31 december 2020 géén gebruik van de tijdelijke vrijstellingen voorzien in fase 1.

- Wijziging van IFRS 16 – Covid 19-gerelateerde huurtegemoetkomingen, gepubliceerd in mei 2020 en van toepassing op jaarverslagperiode vanaf of na 1 juni 2020, of onmiddellijk toegestaan indien nodig. Geen impact voor AXA Bank Belgium aangezien er geen huurtegemoetkomingen werden toegestaan of ontvangen.

Standaarden, wijzigingen in standaarden, interpretaties en wijzigingen in interpretaties, gepubliceerd, aanvaard binnen de Europese Unie en van toepassing vanaf een later boekjaar:

- De Raad verlengde de vervaldatum voor de tijdelijke uitzondering van IFRS 9 met twee jaar voor jaarverslagperioden die starten op of na 1 januari 2023. De verlenging handhaaft de afstemming tussen de vervaldatum van de tijdelijke uitzondering en de ingangsdatum van IFRS 17 ’Verzekeringscontracten’ die IFRS 4 ‘Verzekeringscontracten’ vervangt (zie verder). Eveneens geen impact voor AXA Bank Belgium aangezien er geen verzekeringsactiviteiten zijn.

Overige wijzigingen:

Standaarden, wijzigingen in standaarden, interpretaties en wijzigingen in interpretaties zoals gepubliceerd door de IASB moeten eerst aanvaard worden binnen de Europese Unie vooraleer ze van toepassing kunnen zijn op de Geconsolideerde Jaarrekening van AXA Bank Belgium. Zo dienen volgende onderwerpen nog aanvaard te worden.

- Wijziging van de IFRS 9, IAS39, IFRS 4, IFRS 16 en IFRS7 standaarden (1 januari 2023, vroege toepassing toegestaan) – Hervorming referentierentevoet (fase 2) pakt problemen aan m.b.t. de vervanging zelf van deze referentierentevoeten.

Wijzigingen hebben betrekking op:

o Wijzigingen in de berekeningsbasis van contractuele cashflows of financiële activa, financiële verplichtingen en huurverplichtingen;

o administratieve verwerking van afdekkingstransacties; en o bijlagen

en zijn enkel van toepassing op wijzigingen van financiële instrumenten en afdekkingsrelaties indien deze een rechtstreeks gevolg zijn van de hervorming van de benchmarkrentevoet.

De praktische expediënt inzake de verwerking van de wijziging van cashflows Financiële activa tegen geamortiseerde kostprijs is niet relevant voor AXA Bank Belgium aangezien de enige elementen in deze categorie waarop deze hervorming van de benchmarkrentevoet invloed heeft een paar variabele leningen zijn in het professionele segment die uiteraard reeds een schommelend gedrag vertonen.

Zoals voorzien deed er zich in 2020 geen vervanging voor van de activiteiten van de afgeleide producten en paste AXA Bank Belgium bijgevolg geen vervroegde toepassing toe. Er is voorzien dat AXA Bank Belgium de wijzigingen in 2021 zal toepassen wanneer vervanging voorzien is (bvreëlewaardeafdekkingsdocumentatie zal bijgewerkt worden zonder stopzetting van de afdekking, gebruik van subgroepen bij het toepassen van de afdekkingsvereisten op een groep items...)

- De nieuwe standaard IFRS 17 – Verzekeringscontracten, gepubliceerd op 18 mei 2017 en voor de IASB van toepassing vanaf 1 januari 2022. Deze standaard legt de principes vast van erkenning, waardering, presentatie en

informatieverschaffing van verzekeringscontracten die binnen het toepassingsgebied van de standaard vallen.

In juni 2020 verschoof de Raad de effectieve datum van IFRS 17 met twee jaar voor jaarverslagperioden die starten op of na 1 januari 2023.

Zoals reeds eerder vermeld, wordt geen impact verwacht voor AXA Bank Belgium aangezien de bank geen eigen verzekeringsactiviteiten uitoefent

- De wijzigingen voor IAS37 Verlieslatende contracten - Kosten om een Contract uit te voeren (van kracht voor contracten waarvoor een entiteit nog niet al zijn verplichtingen heeft vervuld na 1 januari 2022) specificeren welke kosten een entiteit meeneemt bij het berekenen van de kost voor het uitvoeren van een contract met als doel te bepalen of een contract verlieslatend is.

Bij het lanceren van elk nieuw bankproduct maakt AXA Bank Belgium een schatting van de rendabiliteit en prijsstelling en bijgevolg worden geen verlieslatende contracten verwacht

- Jaarlijkse verbeteringen aan IFRS standaarden 2018 – 2020 (1 januari 2022 - m.u.v. het wijzigen van het illustratief voorbeeld, wat onmiddellijk ingaat)

• De wijziging van IFRS 1 “Eerste toepassing van Internationale Financial Reporting Standards” vereenvoudigt de toepassing van IFRS 1 door een dochteronderneming die deze voor het eerst toepast na de moedermaatschappij m.b.t. het waarderen van cumulatieve omrekeningsverschillen.

• De wijziging van IFRS 9 verduidelijkt de commissies die een bedrijf meetelt bij het beoordelen of de voorwaarden van een nieuwe of gewijzigde financiële verplichting essentieel verschillen van de voorwaarden van de

oorspronkelijke financiële verplichting.

• De wijziging aan het Illustratief Voorbeeld 13 bij IFRS 16 Leaseovereenkomsten neemt mogelijke verwarring m.b.t.

huurvoordelen weg.

• De wijziging van IAS 41 'Landbouw' verwijderde de verplichting om cashflows uit te sluiten van taxeringen bij het bepalen van de reële waarde, waarbij bijgevolg de voorwaarden voor het bepalen van de reële waarde in IAS 41 op één lijn worden geplaatst met de andere IFRS Standaarden.

Er wordt niet verwacht dat deze een aanzienlijke impact zullen hebben, rekening houdend met de huidige activiteiten en producten.

- Van volgende wijzigingen wordt eveneens verwacht dat ze geen impact zullen hebben op basis van onze huidige activiteiten:

De “International Accounting Standards Board” besloot voorlopig om IAS 8 Grondslagen voor financiële verslaggeving, schattingswijzigingen en fouten (1 januari 2023, vroege toepassing toegestaan) te wijzigen om zo een definitie van

‘boekhoudkundige schattingen’ toe te voegen en andere verduidelijkingen te geven om de entiteiten te helpen grondslagen van financiële verslaggeving te onderscheiden van boekhoudkundige schattingen.

De Raad stelt eveneens voor paragrafen 117–122 van IAS 1 Presentatie van de jaarrekening (1 januari, vroege toepassing toegestaan) te wijzigen om entiteiten te verzoeken hun materiële grondslagen voor financiële verslaggeving bekend te maken eerder dan hun significante grondslagen voor financiële verslaggeving. Om deze voorgestelde wijziging te ondersteunen, stelt de Raad ook voor “IFRS Practice Statement 2 Making Materiality Judgements (Materiality Practice Statement)” te wijzigen om de toepassing van het ‘4 stappenplan voor het bepalen van de materialiteit bij de grondslagen voor financiële verslaggeving uit te leggen en aan te tonen.

Deze wijzigingen zullen ons zeker helpen bij onze toekomstige beoordelingen inzake de materialiteit en classificatie van onderwerpen i.v.m. bovenstaande, maar ze zullen geen onmiddellijke impact hebben.

Aangezien AXA Bank Belgium een financiële instelling is waarvoor een vlottende/vaste presentatie niet echt relevant is, hebben ook de andere wijzigingen aan IAS 1 Presentatie van de jaarrekening om verplichtingen als vaste verplichtingen te classificeren niet echt een impact.

De wijzigingen aan IAS 16 Materiële vaste activa (1 januari 2022) verhinderen een bedrijf om van de kosten van de materiële vaste activa de bedragen af te trekken die ontvangen worden door goederen te verkopen die geproduceerd worden terwijl het bedrijf de activa voorbereidt voor het bestemde gebruik. Een bedrijf zal echter dergelijke verkoopopbrengsten en bijhorende

kosten vermelden in winst of verlies. AXA Bank Belgium heeft momenteel geen uitrustingen waarvoor een opbrengst ontvangen zou worden terwijl de activa nog steeds worden voorbereid voor het bedoelde gebruik.

Verwijzing naar het Conceptueel Raamwerk - wijzigingen aan IFRS 3 Bedrijfscombinaties (1 januari 2022, vroege toepassing is toegestaan indien tegelijkertijd of eerder een entiteit ook alle wijzigingen die door wijzigingen aan Referentie van het Conceptueel Raamwerk van de International Financial Reporting Standards, uitgevaardigd in maart 2018, toepast) vervangt een verwijzing naar een oude versie van het Conceptueel Raamwerk van de International Financial Reporting Standards van de Raad met verwijzing naar de meest recente versie.

RISICOBEHEER

In document CONSO 1 GECONSOLIDEERDE JAARREKENING (pagina 40-44)