• No results found

ANDERE RISICO’S

In document CONSO 1 GECONSOLIDEERDE JAARREKENING (pagina 80-200)

4.7.1 Politiek en regelgevingsrisico

AXA Bank België beperkt dit risico door een politieke opvolging in alle landen waar ze actief is door het lokale senior management Het non-retail kredietrisicoteam monitort van dichtbij alle landen waarin AXA Bank Belgium of één van haar dochterondernemingen een blootstelling heeft door een investeringsportefeuille, de derivatenactiviteiten, repoactiviteiten,...

De Brexit kan een impact hebben op het vlak van de blootstellingen naar financiële tegenpartijen, blootstellingen naar klanten en dienstverleners toe.

- Wat de blootstelling van de klant betreft, heeft AXA Bank Belgium momenteel geen materiële blootstelling aan zakelijke of niet-professionele klanten in het Verenigd Koningrijk. Wat de onrechtstreekse impact (die vooral van belang is wanneer de overgangsperiode afloopt zonder echte afspraken tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk) betreft, kan er een negatieve impact zijn op bepaalde Belgische ondernemingen (en bijgevolg op de Belgische economie) wat tot een beperkte negatieve impact op de kredietportefeuille zou kunnen leiden.

Deze indirecte impact wordt weerspiegeld in de macro-economische verwachtingen van AXA Bank Belgium waar de vooruitzichten in 2020 aanzienlijk naar beneden worden bijgesteld, voornamelijk als gevolg van de COVID-19-crisis.

- Wat de dienstverleners betreft:

-

AXA Bank Belgium gebruikt bepaalde dienstverleners in het Verenigd Koninkrijk maar geen van hen wordt als essentieel beschouwd.

-

Er zijn geen verzekeringscontracten met het Verenigd Koninkrijk.

De belangrijkste impact komt daarom van blootstelling naar financiële tegenpartijen (centrale tegenpartijen en banken). Voor blootstellingen aan centrale tegenpartijen (cleared derivaten) heeft AXA Bank Belgium een aanzienlijke blootstelling aan LCH Swapclear (CCP gevestigd in het Verenigd Koninkrijk) via haar twee clearingleden (HSBC en Credit Suisse):

Voor de rechtstreekse CCP-blootstelling staat de Europese Commissie tijdelijke gelijkwaardigheid toe aan de CCP’s van de Verenigd Koninkrijk tot 30/06/2022. LCH Swapclear kan clearingdiensten blijven aanbieden aan haar Europese klanten. Als alternatief zou AXA Bank Belgium Eurex (CCP gevestigd in de EU) kunnen gebruiken. De toegang tot deze CCP werd voorbereid in 2018/2019 maar werd nog niet gefinaliseerd door de erkenning van LCH Swapclear.

Voor de blootstelling aan de clearingleden (brokers):

- HSBC: alle transacties worden in 2019 overgezet naar een HSBC-filiaal in de EU.

- Credit Suisse: AXA Bank Belgium finaliseert momenteel de overdracht van de transacties naar CS Madrid, wat voor het einde van het jaar zal gebeuren.

Voor de institutionele niet-CCP blootstelling beschikt AXA Bank Belgium over de volgende instrumenten:

- Lijst met derivaten: alle derivaten in de lijst worden verhandeld met CS (Gevestigd in het Verenigd Koninkrijk). Deze transacties worden ook voor het einde van het jaar overgezet naar CS Madrid.

- OTC-derivaten: AXA Bank Belgium is bezig met het herwerken van de vereiste transacties met de tegenpartijen uit het Verenigd Koninkrijk en wordt verondersteld dit tegen het einde van het jaar klaar te hebben.

We kunnen besluiten dat alle nodige voorbereidingen gedaan werden met het oog op de Brexit en dat de Brexit slechts een beperkt risico vormt voor AXA Bank Belgium.

Om een duidelijk beeld op de regelgevingsomgeving te verzekeren heeft AXA Bank Belgium een raamwerk voor de opvolging van de regelgeving opgesteld, dat voornamelijk bestaat uit een inventaris van de opvolging van de regelgeving en de respectievelijke correspondenten.

4.7.2 ESG Risk

Duurzame financiering en bijhorende ESG-risico’s zijn een topprioriteit van de regulatoren. Duurzame financiering verwijst naar het proces van het rekening houden met milieu- en sociale overwegingen bij het nemen van investeringsbeslissingen, die leiden tot meer investeringen op lange termijn en duurzame activiteiten.

Terwijl ESG zich voornamelijk bezighoudt met zaken die te maken hebben met milieu-, sociale en overheidskwesties, heeft het belangrijkste aandachtspunt van de ESG-risico’s momenteel te maken met het beheer van klimaat gerelateerde en milieurisico’s. Dit wordt aangetoond door de regelgevende publicaties die voornamelijk voor deze aspecten aandacht hebben.

Als belangrijke financiële bemiddelaar erkent AXA Bank Belgium haar sociale rol wat het beheer van ESG-risico’s betreft. Als deel van een wereldwijde verzekeringsgroep draagt AXA Bank Belgium bij tot ambitieuze doelstellingen en KPI’s. Bovendien erkent AXA Bank Belgium dat de specifieke bankcontext waarin het actief is, leidt tot strategische beslissingen. Globaal gezien is de strategie van AXA Bank Belgium inzake het risico om te voldoen aan alle wettelijke verwachtingen om AXA Group te ondersteunen bij de uitvoering van zijn ESG-strategie en de bankcontext van AXA Bank Belgium te aanvaarden binnen een verzekeringsgroep.

AXA Bank Belgium heeft voortdurend aandacht voor het toepassen van EBA-richtlijnen over het uitgeven van leningen en het uitvoeren van een zelfevaluatie en het opstellen van een actieplan om te voldoen aan de verwachtingen van de ECB inzake klimaat- en milieurisico's.

4.7.3 Modelrisico

AXA Bank Belgium bepaalt het modelrisico als het risico op verliezen die het gevolg zijn van beslissingen op basis van verkeerde of verkeerd gebruikte modeloutputs en rapporten. Het is een materieel risico, gewaarborgd door processen.

Het modelrisico wordt beperkt dankzij processen en onrechtstreeks door kapitaal via toevoegingen in het IRB-retailkredietrisico en ook in het economisch kapitaalmodel voor IRRBB sinds 2018 (in 2019 resulteerde een herziening van het economisch kapitaalmodel voor het interestrisico in het ‘bankingbook’ (IRRBB) in een nieuwe toevoeging van 20 miljoen EUR aan het modelrisico.) Bijgevolg maakt het onrechtstreeks deel uit van de ECAP-berekening. Om het modelrisico te beperken stelde AXA Bank Belgium in 2019 een modelrisicobeheerkader op. Het modelrisicobeheerkader van AXA Bank Belgium wordt gedocumenteerd in een modelrisicobeheerbeleid en sluit nauw aan bij het algemene risicobeheerkader van de bank..

Het belangrijkste punt van verbetering van het modelrisicobeheerkader is de toevoeging van een modelrankingmethodologie. Er werd een proces ontwikkeld om te beoordelen of een kwantitatieve methodologie al dan niet een model is. De ranking bepaalt eveneens hoe vaak het model herzien wordt en het testniveau van het modelling- (monitoring) en validatieteam. De methodologie is gebaseerd op het

beoordelen van de complexiteit en materialiteit van het model en wordt in detail verklaard in het modelrisicobeheerkader. De IRB-modellen van AXA Bank Belgium krijgen de hoogste score en vereisen bijgevolg dat onafhankelijke tests worden uitgevoerd door het validatieteam.

4.7.4 Pensioenrisico

Het pensioenrisico van AXA Bank Belgium is verbonden met verschillende pensioenplannen met vaste bijdragen en met een pensioenfonds:

- Pensioenplannen met vaste bijdragen: Het risico wordt als immaterieel beschouwd aangezien elk markt- en verzekeringsrisico wordt overgedragen op de verzekeraar (AXA Belgium). Bovendien hebben de IAS 19-verplichtingen geen invloed op AXA Bank Belgium aangezien de taksen worden gebaseerd op de lokale boekhoudregels en niet op de IFRS.

- Pensioenfonds: Het risico wordt als immaterieel beschouwd aangezien het economisch kapitaal < 5 miljoen EUR en de blootstelling wordt verondersteld verder af te nemen aangezien het fonds wordt afgebouwd.

De jaarlijkse IAS 19 berekeningen matigen dit risico. Het risico wordt ook opgenomen in de berekening van het economisch kapitaal.

Bovendien wordt het operationele risico dat bij de pensioenplannen en het pensioenfonds hoort, herbekeken tijdens de jaarlijkse beoordelingen van het operationele risico.

4.7.5 Bedrijfsrisico

Bedrijfsrisico is het risico dat ontstaat uit de bedrijfsstrategie van de bank op lange termijn. Het behandelt het feit dat de bank niet in staat is om de veronderstelde balans aan te houden, wat onzekerheid op het vlak van winsten of gevaar voor verliezen impliceert.

Bedrijfsrisico kan ook ontstaan wanneer de bank de verkeerde strategie kiest. Bedrijfsrisico wordt geïdentificeerd, gemeten en beperkt door kapitaal en processen (ECAP + stresstestscenario’s). Het ECAP-scenario start vanuit het centrale strategisch planscenario en simuleert stress op de hypotheekproductievolumes en de marges over een periode van 3 jaar (ongunstig scenario). Het bedrijfsrisicoscenario wordt bijgewerkt door het simuleren van lagere marges (lagere winst en verlies) én hogere productieniveaus (hoger risicogewogen actief).

4.7.6 Afwikkelingsrisico

Het afwikkelingsrisico is het risico dat ontstaat wanneer betalingen niet gelijktijdig worden uitgewisseld. Het eenvoudigste geval is wanneer een bank een betaling doet aan een tegenpartij maar niet gelijktijdig wordt gecompenseerd. Het risico bestaat dat de tegenpartij in gebreke blijft vóór het uitvoeren van de compenserende betaling of voor het afleveren van het financiële instrument.

Het risico kan in theorie in verschillende zones verschijnen in AXA Bank Belgium: bij wholesalerisicotransacties (derivatentransacties, wisselkoerstransacties en obligatietransacties) en in retailrisicotransacties. Het risico wordt als immaterieel beschouwd door AXA Bank Belgium.

4.7.7 Securitisatierisico

Securitisatierisico is het risico dat verband houdt met het opzetten van de securitisatietransacties zoals correcte rapportageverplichtingen, begrijpen en meten van het overdragen van kredietrisico’s, stresstesten, enz... Securitisatierisico is van toepassing eind 2020 aangezien AXA Bank Belgium een kunstmatige securitisatietransactie opzette zoals uitgelegd in sectie 4.2.5.

Aangezien AXA Bank Belgium de wettelijke kapitaalvereisten berekent op basis van de SEC-IRBA aanpak, wordt het risico beperkt via kapitaal en processen.

Reële waarde van financiële activa en verplichtingen 5.1 Reële waarde van retailactiviteiten

Voor activa en verplichtingen op korte termijn of die onmiddellijk opvraagbaar zijn, neemt AXA Bank Belgium de boekwaarde als de beste benadering.

De reële waarde van de overige retailproducten wordt in een aantal stappen berekend:

- de toekomstige cashflows worden berekend op basis van de productkenmerken (rentevoet van de klant, betalingsfrequentie, einddatum, enz.);

- deze cashflows worden vervolgens aangepast om rekening te houden met :

o vervroegde terugbetalingen (op basis van een rentegedreven model met een minimum van 4% per jaar voor woonkredieten, 4% per jaar voor investeringskredieten, 10% per jaar voor leningen op afbetaling)

o caps en floors die besloten zijn in de variabele woonkredieten o verwachte kredietverliezen;

- ten slotte worden de (aangepaste) cashflows verdisconteerd op basis van de €STR-curve en voor de woonkredieten verhoogd met een liquidity spread en een spread die overige (administratieve) kosten dekt.

In 2020 werden er enkele verfijningen aan ons waarderingsmodel met betrekking tot de woonkredieten doorgevoerd.

De verwachte kredietverliezen en de liquidity spread en overige kosten spread zijn nieuwe elementen die we vanaf december 2020 ook in rekening brengen. Op die manier houdt de reële waarde beter rekening met alle kosten verbonden aan de retailproducten. Deze verfijningen werden niet toegepast op de cijfers van 2019 Voor de volledigheid geven we ook mee dat de commerciële marge niet mee werd opgenomen in de verdiscontering. De impact van deze verfijning in waarderingsmethodologie betreft een daling in reële waarde van 1,23 miljard EUR.

5.2 Reële waarde van financieringsactiviteiten (treasury)

De financiële instrumenten worden in 3 categorieën ingedeeld.

De eerste categorie bestaat uit de financiële instrumenten waarvoor de reële waarde niveau 1 wordt bepaald op basis van marktprijzen in een actieve markt.

De vaststelling van het bestaan van een actieve markt is meestal eenduidig met marktinformatie beschikbaar voor het publiek en investeerders. Er is geen afgelijnde beschrijving of minimale drempel van de activiteit die “regelmatig voorkomende markttransacties”

vertegenwoordigt, waardoor het niveau van de daadwerkelijke transacties dienen te worden beoordeeld met inachtneming van de frequentie en het volume. Een laag transactievolume vertegenwoordigt niettemin nog steeds een prijs als deze bepaald is in een normale economische omgeving op een objectieve basis. De transactiebedragen zijn belangrijke indicatoren van de reële waarde.

Indien de markt voor een bepaald instrument niet actief is of de marktprijzen niet of niet op regelmatige basis beschikbaar zijn, wordt gebruik gemaakt van waarderingstechnieken gebaseerd op de geactualiseerde waarde van toekomstige kasstromen of op basis van optiemodellen. Deze waarderingstechnieken maken gebruik van marktdata zoals rentecurves, dividendrendement, indexniveaus en volatiliteitsgegevens. AXA Bank Belgium maakt gebruik van informatie uit Bloomberg, Markit of aangeleverd door betrouwbare tussenpersonen. Deze prijzen worden vervolgens intern gevalideerd of de instrumenten worden gewaardeerd aan de hand van interne waarderingstechnieken.

Het gebruik van waarneembare inputparameters leidt tot een reële waarde niveau 2, terwijl het gebruik van niet-waarneembare input tot een reële waarde niveau 3 leidt, tenzij hun invloed niet significant is. Waarneembare inputs worden ontwikkeld met behulp van marktgegevens, zoals publiek beschikbare informatie over feitelijke gebeurtenissen of transacties, die de veronderstellingen weerspiegelen die marktdeelnemers zouden gebruiken bij het bepalen van de prijs van het instrument.

Het belang van niet-waarneembare parameters wordt geëvalueerd (1) op het niveau van elk individueel financieel instrument en (2) in zijn geheel.

1. De specifieke impact van niet-waarneembare parameters op de reële waarde van elk financieel instrument wordt beoordeeld zolang de mark-to-market ervan [0,05%] van de totale balans overschrijdt. Ze worden beschouwd als zijnde meer dan een onbelangrijke impact te hebben wanneer ze de wijziging van de reële waarde van een financieel instrument met [30%] of meer

beïnvloeden. Indien AXA Bank Belgium de specifieke impact van de niet-waarneembare parameters op de reële waarde van het instrument niet met redelijke inspanningen kan meten, wordt het instrument automatisch gecatalogeerd in niveau 3.

2. Op het totaalniveau wordt gecontroleerd of de globale mark-to-market van alle financiële instrumenten die niet-waarneembare parameters gebruiken die niet gecatalogeerd worden onder niveau 3 de [2%] van de totale balans niet overschrijdt.

AXA Bank Belgium hanteert een beslissingstabel waarbij de toegekende niveaus per klasse van financieel instrument wordt weergegeven.

Een specifiek comité zorgt voor een regelmatige herziening minstens 1 keer per jaar van deze beslissingstabel om ervoor te zorgen dat deze nauwkeurig en allesomvattend is. Het speciale comité is minstens samengesteld uit de managers van de boekhoudbeleidsregels (inclusief CTFM) en de middle-office dat het bedrijf vertegenwoordigt.

Indien er op het niveau van dit specifiek comité onenigheid zou bestaan over de reëlewaardeclassificatie, zou het punt worden overgemaakt aan de CFO van AXA Bank Belgium voor beslissing over de niveauclassificatie.

De tweede categorie bevat de volgende elementen:

Activa

Vorderingen op andere bankiers

Vorderingen op andere bankiers bevatten interbancaire plaatsingen en reverse repo’s.

De geraamde reële waarde is gebaseerd op verdisconteerde kasstromen aan de huidige marktomstandigheden.

Financiële activa aangehouden voor handelsdoeleinden & derivaten gebruikt ter afdekking

Derivaten die een indekkingsstrategie als doelstelling hebben en die, afhankelijk of ze al dan niet aan de IAS39 voorwaarden voldoen om zogenaamde ‘hedge accounting’ op toe te passen, opgenomen worden onder 1 van beide rubrieken. De geraamde reële waarde van vertegenwoordigt evenzeer het verdisconteerd bedrag van de toekomstige verwachte kasstromen waarbij als belangrijkste input markobserveerbare data worden gebruikt zoals een marktrente, een wisselkoers, de koers van onderliggende activa.

Verplichtingen

Deposito’s en ontleningen

De geraamde reële waarde van vastrentende deposito’s, repotransacties en overige vastrentende ontleningen zonder genoteerde marktprijs is gebaseerd op verdisconteerde kasstromen aan de huidige marktomstandigheden.

Uitgegeven schuldinstrumenten

Voor de uitgegeven depositocertificaten wordt een verdisconteerd kasstroommodel gebruikt gebaseerd op een huidige rendementscurve van toepassing voor de resterende looptijd van het instrument tot op de vervaldag.

Financiële verplichtingen aangehouden voor handelsdoeleinden & derivaten gebruikt ter afdekking

Dit betreft hetzelfde type derivatentransacties als opgenomen onder de financiële activa aangehouden voor handelsdoeleinden &

derivaten gebruikt ter afdekking.

De derde categorie bevat de volgende elementen:

Activa

Leningen en vorderingen op klanten

Deze leningen en vorderingen zijn opgenomen voor hun nettoboekwaarde, na waardeverminderingen. De geraamde reële waarde van leningen en vorderingen vertegenwoordigt het verdisconteerd bedrag van de toekomstige verwachte kasstromen. Deze verwachte kasstromen zijn verdisconteerd volgens de huidige marktomstandigheden om zo de reële waarde te bepalen.

Financiële activa gewaardeerd tegen reële waarde met verwerking van waardeveranderingen in de overige onderdelen van het totaalresultaat (OCI)

Aandelen die zijn opgenomen voor hun aankoopprijs als beste inschatting van hun marktwaarde.

Financiële activa aangehouden voor handelsdoeleinden

Dit behelst derivatentransacties afgesloten binnen het kader van de uitgifte van EMTN’s waarbij er een rentevergoeding wordt uitgewisseld tegenover de vergoedingsstructuur die gelijk is aan de vergoeding op de EMTN’s. De reële waarde van deze derivaten wordt

bepaald aan de hand van de “discounted cash flow”-methode, waarbij als niet-waarneembare inputs volatiliteiten gebaseerd op historische data gebruikt worden.

Verplichtingen

Financiële verplichtingen aangehouden voor handelsdoeleinden

Dit betreft hetzelfde type derivatentransacties als opgenomen onder de financiële activa aangehouden voor handelsdoeleinden.

Financiële verplichtingen aangewezen als gewaardeerd tegen reële waarde met verwerking van waardeveranderingen in winst of verlies Uitgegeven EMTN’s, zoals bij de derivaten wordt de reële waarde hiervan bepaald aan de hand van de “discounted cash flow”-methode, waarbij als niet-waarneembare inputs volatiliteiten gebaseerd op historische data gebruikt worden. Een stijging (daling) van 10% van de groeiratio (“growth rate”) zou daarbij leiden tot een stijging (daling) van de reële waarde met 7 miljoen EUR (2019: 13,5 miljoen EUR). Dit geldt evenzeer voor de derivatentransacties aangezien deze de vergoedingsstructuur opgenomen in de EMTN’s spiegelen.

De financiële verplichtingen tegen kostprijs waarvoor de reële waarde werd berekend, betreffen de “covered bonds” waarvoor de reële waarde gebaseerd is op ofwel informatie opgemaakt door meer dan 20 marktparticipanten ofwel kan bekomen worden via Bloomberg.

Overzicht van activa en verplichtingen gewaardeerd tegen reële waarde

Activa / Verplichtingen 2020.12 in '000 EUR

Opgenomen of vermelde reële waarden Fair Value gebaseerd op genoteerde prijzen Fair Value gebaseerd op andere observeerbare data dan genoteerde prijzen Fair Value niet gebaseerd op marktdata (1)

Financiële activa aangehouden voor handelsdoeleinden 63.651 33.974 29.676

Verplicht tegen reële waarde gewaardeerde financiële activa voor niet-handelsdoeleinden met verwerking van waardeveranderingen in winst of verlies

Financiële activa gewaardeerd tegen reële waarde met verwerking van waardeveranderingen in de winst- en verliesrekening

Tegen reële waarde gewaardeerde financiële activa met verwerking van waardeveranderingen in de overige

onderdelen van het totaalresultaat 733.173 733.063 61 49

Activa derivaten - hedge accounting 215 215

Financiële verplichtingen aangehouden voor

handelsdoeleinden 73.144 70.645 2.499

Financiële verplichtingen gewaardeerd tegen reële waarde met verwerking van waardeveranderingen in de winst- en

verliesrekening 881.658 438.032 443.626

Verplichtingen derivaten - hedge accounting 47.263 47.263

Tabel FVAL.1

(1) Enkel toegepast indien die waarderingstechniek gebaseerd is op veronderstellingen die niet worden ondersteund door marktprijzen of markttarieven voor dit instrument (i.e. zonder het instrument aan te passen of de samenstelling ervan te wijzigen), en niet gebaseerd zijn op beschikbare waar-neembare marktgegevens.

Zie ook hoofdstuk 33 Saldering.

Activa / Verplichtingen 2019.12 in '000 EUR

Opgenomen of vermelde reële waarden Fair Value gebaseerd op genoteerde prijzen Fair Value gebaseerd op andere observeerbare data dan genoteerde prijzen Fair Value niet gebaseerd op marktdata (1)

Financiële activa aangehouden voor handelsdoeleinden 744.435 716.233 28.202

Verplicht tegen reële waarde gewaardeerde financiële activa voor niet-handelsdoeleinden met verwerking van waardeveranderingen in winst of verlies

Financiële activa gewaardeerd tegen reële waarde met verwerking van waardeveranderingen in de winst- en verliesrekening

Tegen reële waarde gewaardeerde financiële activa met verwerking van waardeveranderingen in de overige

onderdelen van het totaalresultaat 1.714.298 1.713.280 969 49

Activa derivaten - hedge accounting 8.224 8.224

Financiële verplichtingen aangehouden voor

handelsdoeleinden 444.968 444.260 708

Financiële verplichtingen gewaardeerd tegen reële waarde met verwerking van waardeveranderingen in de winst- en

verliesrekening 1.129.931 664.058 465.873

Verplichtingen derivaten - hedge accounting 58.394 58.394

Tabel FVAL.2

(1) Enkel toegepast indien die waarderingstechniek gebaseerd is op veronderstellingen die niet worden ondersteund door marktprijzen of markttarieven voor dit instrument (i.e. zonder het instrument aan te passen of de samenstelling ervan te wijzigen), en niet gebaseerd zijn op beschikbare waar-neembare marktgegevens.

Level 3 reële waarde financiële activa/verplichtingen (in '000 EUR)

31.12.2020 Level 3

BEGINSALDO W&V

overige onderdelen van het totaalresultaat (OCI)

(b) Aankopen, Verkopen en Afwikkelingen

(c) Netto transferten

in en uit Level 3 RW Level 3 EINDSALDO

Tegen reële waarde gewaardeerde financiële activa met verwerking van waardeveranderingen in de overige onderdelen van het totaalresultaat (OCI)

49 49

Financiële activa gewaardeerd tegen reële waarde met verwerking van waardeveranderingen in de winst- en verliesrekening

Financiële activa aangehouden voor

handelsdoeleinden 28.202 2.518 -1.044 29.676

Financiële verplichtingen aangehouden voor

handelsdoeleinden -708 -1.791 -2.499

Financiële verplichtingen gewaardeerd tegen reële waarde met verwerking van waardeveranderingen in de winst- en verliesrekening

-465.873 120 2.311 19.816 -443.626

Totaal level 3 financiële

activa/verplichtingen -438.329 848 2.311 18.772 -416.399

Tabel FVAL.3

(a) Netto winsten en verliezen begrepen in:

(a) Komt overeen met de gerealiseerde en niet-gerealiseerde W&V en overige onderdelen van het totaalresultaat (OCI) gedurende de periode van financiële activa/verplichtingen geklasseerd als level 3 bij het begin (inclusief impact wisselresultaat, renteresultaat, bijzondere waardeverminderingen en afboekingen als definitief verlies).

(b) Afwikkelingen gedurende de periode van financiële activa/verplichtingen geklasseerd als level 3 bij het begin (Aankopen, Verkopen en terugbetaling van effecten)

Level 3 reële waarde financiële activa/verplichtingen (in '000 EUR)

31.12.2019 Level 3

BEGINSALDO W&V

overige onderdelen van het totaalresultaat (OCI)

(b) Aankopen, Verkopen en Afwikkelingen

(c) Netto transferten in en uit Level 3

(d)

Herclassificatie RW Level 3 EINDSALDO

Tegen reële waarde gewaardeerde financiële activa met verwerking van waardeveranderingen in de overige onderdelen van het totaalresultaat (OCI)

12.113 0 0 0 -17 -12.047 49

Financiële activa gewaardeerd tegen reële waarde met verwerking van waardeveranderingen in de

Financiële activa gewaardeerd tegen reële waarde met verwerking van waardeveranderingen in de

In document CONSO 1 GECONSOLIDEERDE JAARREKENING (pagina 80-200)