• No results found

6.3.1 Uitbreiding kinderbezoek

Vanaf september zou het kinderbezoek uitbreiden. Het is de bedoeling dat er een extra kinderbezoek komt op woensdagnamiddag, ook één keer in de maand.

Het huidige kinderbezoek op zaterdag wordt behouden, maar dan zou er 2 weken later een bezoek zijn exclusief voor vader en kind, op woensdagnamiddag.

Het bezoek waar de partner ook aanwezig is, kan als negatief ervaren worden, want de vader moet zijn aandacht verdelen tussen zijn partner en het kind. Vaak worden er ook zaken besproken waarvan het kind niks weet en die te moeilijk zijn voor het kind.

Wanneer de vader alleen is met zijn kind, kan hij zijn vaderrol volledig opnemen en moet hij ook de aandacht niet verdelen. Het kind krijgt dus volle aandacht van zijn vader en krijgt dus het gevoel dat het een „vader‟ heeft.

6.3.2 Behoeftenonderzoek partners

Bij het extra kinderbezoek op woensdagnamiddag zal de partner niet meer aanwezig zijn. Uiteraard moeten de kinderen wel gebracht worden naar de gevangenis, wat wellicht de taak van de partner zal zijn.

Voor hen zou dus eigenlijk ook een invulling moeten voorzien worden.

Om te peilen wat de partners willen doen tijdens het vader-kindmoment, werd een enquête opgesteld. Dit wordt besproken later in dit eindwerk, namelijk in hoofdstuk acht.

6.3.3 Inkleding speelzaal

De inrichting van de speelzaal zou kindvriendelijker mogen worden. Nu is de speelzaal te kil, ongezellig en niet kindvriendelijk. De gevangenissfeer is nog voelbaar.

Er moet wel rekening mee worden gehouden dat de speelzaal ook nog voor andere (vorming)activiteiten moet dienen. Er is naast de speelzaal een klein zaaltje die eventueel gebruikt kan worden om het gerief voor kinderbezoek op te bergen.

De inkleding van de zaal is een belangrijk deel van mijn praktische uitwerking van mijn bachelorproef en is te lezen in hoofdstuk negen.

6.3.4 Voorbereiding kinderen

Het bezoek aan de gevangenis is beangstigend voor een kind. Vaak weten ze niet wat er hen te wachten staat, wat ze zullen zien, hoe ze zich moeten gedragen, … Een goede voorbereiding op het bezoek is dan ook heel belangrijk, om die angsten te reduceren.

Door middel van een brochure krijgen de kinderen de belangrijkste informatie over de gevangenis en het bezoek. Dit is een deel van de praktische uitwerking van mijn bachelorproef, hier kan u meer lezen onder hoofdstuk elf.

6.4 Besluit

Kinderbezoek is een middel om de band tussen de vader en het kind te behouden en versterken tijdens detentie.

Tijdens het kinderbezoek kan de vaderrol opgenomen worden en kan er gespeeld worden met elkaar.

Doordat de vader en het kind samen activiteiten uitvoeren, wordt de band behouden.

Het kind ervaart zijn „echte‟ vader.

Het geeft dus positieve gevolgen voor beide partijen.

Het kinderbezoek wordt momenteel één keer in de maand georganiseerd, gedurende 1u30min. De organisatie ligt in de handen van enkele vrijwilligers.

In de toekomst zal het kinderbezoek uitbreiden en de speelzaal kindvriendelijker ingericht zijn. De inkleding van de speelzaal is een deel van mijn praktische uitvoering van mijn bachelorproef. Samen met de gedetineerde vaders werd de inkleding verzorgd, zodat de vaders een actieve bijdrage kunnen leveren aan het kinderbezoek en de kinderen in een sfeervolle omgeving kunnen vertoeven.

Ook de partners worden niet vergeten in de toekomstplannen, want hun behoeften worden bevraagd, via enquêtes. Zo krijgen we een idee van hoe de partners staan tegenover het nieuwe kinderbezoek. Het is belangrijk dat er invulling voor hen voorzien wordt. Het opstellen en afnemen van de enquêtes is een deel van mijn praktische uitwerking. De resultaten worden aan de organisatoren van het kinderbezoek meegedeeld, zodat ze er rekening mee kunnen houden in de toekomst.

Er worden ook inspanningen geleverd om de kinderen beter voor te bereiden op het kinderbezoek. Er wordt immers een kindvriendelijke brochure opgesteld.

(zie bijlage I) Daarin staat de werking van de gevangenis en de bezoekprocedure. Zo weten de kinderen waar hun vader verblijft en wat ze kunnen verwachten wanneer ze aan hem een bezoek brengen.

7 Kinderbezoek in andere gevangenissen

„Bescherming van de ouder-kindrelatie‟ werd in de omzendbrief (hoofdstuk 4) uitvoerig besproken.

In elke gevangenis worden er activiteiten georganiseerd om de relatie tussen de gedetineerde ouder en hun kind te behouden. Zo wordt er in elke gevangenis Kinderbezoek georganiseerd. Het belang van dit kinderbezoek is te vinden in hoofdstuk 5.

Het kinderbezoek in de gevangenis van Dendermonde gaat momenteel één keer in de maand door. Vanaf september zou dit uitbreiden, met een extra kinderbezoek exclusief voor vader en kind.

Over de organisatie van dit kinderbezoek zal goed moeten worden nagedacht. De doelstellingen van het kinderbezoek mogen uiteraard niet verloren gaan.

In andere gevangenissen organiseren ze ook kinderbezoeken en zijn er andere initiatieven die zorgen dat de ouder-kindrelatie behouden blijft tijdens detentie.

Het is interessant om te weten hoe zij het kinderbezoek organiseren. Dit kan een vertrekpunt vormen om het kinderbezoek in Dendermonde aan te passen en uit te breiden. De expertise van anderen zien we immers als heel belangrijk om eventueel zelf elementen te verbeteren, te implementeren.

Via verschillende kanalen kan de informatie van andere gevangenissen verkregen worden. In dit hoofdstuk werd al deze informatie gebundeld.

Daaruit worden conclusies geformuleerd en ideeën gehaald om het kinderbezoek in de gevangenis van Dendermonde aan te passen en te kunnen optimaliseren.