• No results found

Bevraging gevangenissen in Nederland

Niet alleen in België organiseren gevangenissen Kinderbezoek en andere initiatieven om de ouder - kindrelatie te behouden. Ook in Nederland zijn er organisaties die zich inzetten voor gedetineerde vaders.

Zo zijn de organisaties Gevangenenzorg Nederland, Exodus en Gezin in balans belangrijke organisaties.

Deze organisaties ging ik ook gaan bevragen via mail.

Ik kreeg vrij snel antwoord, zodat ik me een globaal beeld kon vormen.

Hieronder staat een overzicht van de verschillende initiatieven die georganiseerd worden in Nederland. Ik wil even beklemtonen dat de organisaties meer doen dan de zaken die hier beschreven zijn, maar dat ik me beperkt heb tot de zaken die relevant zijn binnen mijn eindwerk.

7.2.1 Gevangenenzorg Nederland

Gevangenenzorg Nederland is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor de gedetineerden en hun familie.

Zij organiseren verscheidene initiatieven:

 Kinderkadoprogramma:

De verjaardag van een kind mag niet zomaar ongemerkt voorbij gaan. Daarom kan een gedetineerde vader een verjaardagscadeau voor zijn kind, die

maximum 12 jaar is, aanvragen via de organisatie. Ze kunnen ook een kaartje schrijven, om bij het cadeau te voegen. Als de organisatie de toestemming heeft van de andere ouder/verzorger uit thuissituatie, kopen zij een geschenk en bezorgen het aan het kind. Dit initiatief is volledig gratis en kan ook

toegepast worden bij het kopen van een kerstcadeau.

 Bezoekvrijwilliger

Dit is zowel voor de familie van de gedetineerde als voor de gedetineerde zelf.

De thuisblijvende ouder zit met heel wat opvoedingsvragen. De vrijwilliger gaat dan samen met die ouder op zoek naar een antwoord. Dit gebeurt

bijvoorbeeld als een ouder detentie bespreekbaar wilt maken bij het kind, maar niet weet hoe eraan te beginnen.

 Vader-kindmiddagen

Deze worden door de penitentiaire instellingen zelf georganiseerd op

zaterdagnamiddag. Het is de bedoeling dat dit 6 keer per jaar georganiseerd wordt, maar toch zijn er nog veel gevangenissen waar het niet gebeurt.

7.2.2 Exodus

Exodus is een vrijwilligersorganisatie die ondersteuning biedt aan (ex)gedetineerden en hun familie.

Zij hebben het OKD-project. Dit staat voor Ouders, Kinderen en Detentieproject.

Exodus werkt nauw samen met 15 gevangenissen.

Het project bestaat uit het feit dat vrijwilligers kinderen van gedetineerde vaders naar de gevangenis voeren, om zo het bezoek mee te maken.

Het is niet bedoeling dat de vrijwilliger tijdens het bezoek constant met het kind bezig is, want de verantwoordelijkheid ligt bij de vader. De vrijwilliger heeft vooral een

„ondersteunende‟ functie.

De vrijwilligers zorgen ervoor dat kinderen maandelijks op bezoek kunnen gaan bij hun vader, gedurende 2u.

OKD organiseert zelf geen activiteiten tijdens het bezoek, dit wordt eventueel door de gevangenissen opgenomen. Hetzelfde geldt voor de inrichting van de bezoekzaal.

De vrijwilliger heeft ook een belangrijke rol in de voorbereiding van het bezoek. Zo zal deze controleren of er zaken zijn die niet mee mogen naar de gevangenis en vertellen ze de kinderen hoe het bezoek verloopt. Dit kan ook aan de hand van het boekje „Ik ga naar Papa‟ van Martine Delfos, die in samenwerking met Exodus is ontstaan.

De autorit naar en van de gevangenis is eigenlijk ook een belangrijk gegeven. Het is eigenlijk de overgang van de thuissituatie naar de gedetineerde ouder. De kinderen zitten samen met de vrijwilliger, een neutrale persoon waarmee alles kan besproken worden. Dus kunnen ze praten over wat ze willen en kunnen hun gevoelens uiten.

Ook worden er activiteiten georganiseerd voor de kinderen. Zo gebeurt het vaak dat een vrijwilliger op stap gaat met een kind.

7.2.3 Gezin in balans

Gezin in Balans is een organisatie die zich richt op de relatie tussen

(ex)gedetineerde moeders en hun kinderen. Ze bieden verschillende activiteiten aan tijdens en na detentie, zodat de relatie behouden wordt.

Samen met de moeder wordt gezocht naar oplossingen voor problemen aangaande de kinderen, zodat de moeder haar rol weer kan opnemen zodra ze thuis is.

Gezin in Balans biedt heel wat initiatieven aan moeders in detentie. Ik beperk me tot de meest relevante voor mijn onderwerp.

 Bezoekmoeders

Vrijwilligers van Gezin in Balans gaan één keer om de twee weken op bezoek bij gedetineerde moeders die er nood aan hebben. Aangezien de vrijwilligers zelf ook moeder zijn is er dus een verwantschap. Zo kan er over van alles gepraat worden en kan de vrijwilliger zich gemakkelijker verplaatsen in de gedetineerde moeder.

 Moeder en kindbezoek

De relatie tussen moeder en kind blijven behouden tijdens detentie en het terug kunnen opnemen van de moederrol zijn twee belangrijke doelstellingen die Gezin in Balans voor ogen houdt met het Moeder - kindbezoek. Dit is voor kinderen tot en met 12 jaar. Een verzorger of andere ouder mag niet aanwezig zijn op dit bezoek. Het is dus enkel bestemd voor de moeder en het kind.

De verzorger mag wel zelf zijn kind komen brengen, maar indien nodig kunnen de vrijwilligers de kinderen komen ophalen.

De moeders worden betrokken bij de voorbereiding van het bezoek. Zo helpen zij met de inkleding van de ruimte en gaan ze ook de kinderen gaan

verwelkomen.

7.3 Toepassing in gevangenis te Dendermonde tijdens de