• No results found

Toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen

4.1 Plannen en beleid

4.1.4 Toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen

In de omgeving van de Oostvaardersplassen staan voor de komende jaren verschillende ontwikkelingen op de rol. Voor plannen en initiatieven met een (mogelijk significant) negatief effect op de instandhoudingsdoelen is conform artikelen 19j en 19d, eerste lid, van de Natuurbeschermingswet toetsing en plangoedkeuring of een vergunning vereist. Omdat het toekomstige ontwikkelingen betreft, en geen bestaande activiteiten, worden (mogelijke) effecten van deze ontwikkelingen op de instandhoudingsdoelen niet getoetst in dit beheerplan. Voor de volledigheid wordt een aantal grote ruimtelijke ontwikkelingen in de directe omgeving van de Oostvaardersplassen echter wel globaal beschreven.

Schaalsprong Almere

De Nota Ruimte bevat de visie van het kabinet op de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland en de belangrijkste bijbehorende doelstellingen voor de komende decennia. In de Nota Ruimte wordt aangegeven dat de verstedelijking van de Noordvleugel van de Randstad, woningbouw belangrijk is. In totaal moeten in de Noordvleugel 440.000 woningen worden

Natura 2000 | Beheerplan | Oostvaardersplassen

toegevoegd. Almere zal fors worden uitgebreid. Almere maakt plannen voor uitbreiding met 60.000 woningen en streeft naar 100.000 arbeidsplaatsen. In het ontwerp van de

Rijksstructuurvisie Amsterdam-Almere-Markermeer (maart 2013) is gekozen voor een adaptieve vraaggerichte aanpak, waarbij een einddatum is losgelaten. Die adaptieve aanpak geldt zowel voor woningbouw, bereikbaarheid als ecologie.

Toekomst Markermeer-IJmeer

In het kader van het Ontwikkelingsperspectief IJsselmeergebied wordt in de Nota Ruimte geconstateerd dat de ruimtelijke druk op IJsselmeer, Markermeer en IJmeer is toegenomen. Dit is aanleiding om te kiezen voor een zonering van een dynamischer en intensiever ruimtegebruik in het zuiden en een gematigder ontwikkeling met meer rust en ruimte in het noorden. Voor de toekomst van het Markermeer en IJmeer is in 2008 een

Ontwikkelingsperspectief opgesteld. In 2009 is dit Ontwikkelingsperspectief verder

uitgewerkt tot een Toekomstbeeld voor het Markermeer-IJmeer. Het Toekomstbeeld bestaat uit een uitgebreide studie naar de mogelijkheden van ecologische verbetering en de

ontwikkelingsperspectieven op het gebied van recreatie, stadsontwikkeling en economie. De Rijksoverheid heeft het in het Toekomstbeeld ontwikkelde Toekomstbestendig Ecologisch Systeem (TBES) omarmd. De Werkmaatschappij Markermeer-IJmeer heeft het

Toekomstbeeld geoptimaliseerd. Mede op basis daarvan is in het ontwerp van de

Rijksstructuurvisie Amsterdam-Almere-Markermeer gekozen voor het TBES als stip op de horizon, waarbij de luwtemaatregelen bij de Hoornse Hop en de start van Marker Wadden de eerste stappen zijn.

OV Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad (OV SAAL)

Het project OV SAAL heeft tot doel de capaciteit van het spoor tussen Schiphol en Lelystad te vergroten en de kwaliteit van het spoor te vergroten. In de corridor Schiphol-Amsterdam- Almere-Lelystad (SAAL) ontstaan de komende jaren nieuwe woon- en werklocaties, zoals de kantorenzone in de Zuidas, het grootstedelijk gebied van Amsterdam en de schaalsprong van Almere. Hierdoor zullen zowel het woon-werkverkeer als het recreatieve verkeer toenemen, ook in het openbaar vervoer. Het doel van het project OV SAAL is een kwaliteitssprong in het openbaar vervoer tot stand te brengen, door het uitbreiden en verbeteren van het openbaar vervoer in de SAAL-corridor op Korte Termijn (2016), Middellange Termijn (2020) en Lange Termijn (2030).

De maatregelen voor de korte termijn zijn voor een deel gereed en deels nog in uitvoering. Bij station Almere Oostvaarders zijn twee keersporen aangelegd. Bij station Almere Centrum worden nog twee keersporen gerealiseerd. De maatregelen die in het kader van de

middellange termijn worden uitgevoerd maken een intensivering van het treinverkeer mogelijk.

Ook is de Flevolijn sinds de opening van de Hanzelijn geschikt voor doorgaande

goederentreinen. Er is een goederenpad per uur per richting beschikbaar. Tot op heden hebben goederenvervoerders nog geen gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. In 2015 rijden er ter hoogte van het Natura 2000-gebied Oostvaardersplassen 6 reizigerstreinen en mogelijk 1 goederentrein per uur per richting (in 2010 zijn dit 4 reizigerstreinen per uur per richting).

Voor de Middellange Termijn en Lange Termijn is een verdere toename van het aantal treinen voorzien, met name tussen Almere en Amsterdam. Hiernaar worden studies verricht. Op dit moment zijn er nog geen concrete plannen.

Verbreding A6

De komende jaren zal gestart worden met de verbreding van de A6 tussen knooppunt Muiderberg en Almere Buiten Oost. Het wegontwerp ziet er als volgt uit:

Natura 2000 | Beheerplan | Oostvaardersplassen

• Uitbreiding van 2x3 plus spitsstrook naar 2x4 rijstroken plus 2 wisselstroken tussen knooppunt Muiderberg en de aansluiting Hoge Ring.

• Uitbreiding van 2x2 rijstroken naar hoofd- en parallelbanen met 4x2 rijstroken tussen de aansluiting Hoge Ring (Almere Stad West) en Almere Buiten Oost.

Uiterlijk begin 2022 zijn deze werkzaamheden afgerond. Uitbreiding Lelystad Airport

Luchthaven Lelystad ontwikkelt zich als Twin-Airport van de mainport Schiphol in twee tranches naar een luchthaven met 45.000 vliegtuigbewegingen. De gecontroleerde ontwikkeling start vanaf 2015 tot 2020 met een eerste tranche naar 25.000

vliegtuigbewegingen. Na evaluatie van de effecten op de uitvoering van de businesscase, de invulling van de werkgelegenheidsambitie, de effecten op de duurzame landbouw en het vermijden van geluidhinder en de verstoring van natuur is de tweede tranche naar 45.000 vliegtuigbewegingen aan de orde.

Opschalen windmolens middengebied

Met de vaststelling van het Omgevingsplan Flevoland 2006 is het nieuwe windenergiebeleid van de provincie Flevoland vastgesteld. Dit betekent dat de in juni 2005 ingestelde tijdelijke stop op de plaatsing van windmolens is vervangen door een beleid van het geleidelijk bedrijfseconomisch opschalen en saneren van de bestaande windmolens. Hiermee wil de provincie het oorspronkelijke open landschap van Flevoland herstellen. Ambitie is een afname met 50% van het bestaande aantal windmolens en concentratie van de nieuwe, vervangende opstellingen. Daarmee wordt het aantal nieuwe opstellingen beperkt en tegemoet gekomen aan de wens van herstel van openheid en concentratie (Provincie Flevoland, 2007).

De windmolens die het dichtst bij de Oostvaardersplassen staan, zijn de windmolens in het ‘middengebied'. Dit is grofweg het gebied tussen Almere, Lelystad en Zeewolde. Hier staan 120 windmolens van diverse agrariërs. In het grootste gedeelte van het ‘middengebied' kunnen geen nieuwe windturbines worden geplaatst, anders dan op basis van opschalen en saneren. Opschalen en saneren houdt in dat er in een gebied bekeken wordt op welke manier het beste nieuwe opstellingen geplaatst kunnen worden en dat vervolgens de oude windmolens worden weggehaald.