• No results found

4. Analyse

4.4 Contact tussen de gemeente en ondernemers

4.4.2 Teveel regeltjes

Ik heb ervaren dat er niet heel veel contact is met de gemeente. Er is enkel contact als er problemen zijn. Een probleem dat vaak naar voren kwam was dat er teveel regels zijn bij de gemeente om iets te kunnen verwezenlijken. Bureaucratische problemen waardoor zaken niet snel afgehandeld kunnen worden. Zo mijdt Mik in Oost te veel samenwerking met de gemeente omdat er dan teveel regels aan te pas zouden komen.

46 “Daarvoor is de gemeente toch echt de gemeente en probeer ik in die zien zo weinig mogelijk met ze samen te werken. Want ja als je daarmee, want bij de gemeente moet je weer allemaal regels volgen en afhankelijk zijn van allemaal dingen en omdat ik ondernemer ben vinden zij het heel moeilijk om daarmee samen te werken. Dan moet ik weer een stichting zijn, dat soort dingen.”

Mik in Oost

Dit is exemplarisch voor bureaucratische problemen waarbij een onderneming in een hokje geplaatst moet kunnen worden om een samenwerking aan te kunnen gaan. De gemeente wordt door de ondernemers vaak gekoppeld aan regels waar ze aan moeten voldoen. Dit tast de vrijheid van een ondernemer aan en zorgt ook voor enige rancune ten opzichte van de gemeente bij verschillende ondernemers.

“Het zou leuk zijn, dat is niet alleen Oost maar in elke gemeente, er zijn gewoon regeltjes waar je je aan moet houden, wat deels goed is maar aan de andere kant zou het ook wel leuk zijn als sommige dingen wat makkelijker werd. Bijvoorbeeld in West mag je wel al spullen verkopen in de horeca en dat mag in Oost nog niet. Dat zijn dan van die dingen dat soepeler en flexibeler kan, dat zou leuk zijn.[…] Bijvoorbeeld aan de overkant van De Ruyschkamer heb je een hele grote lege hoek, dat je daar dan bijvoorbeeld een terras kan maken. Dat zijn dan hele lastige dingen waar je dan aan de regeltjes moet voldoen.[…] Ik denk dat er op dit moment nog teveel regeltjes zijn. Ik denk niet dat de gemeente je erin beperkt. Maar je wordt ook niet echt gestimuleerd of geholpen, dat je niet echt een aanspreekpunt hebt. Ik ben ook als ondernemer heel erg druk bezig, elke dag supervol met dingen.”

De Ruyschkamer

Het laatste punt zou de rol van de Winkelstraat- en Accountmanager moeten opvullen. Maar zoals hierboven gesuggereerd wordt zijn er nog teveel regeltjes die je in je vrijheid aantasten om nieuwe ideeën te starten. Daarnaast kunnen ze ook verstikkend optreden, waarbij ze je aan regels houden die niet met de realiteit overeen komen.

47 “Nee, nou ja ik erger me wel aan wij moeten in de winter om 18h dicht omdat we in een park zitten en in de zomer om 20h dicht. Dan zou het zonsondergang zijn, maar in de zomer is het soms tot nog wel 23h licht en in de winter is het al om 16h donker. Maar dat je wel ziet dat Appelsap [een festival] tot 23h of 0h door mag gaan dat je denkt van zullen we even één lijn gaan trekken jongens. Van april tot oktober is het tot 20h open. De rest tot 18h.”

’t Nieuwe Diep

Aan de ene kant moet de gemeente regels en beleid invoeren om iedereen gelijk te behandelen, terwijl aan de andere kant regels en beleid ook belemmerend kunnen werken. Daarnaast worden de uitvoerders van de regels, de handhavers, er soms van beticht dat ze de regels iets te nauw willen volgen en daardoor een normale gang van zaken kunnen verstoren. Dit zorgt voor ergernissen bij ondernemers die zich daardoor ook negatief uitlaten over de gemeente.

“Wat wel heel bijzonder is, als je een horecaplek wil openen in een moeilijke wijk dan verwacht je dat de gemeente of de handhaving het heel leuk vindt dat je hier komt. Een café dat heel erg crimineel was en nu iets doet voor de buurt dat ze dan bij de gemeente een beetje meewerken. Maar ik krijg gewoon drie keer per week de handhaving over de vloer over dat de plantenbak drie centimeter te hoog is. Echt gênant. Of een meisje die pakte de gitaar en begon te zingen en de handhaving rijdt langs en lopen ze heel autoritair binnen. En vragen ze of we een evenementenvergunning hebben. Want die moet je hebben want het is livemuziek. Je loopt naar buiten en je hoort helemaal niks.[…] Die komen met zijn drieën een terras opnemen op een vrijdagavond als het hartstikke druk is en willen dan 20minuten het terras opmeten omdat ze daar ook te lomp voor zijn om dat snel te kunnen doen. In het donker. En dan gaan ze heel serieus en boos toespreken dat het 15cm te ver is. Zo kan je natuurlijk niet ondernemen. Dat kan echt niet, heel gênant.”

48 “We hadden eerst echt enkele stoeltjes. Het was vroeger wel heel ongedwongen. Er was niet veel controle en het maakte iets minder uit. Gasten namen een stoeltje mee en namen een hele stoep in beslag. Toen kon dat nog. Maar nu het een plein is moet je echt aan regels voldoen enzo. De controledienst enzo. je hebt bepaalde maten waar je je aan moet houden.”

Rum Baba

Regels die het voor iedereen eerlijk moeten maken en de openbare ruimte moeten beschermen kunnen ondernemers tegen zitten terwijl zij enkel met goede bedoelingen dingen opzetten. Daarnaast kunnen handhavers moeilijk gaan doen over kleine dingen wat voor irritaties bij de ondernemers kan zorgen.