• No results found

4. Analyse

4.1 Horecanota Stadsdeel Oost

4.1.1 Centrum breidt uit

In Stadsdeel Amsterdam Centrum is er een grote hoeveelheid aan horeca en omdat het centrum aan het naar Oost toe aan het uitbreiden is, is het een logisch gevolg dat er ook meer horeca in Amsterdam Oost moet komen, is de redenatie van de gemeente.

“het uitbreiden van het centrum(milieu) in Amsterdam naar omliggende stadsdelen. Hierdoor is de behoefte naar horeca van dezelfde diversiteit die men in het centrum vindt onder de bewoners in stadsdeel Oost toegenomen. Niet alleen wordt deze door de

bewoners van Oost gebruikt, maar ook van buiten het stadsdeel trekken deze bezoekers. Het stadsdeel wil deze ontwikkeling door zetten en gericht de komst van kwalitatief goede horeca, vernieuwende concepten, clubs en festivals stimuleren en faciliteren.”

Horecanota 2012

Hier is een duidelijke aanwijzing van stimulatie te zien. De gemeente wil deze ontwikkeling door zetten en waar nodig stimuleren of faciliteren. Men spreekt van een haast organisch proces van de uitbreiding van het centrum waarop de gemeente logischerwijs moet anticiperen. Daarentegen wordt verder in de nota gezegd dat er al een toename van horeca is doordat de ondernemers er al zelf op hebben ingespeeld:

“Al deze ontwikkelingen leiden ertoe dat Oost meer en meer aan het veranderen is naar een centrummilieu. Dit heeft voor de buurten direct aan het centrum geleid tot een toename van horeca.”

31

Er wordt niet enkel gesproken over het organisch groeien van het centrummilieu maar ook dat de toename van horeca daardoor automatisch heeft plaatsgevonden. De ontwikkelingen die er genoemd worden staan in verband met de andere redenen voor de toename aan horeca in het stadsdeel, namelijk dat het inwonersaantal gegroeid is en dat er een groei van aantal studenten wordt verwacht. Aan de ene kant is het bezig met het stimuleren van meer horeca, en aan de andere kant gebeurd dit al doordat horeca zich steeds meer vestigt in Oost. Een duidelijke visie hierop is nog niet te abstraheren.

De auteur van de Horecanota die destijds beleidsmedewerker was bij Stadsdeel Oost en tegenwoordig beleidsmedewerker Dienst en Economie bij de Gemeente Amsterdam is, bevestigt deze stelling.

“Het is gewoon altijd al een soort van beweging geweest. Mensen die zich eerst vooral in het centrum wilden vestigen maar dat werd niet meer betaalbaar. Toen naar De Pijp, maar dat werd ook niet meer betaalbaar. Het centrum van Amsterdam wordt steeds groter. De voorzieningen, dan hebben we het over 30 jaar geleden, die voornamelijk in het centrum waren, die behoeftes vindt je nu ook buiten het centrum. Dus wij constateerde dat de bewoners die behoefte hadden aan voorzieningen die in het centrum zijn, steeds meer naar Oost komen. Daarnaast was er ook meer ruimte voor meer voorzieningen op dat gebied.”

Auteur Horecanota

Zijn redenering is dat wanneer een stad groeit, voornamelijk vanuit het centrum, het een noodzaak wordt om meer voorzieningen te hebben. Hoewel hij het over voorzieningen heeft, kan men stellen dat hij doelt op horeca, aangezien hij dezelfde argumentatie naar boven haalt als in de Horecanota wordt gesteld. Namelijk dat het centrum uitbreidt en dat er daardoor hetzelfde aantal voorzieningen en horeca in Oost moet komen.

Op de vraag naar hoe ze tot deze constateringen kwamen werd geantwoord dat ze medewerkers hebben die in contact staan met ondernemers en bewoners en zo signalen oppikken van de behoeftes van bewoners en ondernemers. Dit zijn de Winkelstraat- en Accountmanagers die later aan in deze scriptie aan het woord zullen komen.

Daarnaast werd er op een hoger niveau gestimuleerd om meer mensen naar buiten het centrum te lokken om zo de overvolle binnenstad van drukte te ontzien. Dit brengt mij tot het

32

volgende punt gerelateerd aan de uitbreiding van het centrum; toerisme. Hoewel het niet expliciet wordt gezegd in de Horecanota wordt er volgens mij wel degelijk vanuit de centrale gemeente gestimuleerd om meer hotels, en daarbij toeristen, aan te trekken in stadsdeel Oost om daarmee het centrum te ontlasten van de overvloed aan toeristen. Dit blijkt wel uit de gesprekken die ik heb gevoerd met de auteur van de Horecanota en een Winkelstraat- en Accountmanager die sinds een jaar het Oostelijk Havengebied als haar district heeft maar daarvoor de Indische Buurt als gebied had.

“Ja dat willen we zeker stimuleren [toeristen aantrekken in Oost] en dat is ook een opgave. Maar het beleid op toerisme wordt gedaan vanuit de centrale stad.”

Winkelstraat- en accountmanager

“De gemeente wil ook niet dat iedereen in het centrum uitgaat. […] Dat was wel de gedachte. Zo werd Trouw ook gefaciliteerd om mensen ook naar andere stadsdelen te lokken om uit te gaan.”

Auteur Horecanota

Het centrum wordt zodanig overbevolkt door zowel bewoners als bezoekers dat Oost het centrum moet ontlasten door ook zo aantrekkelijk te worden. De auteur van de Horecanota stelt daarbij dat er een nachtclub gefaciliteerd werd om mensen van het centrum weg te jagen. Hier sluit de Winkelstraat- en Accountmanager op aan door te zeggen dat stadsdeel Oost attractiever moet worden om op deze manier mensen te lokken.