• No results found

SWOT analyse

In document Caparis Leeuwarden (pagina 38-43)

In deze sectie zullen alle sterke en zwakke punten van Caparis Leeuwarden op een rijtje gezet worden. Er is gekozen voor de Strengths, Weakensses, Opportunities and Threaths (SWOT) analyse. Deze analyse heeft naast de sterke en zwakke punten ook aandacht voor de kansen en bedreigingen die er voor een bedrijf aanwezig zijn. Alle vier punten zullen in apart worden behandeld. Hierna zullen de strengths en

weaknesses gekoppeld worden aan de opportunities en threaths om tot vragen te komen. Dit wordt een confrontatiematrix genoemd en hierin wordt de omgeving gekoppeld aan het bedrijf. Hier zullen vragen uit ontstaan die gedeeltelijk gebruikt zullen worden bij het vervolg van het onderzoek.

Strengths

- Synergie met Foodpack Heerenveen. Door de fusie heeft Caparis Leeuwarden synergie gekweekt met vooral Foodpack Heerenveen. Deze bedrijven besteden onder andere ook orders aan elkaar uit en spelen klanten die dichter bij de andere vestiging liggen naar elkaar toe.

- Ziekteverzuimbeleid. Caparis Leeuwarden voert de laatste jaren een duidelijk ziekteverzuimbeleid om het ziekteverzuim terug te dringen. Was het

ziekteverzuim bij Caparis Leeuwarden enkele jaren geleden nog hoger dan 20% inmiddels is dit teruggedrongen tot zo’n 12%. Dit is te danken aan het ziekteverzuimbeleid dat Caparis voert. Kern hiervan is dat de

verantwoordelijkheden meer bij de werkleiding en de zieke zelf gelegd zijn. Zo moet een persoon zich meteen de eerste dag zelf ziekmelden bij het bedrijf en wordt bij het vermoeden van langdurige ziekte meteen de bedrijfsarts ingeschakeld. Ook is het contact tussen de zieke en het bedrijf tijdens de ziekte geïntensiveerd. Het bedrijf benadrukt ook dat ziek zijn niet hetzelfde is als arbeidsongeschikt wat erop neerkomt dat een persoon die bijvoorbeeld zijn been breekt niet ziek is en na enige aanpassing op de werkplek prima aan de slag kan. Hiervoor heeft Caparis dan ook plaats op de integratieafdeling. Door deze actievere aanpak en het middel om personen die niet de regels volgen te

kunnen korten op het loon is het ziekteverzuim al drastisch gedaald. Caparis verwacht een verdere daling van dit ziekteverzuim aangezien het tijd nodig heeft voor de volledige gevolgen van het invoeren van dit beleid zichtbaar worden.

- Door de diversiteit van de productiemethoden binnen Multipack wordt afhankelijkheid van 1 productiemethode vermeden. Een opdrachtgever kan dan ook minder invloed uitoefenen op Caparis ten opzichte van prijs etc. - Diversiteit aan opdrachtgevers. Ook dit zorgt voor minder afhankelijkheid van

producenten om bargainingpower te voorkomen.

- Door de fusie die Caparis Leeuwarden aangegaan is met andere Sw-bedrijven in Friesland is zij nu het grootste Sw-bedrijf in Friesland. Dit brengt

schaalvoordelen met zich mee. Caparis daar actief mee bezig is en dus is het een strength ten opzichte van concurrenten.

- De productiemethode van kunststof kokers en het kunnen krimpen van grote partijen

- Het voeren van een voorzichtig loonbeleid. Doordat alle nieuwe instroom de eerste twee jaar het minimumloon verdient en pas daarna in functieloon komt wordt er bespaard op de loonkosten. Ook wordt op deze wijze de stap naar begeleid werken niet tegengewerkt door een terugval in loon voor de Sw-geïndiceerde

- Door de focus op kwaliteit heeft Caparis binnen haar netwerk inmiddels een goede naam als verpakkingsbedrijf opgebouwd.

- Ervaring met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het Sw-bedrijf heeft sinds het ontstaan te maken met mensen met een afstand tot de

arbeidsmarkt en heeft hier inmiddels dan ook veel ervaring mee. Ook ligt er een infrastructuur binnen het bedrijf die geschikt is voor mensen met een handicap. Denk aan aangepaste toiletten, liften om op verschillende verdiepingen te komen, aanpassingsmogelijkheden aan een werkplek, etc. - De opslagcapaciteit van Caparis Leeuwarden.

Weaknesses

- Er is bij Caparis Leeuwarden sprake van een cultuur die voor problemen kan zorgen. Er heerst bij een groep binnen Caparis Leeuwarden onvrede en dit

zorgt voor onrust binnen het bedrijf. Kenmerken van deze cultuur zijn volgens het rapport ‘Omgaan met de veranderende doelgroep’:

- Klagen en mopperen

- Niet verantwoordelijk voelen voor problemen

- wantrouwen van onderaf; een gevoel zaken van bovenaf opgelegd te krijgen - middelmaat is tot norm verheven

Caparis Leeuwarden is reeds aan de slag gegaan om deze cultuur te

veranderen. Dit is gedaan door een projectgroep op te starten die het huidige besturingssysteem moest toetsen en waarnodig met verbeteringen moest komen. Ook is elke medewerker in de gelegenheid gesteld zelf (verbeter) voorstellen aan te dragen door middel van persoonlijke gesprekken. De cultuuromslag lijkt in de maak te zijn maar toch kon wordt dit punt nog genoemd om het belang hiervan te onderstrepen.

- Onwetendheid bij bedrijfsleven. Doordat bij veel bedrijven een sociale werkplaats nog een negatief imago heeft loopt Caparis Leeuwarden nog veel orders mis. Ook heeft dit invloed op het aanbod detacheringplekken en begeleid werken.

- Uitstroom van mensen op sleutelposities. Probleem bij detacheringen en begeleid werken is dat vaak de mensen op sleutelposities binnen het bedrijf uitstromen. Deze mensen hebben namelijk de capaciteiten om buiten het bedrijf te werken. Omdat Caparis Leeuwarden reeds detacheringtrajecten heeft lopen is dit reeds gebeurd. Op deze manier komt bij meerdere detacheringen de interne bedrijfsvoering in gevaar.

- De nog niet actieve klantenbenadering van Multipack.

- Onvoldoende gemeentegericht. De gemeente moet het gevoel krijgen dat een Sw-bedrijf een verlengstuk is van de gemeente waardoor Caparis preferred supplier van de gemeente zou kunnen worden op gebied van bijvoorbeeld reïntegratietrajecten.

- Grote en lange wachtlijst.

Opportunities

- Reïntegratietrajecten opzetten voor andere doelgroepen dan de Sw. - De stimulering vanuit de wetgeving van begeleid werken en detachering. - De relatief grote groep personen tussen de 10-30 jaar in de gemeente

Leeuwarden vanwege het feit dat dit potentiële starters van nieuwe bedrijven zijn.

- Grote hoeveelheid niet commerciële bedrijven in de regio. - Verdere liberalisering van de postmarkt.

- De gemeentelijke WWB populatie die zowel relatief kort in de Wet Werk en Bijstand zit als erg omvangrijk is. Ook is de populatie jong te noemen. - Relatief hoge concentratie fase 4 personen in de WWB populatie.

- De goed draaiende economie die zelfs regionaal nog sneller aantrekt dan landelijk.

- Grotere werkloosheid in de regio. Dit leidt weer tot grotere kansen voor trajecten. Wel moet opgemerkt worden dat de werkloosheid flink daalt zowel landelijk maar ook zeker provinciaal en op gemeentelijk niveau. Friesland en Leeuwarden maken hierin een duidelijke inhaalslag.

- Groei werkgelegenheid.

- Toenemend belang van maatschappelijk ondernemen.

- Globalisering van de wereldhandel/economie; afstanden worden steeds kleiner wat een vergroting van het afzetgebeid tot gevolg heeft.

- Technologie; Het inzetten van technologie zoals internet kan Caparis Leeuwarden helpen bij de bedrijfsvoering.

- Gemeente bepaalt waar een persoon geplaatst wordt. Caparis Leeuwarden heeft maar te maken met 1 gemeente dus er is kans op 1 op 1 contact. - Grote en lange wachtlijst; Ruimte genoeg op te schuiven met mensen.

Probleem is alleen dat hier in de huidige wetgeving maar beperkt ruimte voor is. maar aangezien de regering aangegeven heeft om extra kosten te willen maken om de lange wachtlijst te bestrijden zou hier in de toekomst

Threaths

- Concurrentie van andere integratiebedrijven door de toenemende vrijheid van de Sw-geïndiceerde. Deze kan namelijk het Sw-bedrijf passeren door eigen bedrijf aan te voeren voor een integratietraject.

- Gemeente bepaalt waar een persoon geplaatst wordt.

- Grotere werkloosheid in de regio dan landelijk. Hierdoor is er regionaal minder krapte op de arbeidsmarkt wat Deta en BW kansen verkleint. Wel moet opgemerkt worden dat de werkloosheid flink daalt zowel landelijk maar ook zeker provinciaal. Friesland en Leeuwarden maken hierin een duidelijke inhaalslag.

- Veranderde wetgeving om meer mensen naar reguliere banen te brengen heeft een krimp van beschut binnen tot gevolg vanwege de groei van Deta en BW. Dit kan niet opgevangen worden door de nog aanwezige wachtlijst omdat het aantal Deta en BW plaatsen meetellen in de jaarlijkse quota dat een Sw-bedrijf krijgt. Hierdoor ontstaat vrije ruimte (gebouwen) en een extra uitstroom op sleutelposities.

- Regionaal grotere groep 10-20 en 20-30 waardoor er meer concurrentie om arbeidsplaatsen zou kunnen komen.

- De regionale krimp van de sectoren industrie, vervoer en opslag en communicatie waarbij laaggeschoolde banen verloren gaan.

- Technologie; Door toenemende automatisering zijn er steeds minder mensen nodig bij gelijkblijvende ordergrootte en nemen de vaardigheden die verlangd worden toe.

- Globalisering; afstanden worden relatief steeds kleiner wat een toename van de concurrentie tot gevolg heeft.

- Concurrentie op de verpakkingsmarkt. Hoge concurrentie zorgt voor weinig bargainingpower ten opzichte van leveranciers. Doordat reïntegratiebedrijven op de verpakkingsmarkt zijn gekomen is de concurrentie toegenomen.

- New entry vanuit de lage lonen landen. Werkt concurrentieverhogend en is een gevaar voor de orderportefeuille.

- Grote en lange wachtlijst; De 12 maanden regeling en de druk van de regering om de wachtlijsten klein te houden kunnen voor problemen zorgen.

In document Caparis Leeuwarden (pagina 38-43)