• No results found

Tot nu toe is in deze scriptie alleen gekeken naar hoe een concurrentievoordeel kan worden behaald op de markt voor werving & selectie. Om op de lange termijn een bovengemiddelde winstgevendheid te kunnen behalen is het noodzakelijk dat dit concurrentievoordeel wordt behouden. In deze paragraaf wordt daarom gekeken in hoeverre dit het geval is voor het concurrentievoordeel waarop gericht wordt met het voeren van bovenstaande strategie. Een concurrentievoordeel wordt bedreigd door de concurrenten die actief zijn op de markt en door de omgeving (paragraaf 7.3).

Wanneer een concurrentievoordeel gerealiseerd kan worden op basis van de resources reputatie en interactie, is dit moeilijk te imiteren door de concurrentie. Concurrenten kunnen er niet gemakkelijk achter komen hoe AdVinci haar dienst precies aan de klant aanbiedt. Tegen de tijd dat zij hier inzicht in hebben gekregen, heeft AdVinci haar resources al zodanig verbeterd dat een precieze imitatie onvoldoende is voor de concurrenten om marktaandeel terug te winnen. Dit komt door het feit dat gemeenten niet snel wisselen van leverancier wanneer zij tevreden zijn over de huidige situatie. Wel moet ervoor worden gezorgd dat de klantwensen nauwlettend worden gevolgd en dat de organisatie zich moet blijven ontwikkelen. Wanneer een concurrent erin slaagt om dezelfde kwaliteit dienst aan te bieden als AdVinci en dit kan doen met lagere kosten, wordt het concurrentievoordeel bedreigd. De naaste concurrenten van AdVinci zijn niet de enigen die een concurrentievoordeel bedreigen. Veranderingen in de omgeving vormen ook een bedreiging. Andere klantwensen, andere overheidsregels of nieuwe technologieën kunnen de verhoudingen binnen de markt op zijn kop zetten. Op deze manier kan een organisatie ineens haar concurrentievoordeel verliezen. Op de markt voor werving & selectie zijn er drie belangrijke bedreigingen.

De eerste bedreiging is de regelgeving van de overheid. In paragraaf 8.1 werd duidelijk dat de overheid continu bezig is met het veranderen van de regelgeving. Een verandering in overheidsregels kan ertoe leiden dat de vraag naar werving & selectie afneemt en daarmee de markt verslechterd.

Ten tweede kunnen in de loop der tijd de klantwensen veranderen. Als hier met de activiteiten niet goed op wordt ingespeeld, verslechterd de reputatie van AdVinci en daarmee haar concurrentievoordeel.

Tot slot spelen de ontwikkelingen in de nationale economie een belangrijke rol. Eerder in deze scriptie is al een aantal keren beschreven dat de vraag afneemt bij een slechtere economie, wat leidt tot lagere prijzen. Dit verminderd de winstgevendheid van de bedrijfstak. Om deze perioden als organisatie te overleven is het belangrijk dat AdVinci een goede reputatie heeft.

V SLOT

In het laatste deel van deze scriptie wordt de conclusie getrokken naar aanleiding van dit onderzoek (hoofdstuk 11) en worden tot slot aanbevelingen aan AdVinci gedaan (hoofdstuk 12).

11 Conclusie

Het doel van dit onderzoek is om de directie van AdVinci te informeren over hoe zij het best op de wensen van de klant in kan spelen door middel van een uitbreiding van haar dienstenpakket met werving & selectie. AdVinci heeft te maken met een aantal problemen die er uiteindelijk toe kunnen leiden dat de organisatie onvoldoende onderscheidend vermogen heeft om de concurrentie met de grote detacheringbureau’s aan te kunnen gaan. Een oplossing hiervoor is het aanbieden van een

totaalpakket van diensten. Om dit te realiseren zal het dienstenpakket moeten worden uitgebreid met

werving & selectie. Om het doel van dit onderzoek te bereiken moet een strategie worden geformuleerd voor het aanbieden van de dienst werving & selectie (hoofdstuk 4).

Een goede strategie dient te passen bij de interne omgeving. Dit betekent de huidige missie en visie van AdVinci, de resources waarover AdVinci beschikt en de huidige strategie die AdVinci voert. Uit de interne analyse is gebleken dat het aanbieden van werving en selectie goed past bij de interne omgeving (hoofdstuk 7).

Een succesvolle strategie moet ook passen bij de externe omgeving van de organisatie. Om dit te kunnen bewerkstelligen zijn de algemene omgeving (hoofdstuk 8) en de taakomgeving (hoofdstuk 9) van AdVinci beschreven. Uit deze hoofdstukken blijkt dat de bedrijfstak op de lange termijn winstgevend is en het daarom verstandig is voor AdVinci om de dienst werving & selectie te gaan aanbieden.

De strategie moet leiden tot een concurrentievoordeel op de markt voor werving & selectie, wat uiteindelijk leidt tot een groter marktaandeel. Om een concurrentievoordeel te behalen moet een organisatie één van de drie mogelijke generieke competitieve strategieën kiezen. De strategie die AdVinci moet gaan voeren op de markt voor werving & selectie kan worden getypeerd als een differentiatie focus strategie. Dit betekent dat AdVinci zich probeert te onderscheiden door het aanbieden van een hoge kwaliteit dienst. Hierbij wordt gefocust op een enkel marktsegment waardoor de strategie kan worden afgesteld op de wensen van deze specifieke doelgroep. Om te zorgen voor een toename in winstgevendheid van AdVinci moet de stijging van de verkoopprijs groter zijn dan de extra kosten die worden gemaakt om de kwaliteit van de dienst te verhogen. Door de differentiatie kan AdVinci beter aan de klantwensen voldoen dan haar concurrenten. Door de focus kan een grotere differentiatie worden bereikt dan de concurrenten die zich op de gehele markt concentreren.

De geformuleerde strategie zegt dat AdVinci zich op de markt voor werving & selectie moet richten op verbetering van de ontastbare resources reputatie en interactie (hoofdstuk 10). Door het verkrijgen van reputatie en een breed netwerk op de markt voor werving & selectie kan het marktaandeel van AdVinci toenemen. Om deze resources te verkrijgen moet AdVinci zich met haar strategie richten op de volgende aandachtspunten.

Uit het onderzoek blijkt dat het niet bij alle gemeenten bekend is dat de AdVinci werving & selectie aan kan bieden (50% van de gemeenten). Vanwege de grote overeenkomsten met detachering is het vooral in het begin van belang om deze te combineren, zodat de dienst onder de aandacht van de klant wordt gebracht. Tegelijkertijd kan een kandidatenbestand worden opgezet voor werving & selectie. Voor het opzetten van het kandidatenbestand moeten medewerkers van hoge kwaliteit worden gezocht. Capaciteiten en ambitie zijn de belangrijkste eisen aan de kandidaat. Dit moet worden ingeschat door gesprekken van de directie met de kandidaten.

Door het maken van een profiel van elke werknemer blijven de kwaliteiten van elke werknemer overzichtelijk en kunnen deze goed gematched worden met de wensen van de klant.

De extra service die wordt aangeboden moet worden bepaald naar aanleiding van de wensen van de klant. De doelgroep, kleine tot middelgrote gemeenten, zal vaak behoefte hebben aan advies en opleiding.

Strategie betekent ook het positioneren van de organisatie. Missie en visie moeten duidelijker worden gemaakt aan de klant. Misschien nog wel belangrijker is dat de gemeenten worden gewezen op de voordelen van de dienst werving & selectie, zodat de vraag hiernaar zal toenemen.

AdVinci zal de ontwikkelingen in haar omgeving nauwkeurig in de gaten moeten houden om maatwerk te kunnen blijven bieden aan haar klanten. Er moet voortdurend geconcentreerd worden op differentiatie van de dienst in het marktsegment waarop wordt gericht. Naar aanleiding van de ontwikkelingen in de markt moet de strategie voortdurend worden aangepast om de concurrenten voor te blijven, dit is het gevolg van de differentiatie focus. Wanneer een sterke resource basis in verkregen op gebied van reputatie en interactie, is vanwege het ontastbare karakter moeilijk voor concurrenten om dit te imiteren. Deze resources zijn dus een sterke basis voor een sustainable concurrentievoordeel. Uiteindelijk moet deze strategie leiden tot een groei van de vraag naar de dienst werving & selectie en daarmee tot het groeien van het totale marktaandeel dat AdVinci heeft.

12 Aanbevelingen

Hieronder worden de aanbevelingen gedaan die volgen uit dit onderzoek:

1. AdVinci moet de dienst werving & selectie gaan aanbieden, zodat door een totaalpakket van diensten de kwaliteit van personele oplossingen aan gemeenten toeneemt. Hierdoor kan AdVinci de gemeenten behouden als klant.

2. AdVinci moet haar strategie richten op een differentiatie focus: het richten op een enkel segment binnen de totale markt om op dat gebied een concurrentievoordeel te verkrijgen. Wanneer een differentiatie focus strategie gevoerd wordt kan een bovengemiddelde prestatie in de markt bereikt worden.

3. AdVinci moet personeel werven van een hoge kwaliteit, waarbij capaciteiten en ambitie voor werving & selectie de belangrijkste kenmerken zijn. Hierdoor wordt voldaan aan de wensen van de gemeenten en zal de reputatie van AdVinci verbeteren.

4. AdVinci moet gebruik gaan maken van een kandidatenbestand met profielen van alle medewerkers en kandidaten om in de toekomst overzicht van de kwaliteiten van kandidaten te houden. Hierdoor kunnen ook in de toekomst vraag van de gemeente en aanbod van personeel goed op elkaar worden afgestemd.

5. AdVinci moet de ontwikkeling van de klantwensen nauwlettend in de gaten houden en gegevens hierover documenteren. Hierdoor blijft AdVinci maatwerk van hoge kwaliteit bieden en kan zij zich met differentiatie blijven onderscheiden van haar concurrenten en een goede reputatie in de markt verwerven.

6. AdVinci moet gemeenten zoveel mogelijk wijzen op de voordelen die de dienst werving & selectie kan bieden. Als de gemeenten de voordelen van de dienst zien, zal de vraag toenemen.

Referenties

Literatuur

Aardema, H. (2005), Het directiemodel (I) Wat gaat u zelf anders doen?, Overheidsmanagement 2005/1

Aardema, H. (2005), Het directiemodel (II) Hoever kantelt uw organisatie?, Overheidsmanagement 2005/2

Andrews, K., (1987), The Concept of Corporate Strategy, 1987, McGraw-Hill Companies Inc. Daft, R. L., (2000), Management, 2000, Fifth edition, Harcourt Inc.

Iperen, J.WJ. van, Janssen, E.M. (2003). Het directiemodel, het sectorenmodel voorbij?,

Overheidsmanagement 2003/4

Kotler, P., (2003), Marketing Management, 2003, eleventh edition, Pearson Education International, New Jersey

Leeuw, A.C.J. de, (2001), Bedrijfskundige Methodologie: Management van Onderzoek, 2001, Van Gorchum, Assen, 4e druk

Mintzberg, H., Waters, J.A. (1985), Of Strategy: Deliberate and Emergent, Strategic Management

Journal, Vol. 6, No. 3, July-September, pp. 257-272

Porter, M.E., (1985), Competitive Advantage: Creating And Sustaining Superior Performance, 1985, Free Press, New York

Regt, R.P. de (2005), Het directiemodel, Het bureau interim, www.hetbureauinterim.nl

Treacy, M., Wiersema, F., (1996), The Discipline of Market Leaders, 1996, Addison-Wesley, Reading Vries, W. de, Helsdingen, P.J.C. van & Kasper, H. (1999),. Service Marketing Management: an

international perspective, Chichester: John Wiley

Wit, B. de, Meyer, R., (2004), Strategy: Process, Content, Context, 2004, third edition, Thomson Learning

Zeithaml V.A., Parasuraman A. and Berry L.L. (1985). “Problems and Strategies in Services Marketing”, Journal of Marketing, 49, 33 – 46

Websites

http://mkb.blieb.nl/article/mkb_13806/E_n_omgevingsvergunning_is_goede_eerste_stap.html http://www.advinci.nl

http://www.organisatieenvergrijzing.nl/

http://www.vrom.nl , Dossier Modernisering VROM-regelgeving http://www.vrom.nl , Dossier Omgevingsvergunning

Interviews

Interview gemeente Almelo, 04-04-07 Interview gemeente Deventer, 28-03-07 Interview gemeente Doesburg, 10-04-07 Interview gemeente Heerde, 03-05-07 Interview gemeente Nijkerk, 23-03-07 Interview gemeente Overbetuwe, 20-04-07 Interview gemeente Rijssen-Holten, 19-03-07 Interview gemeente Tubbergen, 02-05-07 Interview gemeente Utrecht, 10-05-07

Overig

De Vergrijzingsmonitor

Omgevingsvergunning, Antwoorden op de meest gestelde vragen, september 2006, VNG en VROM Samenvatting wetsvoorstel WABO, Ministerie van VROM