• No results found

Studenttevredenheid en studiesucces

In document Jaarrekening en (pagina 23-26)

De hogeschool meet de tevredenheid van studenten in alle fasen van hun opleiding. De tevredenheid wordt zowel op opleidingsniveau als op moduleniveau onderzocht. De campagne ‘We hear you’ is in 2019 voortgezet. Het doel is om structureel te luisteren naar studenten, hierop te acteren en hierover te communiceren. Daarnaast wordt het studiesucces (rendement) gedurende het jaar gemonitord via de planning- en controlcyclus.

2.6.1 Studenttevredenheid en ervaringen 

Ervaringen studenten eerste drie maanden 

Het onderzoek ‘100 dagen Haagse Hogeschool’ bevraagt de concrete ervaringen van studenten na de eerste drie maanden bij de opleiding. Begin 2019 zijn de resultaten van studielichting 2018-2019 beschikbaar gekomen en ook de resultaten van studielichting 2019-2020 zijn beschikbaar voor dit jaarverslag. Studenten zijn net als voorgaande jaren ook in studiejaar 2019-2020 tevreden over hun studiekeuze en over hun opleiding. Eveneens blijkt wederom dat mbo’ers meer aansluitingsproblemen ervaren, mannen hun eigen studiegedrag lager waarderen en studenten met een niet-westerse -migratieachtergrond lager scoren op bindingsaspecten. Over een aantal belangrijke factoren voor studiesucces – studiegedrag, roostering, goed beeld van de opleiding, feedback door docenten, beheersing van de Engelse taal – waren de studenten in studiejaar 2018-2019 meer tevreden dan het jaar daarvoor. Voor ‘goed beeld van de opleiding’

en ‘roostering’ is in studiejaar 2019-2020 de toegenomen tevredenheid behouden.  Voor de overige onderwerpen in het onderzoek geldt dat een derde hiervan in 2019-2020 een lagere score heeft dan vorig jaar, de meerderheid gelijk is gebleven en het nut van de Studiekeuzecheck dit jaar hoger wordt gewaardeerd.  

Studentenpanels

Na drie studentenpanels met het College van Bestuur georganiseerd te hebben, heeft De Haagse Hogeschool vanaf september gekozen voor een andere aanpak. In die nieuwe aanpak verbindt ieder collegelid zich voor een heel studiejaar aan een vast eigen panel van acht of negen studenten. Deze panels komen minimaal vier keer per jaar bij elkaar. Hierdoor krijgen de leden van het CvB gedurende een heel jaar mee waar de studenten mee bezig zijn, wat hen drijft en waar ze tegenaan lopen.

In 2019 is een nieuwe communicatiestrategie ingezet om alle studenten binnen de hogeschool te bereiken. Die strategie omvat een drieslag:

1. Centraal attenderen we de studenten op de mogelijkheden.

2. Vervolgens herhalen we dat decentraal op faculteitsniveau.

3. En bieden we studenten op dat decentrale niveau verdieping.

Stuur- en monitordata

In 2019 zijn verschillende stappen gezet om meer stuur- en monitordata op een effectieve en gebruiksvriendelijke manier beschikbaar te stellen. De eerste fase van het onderwijsdashboard is opgeleverd; dit betreft de cijfers met betrekking tot aanmelding en inschrijving van studenten. Het onderwijsdashboard sluit aan bij het dashboard HRM en Financiën en geeft het management zodoende een geïntegreerde blik op de opleidingen.

Eind 2019 zijn alle standaardrapportages met cijfers over studenten en onderwijs omgezet naar het gebruiksvriendelijke Qlikview. De rapportages worden vooral gebruikt door beleids- en kwaliteitszorgmedewerkers bij de faculteiten. Zij ondersteunen het management en de docententeams in hun werkzaamheden door stuurinformatie aan te leveren.

Het ontwikkelen van een hogeschoolbrede onderwijsevaluatiesystematiek is in 2019 voortgezet. In 2019 is de aanbesteding afgerond en is de inrichting van de applicatie DiCe gestart. Ook is een hogeschoolbrede vragenlijst vastgesteld. Een aantal faculteiten heeft daar een pilot mee gedraaid. Vanaf september 2020 zullen de applicatie en vragenlijst hogeschoolbreed worden gebruikt.

Studenttevredenheid alle studiejaren  

De Nationale Studenten Enquête (NSE) onderzoekt jaarlijks de tevredenheid van studenten over verschillende aspecten van hun opleiding. In 2019 heeft de Vereniging Hogescholen besloten dat de hbo-instellingen zich uit het onderzoek terugtrekken als gevolg van twijfels over de betrouwbaarheid van de resultaten. Keuzegids heeft daarom voor zijn editie 2020 gebruikgemaakt van de resultaten van de NSE 2018 (60 procent van de beoordeling in Keuzegids is gebaseerd op de NSE). De Haagse Hogeschool bereikt in Keuzegids 2020 de tiende positie in de landelijke ranking van grote instellingen, vorig jaar de elfde positie. Binnen de Randstadhogescholen heeft De Haagse Hogeschool de derde positie, vorig jaar de vierde positie.

Alumni 

De HBO-Monitor onderzoekt de tevredenheid van studenten over hun opleiding anderhalf jaar na afstuderen. Door aanpassing van de vragenlijst zijn de oordelen over inhoud en docenten niet te vergelijken met vorig jaar. In de landelijke vergelijking scoort De Haagse Hogeschool op deze oordelen lager dan gemiddeld. De algemene tevredenheid over de opleiding is vergelijkbaar met vorig jaar.

2.6.2 Studiesucces 

Resultaten 2019

Voor 2019 zijn naast percentage uitvallers na 1 jaar als nieuwe rendementsmaten percentage bindend studieadvies (BSA) na 1 jaar (positief advies) en diplomarendement herinschrijvers2 gerapporteerd. De uitval van studiejaar 2018-2019 is dit jaar verder gedaald (43,4 procent) en het BSA-rendement is gestegen (50,9 procent), het diplomarendement is met 0,4 procent gedaald naar 57,9 procent. Het studiesucces in de propedeuse is beter dan in de hoofdfase; hierbij is echter niet uit te sluiten dat de stijging van het BSA-rendement deels te verklaren is door het feit dat studenten die zich voor 1 februari uitschrijven niet langer een negatief BSA ontvangen.

Voor 2019 is voor het eerst een hogeschoolbrede norm voor de rendementsmaten geformuleerd. Voor de propedeusematen is de norm niet helemaal gehaald, maar is er wel een goede trendontwikkeling zichtbaar (norm is 3 procent verbetering ten opzichte van het cohort 2016, voor uitval is een daling van 2,4 procent gerealiseerd, voor BSA-rendement een stijging van 2,1 procent). Het diplomarendement voldoet met een stijging ten opzichte van het cohort 2012 aan de norm.

De stijging van het percentage langstudeerders – studenten die twee jaar of langer staan ingeschreven dan de nominale studieduur – is in 2019 afgevlakt tot 0,3 procent (op 12,6 procent langstudeerders). Dit is waarschijnlijk (deels) gerelateerd aan de eerste daling sinds 2014 van het percentage studenten dat een jaar langer dan de nominale studieduur staat ingeschreven (8,7 procent).

Het gemiddeld aantal behaalde studiepunten aan het einde van het eerste jaar is verder gestegen tot ruim 46 (dit is inclusief de studenten die na de propedeuse niet doorgaan naar de hoofdfase).

 

2 Het aandeel van de studenten van de groep herinschrijvers dat binnen de nominale studieduur + 1 jaar van een

In document Jaarrekening en (pagina 23-26)