• No results found

Student

In document Jaarrekening en (pagina 26-29)

Overstap naar het hbo 

Om de kans op een succesvolle overstap naar het hbo te vergroten, heeft De Haagse Hogeschool het programma H/Overstap opgezet. Binnen dit programma werken we samen met partners in de regio om de kans op een succesvolle overstap naar het hbo te vergroten. Met Spirit4you is in 2019 onder meer het evenement Bekijkjetoekomst.nu en een symposium ‘doorstroom naar het hbo’ georganiseerd. Beide activiteiten zetten we gezamenlijk voort. In de samenwerking met het mbo-hbo ligt de focus op het keuzedeel ‘doorstroom hbo’. Dat voeren we uit met alle mbo- en hbo-partners in de regio, gericht op het economisch en het sociaal domein van het mbo. Inhoudelijk zijn er aan de hand van verschillende evaluaties verbeteringen doorgevoerd in het keuzedeel. Daarnaast hebben betrokken hbo-studenten van De Haagse Hogeschool (bij voorkeur studenten met een mbo-achtergrond) een training ‘studentmentoring’ gevolgd bij het lectoraat Inclusive Education en hebben de docenten van de keuzedelen van elkaar kunnen leren in werkateliers.

Tot slot waren er initiatieven voor vo-hbo waarbij de focus lag op het Haags Mentor Programma (HMP) en op docent-professionalisering. Het project heeft een plek gekregen in het huidige curriculum van de opleiding HRM en wordt uitgevoerd op het Wateringse Veld College. Het programma is uitgebreid naar twee semesters en er is een koppeling gemaakt met de training studentmentoring van het Lectoraat Inclusive Education.

Het project Voor de Poort is geëvalueerd. Op basis daarvan is de governance aangepast met een stuurgroep en een vaste structuur binnen elke faculteit. Ook zijn aanpassingen gemaakt in het palet aan studiekeuzeactiviteiten voor het studiejaar 2019-2020. Het aanbod ziet er na de aanpassingen als volgt uit: open dagen, meeloopdagen, proefstuderen, college tours en de studiekeuzecheck.

Campuscultuur op De Haagse Hogeschool  

De Haagse Hogeschool zet zich in voor een prettig en veilig leef- en leerklimaat voor studenten in en buiten de school.

Dit draagt bij aan het succes en welzijn van studenten en biedt studenten de kans om zich buiten het curriculum verder te ontplooien. Door samen met de studenten te zorgen voor een warm welkom, voor diverse (sport) activiteiten en evenementen én voor een bruisend verenigingsleven, verbinden we studenten aan elkaar, de hogeschool en de stad.   

In 2019 is vanuit ‘Campus Student Life & Sports’ (hierna: Campus) een verdere impuls gegeven aan het

studentenleven, de verenigingen en de studentensport. In 2019 is de fitness op De Haagse Hogeschool vernieuwd en het sportprogramma in de avonduren op De Haagse verder uitgebreid. Verder is Campus gaan samenwerken met burgerverenigingen om te komen tot studententeams. Het team van Campus heeft besturen van studie- en studenten(sport)verenigingen gefaciliteerd bij hun continuïteit en aanbod. Campus heeft hen gestimuleerd hun krachten te bundelen. Zo is het voorzittersoverleg nieuw leven ingeblazen. Het aanbod aan verenigingen breidt zich uit, ook qua diversiteit. De jaarlijkse grootse studentenfeesten als Connected, de OhOh Intro en XXLMas zijn enthousiast door de studenten bezocht. Het team van Campus werkte hierbij nauw samen met studenten en met circa twintig stagiairs. 

Diverse ontwikkelingen maken dat het beleidsaccent rondom studentenklimaat en -voorzieningen een andere insteek krijgt. Door een sterkere behoefte aan sociale inbedding van studenten is besloten om de bijdrage aan Acku en beide grote festivals (XXL-mas en Connected) vanaf de zomer van 2020 te stoppen en om de vrijgekomen middelen te besteden aan het versterken van de introductieperiode op De Haagse Hogeschool zelf en aan het aanbod van kleinschalige sociale activiteiten. De kennis en ervaring van Acku integreren we in het team Campus van De Haagse Hogeschool. 

Binnen het platform ‘Student & Stad’ werken alle hogeronderwijsinstellingen samen op het terrein van studentenklimaat en -voorzieningen met thema’s als studentenhuisvesting, studieplekken, introductie, internationalisering, (psychische) zorg, studentenverenigingen en (sport)activiteiten. Het gebied rondom de hoofdlocatie van De Haagse Hogeschool is sterk in ontwikkeling. De komende jaren komen diverse grote bedrijven naar het gebied, wat allerlei kansen biedt op nieuwe samenwerkingsverbanden. De herontwikkeling van ‘College Campus Hollands Spoor’ wordt steeds concreter:

de gemeente heeft met De Haagse Hogeschool, de buurt en studenten een aantrekkelijk ontwerp gemaakt om de buitenruimte rondom De Haagse Hogeschool groener, uitnodigender en veiliger in te richten.

Studeren op maat

De Haagse Hogeschool vindt het van groot belang om elke student gelijke kansen te bieden. Studenten met een functiebeperking willen we waar mogelijk faciliteiten bieden die hun de kans geeft om hun studie succesvol te volgen.

Opleidingen zorgen voor de extra voorzieningen, die examencommissies toewijzen op advies van de studentendecaan.

Binnen de opleiding hebben diverse personen een rol in het leveren van een voorziening. Coördinatie en monitoring zijn daarbij belegd bij een aandachtsfunctionaris. Het afgelopen jaar is deze taak geformaliseerd met een taakomschrijving en urentoekenning. Ook is op elke faculteit een ketenoverleg opgestart. Alle medewerkers die een rol vervullen bij voorzieningen voor deze groep studenten bespreken daarin periodiek wat de knelpunten zijn en lossen die op.

Studentpsychologen

De formatie van de studentenpsychologen is in de loop van 2019 uitgebreid met 0,6 fte tot 2,6 fte. Deze maatregel, gecombineerd met het continueren van de werkervaringsplek en een betere administratieve ondersteuning, heeft geleid tot een sterke toename van het aantal consults met studenten. De wachttijden zijn gemiddeld iets lager, maar nog wel te hoog in de drukke perioden, omdat ook de vraag is toegenomen. Bijna 40 procent meer studenten deden een beroep op de studentenpsycholoog. Twee derde was vrouw, een relatief groot aandeel – 25 procent – internationaal. Dat een groot aantal afspraken niet doorging door ‘no-show’ helpt niet bij het beperken van de wachttijden. Het blijkt moeilijk dit aantal terug te dringen.

Het trainingsaanbod voor studenten is in 2019 uitgebreid, onder meer met een Engelstalige training rond uitstelgedrag en een workshop rond tentamenstress. Het aantal groepen dat van start is gegaan, is eveneens toegenomen en met 27 weer op het niveau van 2017.

Studentenhuisvesting

De maatregelen die in 2019 zijn genomen om het aantal garantiekamers voor internationale studenten sterk uit te breiden, werpen hun vruchten af. Zij hebben, gecombineerd met de verbeterde informatievoorziening, ertoe geleid dat er zich geen internationale studenten hebben gemeld die geen huisvesting konden vinden. De processen, mede vormgegeven rond de betaling van een housing fee, lopen goed: op volgorde van betaling krijgt de student zekerheid over een kamer.

Het tekort aan studentenkamers in Den Haag is voorlopig nog een probleem. De prognoses laten ook de komende jaren nog forse tekorten zien.

Hoofdstuk 3

Onderzoek

In document Jaarrekening en (pagina 26-29)