• No results found

Rechtsbescherming

In document Jaarrekening en (pagina 41-45)

De Haagse Hogeschool heeft de rechtsbescherming voor medewerkers en studenten goed geborgd. In deze paragraaf geven we aan hoe we dat hebben geregeld en hoe die rechtsbescherming in 2019 heeft gefunctioneerd.

Het Loket Rechtsbescherming verzorgt de administratieve ondersteuning van de verschillende commissies die belast zijn met het beoordelen van de bezwaren, beroepen en klachten van studenten en medewerkers. De Haagse Hogeschool heeft een integriteitscode en een klokkenluidersregeling voor studenten en medewerkers die een integriteitskwestie of een misstand aan de kaak willen stellen.

Vertrouwenspersonen Ongewenste Omgangsvormen (VPOO)

Het verslagjaar was het eerste (kalender)jaar waarin we ervaring hebben opgedaan met de nieuwe hulp- en klachtenstructuur. Daarin maken we een onderscheid tussen vertrouwenspersonen voor medewerkers en

vertrouwenspersonen voor studenten. Voor studenten zijn er in totaal zeven vertrouwenspersonen, voor iedere faculteit een. Het staat studenten vrij om met een van deze zeven vertrouwenspersonen contact op te nemen. Uit reacties blijkt dat niet altijd duidelijk is in welke gevallen studenten bij de vertrouwenspersoon terecht kunnen. Het aantal meldingen van studenten is licht afgenomen.  

Voor medewerkers van De Haagse Hogeschool zijn er drie vertrouwenspersonen. De medewerkers weten de vertrouwenspersonen te vinden, hoewel niet duidelijk is of dit geldt voor alle vestigingen. Het aantal meldingen van

Klachtencommissie Ongewenst Gedrag (studenten en medewerkers)

De Klachtencommissie Ongewenst Gedrag behandelt klachten van studenten en medewerkers over ongewenst gedrag.

Hieronder verstaan we (seksuele) intimidatie, agressie, geweld, pesten en discriminatie. In 2018 was er één klacht waarvan de behandeling in 2019 doorliep. De Klachtencommissie heeft in 2019 het College van Bestuur geadviseerd om deze klacht gegrond te verklaren en het College van Bestuur heeft dit advies overgenomen.

Klokkenluiderscommissie (studenten en medewerkers)

De Klokkenluiderscommissie is per 1 maart 2019 geïnstalleerd en de vertrouwenspersoon integriteit is per 1 augustus 2019 benoemd. De Klokkenluiderscommissie behandelt meldingen over mistanden die het algemeen maatschappelijk belang schaden. Deze meldingen kunnen al dan niet via de vertrouwenspersoon integriteit bij de Klokkenluiderscommissie worden gemeld. De Klokkenluiderscommissie heeft in 2019 geen melding van een vermoeden van misstand ontvangen.

Bezwarencommissie Personeel (medewerkers)

De Bezwarencommissie Personeel behandelt bezwaarschriften van medewerkers tegen beslissingen van de hogeschool die hun rechtspositie raken. Medewerkers kunnen bij deze commissie terecht wanneer zij rechtstreeks in hun belang zijn getroffen en wanneer de Commissie van Beroep HBO niet bevoegd is.

De Bezwarencommissie Personeel brengt advies uit aan het College van Bestuur. In 2019 behandelde de commissie vier bezwaarschriften en één nog uit 2018 daterend bezwaarschrift. Het merendeel van de beslissingen waartegen bezwaar werd ingediend betrof een functie-indeling, c.q. -ordening. Ook werd een bezwaar ingediend tegen het niet toekennen van een andere (hogere) functie.

Van de in 2019 ingediende bezwaren is in drie zaken uitstel van de behandeling verleend om mediation tussen partijen mogelijk te maken. Deze mediation bleek in alle drie de zaken geslaagd, zodat de desbetreffende bezwaarschriften konden worden ingetrokken. In een vierde zaak zijn partijen nog voor de reeds geplande mondelinge behandeling nader tot elkaar gekomen: ook dit bezwaarschrift is derhalve ingetrokken, voordat de commissie advies heeft kunnen geven.

De laatste zaak betreft een in mei 2018 ingediend bezwaarschrift. In deze zaak is in overleg met de hogeschool diverse keren uitstel van de hoorzitting verleend, waardoor de zaak nog niet tot een advies heeft geleid.

De ombudsman voor personeel (medewerkers)

Medewerkers die menen vast te lopen in procedures, die menen dat hun rechten niet worden gerespecteerd of dat regelingen onjuist worden geïnterpreteerd, kunnen terecht bij de ombudsman personeel. Hij staat eveneens open voor signalen over de werksfeer en sociale veiligheid. Hij luistert, schat de klachtwaardigheid in, schets mogelijke scenario’s of verwijst door. Geeft de medewerker toestemming voor wederhoor, dan kan de ombudsman bemiddelen of de klacht formeel onderzoeken. Elk contactverzoek wordt – met de grootst mogelijke zorg voor privacy en informatiebeveiliging – gedocumenteerd.

In 2019 is er veertig keer een beroep gedaan op de ombudsman. Zes gevallen waren al in 2018 geïnitieerd. Er zijn in 2019 twee formele klachtonderzoeken afgerond. Evenals in de voorgaande jaren betrof een groot deel van de klachten signalen over verstoorde werkverhoudingen en ervaren onheuse bejegening.

Elke klacht, elk signaal of melding wordt serieus behandeld. Dat wil niet zeggen dat de klager automatisch in het gelijk wordt gesteld. De ombudsman heeft een onafhankelijke positie, van waaruit hij de belangen van beide partijen weegt. Een klein deel van de klagers komt niet om hun zaak aan de ombudsman voor te leggen, maar om hun gelijk te halen.

De ombudsman heeft het College van Bestuur en de dienst HRM geadviseerd om de vergroting van de sociale veiligheid en de daarmee samenhangende professionele cultuur én de persoonlijke weerbaarheid van medewerkers hoog op de agenda te houden. Onderling vertrouwen op alle niveaus en vertrouwelijke omgang met informatie zijn eveneens een issue gebleken.

De functie van ombudsman personeel op De Haagse Hogeschool wordt vervuld door de heer S. Querido.

Het College van Beroep voor de Examens en de Geschillenadviescommissie (studenten)

Het College van Beroep voor de Examens (CBE) behandelt beroepschriften van studenten die zijn gericht tegen een beslissing van een examencommissie of een examinator. De Geschillenadviescommissie (GAC) behandelt bezwaren van studenten tegen beslissingen van bestuursorganen of medewerkers voor zover het CBE niet bevoegd is en adviseert hierover het College van Bestuur. Het CBE en de GAC bestaan uit een externe voorzitter (een jurist), een docent-lid en een student-lid.

Voordat het CBE en de GAC een beroep of bezwaar behandelen, moeten de partijen in onderling overleg nagaan of hun geschil kan worden geschikt. Veel geschillen worden op deze manier opgelost. Studenten kunnen hierbij de hulp inroepen van een van de vier ombudsfunctionarissen voor studenten. Deze ombudsfunctionarissen hebben een bemiddelende rol.

Het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO) heeft in 2019 in een beroepszaak van een student van De Haagse Hogeschool bepaald dat een student direct in beroep moet kunnen gaan bij het CBE en niet eerst een bezwaarprocedure moet voeren bij de examencommissie als hij het niet eens is met de beoordeling van toetsen, werkstukken, etc. en met het uitblijven van een cijfer. Het afschaffen van de bezwaarprocedure zal zeer waarschijnlijk leiden tot een vermeerdering van het totaal aantal zaken bij het CBE.

Het CBE ontving in het verslagjaar 487 beroepschriften. De GAC ontving 37 bezwaarschriften. Het totaal aantal beroep- en bezwaarschriften (524) ligt daarmee lager dan in 2018 (51 zaken minder). In bijlage XX is een uitsplitsing opgenomen van de beslissingen waartegen studenten beroep of bewaar aantekenden.

Hoofdstuk 5

Medezeggenschap

De medezeggenschap op De Haagse Hogeschool werd in 2019 gevormd door de Hogeschoolraad, de Dienstenraad, de faculteitsraden, de Academieraad en de opleidingscommissies. Circa 300 medewerkers maken deel uit van de medezeggenschap. Zij hebben een gemeenschappelijke missie om de bestuurlijke beleidskeuzes op alle niveaus binnen De Haagse Hogeschool zorgvuldig en kritisch te onderzoeken, te beoordelen en voorstellen voor verbetering te doen.

De medezeggenschap kan ook op eigen initiatief agendapunten ter tafel brengen. Een actieve medezeggenschap zorgt ervoor dat geluiden van de werkvloer tijdig worden ingebracht in de planvorming. De plannen worden daar beter van en kunnen op meer draagvlak rekenen. Via een constructieve inhoudelijke dialoog met het College van Bestuur, de directeuren en de opleidingsmanagers geeft de medezeggenschap nadrukkelijk aandacht aan het gemeenschappelijk doel van continue verbetering.

Herziene faciliteitenregeling

Om hun belangrijke rol adequaat te kunnen vervullen, moeten de leden van de medezeggenschap goed gefaciliteerd zijn. De faciliteitenregeling beschrijft de voorzieningen die voor de medezeggenschap beschikbaar zijn. In maart 2019 is een voorstel voor een nieuwe faciliteitenregeling voor de gehele medezeggenschap behandeld. Helaas kon er over dat eerste voorstel nog geen overeenstemming worden bereikt tussen de Hogeschoolraad en het College van Bestuur.

Afgesproken werd om de faciliteitenregeling gezamenlijk te evalueren en op basis van die evaluatie tot verbeteringen te komen. Vooruitlopend daarop zijn in november 2019 twee verbeteringsvoorstellen ingevoerd op het niveau van opleidingscommissies: een verhoging van het aantal uren voor student- en docentleden van de OC’s en een gewijzigde vergoedingssystematiek van de studentleden OC’s. Het aantal uren is verhoogd, zodat deze meer in overeenstemming zijn met de werkelijke tijdsbesteding en er wordt gewerkt met een forfaitaire uitbetaling.

Medezeggenschapsverkiezingen en versterking/professionalisering medezeggenschap

De jaarlijkse medezeggenschapsverkiezingen hebben plaats gehad in mei 2019. Op 6 juni 2019 werd de uitslag bekend gemaakt. Op verschillende plaatsen in de hogeschool hebben de verkiezingen tot grote wijzigingen in samenstelling van de medezeggenschap geleid. Veel nieuwe leden. Dat vraagt om een introductieprogramma en om ondersteuning. De griffie heeft daarin voorzien. In samenwerking met The Hague Center for Teaching and Learning is een professionaliseringsaanbod op maat ontwikkeld en aangeboden. Via een flyer is het aanbod gecommuniceerd aan de gehele medezeggenschap. De bijeenkomsten zijn goed bezocht.

In document Jaarrekening en (pagina 41-45)