• No results found

Continuïteitsparagraaf - Meerjarenbegroting

In document Jaarrekening en (pagina 73-76)

Inleiding

In de continuïteitsparagraaf wordt een beeld geschetst van de verwachte ontwikkeling van de financiële positie van De Haagse Hogeschool in relatie tot:

— het instellingsplan ‘ Wereldburgers in een lerende samenleving’;

— de focus vanuit de hogeschoolbrede beleidsagenda;

— de investeringsagenda in onderwijs en onderzoek.

De ontwikkelingen zijn vertaald naar een meerjarenbegroting (paragraaf 7.5), waarin ook de beschouwing op de risico’s en beheersingsmaatregelen (paragraaf 6.4) is betrokken.

Instellingsplan 2020-2022

Aan de basis van de ontwikkeling van de hogeschool staan de uitgangspunten van het instellingsplan dat in 2014 is

WIN-thema’s en van het onderwijskader nog niet geheel zijn afgerond, heeft het College van Bestuur in februari 2019 besloten om het huidige instellingsplan met een periode van twee jaar te verlengen tot en met 2022.

In dit plan is de visie beschreven voor de resultaten die De Haagsche Hogeschool in 2022 wil bereiken en waarin wordt ingezet op een verdere verhoging van de kwaliteit van onderwijs en onderzoek, onder meer via:

— de doorontwikkeling van het internationale profiel van de hogeschool;

— de bevordering van wereldburgerschap;

— het realiseren van een netwerkhogeschool.

Visueel is de samenhang van deze doelstellingen als volgt weer te geven:

Wereldburgers die het verschil kunnen maken What

Why How Hoogopgeleiden met een stevige

Body of Knowledge and Skills

We willen studenten startklaar

maken voor hun eerste baan Onze studenten krijgen bagage mee voor een heel leven

Wereldburger-schap Breed opgeleide wereldburgers die kunnen omgaan met diverse

en voordurend veranderende (internationale) contexten en daarin

het verschil kunnen maken

Deze drie onderling sterk samenhangende strategische speerpunten zijn richtinggevend voor de ontwikkeling van het onderwijs, onderzoek en organisatie van De Haagse Hogeschool en nader uitgewerkt in meerjarenplannen voor alle faculteiten en diensten.

Focus vanuit hogeschoolbrede bestuursagenda

Voor de planvorming op hogeschoolniveau is vooral de agenda 2020 van belang. Deze geeft focus aan de beleidsontwikkeling die we in collectiviteit realiseren.

De focus voor de komende jaren is te bundelen in drie hoofdlijnen van beleid:

Onderwijs- en

Deze drie hoofdlijnen geven kernachtig weer voor welke opgave de hogeschool zich de komende jaren gesteld weet. Daarbij staat de investering in onderwijs en onderzoek voorop met de implementatie van de onderwijs- en onderzoeksvisie, versterkt door een stimulans vanuit een open en professionele cultuur.

Om de continuïteit van de hogeschool ook op langere termijn zeker te stellen is het van belang om de financiële positie te borgen als basis voor een verdere investering in onderwijs.

Realisatie onderwijs- en onderzoeksvisie

De onderwijsvisie is te beschouwen als een integraal ontwerpkader voor de vernieuwing van het onderwijs in het verlengde van het instellingsplan. De hierin genoemde deelthema’s belichamen de thema’s wereldburgerschap, internationalisering en netwerkhogeschool in een context van persoonlijke ontwikkeling, inclusief onderwijs, vernieuwde didactiek en programmering en toetsbeleid. Met de realisatie van dit kader verwacht de hogeschool een toename in onderwijskwaliteit en studenttevredenheid met een positieve impuls op studiesucces en een betere herkenbaarheid van de onderwijsaccenten van De Haagse Hogeschool.

Dit zal nog worden versterkt door een uitbreiding van het onderwijsaanbod voor werkenden en het masteraanbod (‘Leven Lang Ontwikkelen’). Die keuze is gemaakt om tegemoet te komen aan de vraag vanuit bedrijven, instellingen en overheden om de ambities van de regionale human capital agenda te realiseren. De Haagse Hogeschool kiest hiermee voor een bredere positionering, met een herkenbaar profiel voor bedrijven en instellingen en voor de mensen die in deze bedrijven en instellingen werken. Zo spreekt de hogeschool een nieuwe doelgroep aan om antwoord te geven op andere vragen uit de markt.

In 2019 is een transitie in gang gezet om de onderzoeksplatforms door te ontwikkelen tot kenniscentra. Om de ambities uit ons strategisch onderzoek beleid te realiseren ligt in 2020 de nadruk op het realiseren van zeven kenniscentra.

Door het onderzoek op deze wijze te organiseren, realiseert de hogeschool een groter volume aan (praktijkgerichte) onderzoeksactiviteiten met een directe opbrengst in een sterkere verbinding tussen onderwijs, praktijk en onderzoek en een effectievere aansturing van onderzoek.

Teamontwikkeling en professionele cultuur

Teams zijn de sleutel voor het bereiken van goed onderwijs en onderzoek en voor het realiseren van een sterke kwaliteitscultuur en een professioneel leerklimaat. Hierin investeren is randvoorwaardelijk voor het bereiken van de doelen uit ons instellingsplan. Dit vraagt tevens om een versterking van het (onderwijskundig) leiderschap en een voortdurende professionele ontwikkeling van medewerkers.

De studentenpopulatie van De Haagse Hogeschool is zeer divers, ongeveer de helft van de studenten heeft een internationale of migratieachtergrond. De medewerkers zijn qua culturele en etnische achtergrond veel minder divers.

De hogeschool vindt het belangrijk dat dit verandert. Om elke student zich optimaal te kunnen laten ontplooien, zijn herkenning en erkenning nodig. De hogeschool werkt hieraan vanaf 2020 door via een gericht diversiteitsbeleid de focus op etniciteit te herijken.

Bedrijfsvoering

De focus in bedrijfsvoering is gericht op de verbetering van de dienstverlening om ook in de toekomst ondersteuning van en investeringen in het onderwijs mogelijk te maken. Leidend daarbij is dat de interne dienstverlening wordt afgestemd op keuzes die worden gemaakt in het primaire proces. Verder versterkt de hogeschool haar planning & controlcyclus om beter in control (stabiel en voorspelbaar) te zijn en geeft zij een hoge prioriteit aan het verbeteren van de IT-voorzieningen.

Ook de uitvoering van het masterplan huisvesting (het Haagse Werken) zal in 2020 doorlopen.

Deze inspanningen dragen bij aan een stijging van de tevredenheid van studenten en medewerkers.

Sectorakkoord Hoger Beroepsonderwijs 2018 - Kwaliteitsafspraken

De inzet van de studievoorschotmiddelen over de periode 2015 – 2024 is toegelicht in paragraaf 6.6.1

In document Jaarrekening en (pagina 73-76)