• No results found

Sponsored ads

In document Riverstones (pagina 44-61)

IVY & LIV Mimi et Toi

7.3 Social media en webshops

7.3.5 Sponsored ads

Uit de interviews is gebleken dat de doelgroep gesponsorde advertenties vaak als irritant ervaart, maar minder irritant als de advertentie in het interessegebied van de doelgroep ligt. Zo is vaak benoemd dat als een Facebookpagina van een kledingwebshop of interieurwinkel

0  

20  

40  

60  

80  

100   120  

Youtube  

Snapchat  

Pinterest  

Twi[er  

Instagram  

Facebook  

Geen mening Eens in de maand Eens in de 2 weken Een tot meerdere keren per week

 

een gesponsorde advertentie plaatst dit niet erg is, omdat de doelgroep hier meestal wel nieuwsgierig naar raakt. Sieraden en schoenen vonden zij ook leuk om te zien.

Coen van de Sandt heeft in het expertinterview aangegeven dat gesponsorde advertenties zeker kunnen helpen voor een beginnend bedrijf en dat het Bar & Glasses enorm heeft geholpen om aan nieuwe volgers te komen. “Zorg voor een leuke tekst en mooie foto, zodat het niet snel irritant overkomt en doe dit één keer per maand voor ongeveer 30 à 40 euro. Je kunt heel precies filteren op geslacht, leeftijd interesses e.d., wat erg handig is om een bepaalde doelgroep te bereiken”, aldus Coen.

7.4 Riverstones

Wat vindt de doelgroep het meest interessant om terug te zien op de socialmediakanalen van Riverstones? Foto’s van het productieproces en omgeving in Bali vindt 59 procent interessant tot zeer interessant. Video’s van het productieproces en omgeving in Bali vindt 49.8 procent interessant tot zeer interessant om te zien. Over informatie over de founder zelf zijn de meningen erg verdeeld: 112 mensen vinden dit interessant tot zeer interessant, 104 mensen hebben geen mening en 174 mensen vinden dit niet erg interessant. Foto’s van behind the scenes bij fotoshoots vindt het grootste deel van de respondenten heel leuk om terug te zien, namelijk 46.2 procent. 12.1 procent vindt dit helemaal niet interessant. Over de vraag of foto’s van happy customers leuk wordt gevonden hebben de meeste respondenten geen mening over en 27.1 procent vindt dit wel leuk. Uit de diepte-interviews met de doelgroep is gebleken dat deze foto’s wel gewaardeerd worden, omdat zo gelijk kan worden gezien hoe het bij een ‘normaal’ persoon staat in plaats van bij een model. Ook laten deze foto’s zien dat het bedrijf betrouwbaar is.

Plaatjes met inspirerende quotes die bij het imago passen van Riverstones wordt door 35.4 procent interessant gevonden en door 38.5 procent oninteressant. Foto’s die inspelen op bijzondere dagen wordt door 32.8 procent interessant gevonden en winacties worden tenslotte door 38.8 procent interessant gevonden.

 

Terug naar de video’s. De volgende stelling is de respondent voorgelegd: “Ik zou het leuk vinden als Riverstones haar eigen Youtube-kanaal zou hebben om filmpjes te kunnen zien van achter de schermen, het productieproces op Bali e.d.” Hieruit kwam naar voren dat 14.6 procent het hier helemaal mee eens is, 57.7 procent zegt dat ze dit leuk vinden, maar dat de filmpjes ook op Facebook kunnen worden geplaatst i.p.v. Youtube en 27.7 procent hoeft helemaal geen filmpjes te zien. Ook in de interviews kwam naar voren dat video’s als zeer interessant worden ervaren en dat de doelgroep het leuk vindt om dit op Facebook terug te zien. Vooral video’s van behind the scenes en van Bali leek de doelgroep een goed idee.

 

Hoe wordt de respondent, als klant van Riverstones, het liefst aangesproken door dit bedrijf via social media? 345 ondervraagden (88.5 procent) wordt het liefst met ‘jij/je’ aangesproken en 45 ondervraagden (11.5 procent) met ‘u’.

De laatste vraag in de online enquête ging als volgt: “Zou u via de mail op de hoogte willen worden gehouden van de nieuwste collectie, laatste weetjes en/of van de winacties van Riverstones?” Meerdere antwoorden waren hierbij mogelijk. 42.8 procent wil via de mail op de hoogte gehouden van de nieuwe collectie, 15.4 procent van de laatste weetjes, 29 procent van de winacties en 51.5 procent wil nergens van op de hoogte worden gehouden. Deze informatie staat hieronder in figuur 13 extra toegelicht.

  Figuur 13: direct mail

Uit de interviews bleek dat de doelgroep het vooral vervelend vindt als het vakje dat je moet aanvinken, als je op de hoogte wil worden gehouden, automatisch al aan staat. De

doelgroep wil dit zelf kunnen bepalen.

Een onderwerp dat niet in de online enquête naar voren kwam, maar wel in de interviews, is het organiseren van een evenement. Er werd aan de geïnterviewden voorgelegd of zij het een slimme zet van Riverstones vinden om een evenement te organiseren voor haar volgers. Deze hebben dan de mogelijkheid om kennis te maken met het gezicht achter Riverstones en de (nieuwste) collectie te bewonderen met een hapje en een drankje. In alle tien de interviews werd hier bijzonder positief op gereageerd en allen zouden zij langs willen komen op het evenement, mits het aardig in de buurt is. Dit roept veel waardering op bij de klant volgens de geïnterviewden en zij adviseren Riverstones dit eens per jaar te doen. Geïnterviewde Zoë Tibbe geeft aan dat zij het slim zou vinden om een evenement via Facebook te organiseren. Op die manier kunnen mensen zich via Facebook aanmelden en kunnen de volgers warm worden gemaakt voor het evenement. Ook krijgen zij een melding op Facebook als het evenement plaatsvindt op de dag zelf.

Tenslotte geven de experts in de interviews nog een aantal tips mee voor Riverstones. Allereerst winacties gebruiken, grappige teksten en afbeeldingen werken goed

(afbeeldingen hebben de meeste impact), gesponsorde advertenties hebben goed gewerkt voor Coen, persoonlijke foto’s en foto’s met humor zorgen voor waardering bij de volger, gebruik maken van direct mail via social media, gebruik maken van blogs en gebruik maken van kortingscodes.

 

8 Conclusie

 

In dit hoofdstuk worden de resultaten van beide onderzoeken – desk- en fieldresearch – gebundeld tot één conclusie. Deze conclusie geeft antwoord op de hoofdvraag, te weten: ”Met welke aanpassingen in de huidige socialmediastrategie kan Riverstones haar collectie het best onder de doelgroep promoten, de band met de klant optimaliseren en zorgen voor meer volgers en dus naamsbekendheid?”

 

Riverstones maakt gebruik van Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. In het

deskresearch kwam naar voren dat de populariteit van Twitter daalt onder de jongeren en dit werd ook duidelijk in de resultaten van de enquête en interviews. Geen van de

geïnterviewden uit de doelgroep en experts maken gebruik van Twitter. Gezien de uitslagen van de Best Practices en antwoorden van de doelgroep, kan Twitter het best worden gebruikt om hier berichten van Facebook en/of Instagram naar door te linken. Ook moet Pinterest nog groeien qua bekendheid en gebruik onder de doelgroep.

Er is onderzocht of het verstandig is om Snapchat toe te voegen aan de socialmediakanalen van Riverstones. In het deskresearch kwam naar voren dat Snapchat in korte tijd razend populair is geworden onder de jongeren, maar dit was niet terug te zien in de resultaten van het fieldresearch. De invloed blijft stijgen van de app, maar Snapchat wordt (nog) door een te klein deel van de doelgroep dagelijks gebruikt. De doelgroep en experts waren niet enthousiast over het gebruik van Snapchat voor een klein bedrijf als Riverstones. Momenteel vindt de doelgroep dit meer een sociaal platform waar je foto’s met vrienden deelt en zien zichzelf hier niet snel een bedrijf via volgen.

Hierbij zou Riverstones wel LinkedIn aan kunnen maken als bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven steeds vaker LinkedIn aanmaken om zo zakelijke contacten uit te breiden voor eventuele samenwerkingen. Ook het (zakelijk) bloggen op LinkedIn is populair.

Uit het desk- en fieldresearch komt beide naar voren dat Riverstones haar collectie best onder de doelgroep kan promoten door ten eerste te zorgen voor goede kwaliteit van de content. Op deze manier zal de volger eerder de content delen, omdat deze bruikbaar is gemaakt voor de doelgroep. Video is een enorm snel groeiende trend op Facebook en Riverstones kan hier goed op inspelen door verschillende video’s te plaatsen wat de volgers nooit eerder gezien hebben. Ook uit de enquête en interviews bleek dat de doelgroep dit erg leuk vindt om terug te zien. De invloed van bloggers en vloggers is tegenwoordig ongekend en daarom is het slim als Riverstones producten toestuurt naar bloggers en vloggers. Expert Coen van de Sandt (Bar & Glasses) heeft dit tenslotte ook als tip voor Riverstones

meegegeven. Alle volgers van deze bloggers krijgen de sieraden te zien, wat zorgt voor een groter bereik en positieve mond-tot-mond marketing voor Riverstones.

 

Door als bedrijf goed naar de klant te luisteren is de kans op interactiviteit groter. De doelgroep zou het waarderen als Riverstones bepaalde dingen aan de klant via Facebook zou vragen, bijvoorbeeld wat zij graag in de nieuwe collectie terug zouden willen zien. Op deze manier komen gesprekken op gang tussen het bedrijf en de volgers. Zo krijgt de volger het gevoel dat zij een stem heeft. Wat als laatst volgens het onderzoek en de respondent voor waardering zorgt bij de volger is op een creatieve manier inspelen op actualiteit, zoals het nieuws en dagelijks gebeurtenissen. In het spinnenwebmodel is ook duidelijk terug te zien dat Riverstones hierop achterloopt vergeleken met haar concurrenten.

Voor het genereren van meer volgers en likes op de socialmediakanalen van Riverstones, kan er meer aandacht worden besteed aan winacties. Uit de enquête blijkt dat winacties vaak een reden zijn voor de respondenten om een pagina te liken. Gesponsorde

advertenties zijn een populaire trend op social media en de experts hebben in de interviews aangegeven dat gesponsorde advertenties een goede hulp zijn geweest voor het genereren van nieuwe volgers. De respondenten hebben aangegeven dat gesponsorde advertenties niet als storend worden ervaren, zo lang het in het interessegebied ligt van de respondent. Ook hier wordt in het spinnenwebmodel duidelijk dat Riverstones niet meegaat in deze trend. Daarom is het verstandig als Riverstones gebruik gaat maken van gesponsorde advertenties en deze goed instelt op de te bereiken doelgroep, op het gebied van geslacht, leeftijd en interesses. Uit deskresearch is gebleken dat een grote meerderheid van mensen over het algemeen eerst naar online reviews kijken voordat ze overgaan tot aankoop. Op social media werkt dit op dezelfde manier. Wanneer men op de Facebookpagina van Riverstones alleen maar positieve reviews ziet staan, is de kans groter dat men de pagina gaat liken. Ook viel het idee van een evenement voor Riverstones goed in de smaak van de doelgroep en dit kan ook goed bijdragen om meer volgers en likes te genereren.

Uiteindelijk kan er geconcludeerd worden dat conversaties, content, advertising en activaties (figuur 5, Martin Kloos) een goed uitgangspunt zijn voor een verbeterde

socialmediastrategie voor Riverstones, omdat deze domeinen alle onderzochte trends in het deskresearch en bevindingen van de respondenten omvatten. Ook de criteria uit de Interne analyse en Best Practices zijn goed hierin onder te delen. Tevens wordt hiermee de probleemstelling ingedekt: conversaties gaan over interactie met de klant en luisteren naar de klant, wat zorgt voor een betere band met de klant. Goede kwalitatieve content wordt gewaardeerd door de volgers en nuttige content wordt gedeeld, wat uiteindelijk zorgt voor meer bereik. Met advertising wordt het deel collectie onder de doelgroep promoten ingedekt, zoals door middel van sponsored ads. Tenslotte zorgt het domein activaties voor meer volgers en naamsbekendheid. Onder activaties valt bijvoorbeeld een socialmediacampagne, met als doel het vergroten van het bereik, het aantal volgers en dus naamsbekendheid. Een voorbeeld hiervan kan een hashtag-actie zijn.

Riverstones kan door een goede balans aan te houden tussen conversaties, content, advertising en activaties haar collectie het best onder de doelgroep promoten, de band met de klant optimaliseren en zorgen voor meer volgers en dus naamsbekendheid.

 

9 Advies

In dit hoofdstuk wordt het uiteindelijke advies voor een verbeterde socialmediastrategie voor Riverstones gegeven. Het advies is gebaseerd op het model van Martin Kloos en is

voortgevloeid uit de conclusie van dit onderzoek. Voor extra overzicht en duidelijkheid is het advies ingedeeld met kopjes aan de hand van dit model.

9.1 Content

De content op social media wordt gedeeld via Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Facebook is het belangrijkste platform om de gehele doelgroep te bereiken en samen met Instagram zijn dit de belangrijkste kanalen voor interactie met de volger. Alle Facebook- posts worden doorgelinkt naar Twitter. Hiernaast wordt Riverstones geadviseerd LinkedIn in te schakelen om zakelijke contacten met andere bedrijven aan te gaan en te onderhouden en om blogs te plaatsen als een professional. Riverstones kan deze platformen het best cross-mediaal inzetten om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld de Facebook volgers ook weten dat Riverstones gebruikmaakt van Pinterest.

Posts kunnen op Facebook en Instagram het best worden gedeeld op doordeweekse dagen tussen zes en acht uur ’s morgens en tussen twee en vijf uur ’s avonds. Er wordt

geadviseerd op maandag, woensdag en vrijdag iets op Facebook te plaatsen en vijf dagen per week een post op Instagram te plaatsen. Op Twitter kan er op alle dagen, inclusief in het weekend, het best tussen één en drie uur ’s middags posts hiernaar worden doorgelinkt. Pinterest moet wekelijks worden bijgehouden op doordeweekse dagen tussen twee en vier uur ’s middags en tussen acht en elf uur ’s avonds. Ook zaterdagochtend is een goed moment om Pinterest bij te werken. Tenslotte kan LinkedIn actief worden ingezet op doordeweekse dagen tussen zeven en half negen ’s morgens en tussen vijf en zes uur ’s middags.

Om de collectie op een goede manier te promoten via social media, moet ervoor worden gezorgd dat de content persoonlijk, luchtig, humoristisch, actueel en creatief is. De tekst moet foutloos en informeel zijn. De combinatie tussen Nederlands en Engelse woorden wordt gewaardeerd en kan worden aangehouden. De foto’s moeten afwisselend zijn, zoals professionele shots van modellen in combinatie met kwalitatief goede foto’s van alleen de sieraden en opgestuurde

smartphone-foto’s van klanten.

Er wordt aan Riverstones geadviseerd om één keer in de twee weken gebruik te maken van video. Dit kunnen

 

(korte) filmpjes van de collectie zijn, van achter de schermen bij fotoshoots, en van Bali. Korte stukjes van de video’s kunnen ook op Instagram worden geplaatst.

Riverstones moet haar socialmediakanalen persoonlijker te maken. Via Facebook en Instagram kan gecommuniceerd worden (vanuit de eerste persoon) door vaker foto’s te laten zien uit het leven van Ronja. Ook wordt er geadviseerd om meer te laten zien over Bali op de socialmediakanalen, aangezien Riverstones een bijzonder verhaal heeft en de volger dit wilt zien en horen. Zo heeft Riverstones op Pinterest bijvoorbeeld geen aparte map ‘Bali’. Riverstones zou op het gebied van content vaker in kunnen haken op actuele

gebeurtenissen. Niet alleen inhaken op speciale dagen zoals Moederdag en Koningsdag met een leuke foto of (win)actie, maar ook inhaken op algemene, actuele gebeurtenissen met foto’s van de eigen collectie sieraden. Afbeelding 7 laat hier een voorbeeld van zien.

 

 

Afbeelding 7: via actuele gebeurtenissen (MET-gala 2015) inspelen om eigen collectie te promoten

9.2 Conversaties

Conversaties gaan over de mogelijkheid voor Riverstones om enerzijds het gesprek aan te gaan met haar klant en anderzijds het gesprek vanuit de klant te initiëren. Hier valt ook positieve mond-tot-mond marketing onder.

We love her make-up! Her earrings not so much… Zou jij gaan voor wat rustigere oorbellen? Vind de subtielere versie hier bij ons (ook in zilver verkrijgbaar):

http://www.riverstones.nl/shop/earrings/still- hangers-gold/

 

Er is weinig interactie terug te vinden op de socialmediakanalen van Riverstones. Interactie begint bij goed te luisteren naar de klant. Daarom is het voor Riverstones belangrijk om vragen te stellen aan haar volgers. Een voorbeeldvraag kan zijn: “Zijn er veel liefhebbers voor rosé goud naast zilver en goud?” Of: “Willen jullie in de volgende collectie liever dunne ringen zien?’ Ook kan Riverstones geregeld vragen aan de volgers op Facebook en Instagram of zij Riverstones willen taggen in foto’s waar zij de sieraden dragen, zodat deze foto’s kunnen worden gedeeld door Riverstones.

Een zetje tot positieve mond-tot-mond marketing bij de doelgroep kan Riverstones geven door reviews mogelijk te maken op Facebook. De volger kan Riverstones beoordelen door het geven van sterren, met eventueel een stukje tekst erbij. Dit geeft Riverstones inzicht in hoe de klant over het bedrijf denkt en kan door zulke recensies alleen maar groeien. Hieronder is te zien hoe het geven van een review op Facebook eruit ziet.

Afbeelding 8: reviews geven op Facebook (bron: Facebook, 2015).

9.3 Advertising

Het domein advertising gaat over het voeren van een paid-mediastrategie door Riverstones, om het bereik van socialmedia-inspanningen te vergroten. Allereerst wordt het toesturen van sieraden naar invloedrijke bloggers en vloggers geadviseerd. Zij kunnen de collectie

promoten onder hun volgers. Voorbeelden van invloedrijke bloggers en vloggers zijn Vera Camilla (23) en Mascha Feoktistova (25). Mascha krijgt per dag 44.000 unieke bezoekers tussen de 12 en 60 jaar oud die haar blogs en video’s bekijken. Vera Camilla schrijft artikelen en neemt video’s op over onder andere beauty, mode en sieraden. Op Facebook heeft Vera Camilla 12.220 vind-ik-leuks, op Instagram 124.165 volgers en op Twitter 40.400 volgers.

 

Riverstones heeft tot nu toe nog geen gebruikgemaakt van sponsored ads, maar het is aan te raden hier verandering in te brengen. Riverstones moet de advertenties volledig naar het gewenste bereik kunnen instellen: bedrag, geslacht, leeftijdsklasse en interesses. De voorkeur gaat uit om een gesponsorde advertentie één keer per maand te gebruiken en dan verdeeld over twee à drie dagen. De interesses die ingesteld kunnen worden, zijn: interieur, kleding, winkelen, schoenen, sieraden, evenementen, strand, festivals, vakantie, yoga en Bali. In afbeelding 9 wordt het verschil tussen een advertentie die niet wordt afgestemd op de doelgroep en een advertentie voor Riverstones laten zien.

 

Afbeelding 9: storende advertentie vs. Riverstones advertentie (bron: Facebook, 2015)

9.4 Activaties

Met activaties wordt het voeren van socialmediacampagnes door Riverstones bedoeld met als doel de groei van communicaties en het bereik te vergroten. Om meer volgers en naamsbekendheid te generen voor Riverstones kan ten eerste gebruik worden gemaakt van meer winacties. De winacties en kortingscodes moeten worden gecommuniceerd via Facebook, Instagram en Twitter. Met winacties worden niet de “like, reageer en deel” acties bedoeld. Met winacties of kortingscodes kan slim ingespeeld worden op bijzondere dagen, zoals Moederdag. Voorbeeld: “Verwen je moeder op Moederdag met een mooie ring, armband of ketting. Bestel vandaag of morgen nog op riverstones.nl en krijg het pakketje gratis op Moederdag bezorgd!” Een voorbeeld van een creatieve winactie hierbij is als volgt: “Het is bijna M O E D E R D A G! We love our mommy’s en ze horen goed verwend te worden! Stuur daarom je favoriete selfie met jouw moeder op naar info@riverstones.nl en maak kans op een gratis sieraad uit de collectie t.w.v. 35 euro! De leukste foto wint. Succes!”

Een evenement organiseren kan voor Riverstones bijdragen aan positieve mond-tot-mond marketing. Dit evenement kan alleen voor Riverstones zijn, maar zou ook in samenwerking met een ander bedrijf kunnen, zoals een kledingwinkel. Een goede gelegenheid zou

In document Riverstones (pagina 44-61)