• No results found

Case Ben & Jerry’s

In document Riverstones (pagina 82-85)

Een voorbeeld van een bedrijf dat social media inzet om een bepaalde boodschap over te brengen, is Ben & Jerry’s.  Het merk Ben & Jerry’s kennen we allemaal; ze maken immers het lekkerste ijs van de wereld. Naast het lekkere ijs wil Ben & Jerry’s haar positie gebruiken om iets terug te doen voor de maatschappij. Hieruit is de Fairtrade-missie ontstaan, wat op een vriendelijke manier ijs maken inhoudt. Echter vinden veel fans dit onderwerp zwaar en niet erg interessant. Hoe kon Ben & Jerry’s dit onderwerp dan toch onder de aandacht brengen?

 

Allereerst heeft Ben & Jerry’s het hele fairtrade verhaal opgesplitst in 20 posts die ze over de hele maand verdeeld hebben geplaatst via verschillende socialmediakanalen. De posts begonnen met de bewustwording van het onderwerp en gingen later over tot het aansturen van aankoop. De verhaallijn is gekoppeld aan een bijpassende hashtag: #Fairrukkelijk. De hashtag zorgde ervoor dat dit zware onderwerp via een speelse wijze naar de buitenwereld werd gebracht. Ook zijn er winacties op Facebook en Twitter georganiseerd.

Uiteindelijk is Ben & Jerry’s benoemd tot ‘Favoriete Fairtrade product van 2013’ en hebben zij de Max Havelaar award gewonnen. De belangrijkste effecten van deze actie voor het bedrijf, is dat de kennis over Fairtrade bij de fans groter is, het kopen van eerlijke producten belangrijk is geworden, de aspecten van de Fairtrade missie beter bekend zijn en er een positievere houding gecreëerd is ten opzichte van Ben & Jerry’s Fairtrade. Ben & Jerry’s zeggen de fans door middel van de verhaallijn gericht hebben kunnen beïnvloeden en ze meer missies op deze manier willen uitvoeren (Social Embassy, 2015).

 

Bijlage 4: vragenlijsten diepte-interviews

10.1 Vragenlijst diepte-interview doelgroep

 

1. Wat is je naam? 2. Hoe oud ben je? 3. Waar kom je vandaan?

4. Ben je bekend met Riverstones?

5. Zo ja, wat vind je van het merk? Wel eens iets gekocht?

6. (Laat collectie zien). Als je de collectie zo ziet en de door de posts scrolt op haar social media, zou je de pagina liken? Waarom wel/niet?

7. Van welke socialmediakanalen maak jij het meest gebruik? Waarom? 8. Volg je veel webshops op social media? Waarom deze?

9. Wat zou voor webshops het belangrijkst zijn om nieuwe klanten te lokken en ze te laten blijven? Wat werkt voor jou?

10. Hoe vaak zou een bedrijf iets moeten posten als we kijken naar Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest (en Snapchat)?

11. Hoe kan een bedrijf voor interactiviteit zorgen op social media volgens jou? 12. Vind je het goed als bedrijven bijvoorbeeld een Instagram-post doorlinken naar

Facebook en Twitter of vind je dat ieder medium een eigen strakke functie moet hebben?

13. Vind je het belangrijk als een bedrijf eens in de zoveel tijd het succes toont aan de volgers en de volgers wilt belonen? Dit kan door een leuk stukje tekst zijn (3000 likes! Ontzettend bedankt) of bij de zoveel likes een winactie.

14. Wat zou je ervan vinden als Riverstones Snapchat zou toevoegen? En welke functie zou het bedrijf kunnen geven als we naar sieraden verkopen kijken? 15. Vind je het leuk als de eigenaar/eigenaresse van een bedrijf zijn/haar favorieten of

bestsellers door de posts heen toont?

16. Als je gesponsorde advertenties van bedrijven langs ziet komen in je timeline op Facebook, vind je dit dan irritant? Zo niet, aanraden voor Riverstones?

17. Riverstones maakt niet heel veel gebruik van winacties, zou je dit aanraden aan haar om meer te doen om meer trouwe volgers te winnen?

18. De ene keer post Riverstones in het Engels en de andere keer in het Nederlands. Wat heeft jouw voorkeur, helemaal alles Engels of alles Nederlands?

19. Riverstones maakt geen gebruik van direct mail. Klanten kunnen hun E-mailadres opgeven via de website als zij op de hoogte willen worden gehouden van de laatste collectie/nieuwtjes/winacties. Waarom zou jij dit wel of niet aankruisen?

20. Zou jij het een slimme zet vinden als Riverstones bijvoorbeeld één keer per jaar een evenement organiseert voor haar volgers? Mensen kunnen langskomen op een locatie en de nieuwste collectie bewonderen met een hapje en een drankje. Zo

 

maken ze ook kennis met de eigenaresse wat ook belangrijk is voor

klantenbinding. En zo ja, zou één keer per jaar dan genoeg zijn? Hoe zou dit evenement via social media gepromoot kunnen worden?

10.2 Vragenlijst diepte-interview experts

 

1. Wat is je naam? 2. Hoe oud ben je?

3. Je bent eigenaar van Bar & Glasses/JORG/Novelty. Vertel hier eens wat meer over.

4. Van welke socialmediaplatformen maken jullie gebruik?

5. Maken jullie gebruik van een socialmediastrategie per platform of zijn jullie zonder strategie aan de slag gegaan?

6. Hoe lang duurde het voordat jullie echt populair werden op social media? 7. Waarom denk je dat veel mensen jullie liken?

8. Wat hebben jullie daarvoor moeten doen? Hoe zijn jullie ooit begonnen jullie kanalen onder de doelgroep te krijgen en voor veel likes te zorgen?

9. Wat is jullie belangrijkste medium en waarom?

10. Maken jullie veel gebruik van winacties? Merk je dat dit echt werkt? 11. Hoe belangrijk is het denk je om ook luchtige content te posten naast het

aansporen tot acties bij de klant?

12. Hoe zorg je ervoor dat de klant jouw Facebookpagina leuk blijft vinden? 13. Zijn het plaatsen van sponsored ads aan te raden om meer nieuwe volgers te

winnen?

14. Maken jullie gebruik van direct mail?

15. Denk jij dat het belangrijk is om Snapchat aan de socialmediakanalen toe te voegen in deze tijd als bedrijf?

16. Hoe snel spelen jullie in op de nieuwste trends? Zo ja, op welke trends?

17. Vindt er veel interactiviteit plaats tussen de volger en jou op social media? Zo ja, hoe zorg je daar voor?

18. Bar & Glasses: jullie hebben wel eens een evenement georganiseerd. Heeft dit succes opgeleverd? Denk je dat dit belangrijk voor de klant was? En is het een aanrader?

19. Heb je tenslotte nog goede en nuttige tips voor Riverstones omtrent een verbeterde socialmediastrategie?            

 

Bijlage 5: overige tabellen en grafieken

 

Aantal reacties: 390.

Bent u bekend met het bedrijf Riverstones?

Ja 34 8.7% Nee 356 91.3%

Op welke socialmediaplatformen bent u het meest te vinden?

               

0  

50  

100  

150  

200  

250  

300  

In document Riverstones (pagina 82-85)