• No results found

Plan van Aanpak

In document Riverstones (pagina 61-63)

IVY & LIV Mimi et Toi

Bijlage 1: Plan van Aanpak

Naam student: Lieke Oskam Profiel: Redactie en Mediaproductie Studentnummer: 500640559 Groep: RAF3a

E-mailadres: lieke.oskam@hva.nl Telefoonnummer: 06 343 644 45 Paraaf voor akkoord student:

Datum:

Naam eerste begeleider: Kevin Rosengarten Naam tweede begeleider: Mariette Heres

Paraaf voor akkoord docent-begeleider en tweede docent: Datum:

Paraaf voor akkoord afstudeercommissie:

Datum:

Gegevens opdrachtgever:

Bedrijf: Riverstones

Naam begeleider vanuit het bedrijf: Ronja Brall Functie: Eigenaresse/oprichter

Probleemsituatie:

Riverstones is een bedrijf dat is opgezet in 2013 door 28-jarige Ronja Brall. Bij Riverstones vind je handgemaakte sieraden waarvan de productie op Bali plaatsvindt. Hier heeft Ronja een klein team van goede goudsmeden die de sieraden maken. Ronja Brall vliegt één keer per jaar naar Bali om te helpen en tezien hoe het proces verloopt. Verder verlopen haar wekelijkse besprekingen met haar team op Bali via Skype.

Riverstones verkoopt armbandjes, ringen en kettingen. Deze worden verkocht op de webshop van Riverstones, www.riverstones.nl, en eerder heeft Riverstones ook op festivals haar sieraden verkocht.

Riverstones streeft ernaar om elke twee jaar een nieuwe collectie uit te brengen. De eerste collectie was uitgebracht toen Riverstones werd opgezet. In deze collectie waren veel opvallende kleuren te vinden en dit trok een jongere doelgroep aan. De sieraden hadden hierbij een zeer aangename prijs, waardoor ze ook gemakkelijk op festivals konden worden verkocht. Op de webshop en Facebookpagina van Riverstones werd ook veel gebruik gemaakt van (meisjesachtige) kleuren. Hierop was bijvoorbeeld veel roze te vinden

 

(Riverstones, 2015).

De tweede en nieuwste collectie is in februari 2015 uitgebracht, ook wel de SS15 collectie genoemd. Het merk was in de afgelopen jaren enorm gegroeid en het was tijd om het roer om te gooien. En zoals beloofd was het nu, twee jaar later, tijd voor de nieuwe lijn sieraden. Het was niet alleen tijd voor een nieuwe collectie, maar ook voor een nieuwe huisstijl. Riverstones wil stijlvollere sieraden verkopen van hoge kwaliteit en daarbij rustige kleuren gebruiken op de webshop. Het motto van Ronja Brall is dan ook: “find stillness in the rush of life”. Ronja wil haar klanten laten stil staan bij de mooie sieraden die ze dragen door alle drukte van het leven heen. De SS15 collectie is geïnspireerd op de plek waar eigenaresse Ronja haar rust vindt: Bali. Daarvoor is de palmboom het terugkerende element in de nieuwe collectie.

De nieuwe sieraden zijn gemaakt van hoge kwaliteit materialen, waaronder 9.25 ‘sterling silver’ en 24 karaats goud. Dit betekent ook dat de nieuwe collectie duurder is. Eerder heeft Riverstones zich voornamelijk gericht op de jongere doelgroep, maar met deze nieuwe slag die het bedrijf heeft gemaakt in collectie en huisstijl, wil Riverstones zich ook gaan richten op de werkende vrouw die wat meer te besteden heeft. Eigenaresse Ronja Brall legt de focus op alle vrouwen van 20 tot 65 jaar. Zij wilt haar doelgroep het liefst zo breed mogelijk houden. De doelgroep vrouwen van 20 tot 65 jaar in Nederland bestaat in totaal uit 5.118.000 vrouwen (CBS, 2014). Maar hoe kan Riverstones deze brede doelgroep bereiken?

De doelgroep kan het best bereikt worden via de bestaande socialmediakanalen van Riverstones: Facebook, Instagram en Pinterest. In Nederland zijn meer vrouwen die social media gebruiken dan mannen: 53 procent tegenover 47 procent. Hierbij is uit onderzoek gebleken dat vrouwen actiever zijn op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest en dat mannen actiever zijn op LinkedIn, Google+ en YouTube (DutchCowboys, 2014). Daarom is het belangrijk voor Riverstones om deze kanalen in te (blijven) zetten.

Riverstones bereikt met Facebook het grootste deel van de doelgroep en dit is dan ook het belangrijkste medium voor Riverstones. Op Facebook heeft Riverstones 2.215 likes, 1.351 volgers op Instagram, 80 likes op Pinterest en 89 volgers op Twitter.

Een voorbeeld van een webshop die social media inzet om zijn klanten te bereiken is de website www.sieraden.com. Deze webshop verkoopt sieraden van allerlei soorten merken, van Buddha to Buddha tot Swarovski. De webshop maakt gebruik van Facebook, Instagram, Twitter, Google+ en Pinterest. Sieraden.com prijst de collectie elke week aan op

verschillende manieren en speelt in op speciale dagen. Zo was er bijvoorbeeld de volgende actie voor Valentijn op Facebook: "Bestel jij voor vanavond 23.00? Dan heb jij morgen je Valentijnscadeautje nog in huis!”. Daarnaast worden de acties bekendgemaakt via social media, zoals de volgende post: “Bij besteding van €79,- aan GUESS sieraden krijg jij een gratis I Love GUESS shopper cadeau!” De Facebookpagina is erg populair met 10.227 vind-

 

ik-leuks en al deze mensen zien deze acties voorbij komen, wat uiteraard zal leiden tot veel aankopen en naamsbekendheid.

Probleemstelling (het WAT van het onderzoek).

Met welke aanpassingen in de huidige socialmediastrategie kan Riverstones haar collectie het best onder de doelgroep promoten, de band met de klant optimaliseren en zorgen voor meer volgers en dus naamsbekendheid?

Doelstelling (het WAAROM van het onderzoek)

Riverstones beschikt over een socialmediastrategie met concrete uitwerkingen, waardoor ze meer likes en volgers genereert, de binding optimaliseert met haar doelgroep en de collectie onder de aandacht brengt.

Onder de doelgroep vallen de bestaande en de nieuwe, te bereiken volgers.

Deelvragen

Deelvraag 1 Interne analyse

In document Riverstones (pagina 61-63)