• No results found

expertinterview Jorg van Rooij

In document Riverstones (pagina 106-109)

Meerdere keren per dag

Bijlage  8:   expertinterview Jorg van Rooij

Wat is je naam?

Jorg van Rooij

Hoe oud ben je?

Ik ben 32 jaar.

Je bent eigenaar van Bar&Glasses/JORG/Novelty. Vertel hier eens wat meer over.

Ik ben in 2012 alleen begonnen met het maken van houten meubele. Op school was ik altijd al een doener en ik wilde niet verder studeren, dus ik besloot iets voor mezelf te beginnen. Nu 12 jaar later werken er 50 fulltime-medewerkers bij JORG die dagelijks meubels voor onze klanten produceren en we hebben het ontzettend druk. We werken met steigerhout en maken van alles; dit gaat van hondenmanden naar tuinmeubelelen en eettafels. De klant kan bij ons het meubel naar smaak laten maken, zo kunnen ze voor bijvoorbeeld grey wash kiezen, welke planken, wat voor onderstel, welke afmetingen of het geschuurd moet worden etcetera. En dat voor een zeer betaalbare prijs.

Van welke socialmediaplatformen maken jullie gebruik?

Wij maken alleen gebruik van Facebook en Pinterest.

Maken jullie gebruik van echt een socialmediastrategie of hanteren jullie geen strategie?

Eigenlijk hebben we ons hier nooit heel erg in verdiept en zijn we gewoon maar wat gaan doen, om het zo te zeggen. In 2011 hebben we de socialmediakanalen aangemaakt en na een tijdje merkten we wat wel en niet werkte voor onze doelgroep.

Hoe lang duurde het voordat jullie echt populair werden op social media?

Eigenlijk ging dit wel vrij hard. We hadden al veel vaste klanten in 2011 en die liketen ons dan direct op Facebook en door goede mond-tot-mond-marketing schoot dit aantal omhoog.

Waarom denk je dat veel mensen jullie liken?

Ik denk dat veel mensen ons liken, omdat wij uitstralen dat wij echt rekening houden met de wensen van de klant en daarmee staan voor kwaliteit. Ook doen wij veel aan leuke

winacties en we posten zo regelmatig mogelijk om de klant betrokken te houden. We laten heel veel verschillende meubels op Facebook zien, zodat er eigenlijk voor elke klant wel wat bij zit. Het zijn bijvoorbeeld niet alleen eettafels wat wij verzorgen.

Wat hebben jullie daarvoor moeten doen? Hoe zijn jullie ooit begonnen jullie kanalen onder de doelgroep te krijgen en voor veel likes te zorgen?

 

Eigenlijk niet erg veel. Door goede mond-tot-mond-marketing, een breed aanbod van meubelen met een leuke prijsklasse, goede service en aantrekkelijke winacties hebben voor volgers gezorgd. Ook geven wij de volger echt een stem. Wanneer hij/zij ons op Facebook volgt kunnen zij stemmen op wat zij het liefst in de collectie terugzien. De

leukste ideeën nemen wij dan ook zeker mee. We stellen veel vragen via Facebook en ik denk dat de klant daar een deel van uit wil maken. Ook zorgen de foto's op Facebook voor inspiratie en alle laatste nieuwtjes en winacties worden hier gecommuniceerd.

Wat is jullie belangrijkste medium en waarom?

Facebook. Dit is het enige medium waarop wij interactie hebben met de klant.

Maken jullie veel gebruik van winacties? Merk je dat dit echt werkt?

Ja, voor ons wel. Sowieso elke maand gaat er wel een leuke winactie de deur uit. Mensen doen massaal mee met de winacties, dus voor ons is dit een groot succes. Omdat er zo veel mensen meedoen, kiezen wij dan meestal ook een stuk of vijf winnaars.Deze winnaars worden via Facebook bekendgemaakt, zodat iedereen ziet dat er daadwerkelijk winnaars bestaan. Zo zorgen wij voor vertrouwen in de winacties en blijft er hoop voor de klant.

Hoe belangrijk is het denk je om ook luchtige content te posten naast het aansporen tot acties bij de klant?

Wij posten alleen maar luchtige content en kijk hoe veel likes wij hebben. Wij doen niet aan aansporen tot aankoop door een verkooppraatje op Facebook te houden. Wij bieden inspiratie voor de klant en willen een goede band met de klant op Facebook. Dat is eigenlijk alles wat je nodig hebt.

Hoe zorg je ervoor dat de klant jouw Facebookpagina leuk blijft vinden?

Door te doen wat we al deden. Doorgaan met de winacties en de klant veel vragen stellen.

Zijn het plaatsen van sponsored ads aan te raden om meer nieuwe volgers te winnen?

Hierzelf maken wij geen gebruik van. Ik kan me voorstellen dat je veel bereik krijgt, maar kan ik denk dat dit ook voor irritatie kan zorgen bij de Facebookgebruikers.

Maken jullie gebruik van direct mail?

Ja, de klant kan zelf kiezen of hij of zij een nieuwsbrief wil ontvangen via de webshop.

Denk jij dat het belangrijk is om Snapchat aan de socialmediakanalen toe te voegen in deze tijd als bedrijf?

Nee dat denk ik niet. Ik denk dat zulke apps een hype zijn en dat het zonde is om dit in te zetten voor een bedrijf. Het moet ook zakelijks blijven, vind ik.

 

Hoe snel spelen jullie op de nieuwste trends in?

Wij houden niet per se de laatste trends in de gaten, maar je komt dingen tegen op Facebook. Zo begon het ook met de winacties, omdat je het zelf tegenkomt op Facebook.

Vind er veel interactiviteit plaats tussen de volger en jullie op social media? Zo ja, hoe zorg je daar voor?

Ja, heel erg veel. Door vragen te stellen aan de volgers. Dan hebben we bijvoorbeeld een nieuw meubel gemaakt en dan posten we de foto ervan met de vraag: “Wat vinden jullie van dit wandmeubel achter het bed?”

Hebben wel eens een evenement georganiseerd via Facebook?. Heeft dit succes opgeleverd? Denk je dat dit belangrijk voor de klant was? En is het een aanrader?

Nee, nog nooit georganiseerd.Voor ons is dat niet echt relevant. Maar denk wel dat dit leuk kan uitpakken voor andere bedrijven als het goed geregeld is.

Heb je tenslotte nog geode en nuttige tips voor Riverstones omtrent een verbeterde socialmediastrategie?

Luister naar je klant en wees luchtig. Ontdek wat werkt voor jouw doelgroep en speel daar slim op in.

 

Bijlage 9: USB-stick interviews

               

In document Riverstones (pagina 106-109)