• No results found

Situationele factoren

In document Klik je door? (pagina 34-38)

3.7 Facebook als vorm van computer-mediated discourse

3.7.2 Situationele factoren

er gekeken wordt naar het aantal doorkliks op het bericht dat door de organisatie op Facebook is geplaatst. Message format Het berichtformaat is de volgorde waarin de berichten weergegeven worden aan de lezer (Herring, 2007: 17). Op de Facebookpagina van Follow Fashion is dit in chronologische volgorde: het nieuwste bericht staat bovenaan. Op de tijdlijn van een lezer is dit anders, omdat Facebook gebruik maakt van algoritmes. Hierdoor wordt op een bepaalde manier berichten getoond aan de lezer. Deze algoritmes zijn moeilijk te doorgronden, waardoor het voor de plaatser van het bericht moeilijk is om te weten welke criteria Facebook hiervoor handhaaft. Tabel 3. Technische factoren aan de hand van het classificatieschema van Herring (2007: 13), eigen bewerking 3.7.2 Situationele factoren

Participation structure Wat is de deelnamestructuur (Herring, 2007:

19)? De Facebookberichten vallen onder de categorie one-to-many berichten. Follow Fashion plaatst het bericht en dit wordt naar veel verschillende lezers ‘gestuurd’. De berichten zijn openbaar, waarbij de beoogde groep zo’n 18.000 volgers bevat. Deze personen hebben aangegeven dat zij de berichten van Follow Fashion graag willen krijgen in hun tijdlijn. Wie hiervan actief meedoet, is voor dit onderzoek niet van belang, omdat wij kijken naar het Facebookbericht dat door de organisatie wordt geplaatst op Facebook.

Participant characteristics Wat zijn de achtergrond, vaardigheden en

ervaringen van de deelnemers (Herring, 2007: 19), maar ook de kennis van de wereld. Het geslacht speelt ook een rol. De Facebookberichten van FollowFashion zijn voornamelijk gericht op vrouwen, 96% van het aantal vind-ik-leuks van de Facebookpagina komt van vrouwelijke Facebookaccounts (Facebook, 2017). Het tweede paardeel kan op verschillende manieren gerealiseerd worden. Het is mogelijk om een ‘vind ik leuk’-reactie te geven of een geschreven reactie. Thiewes (2013: 180) noemt de ‘vind ik leuk’-reactie de minimale reactie die er gegeven kan worden. De geschreven reactie wordt door Thiewes (2013: 85) een getypte reactie genoemd. De karakteristieken spelen niet grote rol, aangezien we niet kijken naar de reacties die er worden gegeven door de lezers, enkel naar de doorkliks. Hiervan kunnen we niet bekijken wat de karakteristieken zijn van die personen, enkel statistieken van de personen die de Facebookpagina geliked hebben.

Purpose Het doel kan relevant zijn op twee niveau’s: het groepsdoel en interactiedoelen (Herring, 2007: 20). Facebook is onder andere bedoeld om te communiceren met anderen, maar het andere doel dat Follow Fashion nastreeft, is belangrijk in dit opzicht. De organisatie wil graag mensen via Facebook (via newsbites) naar de website trekken. Het groepsdoel is hier dat de lezers op de hoogte blijven van de berichten die Follow Fashion op followfashion.nl plaatst, waarbij, als de lezer dit wil, doorgeklikt kan worden naar de website om meer te lezen.

Activity Discursieve handelingen waarbij een

interactief doel wordt nagestreefd (Herring, 2007: 20). Voor de berichten van Follow Fashion geldt dat zij de nieuwsgierigheid willen wekken door middel van het Facebookbericht, waarmee wordt geprobeerd de lezer te laten doorklikken op het Facebookbericht zodat de lezer op de website terecht komt. Van echte interactie is hier geen sprake, omdat we niet kijken naar de eventuele interactie die er kan ontstaan op het Facebookbericht. Die mogelijkheid is er wel, maar is tijdens dit onderzoek minder van belang.

Topic or Theme Het onderwerp speelt voor de situatie ook een

rol (Herring, 2007: 20) en bepaalt welke content passend is. Dit is ook bij de Facebookberichten van belang. Het onderwerp van de berichten zal in hoofdstuk 4 verder besproken worden.

Tone De toon van het bericht refereert naar de

manier waarop de boodschap is vormgegeven (Herring, 2007: 21). Hierbij zijn verschillende dimensies van belang, zoals de mate van serieusheid, hoe formeel het bericht is, omstredenheid en de mate van samenwerking. De berichten die Follow Fashion plaatst, zijn informeel. Er wordt op een vriendschappelijke manier gecommuniceerd, zodat de lezer het idee heeft op gelijke hoogte met Follow Fashion te staan.

Norms Onder normen worden verschillende

conventionele praktijken binnen een computer-mediated omgeving verstaan, waarbij drie types worden onderscheden (Herring, 2007: 21). De organisatienormen, hoe worden bijvoorbeeld nieuwe leden toegestaan? Iedereen die een Facebookaccount bezit, kan Follow Fashion op Facebook liken en daarmee de berichten die zij plaatst, ontvangen in zijn of haar eigen

36 tijdlijn. Iedereen die dit doet, is automatisch geaccepteerd om de Facebookpagina leuk te vinden. Alleen Follow Fashion kan berichten op de Facebookpagina plaatsen, omdat zij de eigenaar is van de pagina. Wel kunnen verschillende Facebookaccounts, die als beheerder zijn benoemd, berichten plaatsen in de naam van Follow Fashion. De sociaal gepaste normen refereren naar hoe men zich hoort te gedragen. Hiervoor gelden de regels die Facebook heeft opgesteld, waarbij het belangrijk is dat men zich respectvol gedraagt en geen haatdragend taalgebruik gebruikt (Facebook, 2017). Het laatste type, de linguïstische normen, refereren specifiek naar taalregels van de groep. Dit is in mindere mate van belang voor Follow Fashion, omdat zij communiceren op zo’n manier dat iedereen het begrijpt, waarbij bijvoorbeeld afkortingen niet gebruikt worden.

Code De code refereert naar de taal waarin de

berichten geschreven zijn (Herring, 2007: 21). De berichten van Follow Fashion zijn geschreven in het Nederlands, omdat zij zich ook op de Nederlandse markt richten. Het schrijfsysteem hierbij is gebaseerde op het Romaanse alfabet. Tabel 4 Situationele factoren aan de hand van het classificatieschema van Herring (2007: 13), eigen bewerking

3.8 Conclusie

Deze Facebookberichten laten ‘twijfel’ zien. Het overkoepelende doel van de ‘lossse delen’ van het Facebookbericht is doorklikken en dat doorklikken kan steviger aangezet worden naarmate er twijfel is, een zoektocht, die kan worden bestempeld als een uitdaging, met de gedachte dat het “antwoord” gevonden kan worden. Twijfel kan ontstaan in wat er gezien wordt en kan vaak niet opgelost worden in wat je ziet maar door naar het artikel op de website te gaan. Daarom moeten die onderdelen samenhangend zijn en iets betekenen. De lezer ziet een stukje tekst, ziet een plaatje en ziet nog een stukje tekst: de boodschap in zijn totaliteit.

Nieuwsgierig maken naar de volgende stap: hoe wordt dit nu precies gedaan? De Facebookberichten zullen hiervoor in een persuasief kader geplaatst worden, dit zullen we in hoofdstuk 4 gaan doen.

Van de technische factoren zijn voor het Facebookgebruik van lifestylewebsites vooral de synchronisatie, overdraging van berichten, berichtgrootte en communicatiekanalen belangrijk. Facebook maakt asynchrone communicatie mogelijk. Het is belangrijk dat de Facebookberichten niet via synchrone communicatie verloopt, omdat veel lezers niet op hetzelfde moment als Follow Fashion online zijn. Facebook heeft daarbij de mogelijkheid om bericht als geheel te plaatsen volgens hun stramien. Het bericht kan voorbereid worden en wanneer dit in zijn geheel compleet is, kan de organisatie dit bericht op Facebook publiceren. De grootte van het bericht is

belangrijk, omdat men niet met gelimiteerde tekens zoals bij Twitter te maken heeft. De organisatie kan zelf kiezen voor de lengte van het bericht. De headline heeft wel een tekenlimiet, dit zijn maximaal 100 tekens. De lead heeft ook een limiet aan het aantal tekens, dit zijn er 250. Dit valt te verklaren, omdat het Facebookbericht een pakkende titel (de headline) moet hebben, maar ook de lead moet niet te lang zijn. Ten slotte maakt Facebook het mogelijk om zowel tekst als beeld te plaatsen, zodat de berichten hetzelfde stramien hebben. Hierdoor zijn de berichten herkenbaar en weet de lezer dat hij kan doorklikken op het bericht. Van de situationele factoren zijn vooral de participation structure, de participant characteristics en de purpose voornamelijk van belang. De participation structure maakt het mogelijk om one-to-many status updates op Facebook te plaatsen, dit is het belangrijkst voor Follow Fashion om met een bericht zoveel mogelijk mensen te bereiken. De participant characteristics zorgen ervoor dat er deze tone of voice wordt aangehouden tijdens het formuleren, het bepaalt tevens de onderwerpen van de Facebookberichten (dit komt verder aan bod in hoofdstuk 6). De purpose heeft veel waarde omdat hiermee de strategie wordt bepaald en daarmee wordt invulling gegeven aan de Facebookberichten, Follow Fashion wil namelijk (nieuwe) lezers trekken, vanuit deze gedachte vult zij de Facebookberichten in.

38

In document Klik je door? (pagina 34-38)