• No results found

De keuze is gevallen op drie type organisaties en deze te vergelijken. Hierdoor wordt het een vergelijkend onderzoek. De organisaties die met elkaar worden vergeleken zijn ngo’s, beroepsverenigingen en bedrijven. Deze keuze is gemaakt omdat dit drie verschillende organisaties zijn en zo dus goed te vergelijken. Ngo’s zijn organisaties die verandering teweeg willen brengen. Bedrijven willen vaak de status quo behouden en juist geen verandering doormaken. Beroepsverenigingen zitten hiertussen, het is dus interessant om te zien welke keuze zij maken in framing. Door deze verschillen is het belangrijk om te kijken hoe deze organisaties omgaan met sociale media en hoe dit bijdraagt aan een succesvolle digital advocacy strategie. Het is bekend dat ngo’s veel gebruikmaken van sociale media om hun belangen te behartigen. Bedrijven zijn veel minder in te spotlight te vinden. Beroepsverenigingen moeten steeds de keuze maken tussen deze twee. Dit maakt deze vergelijking interessant.

Echter, is in het opgezette onderzoek nog geen rekening gehouden met issue specifieke elementen. Hierdoor is er gekozen om tweets te verzamelen die gericht zijn op één issue. De keuze is gevallen op de crisis rondom het Covid-19 virus (Corona). Rondom dit virus zijn er veel verschillende uitgangsposities ingenomen door verschillende partijen. Het is een interessant issue om te gebruiken in dit onderzoek, omdat de verschillende groepen ook verschillende berichtgeving hebben uitgestuurd tijdens deze periode. Doordat er wordt gekeken naar de verschillende type organisaties hebben zij ook verschillende uitgangsposities. Een beroepsvereniging van verpleegkundigen wil iets anders bereiken dan een grote supermarkt keten. Vooral in deze crisis, gaat om een virus waardoor er veel gevraagd wordt van de zorg. Zij zullen andere zaken ambiëren dan een supermarkt die in deze tijd te maken heeft met hamsterende burgers. Dit zal leiden tot verschil in het gebruik van type frames in hun berichtgeving. Een beroepsvereniging voor verpleegkundige zal verandering willen zien terwijl een supermarkt de nieuwe wetgeving simpelweg zal implementeren. Er zal dus gekeken worden hoe de verschillende organisaties deze berichtgeving op Twitter hebben geframed.

Er zijn veel verschillende platformen om te bekijken binnen de wereld van sociale media. Zo zijn de grote websites in Nederland, Facebook, Twitter en LinkedIn. Er is gekozen om te kijken naar Twitter. Twitter is een platform waar mensen berichten van 280 tekens kunnen versturen. Dit zijn dus korte krachtige berichten. Gebruikers kunnen hun eigen mening verkondigen door middel van een tweet, maar kunnen ook de interactie opzoeken met andere gebruikers door gebruik te maken van verschillende opties, @reply, #hastag of retweet

(McCormick, 2017: p.396-397). Twitter stelt gebruikers in staat ‘following’ relaties op te bouwen, zodat de tweets van degenen die de gebruiker volgt, worden weergegeven als een sequentiële feed die in realtime wordt bijgewerkt (McCormick, 2017: p.397). Doordat er wordt gecommuniceerd in realtime is het interessant om te kijken naar de interactie die ontstaat tussen gebruikers. Door de snelheid van dit platform is er gekozen om alleen naar dit platform te kijken. Verder zijn politieke vertegenwoordigers sinds de opkomst van het internet steeds vaker te vinden op sociale media. Zij gebruiken dit om hun boodschap aan het publiek te communiceren (Casas & Morar, 2019: p.1). Dit maakt Twitter een interessant platform om te bekijken. Als politieke actoren gebruik maken van dit platform dan lezen deze actoren ook wat andere accounts plaatsen. Dit stelt ook actoren in staat om politici te volgen, te analyseren en contact met hen op te nemen om hen bewust te maken van een bepaald onderwerp of om hun denkwijze of standpunt over een bepaald onderwerp te beïnvloeden (Johansson & Scaramuzzino, 2019: p.1531). Dit heeft zeker de drempels verlaagd om contact te zoeken met politieke en gekozen leiders (Johansson & Scaramuzzino, 2019: p.1531). Hierdoor heeft een organisatie/ actor een andere manier om haar belangen te behartigen dan via fysieke belangenbehartiging.

Doordat er gekeken zal worden naar berichten van Twitter, zijn er veel berichten om te analyseren. Daarom is er een onderscheid gemaakt welke berichten relevant zijn voor dit onderzoek. De issue die gekozen is voor dit onderzoek is de crisis rondom Covid- 19. Er is gekeken naar verschillende krantenartikelen op Nexis Uni om een beeld te krijgen van verschillende stakeholders. In deze berichten werd duidelijk dat veel organisaties iets vinden van deze kwestie. Na het analyseren van de krantenberichten werd duidelijk dat er drie groepen zichtbaar werden. Er zijn verschillende beroepen die hebben geleden onder dit virus, zij konden niet meer aan het werk. Hierdoor werd het duidelijk dat het van belang was om een categorie beroepsverenigingen te maken. Voor de beroepsverenigingen is er gekozen om een variatie aan te brengen in de verschillende organisaties. Het werd duidelijk dat er veel verschillende beroepen getroffen werden. Hier kwam uit dat natuurlijk de zorg vertegenwoordigd is, maar ook het onderwijs, horeca en het MKB. Het MKB dient in deze crisis als vertegenwoordiger van de middenklein bedrijven, voornamelijk in de retail. Dit zou ook onder bedrijven kunnen vallen, echter bestaat de categorie bedrijven voornamelijk uit multinationals. Hier past een klein bedrijf niet tussen, zij werken niet op dezelfde manier als een multinational. Vandaar dat deze is opgenomen in deze categorie, omdat het MKB functioneert als een beroepsvereniging in deze crisis. Verder werd duidelijk dat er niet veel ngo’s terug te vinden waren in de krantenberichten. De ngo’s die wel te vinden waren zijn meegenomen, verder is er gekeken welke ngo’s zouden

passen bij dit onderwerp. Dit zijn dan ook ngo’s die opkomen voor zorg, onderwijs en groepen uit de cultuursector. Doordat er niet veel ngo’s zijn om mee te nemen is dit een kleinere groep dan de andere twee, wel is dit een breed scala aan organisaties. Bij het kijken naar de krantenberichten kwamen er weinig bedrijven voorbij. Hierdoor is er voor deze lijst gekeken naar de grootste bedrijven in Nederland. Deze lijst kwam hieruit voort. Het bijzondere aan deze categorie is dat er bedrijven zijn die hard geraakt zijn door de crisis. Daarentegen zijn er ook bedrijven die goed uit deze crisis komen, zoals supermarkten, deze zijn dan ook meegenomen. Dit zorgt ervoor dat er een groot verschil is tussen de bedrijven in deze lijst. Deze verschillen zouden kunnen leiden tot verschillende type berichtgeving.

Deze krantenberichten hebben inzicht geboden in het onderwerp Covid-19. Echter, niet alle krantenberichten zijn even relevant om hier een onderscheid in te maken er is vooral gekeken naar grote kranten, bijv. AD, Volkskrant en Trouw, en nieuwsoutlets, zoals RTL- nieuws, Nu.nl en NOS. Verder is er naar de datum gekeken, in dit onderzoek zijn tweets meegenomen vanaf 01-01-2020 tot 18-05-2020. Hierdoor is er besloten om ook niet verder te kijken dan 18 mei. Nadat deze filters zijn gebruikt bleven er nog veel artikelen over, de artikelen zijn bestudeerd en zijn artikelen gekozen die een pakkende titel hadden. Ook is er gekeken naar het onderwerp en zijn er geen krantenberichten gelezen die over hetzelfde onderwerp gingen. In deze krantenartikelen kwamen de verschillende stakeholders terug en waren verschillende discussies terug te vinden. Zoals het tekort aan ziekenhuisbedden op de intensive- careafdelingen, de schaarste rondom beschermingsmiddelen en het milieu. Deze dimensies zijn meegenomen om te bepalen welke organisaties onderzocht zullen worden.

De verschillende organisatie leiden tot een versmalling van berichten die van Twitter worden gehaald. Doordat er wordt gekeken naar de organisatie in combinatie met het onderwerp Covid-19, vallen er veel berichten af. Juist omdat deze organisaties terug te vinden zijn in krantenberichten kan worden verwacht dat zij ook op hun Twitterkanaal veel laten horen over dit onderwerp.