• No results found

In dit onderzoek is er gekeken naar de invloed van type organisatie en type frame op een succesvolle digital advocacy strategie. Hierbij is gefocust op berichtgeving van Twitter rondom de crisis van het Covid-19 virus. Doordat er in dit onderzoek gekeken is naar tweets binnen een bepaalde periode met een bepaald onderwerp is dit onderzoek reproduceerbaar. Dit onderzoek is betrouwbaar omdat er gebruik is gemaakt van vaste gegevens. Er is sprake van consistentie en gelijkwaardigheid, omdat alle data gecodeerd is door dezelfde persoon en aan de hand van voorwaarden. De betrouwbaarheid van dit onderzoek wordt op deze manier gewaarborgd. De externe validiteit is een belangrijk aspect in dit onderzoek. Het gaat over drie verschillende type organisaties. Er is geprobeerd om zoveel mogelijk variatie aan te brengen in deze lijsten zodat de gehele populatie meegenomen werd in dit onderzoek zodat de resultaten generaliseerbaar zijn.

Omdat de interne validiteit van belang is, moet worden nagegaan of de gekozen methoden ook de juiste methoden voor dit onderzoek zijn. Er is gekeken naar het type variabelen, zo waren er nominale en ratio variabelen. Er is zorgvuldig gekeken welke statistische toetsen nodig waren voor de verschillende combinaties van variabelen. Verder zijn de variabelen getoetst op de assumpties waaraan de variabelen moeten voldoen voor de toets uitgevoerd mag worden. Dit is gedaan om de interne validiteit te waarborgen.

In het resultaten hoofdstuk is er een robuustheidcheck gedaan met de gegevens die niet over Covid-19 gaan. Doordat er al vanaf 01-01-2020 tweets zijn verzameld zijn er veel tweets zonder dit onderwerp. Hiermee is deze check uitgevoerd. Deze resultaten verschilden iets van de resultaten van het onderzoek. De sterkte van de associatie was minder groot dan bij de andere toetsen. Om meer inzicht te krijgen in het handelen van organisaties in een crisissituatie en een ‘normale’ situatie dient er onderzocht te worden of er inderdaad een verschil is in het gebruik van frames in berichtgeving in deze verschillende situaties. Hiervoor kunnen twee verschillende momenten vergeleken worden in een vergelijkende casusstudie.

De uitkomsten van dit onderzoek kunnen bijdragen aan het uitbreiden van wetenschappelijke literatuur. Er is niet veel onderzoek gedaan naar een digital advocacy strategie, ook wordt niet het concept succesvol hieraan toegevoegd. In dit onderzoek is een definitie opgesteld voor dit fenomeen. Echter, is het belangrijk om te zien wat de resultaten van dit onderzoek betekenen voor de literatuur over digital advocacy. Ten eerste is duidelijk geworden dat het type organisatie een sterke associatie heeft met het type frame. Toch besluiten veel organisaties in deze casus om geen frame te kiezen voor hun boodschap. Van alle

organisaties uit deze casus gebruiken beroepsverenigingen het meest een frame in hun boodschappen. Zij gebruiken dan voornamelijk een gain-frame. In de wetenschappelijk literatuur wordt gesteld dat een belangenorganisatie vaak kiest voor een outside strategie omdat zij hun leden willen laten zien wat zij doen en meer leden willen werven. Toch wordt in deze casus zichtbaar dat zij ook gebruik maken van sociale media om hun boodschappen naar buiten te brengen. Zoals de beroepsvereniging voor verpleegkundigen, die veel problemen aan de kaak stellen via Twitter.

Verder laten deze uitkomsten zien dat ngo’s minder vaak gebruik maken van sociale media. Terwijl de theorie laat zien dat zij juist vaak gebruik maken van sociale media, omdat dit een goedkope manier is om aan belangenbehartiging te doen. Op deze manier creëren zij veel publiciteit onder een breed publiek. De uitkomsten van dit onderzoek liggen niet geheel in lijn met de theorie. Er zijn ngo’s die gebruik maken van sociale media, zoals het Longfonds. Zij hebben op deze manier aandacht gevraagd voor Covid-19, een longziekte. Maar veel van de andere ngo’s die zijn meegenomen in dit onderzoek doen hier veel minder aan.

De uitkomsten van de bedrijven liggen geheel in lijn met de wetenschappelijk theorie. Bedrijven zijn niet veel zichtbaar op sociale media, vooral niet in een crisis. Zij maken dus niet veel gebruik van de outside strategie. Of zij wel gebruik hebben gemaakt van de inside strategie is niet te zeggen, aangezien dit niet onderzocht is in dit onderzoek.

Een belangrijke uitkomst in dit onderzoek is dat een een gain-frame zorgt voor een hogere kans op een succesvolle digital advocacy strategie dan een loss-frame. Dit laat zien dat als een organisatie kiest voor een gain-frame in een tweet dit een succesvolle digital advocacy strategie oplevert. Wat inhoudt dat tweets die vaker worden geretweet en dan ook worden

gefavourited. Echter, werd duidelijk dat een frame meer effect heeft op retweet dan op favourite, dit had wel een klein verschil. In de wetenschappelijke literatuur is niets bekend over

de invloed van frames op retweet of favourite op Twitter. Deze uitkomsten kunnen hier meer inzicht in bieden.

Tot slot werd duidelijk uit de resultaten dat een ngo die gebruik maakt van een gain-

frame zorgt voor een hogere kans op een succesvolle digital advocacy strategie. Hier werd ook

duidelijk dat een retweet meer effect heeft dan favourite. De twee dimensies die een succesvolle digital advocacy strategie weergeven, verspreiding en participatie, zijn terug te zien. Het wordt uit de resultaten duidelijk dat verspreiding meer invloed heeft dan participatie. In de theorie is er niet veel bekend over een type organisatie die gebruik gemaakt van een type frame en dan het effect op een succesvolle digital advocacy strategie. Deze inzichten kunnen verder bouwen

aan wetenschappelijke literatuur. Het type organisatie en het type frame heeft wel degelijk effect op de mate van succesvolle digital advocacy strategie.

In dit onderzoek is er voor hypotheses 4,5 en 6 alleen gekeken naar beide type frames en niet naar de groep geen frame. Hier dient wel rekening mee te worden gehouden met het feit dat geen frame niet is meegenomen in deze toetsen. Dit zorgt ervoor dat de uitkomsten niet geheel betrouwbaar zijn. Het effect dat geen frame heeft op succesvolle digital advocacy strategie is niet getoetst. Hier is alleen getoetst of een frame invloed heeft op een succesvolle digital advocacy strategie. Het is lastig om uit deze resultaten te concluderen dat geen frame totaal geen invloed heeft op succesvolle digital advocacy strategie. Hier is vervolgonderzoek voor nodig.

Verder is de lijst van type organisaties niet gelijk, er zijn meer bedrijven meegenomen in dit onderzoek dan ngo’s en beroepsverenigingen. Hierdoor is er geen gelijke vergelijking van het type tweets. Ook werd duidelijk in het coderen van de tweets dat beroepsverenigingen veel meer tweets verzenden dan ngo’s en bedrijven. Dit kan een interessant onderzoek opleveren waarin gekeken kan worden in hoeverre beroepsverenigingen daadwerkelijk meer gebruik maken van sociale media dan ngo’s en bedrijven of dat de crisistijd hier verandering in heeft gebracht. Doordat er sprake is van een kleinere groep ngo’s is het lastig om te stellen dat ngo’s echt op deze manier handelen. Hiervoor is meer onderzoek nodig, waar er dieper in wordt gegaan op de individuele groepen en hun gebruik van verschillende frames in hun boodschappen en hoe dit zich verhoudt tot een succesvolle digital advocacy strategie.