• No results found

Civieltechnische kunstwerken

De kosten voor het beheer van de civieltechnische kunstwerken zijn ontleend aan beheer-plan Civiele kunstwerken gemeente Cranendonck 2018. Dit beheerbeheer-plan loopt tot 2022 voor periode 2023-2025 is een schatting gemaakt op basis van de voorgaande jaren.

Naast de budgetten voor het beheer en onderhoud zijn voor verouderde kunstwerken ook nog vervangingsinvesteringen nodig. Bij de vervangingsinvesteringen is gepland om een voetgangersbrug in het Cranendonckse Bosch te vervangen.

6.2 Scenario’s

De kosten voor het onderhoud zijn weergegeven in vijf scenario’s waarbij de beheerintensi-teit steeds toeneemt. Bij het bepalen van de niveaus is gebruik gemaakt van de niveaus van het CROW, zie voor de beschrijving van de kwaliteitsniveaus tabel 3.1 in hoofdstuk 3. Af-beelding 6.1 illustreert deze intensiteiten waarbij Sober het laagste is en Intensief het hoogst. Bij het niveau Sober wordt meer onkruid, meer onvlakheid, meer zwerfvuil e.d. geto-lereerd. Dit kan leiden tot meer klachten en overlast bij bewoners. Het leidt niet tot meer on-veiligheid. Alle scenario’s garanderen dat de openbare ruimte veilig en duurzaam wordt be-heert.

De scenario’s betreffen:

Garantieniveau

Het minimale wat de gemeente moet doen om de openbare ruimte te beheren en om de openbare ruimte veilig te houden en te voldoen aan de wettelijke zorgplicht. Het niveau komt overeen met niveau C van het CROW. Onderhoud wordt alleen verricht wanneer dit noodzakelijk is. In deze variant wordt beheerd tot de grens van wat toelaatbaar is. Dit vergroot de kans op onkruid, gaten in wegen, ongelijke trottoirs en overwoekering van plantsoenen. Het leidt tot meer kans op klachten van onze bewoners.

Garantieniveau, wegen plus

Deze variant is gelijk aan het Garantieniveau behalve voor wegen. Voor wegen wordt gestreefd naar het hogere onderhoudsniveau tussen C en B (kwaliteit C-plus) voor de belangrijkere deelgebieden. Deze variant heeft als leidraad om eerder onderhoud te verrichten aan de belangrijkere infrastructuur. Met deze variant wordt voorkomen dat in de belangrijkere gebieden dat de wegen onder het niveau komen tijdens een strenge winter en/of droge zomer. Ook wordt met het eerder uitvoeren van het vereiste onderhoud een marge opgebouwd om beter te kunnen plannen en dit af te stemmen op de beschikbare capaciteit bij de uitvoering. Met deze variant is minder kans op klachten van onze bewoners en houdt de centra en hoofdinfrastructuur bereikbaar voor bewoners, bezoekers en

ondernemers.

Garantieniveau plus

Deze variant is gelijk aan de vorige variant maar met een hogere kwaliteit niet alleen voor wegen maar ook voor de andere assets in de belangrijkere gebieden. Deze hogere kwaliteit is een onderhoudsniveau tussen C en B (kwaliteit C-plus).

Dit betekent dat ook voor groen, verkeersvoorzieningen, straatmeubilair, openbare

verlichting, water en oevers en straatreiniging sitaties die onder het niveau zijn minder vaak voor komen. Ook voor deze assets zal een buffer worden opgebouwd.

Streefniveau Wonen en Recreëren

In dit scenario wordt ingezet op de kwaliteit van de openbare ruimte in de woonwijken, het centrum en de bijzondere gebieden. In het buitengebied is het beheer sober en doelmatig, maar ten behoeve van de recreatiefunctie worden de fietspaden en het straatmeubilair wel op een B-kwaliteit onderhouden. Ook blijven de wegen in het buitengebied geschikt voor het hedendaagse landbouw- en vrachtverkeer. De bedrijventerreinen worden sober en

doelmatig onderhouden. Voor een goede doorstroming van het verkeer is de kwaliteit van de verlichting hier een stapje hoger dan de andere onderdelen.

Standaard

In dit scenario wordt één uitgangspunt voor de gehele openbare ruimte gehanteerd: De openbare ruimte is schoon, veilig en er zijn geen kapotte elementen duidelijk zichtbaar. Er wordt geen onderscheid gemaakt in diverse deelgebieden. Overal gelden de gelijke waarden. Technisch gezien houdt dit in dat alles op een basisniveau wordt onderhouden, zowel de centrumgebieden, als bedrijventerreinen als het buitengebied etc. Er komen geen uitblinkers voor, maar ook geen uitschieters naar beneden.

Sober C niveau Basis B niveau Inentsief A niveau

Blad blad blad

Onkruid tegels Onkruid tegels Onkruid tegels

Onkruid beplanting Onkruid beplanting Onkruid beplanting

Sober C niveau Basis B niveau Inentsief A niveau

Onvlakheid onvlakheid onvlakheid

Afbeelding 6.1 illustratie verschillen niveaus

Scenario Garantieniveau

De kwaliteitseisen voor dit onderhoudsscenario ziet er voor de deelgebieden als volgt uit:

Hoofd

infrastruc-tuur

Centrum-ge-bieden Woongebied Bedrijven terrein

Schema 6.1 Scenario Garantieniveau

Scenario Garantieniveau, wegen plus

De kwaliteitseisen voor dit onderhoudsscenario betreffen alles op C en wegen op een plus niveau voor centrumgebieden en hoofd infrastructuur. Dit ziet er als volgt uit:

Hoofd

infrastructuur

Centrum-ge-bieden Woongebied Bedrijven terrein

Schema 6.2 Scenario Garantieniveau, wegen plus

Scenario Garantieniveau plus

De kwaliteitseisen voor het onderhoudsscenario Garantieniveau plus met het streven naar kwaliteit B voor de belangrijkere deelgebieden ziet als volgt uit:

Hoofd

infrastructuur

Centrum-ge-bieden Woongebied Bedrijven terrein

Schema 6.3 Scenario garantieniveau plus

Scenario Streefniveau Wonen en Recreëren

Als we de kwaliteitseisen in een schema rangschikken ziet het streefniveau Wonen en Re-creëren er als volgt uit:

Hoofd

infrastructuur

Centrum-ge-bieden Woongebied Bedrijven terrein

Schema 6.4 Scenario Streefniveau Wonen en Recreëren

Scenario Standaard

De kwaliteitseisen voor het onderhoudsscenario Standaard ziet er voor de deelgebieden als volgt uit:

Hoofd

infrastructuur

Centrum-ge-bieden Woongebied Bedrijven terrein

Bijzonder ge-bied

Buiten- gebied

Verharding B B B B B B

Openbaar groen B B B B B B

Straatreiniging B B B B B B

Straatmeubilair B B B B B B

Verkeersvoorzieningen B B B B B B

Openbare verlichting B B B B B B

Civiele kunstwerken B B B B B B

Waterlopen B B B B B B

Schema 6.5 Scenario Standaard