• No results found

SAMENWERKING MET LOKALE UITVOERDERS

In document Regenbooggids voor gemeenten (pagina 36-39)

Uit ervaring van de Regenboogsteden weten we dat uitvoering van lokaal beleid vooral kansrijk is als daarbij nauw wordt samengewerkt met lokale organisaties. Dat kunnen LHBTI-belangenorganisaties of zelforganisaties zoals een COC zijn, maar ook het antidiscriminatie-bureau of een welzijnsorganisatie kunnen goede samenwerkingspart-ners zijn. De relatie met de verschillende partsamenwerkingspart-ners varieert: soms is de gemeente al opdrachtgever, sommige organisaties functioneren volle-dig autonoom, soms is er een meer indirecte relatie zoals met scholen.

In de praktijk zien we bij de Regenboogsteden de volgende drie modellen van samenwerking:

* Gezamenlijke regierol bij gemeente en een werkgroep, platform of een adviescommissie die bestaat uit verschillende samenwerkingsorganisaties samen met de gemeente. Er is een gedeelde verantwoordelijkheid voor de uitvoering. De gemeente blijft eindverantwoordelijk voor het beleid. Visie en beleid komen gezamenlijk tot stand.

* Regierol bij de gemeente

De gemeente heeft de spilfunctie voor het beleid en doet vaak ook een deel van de uitvoering. De lokale organisaties worden betrokken bij de uitvoering.

* Regierol bij de samenwerkingspartners

Een van de partners fungeert als spil en heeft contact met de andere partners waaronder de gemeente.

Gezamenlijke regierol bij gemeente en een werkgroep, platform of adviescommissie

De gemeente stelt in samenspraak met de lokale organisaties een beleidsnota op en nodigt de belangenorganisatie(s) uit tot het opstellen van een plan van aanpak. Op deze manier neemt de gemeente verantwoordelijkheid als het gaat om het verankeren van beleid ten aanzien van LHBTI-burgers, terwijl de belangenorganisatie(s) verantwoordelijk zijn voor de uitvoering ervan. In deze vorm zien we verschillende gradaties: variërend van een gemeente die stevig de regie in handen neemt en waarvan de wethouder persoonlijk op de hoogte is, tot een gemeente die een faciliterende rol speelt bij het samenbrengen van organisaties, maar de leidende rol daarin geeft aan de belangenorganisatie. Het voordeel is dat er een groot bereik is onder de organisaties en de leden of achterban die zij vertegenwoordigen. Het nadeel is dat continuïteit soms minder is gewaarborgd door wisseling van de samenstelling van vertegenwoordigers en dat soms onduidelijk is wie welke verantwoordelijkheid heeft.

Regierol bij de gemeente

De gemeente heeft in dit model de regie en is de spil bij de opzet en uitvoering van het beleid en activiteiten. In dit model heeft de belangenorganisatie de positie van spreekbuis van en ingang bij de lokale LHBTI-gemeenschap, en van samenwerkingspartner met uiteenlopende organisaties. De verantwoordelijkheid van beleid en uitvoering ligt bij de gemeente. In kleinere gemeenten zijn vaak geen bestaande belangenorganisaties en zal de gemeente in eerste instantie de aanjaag- en spilfunctie hebben.

'Sta als gemeente schouder aan schouder samen met je burgers en wees duidelijk in je beleid. Zoek niet alleen samenwerking met de grote instanties of instellingen, maar betrek ook de onzichtbare, creatieve nieuwe krachten uit je stad. Bijvoorbeeld door kunstenaars mee te laten denken, of door kleine multiculturele begint vaak met kleine spontane stappen.’

Bianca van Kaathoven, voormalig wethouder Actieve stad, vergunningen en diversiteit in Eindhoven

Regierol bij een van de samenwerkingspartners

Daar waar een van de lokale organisaties de spilfunctie heeft, besteedt de gemeente het opstellen van een plan van aanpak om uitvoering te geven aan het beleid grotendeels uit aan de lokale belangenorganisa-tie en stelt het gehele budget aan deze organisabelangenorganisa-tie ter beschikking. De partij die de regierol heeft, legt verantwoording af bij de gemeente. Vaak gebeurt dit in de vorm van een of twee voortgangsgesprekken per jaar.

De gemeente is nauwelijks betrokken bij de uitvoering. In dit model blijft de gemeente op afstand en vertrouwt erop dat de uitvoerende organisa-tie inhoudelijk en procesmatig zorg draagt voor de uitvoering. Dit model levert risico’s op met betrekking tot de borging van het beleid. In de praktijk zien we bij deze gemeenten ook dat de betreffende ambtenaar nauwelijks uren beschikbaar heeft voor dit dossier. Verankering in het reguliere gemeentebeleid vindt nauwelijks plaats omdat er intern weinig verbreding plaatsvindt en het beleid niet geïntegreerd wordt. Het gevaar bestaat dat wanneer de opdracht is uitgevoerd door de uitvoerende organisatie, de aandacht voor het beleidsterrein volledig verdwijnt.

* Kies als gemeente voor een actieve rol als regisseur.

* Kies voor een beperkt aantal doelen met concrete (liefst meetbare) resultaten.

* Kies voor betrouwbare, actieve partners om doelen te bereiken.

* Zorg voor continuïteit van de verantwoordelijk beleidsadviseur.

* Zorg voor zichtbaarheid en krachtige impulsen die ook op lange termijn effect hebben.

TIPS

Het project Breisaam in de gemeente Oss, geïnitieerd door de beeldend kunstenaar Alex van der Heijden.

tips p

KORTE ROUTES

GEMEENTE WEERT KIEST VOOR BOTTOM-UP AANPAK

De gemeente Weert onderzocht de positie van LHBT’s binnen de eigen gemeente en de vraag of hier aanvullend beleid voor nodig is. Een van de conclusies is dat er over het algemeen voldoende aandacht voor deze groep lijkt te zijn. Zo is er een zorginstelling met een Roze Loper, en is er binnen sportverenigingen aandacht voor het tegengaan van discriminatie.

De gemeente kiest voor vraaggerichte ondersteuning en ziet het vooral als haar taak om initiatieven vanuit de samenleving te faciliteren. Op de website van de gemeente staat een overzicht van contact- en informatiepunten voor LHBT-inwoners, zoals het COC, de GGD, de antidiscriminatievoorziening en de Roze Webcommunity 50+.

, Lees hier de notitie ‘Aandacht voor Roze in Weert’

GEMEENTE AMSTERDAM VOERT ROZE AGENDA UIT

Om de positie van LHBTI-personen in Amsterdam te versterken onderneemt de stad actie op álle domeinen:

sport, onderwijs, jeugd, veiligheid, zorg en welzijn, werk en economie. Hiervoor stelde de gemeente het Uitvoe-ringsplan Roze Agenda 2015-2018 op.

Maatregelen zijn onder meer: een extra impuls aan voorlichting op scholen door docenten te trainen, meer aandacht voor LHBTI’s in zorginstellingen en sportver-enigingen en stimuleren van de aangiftebereidheid on-der LHBTI’s door de bekendheid en toegankelijkheid van het politienetwerk ‘Roze in Blauw’ te vergroten. Ook in het eigen personeelsbeleid heeft de gemeente specifiek aandacht voor de positie van LHBTI-personen.

Wethouder Diversiteit Simone Kukenheim: 'Ook in Amsterdam moeten we dagelijks blijven werken aan de acceptatie van ‘roze’ Amsterdammers. Ik wil dat ieder-een zichzelf kan zijn in Amsterdam ongeacht seksuele geaardheid of seksuele identiteit.'

, Lees meer over het Uitvoeringsplan Roze Agenda

goede voorbeelden p

KORTE ROUTES

MEDEZEGGENSCHAP EN INSPRAAK VAN

In document Regenbooggids voor gemeenten (pagina 36-39)