• No results found

Prof. Dr. G. de Jonge ity – Faculteit der

van Amerongen

Directie Wetgeving

r. Dr. J.B.J. van der Leij Wetenschappelijk Onderzoek- en

Documentatiecentrum (WODC)

Dr. N.J.M. Kwakman Rijksuniversiteit Groningen – Faculteit der

Rechtsgeleerdheid

r. G. Mintjes Gerechtshof Arnhem

Voorzitter

Maastricht Univers Rechtsgeleerdheid

Leden

Mr. M. Jongeneel- Ministerie van Veiligheid en Justitie –

M Mr. M

Bijlage 2 Vraagstelling

1. Welke preventieve vrijheidsbenemende en vrijheidsbeperkende of andere maatregelen, die kunnen dienen om recidive van strafbare feiten te voorkomen, slachtoffers te beschermen en te verzekeren dat de verdachte bij de berechting aanwezig is, kent men in de te onderzoeken landen? Hierbij zal in elk geval een antwoord worden geformuleerd voor de vier hieronder nader te bespreken landen op de volgende vragen:

Welke regelingen van vrijheidsbeneming van de verdachte van een strafbaar feit door de strafrechter bestaan er in andere landen?

Welke algemene uitgangspunten gelden met betrekking tot de toepassing ervan? Geldt de toepassing van snelrecht als grond voor vrijheidsbeneming van de verdachte? Oftewel, kan men met het doel van snelle afdoening (dat wil zeggen binnen enkele dagen of weken) van de strafzaak, de verdachte tot de snelrechtzitting de vrijheid benemen? En is een dergelijke voorziening gekoppeld aan een bepaald soort strafzaken?

Kunnen de regelingen van vrijheidsbeneming worden toegepast, indien verwacht

t kan worden dat de rechter de verdachte in geval van veroordeling geen vrijheidsstraf zal opleggen? Is de duur van de mogelijke vrijheidsbeneming op enigerlei wijze gekoppeld aan de duur van de verwachte vrijheidsstraf? Hoe zi dat bij een verwachte (zeer) korte vrijheidsstraf (tot 3 maanden)?

Bestaan er andere dan vrijheidsbenemende maatregelen jegens de verdachte? Indien dat het geval is, welke maatregelen zijn dat?

Bestaan er in dit verband maatregelen als elektronisch toezicht, leggen van een gebieds- reclasseringstoezicht, het storten van een borgsom, het op

of contactverbod, of andere maatregelen die kunnen worden opgelegd? Voor alle bovengenoemde regelingen en maatregelen geldt verder de vraag:

o In welke gevallen zijn deze toepasbaar? o Welke doelen en criteria gelden?

o Hoe lang mag de maatregel duren? Of, hoe hoog mag de borgsom zijn? o Wie is bevoegd tot toepassing van de maatregel?

o Kan de verdachte tegen de maatregelen bezwaar maken, beroep instellen of klagen? Indien dat het geval is, bij welke instantie?

. Welke repressieve vrijheidsbenemende en vrijheidsbeperkende of andere maatregelen, die o Welke reactie volgt als de verdachte zich niet aan de maatregel houdt?

Kent men vervangende hechtenis of een borgsom?

o Wie ziet toe op naleving van de maatregelen en op welke wijze? 2

kunnen dienen om recidive van strafbare feiten te voorkomen dan wel slachtoffers te beschermen, kent men in andere landen? Hierbij zal in elk geval een antwoord worden geformuleerd voor de vier hieronder nader te bespreken landen op de volgende vragen:

Bestaat er in andere landen als sanctie bij veroordeling wegens een stafbaar feit dat de rechter een vrijheidsbeperkende maatregel oplegt die kan dienen om recidive van strafbare feiten te voorkomen, dan wel slachtoffers te beschermen? Indien dat het geval is:

o Welke inhoud kan deze maatregel hebben? Bestaat er in dit verband een reisverbod, een verbod op vrijwilligerswerk, een verbod op het doen van

andere maatregelen?

de maatregel als zelfstandige sanctie opleggen, of kan hij e sanctie gecombineerd worden met alle andere beschikbare andere activiteiten, een verhuisplicht, een contactverbod, een meldingsplicht, een gebiedsverbod, en/ of

o Kan de maatregel een verplichting tot begeleiding of hulpverlening inhouden?

o Bij veroordeling wegens welke strafbare feiten kan de rechter deze maatregel toepassen en voor welke duur?

o Kan de rechter

deze opleggen als voorwaarde bij een voorwaardelijke straf?

o Kan d

sancties? Indien dat het geval, waarmee? Indien dat niet het geval is, waarmee niet?

o Welke rechtsbescherming tegen de maatregel staat er voor de verdachte open?

o Kan de maatregel ook worden toegepast bijvoorbeeld in het geval van gewijzigde omstandigheden (ziekte, verhuizing)?

o Welke reactie kan volgen als de verdachte/veroordeelde de maatregel niet evorderd dat de verdachte/veroordeelde de maatregel naleeft? Is er dreiging met vervangende hechtenis of kan de verplichting

. Kent men in andere landen opschortende werking toe aan het instellen van een naleeft?

o Hoe wordt b

worden opgelegd door een borgsom te betalen?

o Is het niet naleven van de verdachte/veroordeelde van de maatregel een strafbaar feit?

3

rechtsmiddel tegen de uitspraak van de strafrechter? Hierbij zal in elk geval een antwoord worden geformuleerd voor de vier hieronder nader te bespreken landen op de volgende vragen:

Kent men in andere landen wel of geen opschortende werking toe aan het instellen van een rechtsmiddel tegen de uitspraak van de strafrechter? Anders

tzegging rijbevoegdheid

Is het laatste het geval, welke o

in hoger beroep aan de verdachte een andere of geen sanctie oplegt? Is er een regeling voor genoegdoening of schadevergoeding voor de ten onrechte gezegd: worden de door de rechter bij de veroordeling wegens een strafbaar feit aan de verdachte opgelegde sancties opgeschort indien door de verdachte of de officier van justitie tegen de uitspraak van de rechter een rechtsmiddel wordt ingesteld? Indien dat het geval is:

o Geldt dat voor alle door de rechter opgelegde sancties? Voor welke wel/niet (denk aan gevangenisstraf, taakstraf, voorwaarden bij voorwaardelijke straf, verplichte hulpverlening, on

en ontneming) en wat is de ratio daarachter?

o Is de opschortende werking of het ontbreken daarvan een automatisme of moet de rechter daarover beslissen?

criteria past de rechter dan toe en met welk doel?

Indien een sanctie niet wordt opgeschort tengevolge van het instellen van een rechtsmiddel, wordt de sanctie dan (gewoonlijk) in de praktijk tenuitvoergelegd? Indien dat het geval is:

ondergane sanctie? Is deze regeling voor alle typen sancties gelijk? Wie besluit over de toepassing daarvan?

4. Welke grenzen stellen het EVRM of andere internationale verdragen aan de genoemde soorten maatregelen? Hierbij zal in elk geval een antwoord worden geformuleerd voor de vier hieronder nader te bespreken landen op de volgende vragen:

Welke grenzen stellen het EVRM en/of andere internationale verdragen aan

n een kortere duur?

vrijheidsbeneming voorafgaand aan de berechting, indien verwacht kan worden dat de rechter de verdachte geen vrijheidsstraf zal opleggen? Dan wel een vrijheidsstraf va

Welke grenzen stellen het EVRM en/ of andere internationale verdragen aan het opleggen van vrijheidsbeperkende maatregelen aan de verdachte voorafgaand aan de berechting?

Welke grenzen stellen het EVRM en/of andere internationale verdragen aan de aard of de duur van een rechterlijke vrijheidsbeperkende maatregel die kan worden opgelegd wegens veroordeling van een strafbaar feit?

Welke grenzen stellen het EVRM en/of andere internationale verdragen aan het al een rechtsmiddel zo ja, in welk opzicht):

vrijheidsbenemende en vrijheidsbeperkende sancties? o vrijheidsbeperkende en financiële sancties?

niet opschorten van de tenuitvoerlegging van sancties in gev wordt ingesteld? Is er hierbij een verschil tussen (en

o punitieve en reparatoire of preventieve sancties? o

Speelt de vorm van de vrijheidsbeperkende sanctie bij de vorige vraag ook een rol?

5. Welke preventieve en/of repressieve maatregelen en vormen van directe

oemde maatregelen, ancties en vormen van directe tenuitvoerlegging (direct) inpasbaar in de systematiek van tenuitvoerlegging, die de toets van het EVRM kunnen doorstaan, kennen de onderzochte landen die Nederland niet kent?

6. Zijn in het licht van de onder 4 genoemde grenzen bovengen s

het Nederlandse straf(proces)recht? Hierbij zal een antwoord worden geformuleerd voor de vier hieronder nader te bespreken landen op de volgende vragen:

Welke preventieve en/of repressieve maatregelen, die de toets van het EVRM kunnen doorstaan, kennen de onderzochte landen die Nederland niet kent? Welke vormen van directe tenuitvoerlegging, die de toets van het EVRM kunnen doorstaan, kennen de onderzochte landen die Nederland niet kent?

Zijn in het licht van de onder 4 genoemde grenzen de bovengenoemde maatregelen en vormen van directe tenuitvoerlegging (direct) die Nederland niet kent ook inpasbaar in de systematiek van het Nederlandse straf(proces)recht?