• No results found

88 S: Ja, ja, ja Ja je hebt wel het idee dat je iets te vertellen hebt op een gegeven moment En dat eh

In document Journalistieke Vlogs (pagina 88-90)

ja en dan hoop je maar dat dat gewaardeerd wordt. Misschien denken mensen ook wel van eh wat een kletskous. Nou ja jammer dan.

D: Haha.

D: Als je dan veel ervaring hebt, waarin denk je dat Dag6 nog veel kan groeien? Of verbeteren of..?

S: Ik vind eigenlijk dat het heel erg goed gaat. Ik denk wel dat je in de uhm uhm.. wat lastig is en wat je denk ik als team in je moet hebben, maar ook kan ontwikkelen is overzicht over uhh nieuws, wat gebeurd er en wat is echt relevant. Dus selecteren, overzicht houden en echt het meest relevante eruit halen.

D: Hmm

S: En ik denk dat daar wel een verschil is tussen de personen die aan de knoppen zitten. Idealiter heb je eigenlijk een soort steady aanpak, dat is altijd herkenbaar van nou dit is nou Dag6, dit is typisch Dag6. Ja dit is nou de selectie van Dag6. Dat wil nog geeneens zeggen dat je de ene dag 3 Volkskrant verhalen pakt en 5 ND verhalen en de volgende dag andersom. Maar dat je uitgaat van relevantie. Nou dit is vandaag de selectie die wij willen aanbieden. En dat zet je als merk neer onder de naam Dag6.

D: Hmm

S: Ja, ook daar kan je wel even discussiëren hea. Je kunt je ook wel even afvragen, nou ja het moet ook persoonlijk zijn. Dit is de selectie van Debora vandaag.

D: Ja.

S: Ik denk als dat om nieuws gaat dat dat niet goed is. Als het om achtergronden gaat of

bepaalde thema’s die je volgt, zoals uhm.. die ene volgt mode, de volgende wat anders weer. Dat heeft een ander verhaal. Maar nieuws is gewoon nieuws, omdat het gebeurd, omdat het op dit moment gebeurd, ja dat moet wel steady zijn.

D: Ja.

S: Mensen moet eigenlijk het idee hebben van: Ik ga niet meer naar nu.nl, maar ik ga naar Dag6. Als we dat goed voor melkaar krijgen, dan krijgen ze ook heel veel traffic. Nieuws wordt gewoon heel veel gecheckt per dag.

D: Ja, ja. En hoe kijk je dan naar het gebruik van video, bij Dag6?

S: Als het gaat om een journalistieke vlog, dan de inhoud, content. Met journalistieke waarde. Als het gaat om uhh filmpjes zoals met die uhh Hebe Kohlbrugge of uhh overwegingen rond

hemelvaart of Pinksteren weet je wel, de filmpjes die Kees-Jan maakt, dan zie ik het ook heel erg als visite kaartjes. Dus als uhh dingen die je kan delen, dingen die je kunt liken, die de aandacht trekken op sociale media. Die makkelijk te consumeren zijn. Die ook iets meegeven,iets

inhoudelijks. Dat het niet zo maar het zoveelste filmpje is. Maar wel iets onderscheidends. Ik vind dat we daarmee wel een visite kaartje afgeven ja. Het heeft wel echt de functie van een uithangbord. Zo kijk ik er wel tegen aan ja.

89

D: Ja. En uhh..

S: Niet elk filmpje is nieuws. Dus tis ook niet.. D: Nee dat vind ik wel interessant want je zei…

S: Je hebt wel een nieuwsapp. Maar je hebt daarom heen wel een soort schil. Ik denk eigenlijk veel in schillen. Schillen zijn dat je een soort kern hebt en daaromheen van die soort schillen. Die schillen kun je blijven bouwen. Je kan ook op een gegeven moment een schil ‘evenementen’. We gaan ‘offline sessies’ doen, nou nieuwe schil, uh ‘silent reading party’. Uhh maar we hebben in de kern een app en een blad en dat is gericht op nieuws en achtergronden.

D: Ja.

S: Ja en dan is het een beetje vogelen van wat is dan persoonlijk en hoever is het dan gekoppeld aan ‘influences’, aan vakmensen dus. Daar moet je een beetje uitvinden wat werkt. In die zin hebben we ontdekt dat ‘virtual reality’ nog niet werkt.

D: Nee, nee.

S: Het is spectaculair om een keer die beelden te zien, maar dat is het dan ook. Dus ehh het gaat om beleving. Nieuws is steady gewoon consumeren van wat er gebeurd en wat er aan de hand is. En dan leent het zich er minder voor. Het is leuk om een keer door Aleppo te lopen en zogenaamd mee te maken van zo ehh is het in een oorlogsgebied. Maar eh dat ga je echt niet elke dag doen.

D: Nee

S: Want om nieuws te volgen is weinig zo effectief als beeld en tekst.

D: Maar hoe kijk je dan aan tegen dat concept ‘Journalistieke Vlogs’, want het is wel persoonlijk, maar het moet ook nieuws.

S: Ja, maar dat kun je wel nieuws maken, door de manier van werken is het gewoon nieuws. Je gaat naar enne ehh gebeurtenis toe waar nieuws is of te halen valt, een persconferentie bijv. Je stelt journalistieke vragen. En ehh de vorm is dan eigentijds. Dus ehh de vorm, ik vind de inhoud eigenlijk bovengeschikt aan de vorm. De vorm is modern, het hoeft niet perse alleen maar jolig te zijn ofzo. Nee gewoon journalistieke vragen. Dat je geen pijn hebt gedaan aan de

journalistieke vlog, hartstikke goed. En uhm dat vind ik interessant. Dat sluit ook aan bij wat we aan het begin constateerde he, waarom zijn we met Dag6 begonnen.

D: hmmhmm

S: Niet omdat we dachten er is meer behoefte aan nieuws, niet omdat we dachten er is meer behoefte aan journalistiek. Maar wel omdat we dachten: de vorm moet anders.

D: Ja

S: Daar past de vlog natuurlijk heel goed bij. Dat is een andere vorm, maar nog wel journalistiek nog steeds. En het andere interessante vind ik dat de interviewer in beeld komt steeds, zodat je die in actie kan zien.

90

In document Journalistieke Vlogs (pagina 88-90)