• No results found

117 J: Ja maar dat is natuurlijk wel interessant, want jij zegt net ook Jij zegt anders versta je het niet,

In document Journalistieke Vlogs (pagina 117-119)

maar jij zegt anders dan scrol je verder. Het is dan wel de vraag hoever je daarin gaat.

F2: Ja.

J: Ik bedoel eh je ziet verderop dat het gezicht niet helemaal eh.. D: Ja.

A: Ja maar gaat het nou om die omgeving, is het super belangrijk dat ie omgeving eh… zijn verhaal sluit niet aan bij de omgeving.

F2: Nee daarom, dus…

A: … zijn verhaal sluit niet aan op de omgeving. Stel je staat bij Lamp doesa op een strand. D: Nee het is anders, kijk als jullie met die.. Neem ff die bootjes die komen aan op Lesbos. En je gaat zeggen, oké duw het nog ff terug. Kom ff nog een keer opnieuw want ik had het net niet mooi op beeld. Dat is wat er kan gebeuren. En dat, dat vind ik kwalijk. Dan heb ik liever een half beeld, dan dat ik een beeld heb waar die nog ff zegt oh doe nog ff wat moeilijker.

KJ: Ja ik vind dat fascinerend, want.. D: Ik vind dat echt niet kunnen.

KJ: Ik vind dat dus juist kunnen, omdat als je de kijker wil meenemen in de…

D: Ligt eraan wat voor verhaal je wilt vertellen. Als je een journalistiek verhaal wilt vertellen dan ga je, dan duw je niet het bootje nog eens terug en kijk nog eens extra dramatisch, nee dan doe je het met wat er is.

J: Dan stap je in aan de andere kant. A: Ja.

D: En tuurlijk als je mensen interviewt is, heb je ze weer in een andere situatie. Natuurlijk bekijk je oké, als je de Rabobank topman wilt interviewen en het gaat over geld en over de Rabobank dan je het in zijn eigen eh, op zijn eigen eh…hoe heet dat?

R: Porsche.

D: Precies. Hoe heet dat? Waar die als asacio zetelt. En gaat het over zijn, hoe die als vader is ofzo dan wil hem thuis. Dan zeg je ik wil niet in die Rabobank flat. Wat dan krijg je niet het eigenlijke verhaal van jou.

J: Maar dat is, ja?

D: Dus je eh..je beïnvloed daarin wel de eh setting, maar het heeft te maken met het journalistieke eh..verslagje doet.

F2: Maar als iemand op die eh..als ie, terwijl die in mijn camera kijkt zegt eh ja ik vind Jesse echt helemaal fantastisch. Dat mag eigenlijk niet want hij moet naar mij kijken. Dus als ik zeg wil je dat nog een keer zeggen dan, wil je nog een keer naar mij kijken en dat zeggen. Is het dan journalistiek?

118

D: Ehm...

R: Ja en nee.

D: Dat is wel een goed antwoord denk ik. <gelach>

J: Dat is het lollige van die Rabobank gast dat je hem dus, de, de vraagt stelt die niet bij de context past. Omdat je dan pas een echt antwoord krijgt. Dus op het moment dat je mij thuis vraagt of ik eh er altijd voor mijn kinderen ben zeg ik natuurlijk ja. Maar vraag je het op mijn werk dan zeg ik nou eh…

KJ: We weten allemaal dat het niet zo is. J: Dat dat allemaal niet zo is inderdaad. D: Ja precies, ja.

J: Dat is eigenlijk de lol van de vlog bijna dat je daarmee heel leuk kunt spelen. A: Ja grappig ja.

D: Ja je zou er wel mee kunnen spelen, maar het moet ook wel weer eh concurrent zijn met de tekst. Kijk als iemand, ja volgens mij wel. Dat is eh..

KJ: Maar ik bedoel als je als fotograaf

D: Als je bij marketing dan zou je toch ook denk ik het moet toch kloppen. Het plaats moet kloppen in zijn geheel. De tekst met eh matchen met het beeld.

J: Maar dan kom je op het waarheidsverhaal. Dus het is niet per se je, dat bestaat niet. Dus mijn verhaal op mijn werk is anders dan mijn verhaal thuis. Thuis zeg ik dat ze daar de belangrijkste zijn en dan zeg ik dat ze hier de belangrijkste zijn als ik het goed market. Dan kunnen de twee markten

D: Ja. Het is allebei niet waar. J: Nee nee, ja..het is allebei R: Jij liegt altijd.

D: Nee maar, vooral ehm ehm het waarnemen en het weergeven wat er op dat moment gebeurt he, eh… Feyenoord en je gaat dat helemaal, dat zou je zeggen eh…weet ik veel, de rellen en gooi nog even die steen door die ruit want eh, ik heb net gemist dat je dat net deed. Eh.., nee

F2: Dat is een beetje.

D: Maar dan kan het opeens niet. Dus waarom zou je wel terug kunnen duwen en kunnen zeggen tegen die Ethiopische vluchteling kijk nog even iets verdrietiger want dan eh dan heb ik je mooier in beeld. Dat vind ik, dat vind ik geen eh.. nee dat niet. Natuurlijk het ligt allemaal wel heel scherp want jij eh gaf ook even dat voorbeeld dat eh, in Lesbos en dat je dan eh dat je dan prompt alleen dat zielige kindje eh filmen en niet die twaalf kinderen die aan het spelen zijn. Ja

119

In document Journalistieke Vlogs (pagina 117-119)