• No results found

102 D: Het wordt heel erg eh bleek eh loopt het risico en het wordt wat bleek.

In document Journalistieke Vlogs (pagina 102-104)

R: Dat was gewoon Erbu Umar he. F2: Bij Groenlinks ook echt, iel. Zo lelijk.

D: Eh het heeft wel nog nadelen weer. De kwaliteit daarvan, daar kan je mensen dus op afhaken en dan is het dus blijkbaar wat het eh voor mij wat er gebeurt dat het of dat het daarna lekker gemonteerd is, dat het aantrekkelijk maakt. Dus niet de kwaliteit van het beeld dat je natuurlijk overtuigt van dat moment.

KJ: Maar, dat vind ik ook juist wel weer ook leuk daaraan, dat je daar toch mee weg komt. D: Ja. Precies. Er zijn dus genoeg andere dingen blijkbaar die eh die het aantrekkelijk maken. F2: Maar je ziet wel dat, je ziet op YouTube wel dat veel vloggers, gewone vloggers, dat heel veel daarvan grote blauwe ogen hebben. Of grote ogen gewoon.

D: haha.

F2: Ja, maar dat is echt zo. Dus ook die, die nummer een YouTuber, die eh echt de absolute nummer een, die eh heeft, die heeft echt gigantische blauwe ogen. En verder, dat is gewoon heel ehm, ehm, zeker en dan ze filmen zichzelf altijd met tegenlicht.

KJ: Dit is geen sollicitatiegesprek he. F2: Nee, nee nee.

D: Hahaha <gelach>

F2: Nee, daar gaat het me echt niet, nee want dat maakt, dat maakt me echt niet uit. Maar

gewoon, ik merk ook zelf dat ik, ik vind ehm het lekker naar te kijken als ik zie, als ik iemand vol het licht in zijn gezicht heeft en dan maakt het me eigenlijk, dan kan ik prima gewoon naar een gezicht kijken, zeg maar. Dat is gewoon eh, wat die autisten zeiden in dat interview er komen heel veel signalen uit die ogen. En dat is al heel boeiend. En eh, dan hoeft er helemaal niet zoveel meer gezegd te worden, want dan kan het ook gewoon over make-up gaan bij wijze van

spreken. Dat is een beetje echt heel erg overdreven, maar ehm… <instemmend ehm en gegniffel>

F2: Dat is dan veel, als het een heel, heel donker beeld is en je ziet helemaal geen ogen enzo dan is het eh veel saaier om naar te kijken.

A: En ik ben het op zich wel met je eens dat een eh, een persoonlijkheid wel echt wat doet, zeg maar. Dus dat mensen die echt gewoon soort personality ook leggen in die vlogs dat dat wel ehm dat dat het echt boeiend maakt. Ja.

I: Oke.

103

Schrijfopdracht

I: Ja, Oke. Dan gaan we nu even eh, leuke vraag komen we nog later even, gaan we daar verder over… We gaan eerst even een ehm, een opdrachtje doen. Ik heb daar wat papiertjes en post-it eh liggen. Ehm, ik weet niet of jullie allemaal een pen hebben, anders heb ik hier nog wel een paar. Ehm, de opdracht is eigenlijk van, nou we hebben het nu over vlogs gehad, maar wat typeert nou eigenlijk een journalistieke vlog? Wat onderscheid dat zich nou van een andere eh vlog. Dus jullie krijgen een minuut de tijd om even voor jezelf eh op te schrijven van: ‘heej wanneer vind ik nou de kwalificatie van een journalistieke vlog’. Dus gewoon even jouw punten van, ‘heej, voor mij zijn is dit een eh journalistieke vlog’. En eh dat mag je eerst even voor jezelf doen en dan gaan we het daarna even.

F1: Op de post-its of op de…

I: Ja. Kijk maar wat je zelf fijn vindt om eh op te schrijven. T: Is er een pen over?

I: Ja ik heb hier nog twee pennen. <Schrijf tijd> 17:19- 20:40

I: Is iedereen een beetje klaar? (20:26) R: Ja.

I: Ja? Adrien wil jij beginnen?

A: Ja, ik heb eh drie dingen opgeschreven. Eh ten eerste dat het een actuele aanleiding moet hebben en dat er of dat het een beschrijving van een trend moet zijn. Ehm… ten tweede ja gewoon antwoord op de wie wat waar waarom eh vraag en wat nu?

En ten derde en ja daar ben ik wel geïnteresseerd naar wat jullie daarvan vinden ehm dat het wel mensen de ruimte geeft om hun standpunt eh uiteen te zetten. Dus niet dat het zo verknipt wordt dat het iets anders wordt dan dat het is of dat mensen helemaal niet de ruimte krijgen net als bij eh nou ja GeenStijl ofzo of weet ik veel wat eh dat eh, dat eh mensen eigenlijk zo in een hoek geduwd worden dat ze eigenlijk helemaal niet meer eh uiteenzetten wat ze eigenlijk vinden of wat ze eigenlijk zeggen. Dus dat het echt alleen maar een soort tooltje voor de vlogger is om eh zijn punt te maken in plaats van andersom.

T: Ik had dat ook eigenlijk ja. Maar ik had dat gewoon als hoor en wederhoor. A: Ja, ja ja ja.

T: Dat het gewoon die journalistieke eh basisprincipes moeten ook in de vlog zitten. A: moeten wel terug komen. Ja, ja.

T: Dat je niet alleen jezelf in beeld hebt met eh ook ik vind dit of dit, maat dat je ook alle partijen aan het woord laat.

A: En dat alle andere mensen allemaal entourage zijn, maar dat je wel die persoon, die betrokken is bij jou vlogs ook wel eh.

104

In document Journalistieke Vlogs (pagina 102-104)