• No results found

Russische school in Amsterdam (Russisch)

Maximale klassengrootte per school

6. Russische school in Amsterdam (Russisch)

Algemeen

De Russische school in Amsterdam is de oudste Russische zaterdagschool in Nederland. De school is opgericht in 1993 en richt zich op tweetalige kinderen uit gemengde huwelijken en gezinnen van Russischtalige emigranten uit Rusland en andere GOS-landen. Bijna twintig jaar lang opent de school de deuren voor alle kinderen die graag meer willen leren over de taal en cultuur van hun tweede vaderland, Rusland. De Russische school in Amsterdam werkt samen met de leerstoelgroep Slavische Talen en Culturen van de Universiteit van Amsterdam en met het Hermitage museum aan de Amstel.

Hoeveel deelnemers zijn er in de leeftijd van 4 tot 12 jaar? Ongeveer 80 deelnemers.

Hoeveel lesuren worden er aangeboden (op wekelijkse of jaarlijkse basis)? Lessen worden gegeven op zaterdag van 10:00 tot 13:15 of van 13:15 tot 16:15. Wat is het aanwezigheidspercentage van de deelnemers?

Heel goed. Minstens 90-95%. Wat is de klassengrootte? Ongeveer 10-12 kinderen.

Wat zijn de leerdoelen, en hoe zijn deze gestructureerd?

In de Russische school in Amsterdam worden verplichte vakken gecombineerd met facultatieve lessen (tekenen, koor, muziek). Het programma omvat vakken als lezen en schrijven, grammatica van het Russisch en literatuur, geschiedenis en aardrijkskunde van Rusland, retoriek en kunstgeschiedenis. De Russische school in Amsterdam let, samen met de ouders, op de talige ontwikkeling van het kind en steunt hem of haar in zijn zoektocht naar een eigen meertalige en multiculturele identiteit. Afhankelijk van de leeftijd en het niveau van de taalbeheersing, bestaat het programma van het kind uit de volgende onderdelen:

- Voorschoolse educatie

- Lezen - Schrijven - Russische grammatica - Literatuur - Geschiedenis - Aardrijkskunde - Wereldoriëntatie (m.b.t. natuur) - Inleiding in de kunstgeschiedenis

Welke lesmaterialen/lesmethodes worden er toegepast?

De uitgeverij Pegasus heeft een unieke leergang Russisch voor tweetalige kinderen

uitgegeven. De leergang bestaat uit twee boeken en methodisch hulpmiddel voor docenten. Auteurs zijn A. Podgaevskaja, L. Poddoubskaia, N. Iancheeva.

- Deel I "The adventures in the city of Scribes" (2008) is bestemd voor tweetalige kinderen van 7-9 jaar en is gericht op schriftelijke en mondelinge taalvaardigheid, op creatief omgaan met Russisch binnen bepaalde patronen, en op het leren van de belangrijkste grammaticale bijzonderheden, zoals de naamvallen en de vervoeging van het werkwoord. Deel 1 is een spanend verhaal over de avonturen van twee meisjes met originele tekeningen die steun geven bij het tekstbegrip.

- Deel II "In the journey with the Grammar" (2010) is bestemd voor tweetalige kinderen van 10-13 jaar, en is gericht op schriftelijke en mondelinge taalvaardigheid, op het leren van de belangrijkste grammaticale bijzonderheden, zoals de verbuiging van het bijvoeglijk

naamwoord en het telwoord, het aspect van het werkwoord, de zinsbouw en de leestekens, en op uitbreiding van de woordenschat en het leren van concrete modellen voor de vorming van nieuwe woorden en woordcombinaties. Deel II is een spannend verhaal over de

avonturen van twee meisjes tijdens hun zomervakantie, met originele tekeningen en foto’s die steun geven bij het tekstbegrip.

Krijgen de leerlingen huiswerk mee, en zo ja, hoeveel? Ja. Ongeveer anderhalf uur per week/les.

Over welke onderwijskwalificaties beschikken de docenten? Hebben de docenten een training gevolgd?

De docenten hebben veel ervaring. Sommigen werken ook op Nederlandse scholen of op universiteit. Sommigen hebben ervaring opgedaan in als leerkracht in Rusland.

Hoe wordt het onderwijs gefinancierd? Wat zijn de kosten voor de ouders?

De school ontvangt geen subsidie en wordt volledig gefinancierd door de vrijwillige bijdrage van de ouders. Hiervoor is geen vast bedrag bepaald.

Wat zijn de eventuele relaties met het reguliere basisonderwijs?

Er zijn geen relaties met het reguliere basisonderwijs. Wel werkt de school samen met de leerstoelgroep Slavische Talen en Culturen van de Universiteit van Amsterdam en met het Hermitage museum aan de Amstel.

Hoe ziet de voortgang in de nabije toekomst eruit? Hoe duurzaam is het initiatief? De school bestaat al 25 jaar, vanaf 1993. Er zijn op dit moment geen duidelijke redenen waarom de school voorlopig niet zal blijven voortbestaan.

7. Skazka (Russisch)

Algemeen

De school Skazka (“Sprookje”) is een project voor de gemengde gezinnen waarin

Nederlands en Russisch wordt gesproken. Op de school leren kinderen Russisch middels theater, literatuur, muziek en taallessen, en maken zij kennis met de Russische cultuur. De school helpt ook de ouders bij het zorgen voor een goede taalontwikkeling, een rijke woordenschat en een nauwe aansluiting op de cultuur.

Hoeveel deelnemers zijn er in de leeftijd van 4 tot 12 jaar? 24.

Hoeveel lesuren worden er aangeboden (op wekelijkse of jaarlijkse basis)?

De lessen vinden plaats op zaterdagen. De lesduur is 1,5 uur voor de ouder-kind module, en 3 uur voor de groepen vanaf 3 jaar en ouder.

Wat is het aanwezigheidspercentage van de deelnemers? Het aanwezigheidspercentage is hoog. Minstens 85%. Wat is de klassengrootte?

Groepen van 4 tot 10 kinderen.

Wat zijn de leerdoelen, en hoe zijn deze gestructureerd?

"Skazka” werkt samen met de ouders van tweetalige kinderen aan het leren van de Russische taal, aan het vinden van de eigen identiteit, en aan het ontwikkelen van een evenwichtige persoonlijkheid. Kinderen van 2 tot 3 jaar krijgen les met actieve deelname van de ouders. Er wordt gebruik gemaakt van de "ouder-kind" module. Algemene ontwikkeling en taalontwikkeling verlopen op een jonge leeftijd parallel aan elkaar. Daarom bevatten de lessen verschillende soorten taal- en ontwikkelingsactiviteiten. De vader of moeder zal zijn kind helpen tijdens de lessen en zal tegelijkertijd zelf nieuwe methodes en oefeningen leren om gedurende de week thuis verder te oefenen. Het lesprogramma bestaat uit de volgende vakken:

• Russische taal: spreekvaardigheden ontwikkelen, woordenschat opbouwen, lees- en schrijftechniek beheersen, basisgrammatica;

• algemene kennis van de wereld, wiskunde: ontwikkeling van vaardigheden in logisch en ruimtelijk denken, en ontwikkeling van de fijne motoriek.

• sprookjes en kinderverhalen: kennismaken met beroemde Russische literatuur, toneelstukjes;

• muziek: kinderliedjes, Russische folklore en klassieke muziek.

De Russische sprookjes, gedichten en verhalen die op de school bestudeerd worden, zullen de kinderen niet alleen helpen beter kennis te maken met de rijke wereld van volkssprookjes en de beste voorbeelden van kinderliteratuur, maar zullen ze ook helpen om het leven, tradities, feesten, karakter en cultuur van de Russen te leren kennen. Indien door de ouders gewenst, kan de school facultatieve lessen voor creatieve en intellectuele ontwikkeling van kinderen organiseren.

Welke lesmaterialen/lesmethodes worden er toegepast?

- Lesmethode: De gehanteerde methode is samengesteld uit Nederlandse en Russische leermethoden. Er wordt gebruik gemaakt van de “kring” methode voor groepswerk, er vindt frequente wisseling van de activiteiten plaats tijdens de sessies, en er worden themalessen gehouden. De activiteiten van de leraren zullen gericht zijn op zowel de effectieve

organisatie van het onderwijsproces, als op de harmonieuze en actieve ontwikkeling van het kind.

- Lesmaterialen: Er wordt gebruik gemaakt van schoolboeken voor tweetalige kinderen, ontworpen door een aantal vooraanstaande specialisten van Russische universiteiten en de Russisch-sprekende professionals, wonende in West-Europa. Het zijn onder andere E. Protasova, N. Rodina, V. Chlebnikova, T. Tsukanova, A. Podgaevskaya, E. Khamrayeva, A. Poddubskaja. Op de school is ook een bibliotheek met meer dan 200 Russische boeken voor kinderen van 2 tot 14 jaar. De bibliotheek kan worden gebruikt door studenten en gasten van de school.

Krijgen de leerlingen huiswerk mee, en zo ja, hoeveel? Ja, 15 minuten per les.

Over welke onderwijskwalificaties beschikken de docenten? Hebben de docenten een training gevolgd?

De leraren op de school zijn niet alleen ervaren professionals in het onderwijs voor tweetalige kinderen, maar zijn ook ouders van zulke kinderen.

Hoe wordt het onderwijs gefinancierd? Wat zijn de kosten voor de ouders? Ze ontvangen geen subsidie. De kosten voor de ouders bedragen 5 euro per les. Wat zijn de eventuele relaties met het reguliere basisonderwijs?

Er zijn geen relaties met het reguliere basisonderwijs. De school wordt gevonden door ouders middels mond-tot-mond reclame en via het internet.

Hoe ziet de voortgang in de nabije toekomst eruit? Hoe duurzaam is het initiatief?

De intentie is om er zo lang mogelijk mee door te blijven gaan. De vraag is op dit moment goed, maar het is moeilijk te voorspellen hoe dat in de toekomst zal zijn.