• No results found

Maximale klassengrootte per school

4. Mandarin Stars (Mandarijn Chinees)

Algemeen

Mandarin Stars is een Mandarijn Chinees taalprogramma gericht op kinderen vanaf 1 tot 12 jaar oud. Hun interactieve lesmethodes zijn erop gericht een levenslange affiniteit voor de Chinese taal en cultuur te ontwikkelen.

Hoeveel deelnemers zijn er in de leeftijd van 4 tot 12 jaar?

In die leeftijdscategorie ongeveer 20 deelnemers. De meeste deelnemers op de school zijn jonger dan 4 jaar (baby’s en peuters).

Hoeveel lesuren worden er aangeboden (op wekelijkse of jaarlijkse basis)? - De cursus voor leerlingen van 1-3 jaar bestaat uit 10 lessen van 45 minuten. - De cursus voor leerlingen van 3-5 jaar bestaat uit 10 lessen van 90 minuten. - De cursus voor leerlingen van 5-12 jaar bestaat uit 10 lessen van 60 minuten.

- Er is ook een “enrichment class” voor leerlingen van 3-12 jaar, bestaand uit minimaal 6 lessen van 60 minuten.

De lessen vinden wekelijks plaats. De dagen en tijden verschillen op basis van het soort cursus (leeftijd en niveau).

Wat is het aanwezigheidspercentage van de deelnemers? Hoger dan 90%

Wat is de klassengrootte?

Gemiddeld 4 kinderen per klas. Er wordt geprobeerd om de klassen zo klein mogelijk te houden.

Wat zijn de leerdoelen, en hoe zijn deze gestructureerd? Welke lesmaterialen/lesmethodes worden er toegepast?

Mandarijn Stars Europe BV is de officiële partner en licentiehouder van het Mandarin Stars- programma in Nederland en Europa, een Mandarijn lesprogramma voor kinderen, ontwikkeld in Australië. De aanpak van Mandarin Stars is gericht op het ontwikkelen van luister- en spreekvaardigheid in het Mandarijn. De hoogste prioriteit ligt in het ontwikkelen van de liefde voor het leren van het Mandarijn bij de kinderen. Daarbij leren ze met enthousiasme en een gevoel van trots voor de nieuwe taal en cultuur. Ze werken aan de uitspraak en ontwikkelen een natuurlijk oor voor het Mandarijn. Tenslotte richt deze methode zich op het leggen van een basis voor de lange termijn ontwikkeling van een vloeiend gebruik van het Mandarijn. - De cursus voor leerlingen van 1-3 jaar is gericht op zowel moedertaal als tweede taal sprekers van het Mandarijn. De cursus streeft ernaar om kinderen te laten kennismaken met het Mandarijn middels een complete onderdompeling in het luisteren en spreken van de taal. Het leerdoel is om gevoel voor de taal te ontwikkelen, waarbij de focus op uitspraak en luistervaardigheid ligt, met daarbij extra aandacht voor de vier tonen in het Mandarijn. Per les komen de volgende onderwerpen aan bod: Begroeten; Jezelf voorstellen; Woordenschat (dit gaat meestal met 3 flashcards) rond het thema van de week (In dit vroege stadium zijn de belangrijkste thema's: Mijn Lichaam, Mijn Familie, Mijn Huisdier, Mijn Huis etc); Chinese cultuur en festivals. Er wordt gebruik gemaakt van een scala aan activiteiten om de thema's bij de kinderen tot leven te brengen, met bijvoorbeeld: flashcards, korte verhalen, versjes, zingen, dansen, poppenkast, drama, kunst en knutselen. Alle activiteiten die worden gedaan versterken het thema en daarbij de woorden van de week.

- De cursus voor leerlingen van 3-5 jaar is ook gericht op zowel moedertaal- als tweede taal sprekers. Deze lessen ontwikkelen de luister- en spreekvaardigheid van het Mandarijn. Er wordt ook begonnen aan de basiskarakters en cijfers, en er wordt daarbij een extra laag aan de leerstof toegevoegd. Dit wordt aangepakt middels allerlei activiteiten (ook omdat de

meeste kinderen nog niet met een potlood kunnen schrijven). De kinderen creëren figuren met gekleurde stokken, spelen met deeg en doen van alles met magneetborden. Ook wordt er begonnen met de basiszinnen die aansluiten op het onderwerp dat in die periode

behandeld wordt. De zinnen waarmee de kinderen beginnen en die over de breedte van deze groepen behandeld worden zijn als volgt: Ik hou van.../ Ik hou niet van; Ik vind... leuk/ Ik vind... niet leuk; Ik wil.../ Ik wil niet…; Ik heb.../ Ik heb geen…; Ja, graag.../ Nee, bedankt…; Dit is wel... / niet... Voortbouwend op een deel van de activiteiten uit de kleutergroep, wordt de spreekvaardigheid van de kinderen vergroot middels rollenspellen en taalspelletjes. Bij een 3-jaar lang Mandarin Stars programma in de peuterspeelzaal, leren de kinderen ruim 240 woorden. Daarbij leren ze een breed scala aan zinnen en zinsconstructies die

gerelateerd zijn aan zichzelf. Ook leren ze het lezen en schrijven van de Mandarijn Chinese karakters.

- De lessen voor kinderen op basisschoolleeftijd (5-12) worden vaak afgestemd op de behoeften, dynamiek en het niveau van Mandarijn binnen de groep. In het algemeen zijn de lessen voor 5-8-jarigen een uitbreiding van het programma op kleuterniveau. De leraar zal met dezelfde methodiek werken, maar gaat steeds meer tijd besteden aan taalspelletjes en rollenspellen om zinnen en zinsbouw te ontwikkelen. Dat doet de leraar volgens de thema's en woordenschat van dat specifieke lesblok. Vanaf 7 jaar wordt er begonnen met de

introductie van Pin Yin (Het Pinyin is een fonetisch systeem om de uitspraak van het officiële Chinese dialect, het Mandarijn, in Latijnse letters om te zetten). Dan, als de groep er klaar voor is, worden eenvoudige en iets complexere karakters behandeld. Gemiddeld duren de lesblokken 10 weken. In die tijd werken de kinderen meestal volgens een actueel onderwerp dat door de leerkracht wordt gekozen en is toegesneden op de interesses van de leerlingen. Elk onderwerp is specifiek gericht op luisteren, spreken, lezen en schrijven en beslaat het volgende: 24-30 woorden vocabulaire per blok (een woordenschat tot 120 per jaar); 6-10 Chinese karakters per blok (tot 40 Chinese karakters per jaar); Een reeks van uitdrukkingen en zinnen.

Krijgen de leerlingen huiswerk mee, en zo ja, hoeveel? Ja, maar niet veel. Ongeveer een half uur per les.

Over welke onderwijskwalificaties beschikken de docenten? Hebben de docenten een training gevolgd?

De docenten beschikken over een formele opleiding met het Mandarin Stars Teacher Training programma.

Hoe wordt het onderwijs gefinancierd? Wat zijn de kosten voor de ouders?

- De prijs van de cursus voor leerlingen van 1-3 jaar, bestaande uit 10 lessen van 45 minuten, bedraagt 180 euro.

- De prijs van de cursus voor leerlingen van 3-5 jaar, bestaande uit 10 lessen van 90 minuten, bedraagt 275 euro.

- De prijs van de cursus voor leerlingen van 5-12 jaar, bestaande uit 10 lessen van 60 minuten, bedraagt 235 euro.

- De prijs van de “enrichment class” cursus voor leerlingen van 3-12 jaar, bestaande uit 6 lessen van 60 minuten, bedraagt 72 euro.

De school heeft geen relaties met het reguliere basisonderwijs in Nederland. Hoe ziet de voortgang in de nabije toekomst eruit? Hoe duurzaam is het initiatief?

Het initiatief bestaat sinds 2015. Het lijkt duurzaam te zijn. De grootste beperking voor de groei van de school is het vinden van geschikte leraren.

5. Gramotejka (Russisch)

Algemeen

Deze Russische weekendschool hoort bij de Schoolvereniging 'Leo Tolstoy' en biedt training in Russisch voor kinderen en volwassenen.

Hoeveel deelnemers zijn er in de leeftijd van 4 tot 12 jaar? Ongeveer 130.

Hoeveel lesuren worden er aangeboden (op wekelijkse of jaarlijkse basis)?

Er zijn 32-36 lesdagen per jaar, en elke lesdag bestaat uit 3 uur les. In totaal komt dat uit op 96 - 108 lesuren per jaar.

Wat is het aanwezigheidspercentage van de deelnemers?

Ongeveer 90%. De deelnemers zijn meestal aanwezig. Behalve met ziekte. Wat is de klassengrootte?

Tussen de 7 en 12. Hoe ouder de kinderen hoe kleiner de klassen.

Wat zijn de leerdoelen, en hoe zijn deze gestructureerd? Welke lesmaterialen/lesmethodes worden er toegepast?

De belangrijkste educatieve doelstellingen van de school zijn als volgt:

- Leren om Russische spraak te verstaan, en correct te spreken, lezen en schrijven in het Russisch.

- De kennis over de rijke Russische cultuur van de kinderen ontwikkelen.

- Kinderen kennis laten maken met Russische literatuur, geschiedenis en geografie. - De vaardigheden ontwikkelen om te denken, redeneren, analyseren, objecten en verschijnselen te vergelijken en creatief te denken.

De school ontwikkelt unieke lesmethoden op basis van vele jaren ervaring met het werken met tweetaligen.

Krijgen de leerlingen huiswerk mee, en zo ja, hoeveel?

Ja. Ongeveer een uur per week. Maar oudere kinderen krijgen meer huiswerk dan jongere kinderen.

Over welke onderwijskwalificaties beschikken de docenten? Hebben de docenten een training gevolgd?

Sommige docenten hebben taalopleiding gevolgd in Rusland. Sommigen hebben een taalopleiding gevolgd voor het bieden van onderwijs aan tweetalige kinderen.

De school wordt alleen gefinancierd door de bijdrage van de ouders. De prijs hangt af van hoeveel uren de kinderen les krijgen. De prijs van het eerste kind is rond de 650 euro per jaar. Het tweede kind krijgt les voor de halve prijs. Voor het derde kind zijn de lessen gratis. Wat zijn de eventuele relaties met het reguliere basisonderwijs?

Er zijn geen relaties met het Nederlandse reguliere basisonderwijs. Met het Russische basisonderwijs wel af en toe. Ook zijn er contacten met mensen uit Russische logopedische instellingen uit Sint-Petersburg.

Hoe ziet de voortgang in de nabije toekomst eruit? Hoe duurzaam is het initiatief?

De school bestaat al 5 jaar. Maar het andere filiaal in Hilversum bestaat al 16 jaar. De hoop is om er lang mee door te blijven gaan. De vraag blijft over het algemeen toenemen.