• No results found

Maximale klassengrootte per school

21. Alliance Française (Frans)

Algemeen

De Alliance Française Amsterdam biedt een gevarieerd aanbod van cursussen voor studenten, werkenden en ook voor kinderen. Het Alliance Française netwerk wordt aangestuurd door de ‘Fondation Alliance Française’. Hieronder vallen meer dan 800 Alliances Françaises in 132 landen wereldwijd. Zij delen de missie om het leren van de Franse taal aan te moedigen, en om de kennis en waardering van het Frans en de

francofone culturen te promoten en te vergroten via onderwijs en culturele activiteiten. De Alliance Française werd opgericht in Parijs in 1883 om de Franse taal en cultuur in de hele wereld te promoten. De Alliance Française heeft 3 missies:

- het aanbieden van cursussen Frans, in Frankrijk en de rest van de wereld, voor iedereen. - het deelnemen in de promotie van de Franse cultuur en francofone culturen, op alle mogelijke manieren.

- het promoten van culturele diversiteit, door aandacht te besteden aan alle culturen.

De Alliance Française Amsterdam werd oorspronkelijk opgericht in 1895 en was één van de eerste in het wereldwijde netwerk. De AFA was een belangrijke speler op het gebied van cultuur in die tijd, met een uitgebreid programma van conferenties, en nam deel aan de oprichting van het "Concours de la Chanson Française", door haar voorzitter en zangeres Henriette Tuker. De AFA verdween uit Amsterdam in 1988. Nu in 2017 is de Alliance Française Amsterdam terug met de intentie om opnieuw een speler van belang te worden voor de Franse en francofone cultuur. De Alliance Française Amsterdam biedt cursussen speciaal ontworpen voor Franstalige kinderen die dagelijks Frans spreken. Deze cursussen helpen hen om hun schrijfvaardigheid en leesvaardigheid te verbeteren door verschillende activiteiten, gebaseerd op de Franse basisschoolniveaus: CP, CE1-CE2, CM1-CM2 en de Franse middelbare schoolniveaus.

Hoeveel deelnemers zijn er in de leeftijd van 4 tot 12 jaar? 15 deelnemers.

Hoeveel lesuren worden er aangeboden (op wekelijkse of jaarlijkse basis)?

- De cursus voor kinderen in de leeftijd van 5-6 jaar bestaat uit 1,5 uur les per week over 24 weken. De lessen vinden plaats op donderdag - 16:00 uur tot 17:30 uur.

- De cursus voor kinderen in de leeftijd van 7-10 jaar bestaat uit 1,5 uur les per week over 33 weken. De lessen vinden plaats op vrijdag - 16:00 uur tot 17:30 uur.

Wat is het aanwezigheidspercentage van de deelnemers? Minimaal 90-95%.

Wat is de klassengrootte? Maximaal 5 kinderen.

Wat zijn de leerdoelen, en hoe zijn deze gestructureerd? Welke lesmaterialen/lesmethodes worden er toegepast?

- Leerdoelen van de cursus voor kinderen in de leeftijd van 5-6 jaar: Dit is een cursus voor alle kinderen die Frans als moedertaal hebben, maar die een niet-Franstalige omgeving hebben en dus weinig kans hebben om deze taal te oefenen. Deze cursus biedt de mogelijkheid om de taal te oefenen met kinderen van dezelfde leeftijd en gekwalificeerde leraren. Er wordt een speelse en actieve aanpak gehanteerd om de kinderen zich te laten

ontwikkelen in de praktijk van het Frans. Kinderen zullen hun taalactiviteiten kunnen

ontwikkelen om zich beter uit te drukken in het Frans en zich beter op hun gemak te voelen. Geïnspireerd door de aanbevelingen van het nationale onderwijs, zal de inhoud als volgt zijn: het verleden en de toekomst gebruiken, werkwoorden vervoegen, met woorden spelen, ze uitvinden, over de verbeelding spreken, over objecten praten die niet aanwezig zijn, de woorden definiëren en vertellen op ordelijke manier.

- Leerdoelen van de cursus voor kinderen in de leeftijd van 7-10 jaar: Deze cursus is bedoeld voor kinderen die vloeiend zijn in de Franse taal. De cursus zal het kind helpen bij het

ontwikkelen van lees-, schrijf-, lexicale en grammaticale vaardigheden. De cursussen worden georganiseerd rond verschillende projecten, om de jongeren bij hun leerproces te betrekken en om plezier te ontwikkelen voor het lezen en het oefenen van de taal. Jeugdboeken (geselecteerd op basis van de Franse programma's) zullen het onderwerp zijn van een gedetailleerde studie en zullen het mogelijk maken om de verschillende lessen vorm te geven. Voor oudere kinderen worden digitale tablets (geleverd door de Alliance Française) gebruikt. Geïnspireerd door de aanbevelingen van het Franse nationale onderwijs, zal het geboden onderwijs de taalvaardigheid ontwikkelen middels spelletjes, oefeningen en praktische situaties, zowel mondeling als schriftelijk.

Krijgen de leerlingen huiswerk mee, en zo ja, hoeveel?

Ja, maar het verschil op basis van leeftijd en niveau. Gemiddeld ongeveer 20-30 minuten per week.

Over welke onderwijskwalificaties beschikken de docenten? Hebben de docenten een training gevolgd?

De docenten die werkzaam zijn bij de Alliance Française Amsterdam hebben allemaal een onderwijsbevoegdheid voor het onderwijzen van Frans als een vreemde taal. Ook wordt er van hen geëist dat ze ervaring hebben met kinderen of daarin een bevoegdheid hebben gehaald.

Hoe wordt het onderwijs gefinancierd? Wat zijn de kosten voor de ouders?

- De kosten voor de cursus voor kinderen in de leeftijd van 5-6 jaar bedragen 385,90 euro. - De kosten voor de cursus voor kinderen in de leeftijd van 7-10 jaar bedragen 468 euro. Wat zijn de eventuele relaties met het reguliere basisonderwijs?

Er zijn geen relaties met het reguliere basisonderwijs.

Hoe ziet de voortgang in de nabije toekomst eruit? Hoe duurzaam is het initiatief?

Het initiatief is heel duurzaam, en de voortgang in de nabije toekomst ziet er positief uit. De Alliance Française Amsterdam bestaat al heel lang en was een van de eerste in het

wereldwijde netwerk.