• No results found

Maximale klassengrootte per school

10. Mini Lectores (Spaans)

Algemeen

Mini Lectores is een workshop verhalen vertellen voor jonge kinderen die Spaans spreken (of die met het Spaans zijn opgegroeid als 1e of 2e taal) en in Nederland wonen. De kinderen hoeven niet 'actief' Spaans te spreken om mee te doen (veel kinderen kunnen het begrijpen, maar zullen in het Nederlands antwoorden). Ze moeten echter op zijn minst Spaans kunnen begrijpen om het verhaal te kunnen begrijpen en mee te doen aan de voorgestelde activiteiten (activiteiten worden uitsluitend in het Spaans gedaan). Mini Lectores was in principe bedoeld als een workshop voor kinderen van Spaanse sprekers, maar het is niet exclusief voor deze groep; elk kind dat Spaans kan spreken omdat hij / zij het op een andere manier heeft geleerd is ook welkom. Het wordt georganiseerd door een groep individuen (de meesten moeders / vaders) die zich inzetten voor de promotie van de Spaanse taal en cultuur. De groep bestaat momenteel uit 38 vrijwilligers.

Hoeveel deelnemers zijn er in de leeftijd van 4 tot 12 jaar? Gemiddeld zijn er ongeveer 20 deelnemers per workshop.

Hoeveel lesuren worden er aangeboden (op wekelijkse of jaarlijkse basis)?

Twee sessies per maand. De sessies worden gehouden op zaterdag om 10:45. Een workshop duurt 45 minuten.

Wat is het aanwezigheidspercentage van de deelnemers?

Dit is niet van toepassing, gezien het hier om losse workshops gaat en niet om cursussen bestaande uit meerdere lesdagen.

Wat is de klassengrootte? Maximaal 25 kinderen.

Wat zijn de leerdoelen, en hoe zijn deze gestructureerd? Welke lesmaterialen/lesmethodes worden er toegepast?

De leerdoelen en lesmaterialen/lesmethodes voor de leesgroepen per leeftijd zijn als volgt: - 'Bebés' (0 tot 2 jaar oud). Vroege stimulatie in het Spaans met de nodige boeken, muziek en speelgoed. Elke sessie is een ontdekkingstocht voor de jonge geesten van de baby’s. - 'Peques' (2 tot 4 jaar oud). Kinderen worden geïntroduceerd in de wereld van literatuur middels verhalen met aantrekkelijke illustraties, repetitief lezen en animatiemiddelen. - 'Junior' (5 tot 8 jaar oud). Er wordt gekozen voor leeftijd-passende verhalen met interessante onderwerpen die de woordenschat in elke leessessie verhogen. Er wordt samengewerkt om het verhaal te begrijpen.

- 'pre-Teens' (8 tot 12 jaar oud). Lezen in het Spaans wordt aangemoedigd. Er wordt gebruik gemaakt van spelletjes en interactie tussen de kinderen.

Er wordt slechts met één verhaal per sessie gewerkt. Het verhaal worden zorgvuldig

Ook wordt er een knutselactiviteit uitgevoerd om de sessie af te ronden, om de kinderen te helpen onthouden waar het verhaal over ging.

Krijgen de leerlingen huiswerk mee, en zo ja, hoeveel? Nee, de kinderen krijgen geen huiswerk mee.

Over welke onderwijskwalificaties beschikken de docenten? Hebben de docenten een training gevolgd?

De groepen worden begeleid door ouders die het Spaans als moedertaal beheersen. Hoe wordt het onderwijs gefinancierd? Wat zijn de kosten voor de ouders?

Deelname aan de workshops van Mini Lectores is gratis. Er worden geen inschrijvingskosten noch een vaste prijs per ontmoeting gevraagd. Ze waarderen echter 'vrijwillige' bijdragen om ze te helpen de materialen te veroorloven die gebruikt worden om storytelling-animaties en / of handmatige activiteiten te maken, en ook om de boeken te vernieuwen.

Wat zijn de eventuele relaties met het reguliere basisonderwijs? Er zijn geen relaties met het reguliere onderwijs.

Hoe ziet de voortgang in de nabije toekomst eruit? Hoe duurzaam is het initiatief? Het is een duurzaam initiatief. Er zijn geen plannen om ermee te stoppen.

11. AN-NA (Arabisch)

Algemeen

De naam staat voor Arabisch-Nederlands en Nederlands-Arabisch. AN-NA verzorgt al ruim 21 jaar (beëdigde) vertalingen in en uit het Moderne Standaardarabisch en biedt

taaltrainingen, cursussen en workshops aan, van absolute beginners tot en met gevorderden op wetenschappelijk niveau voor zowel volwassenen als kinderen (zowel MSA alsmede Marokkaans).

Hoeveel deelnemers zijn er in de leeftijd van 4 tot 12 jaar? 16 kinderen.

Hoeveel lesuren worden er aangeboden (op wekelijkse of jaarlijkse basis)?

AN-NA biedt vier intensieve zomercursussen voor kinderen aan, op twee verschillende niveaus (niveau 1 en niveau 2). De cursussen duren drie weken, met twee lessen per week bestaande uit twee uur. Elke cursus bestaat uit maximaal vier kinderen. Niveau 2 is de vervolgcursus op niveau 1. Deze cursus is toegankelijk voor kinderen die niveau 1 hebben gevolgd of die dit niveau door studie elders hebben verkregen en al kunnen lezen en schrijven. De woordenschat wordt uitgebreid en er wordt een begin gemaakt met het lezen van eenvoudige zinnen en teksten.

Wat is het aanwezigheidspercentage van de deelnemers? Meestal 100%, met slechts enkele uitzonderingen.

Maximaal vier leerlingen.

Wat zijn de leerdoelen, en hoe zijn deze gestructureerd? Welke lesmaterialen/lesmethodes worden er toegepast?

Kinderen in de leeftijd van ongeveer 8 t/m 11 jaar die weinig tot geen voorkennis hebben van de Arabische taal wordt de mogelijkheid geboden om op een speelse wijze kennis te maken met de beginselen van de Arabische taal (niveau I). Het kind leert het Arabische alfabet aan de hand van thema’s zoals “dieren”, “familieleden”, “sporten”, “kleuren” en “cijfers”. Middels eenvoudige woorden wordt schrijven, herkenning van woordbeeld, uitspreken en luisteren gestimuleerd en geoefend. Arabische puzzels en woordzoekers stimuleren het kind de letters sneller te herkennen. Bij de lessen wordt gebruikt gemaakt van ondersteunend geluids- en beeldmateriaal via Smartboard. De lessen zijn niet godsdienstig gerelateerd. Cursussen zijn inclusief een map met werkbladen en lesmateriaal en worden ondersteund door Smartboard. Niveau 2 is de vervolgcursus op niveau 1. Deze cursus is toegankelijk voor kinderen die niveau 1 hebben gevolgd of die dit niveau door studie elders hebben verkregen en al kunnen lezen en schrijven. De woordenschat wordt uitgebreid en er wordt een begin gemaakt met het lezen van eenvoudige zinnen en teksten.

Krijgen de leerlingen huiswerk mee, en zo ja, hoeveel?

Ja. Het huiswerk bij alle cursussen is ongeveer 2 uur per week.

Over welke onderwijskwalificaties beschikken de docenten? Hebben de docenten een training gevolgd?

De docent beschikt over een doctoraaldiploma Arabische Taal- en Letterkunde en Islamitische Studiën (UvA) en is werkzaam (geweest) onder andere voor:

- Universiteit Leiden, docent taalverwerving BA Arabisch/Vertaalkunde Arabisch/Lectuur Arabisch en voorzitter OLC (Opleidingscommissie Arabische, Nieuwperzische en Turkse talen en culturen)

- Universiteit van Amsterdam (UvA), docent taalverwerving BA Arabisch en Egyptisch

- Volksuniversiteit Amsterdam, docent taalverwerving Marokkaans en Arabisch (2001-heden) - Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), Amsterdam, trainer landenexpert Marokko (2001- heden)

- Nederlandse Ambassade Rabat – Marokko (Min. Buza) medewerker allround - Nederlands Consulaat Casablanca – Marokko (Min. Buza) medewerker allround - La Marocaine des Exportations, Rabat-Marokko (Marokko: 46 jaar ervaring) Hoe wordt het onderwijs gefinancierd? Wat zijn de kosten voor de ouders?

De school ontvangt geen subsidie. Het zijn cursussen die door ouders worden betaald. Voor kinderen vanaf 7 jaar kosten de lessen zo’n 230 euro voor tien lesuren.

Wat zijn de eventuele relaties met het reguliere basisonderwijs in Nederland? Er zijn geen relaties met het reguliere basisonderwijs.

Hoe ziet de voortgang in de nabije toekomst eruit? Hoe duurzaam is het initiatief?

De voortgang in de nabije toekomst ziet er positief uit. De intentie is om er nog lang mee door te gaan, en er is voldoende vraag.