• No results found

De rol van transport in de supply chain

Hoofdstuk 2. Het belang van transport in de supply chain

2.2. De rol van transport in de supply chain

In de vorige paragraaf is het begrip Supply Chain Management (SCM) geïntroduceerd. Op basis daarvan wordt in deze paragraaf beschreven wat de rol van transport is voor de supply chain. Hieruit zal blijken dat transport een belangrijk onderdeel is van de supply chain. De kennis uit paragraaf 2.1 wordt in deze paragraaf gebruikt om allereerst te onderbouwen dat transport een belangrijk onderdeel is van de supply chain waarbij ook een voorbeeld ter illustratie wordt gegeven. Daarna wordt in deze paragraaf de rol van verladers in het transportproces beschreven en als laatste worden de beschikbare transportmodaliteiten benoemd. Deze beschikbare transportmodaliteiten worden in hoofdstuk 3 inhoudelijk beschreven.

5 Deze afbeelding is het resultaat van het combineren van figuur 1-2 (Chopra & Meindl, 2013) en figuur 1-6

2.2.1. Transport als belangrijk onderdeel van de supply chain

Tegenwoordig is het economische landschap waarin wereldeconomieën, zoals de VS en China, actief zijn, een complexe en competitieve omgeving. Door het snelle tempo waarmee externe krachten het economische landschap veranderen, wordt de omgeving waarin bedrijven en andere organisaties opereren, aanzienlijk complexer en competitiever dan vroeger. (Coyle et al., 2011) Doordat het economische landschap complexer en competitiever is dan vroeger, moeten bedrijven veranderen. Daarom is het streven van bedrijven en andere organisaties om efficiënter en effectiever te werken om zo in deze complexe en competitieve omgeving te kunnen overleven. (Coyle et al., 2011) Hierbij houdt efficiënter in dat er geprobeerd wordt om de bedrijfskosten te verminderen. Met effectiever wordt bedoeld dat de service naar klanten wordt verbeterd. De organisatie van de supply chain speelt een belangrijke rol om zowel efficiënt als effectief te kunnen zijn.

Om als bedrijf zowel efficiënt als effectief te zijn, is de organisatie van de gehele supply chain van cruciaal belang. (Coyle et al., 2011) Transport is daarbij een belangrijk onderdeel van de supply chain. (Coyle, Novack, Gibson & Bardi, 2016) Immers, transport maakt het mogelijk dat goederen verplaatst worden van de locaties waar ze geproduceerd worden, naar de locaties waar vraag is naar die producten. Hierdoor levert transport een essentiële dienst waardoor het voor een bedrijf mogelijk is om de grondstoffen en/of materialen van zijn leveranciers te ontvangen en te leveren aan zijn klanten. (Council of Supply Chain Management Professionals and Goldby, Iyengar, Rao, 2014) Doordat transport een essentieel element is van de supply chain wordt er weleens het volgende gesteld: “De rol van transport in de supply chain wordt belangrijker en is essentieel voor succes. Transport kan gezien worden als de lijm die de supply chain samenhoudt.” 6 (Coyle et al., 2011)

2.2.1.1. Voorbeeld ter illustratie waaruit het belang van transport voor de supply chain blijkt

Transport maakt het dus mogelijk om goederen te verplaatsen van de locaties waar ze geproduceerd worden naar de locaties waar vraag naar die producten is, zoals blijkt uit afbeelding 2.2. Deze afbeelding laat een simpele supply chain zien waarbij het eindproduct door slechts één fabrikant wordt geproduceerd. Hierbij worden de benodigde grondstoffen en/of materialen door slechts één leverancier geleverd. In werkelijkheid kan het echter zijn dat er meerdere leveranciers aan een fabrikant leveren en/of dat een fabrikant aan meerdere distributeurs levert, zoals te zien is in afbeelding 2.1. Om het voorbeeld overzichtelijk te houden, is ervoor gekozen om slechts één partij per betrokken schakel weer te geven. Daarom bestaat deze supply chain slechts uit 5 schakels: de leverancier, de fabrikant, de distributeur, de detailhandel en de klant.

Afbeelding 2.2. Het belang van transport voor een supply chain – voorbeeld ter illustratie (Chopra & Meindl, 2013); (Coyle et al., 2011)

Uit afbeelding 2.2 blijkt dat de leverancier gebruik maakt van transport om de benodigde

grondstoffen en/of materialen naar de fabrikant te vervoeren. De fabrikant maakt van die spullen het eindproduct. Met behulp van transport levert de fabrikant het eindproduct aan de distributeur. Vervolgens levert de distributeur door gebruik te maken van transport, het eindproduct dat de fabrikant heeft gemaakt, aan de detailhandel. De eindklant kan vervolgens het product in de winkel kopen. In dat geval gaat het om de fysieke verkoop van het product. Hierbij is de klant degene die naar de winkel gaat, maar andersom kan ook: de winkel bezorgt het product bij de eindklant. Dit is bijvoorbeeld het geval bij online verkoop. Online verkoop, zogenaamde E-commerce, komt steeds

6 “It is the view of the authors that transportation’s role in the supply chain is growing in importance and

becoming critical to success. Transportation can be viewed as the glue that holds the supply chain together.” (Coyle et al., 2011)

vaker voor. Dit blijkt uit de stijging van online verkopen van de afgelopen jaren en de verwachting dat online verkopen in 2017 nog verder zullen stijgen. (Van Hall, 2017) Gebaseerd op statistieken en onderzoeken blijkt dat de online verkoop in Nederland van bedrijven naar klanten in 2017 zal stijgen tot $12.85 miljard (Statista, 2017) In het geval van online verkoop, worden goederen online besteld door de klant en vervolgens fysiek vervoerd en afgeleverd bij de klant. (Cristiaensen, et al., 2016) Daarom is er voor de fysieke levering van het product aan de eindklant in het geval van online verkoop, transport noodzakelijk. Dit transport wordt geleverd door de verkopende partij oftewel de detailhandel. Al met al is er dus tussen elke schakel van deze simpele supply chain transport

noodzakelijk.

2.2.2. De rol van verladers in het transportproces

Verladers zijn de eigenaren van de goederen die vervoerd worden door een transportmodaliteit. Hierbij kan de verlader de afzender of de ontvanger van de lading zijn. (European Shipper's Council, 2014) Daarom is afbeelding 2.2 uitgebreid met de rol die de verlader heeft in de supply chain, hetzij als afzender of als ontvanger. Het resultaat van die uitbreiding is in afbeelding 2.3 te zien. In deze afbeelding is te zien dat de leverancier optreedt als afzender. De fabrikant ontvangt de goederen van de leverancier en zal daarvan het eindproduct gaan fabriceren. Als het eindproduct gemaakt is, treedt de fabrikant op als afzender: het eindproduct wordt naar de distributeur vervoerd. De distributeur ontvangt het eindproduct van de fabrikant en treedt dan dus op als ontvanger. Vervolgens vervoert de distributeur het eindproduct naar de detailhandel waarbij de distributeur optreedt als afzender. De detailhandel ontvangt het eindproduct van de distributeur. Als laatste afzender treedt de detailhandel op: voor de fysieke levering van het product is in het geval van online verkoop, transport noodzakelijk. In het geval van fysieke verkoop, zal de klant meestal naar de winkel gaan. De laatste schakel van de supply chain is de klant. Deze klant is dan ook de laatste ontvanger van het eindproduct in de supply chain.

Afbeelding 2.3. Het belang van transport voor een supply chain – de rol van verladers in het transportproces (Chopra & Meindl, 2013); (Coyle et al., 2011); (European Shipper's Council, 2014)

2.2.3. De beschikbare transportmodaliteiten voor het transportproces

In afbeeldingen 2.2 en 2.3 is het transport weergegeven door de transportmodaliteit wegtransport, oftewel een vrachtwagen. Behalve wegtransport, kunnen railtransport, zeevaart, binnenvaart en luchtvracht ook gebruikt worden om de lading te vervoeren. Daarom worden de beschikbare transportmodaliteiten in hoofdstuk 3 beschreven. In dat hoofdstuk wordt ook het transportproces van door verladers aangeboden goederen beschreven op basis van het gebruik van de verschillende beschikbare transportmodaliteiten. Het transportproces van door verladers aangeboden goederen is immers afhankelijk van de transportmodaliteit die wordt gebruikt.