• No results found

De optimalisatiemogelijkheden van OVV’s

Hoofdstuk 6. De optimalisatiemogelijkheden voor het transportproces door het gebruik van

6.2. De optimalisatiemogelijkheden van OVV’s

In het geval dat voor verladers transport niet mogelijk is dan komt het doordat ze bepaalde

transportbarrières ervaren. Als de beschreven optimalisatiemogelijkheden voor het transportproces door het gebruik van OVV’s deze transportbarrières van verladers kunnen verhelpen, dan leveren die optimalisatiemogelijkheden voor verladers reden(en) op om aan hun vervoerder te vragen om OVV’s beschikbaar te stellen als transportmodaliteit. Immers, de ervaren transportbarrières belemmeren het transportproces en als de optimalisatiemogelijkheden van OVV’s die barrières kunnen verhelpen, dan zal daardoor een verlader dus gemotiveerd worden om aan zijn vervoerder te vragen om OVV’s beschikbaar te stellen.

De redenen die een verlader hiervoor heeft, vloeien voort uit de optimalisatiemogelijkheden. Deze redenen zijn op te delen in de volgende 3 categorieën:

2. Het transport kan door het gebruik van OVV’s goedkoper

3. Het transport is door het gebruik van OVV’s mogelijk terwijl dat nu niet het geval is Deze 3 categorieën worden inhoudelijk beschreven zodat duidelijk wordt welke redenen een verlader heeft om al dan niet aan zijn vervoerder te vragen om OVV’s als transportmodaliteit beschikbaar te stellen. Hiermee wordt onderbouwd waarom onbemande vrachtvliegtuigen een alternatief kunnen zijn voor een verlader: in het geval dat een vervoerder niet in een transport-behoefte van een verlader kan voorzien ervaart die verlader dus een transportbarrière. In dat geval kunnen OVV’s wellicht die transportbarrière verhelpen vanwege de optimalisatiemogelijkheden die het gebruik van OVV’s met zich meebrengen.

6.2.1. De eerste categorie optimalisatiemogelijkheden: het transport kan kwalitatief beter Door het gebruik van onbemande vrachtvliegtuigen kan het transport kwalitatief beter plaatsvinden in vergelijking met de huidige transportmodaliteiten. Met kwalitatief beter wordt bedoeld dat het transport betrouwbaarder, veiliger of sneller is. Daarnaast wordt met kwalitatief beter bedoeld dat de overbrugbare afstand in vergelijking met een aantal transportmodaliteiten groter is en met de andere transportmodaliteiten vergelijkbaar is. Verder is het transport kwalitatief beter omdat het transport duurzamer of transparanter is. Daarom zijn er 6 optimalisatiemogelijkheden door het gebruik van OVV’s die de kwaliteit van het transport verbeteren.

6.2.1.1. De inhoudelijke beschrijving van de optimalisatiemogelijkheden die de kwaliteit van het transport verbeteren

Uit de sterke kanten van het gebruik van OVV’s van de SWOT-analyse is gebleken dat het voor OVV’s mogelijk is om op meer plaatsen te landen dan bemande vrachtvliegtuigen. (PUCA, 2016) Dit komt omdat OVV’s minder infrastructuur nodig hebben want het is voor OVV’s mogelijk om op korte, onverharde landingsbanen te landen. (PUCA, 2013a) Vanwege het toegenomen aantal mogelijke landingsplaatsen, neemt de flexibiliteit van OVV’s toe. Met flexibiliteit wordt de mate bedoeld waarin een transportmodaliteit in staat is om van deur-tot-deur te leveren. (Lugtig & Prent, 2012) De

toegenomen flexibiliteit betekent dus dat OVV’s meer in staat zullen zijn om (bijna) deur-tot-deur levering mogelijk te maken. Indien deur-tot-deur levering mogelijk is door het gebruik van OVV’s, is er maar één transportmodaliteit nodig in plaats van een combinatie van verschillende

transportmodaliteiten. In dat geval vliegen OVV’s rechtstreeks naar de eindbestemming. De toegenomen flexibiliteit, de mogelijkheid tot (bijna) deur-tot-deur levering, brengt hierdoor de volgende optimalisatiemogelijkheden met zich mee die de kwaliteit van het transport verbeteren: - Betrouwbaarder: door de toegenomen flexibiliteit, kan de levering van de lading ingepland

worden op basis van het transportproces met veelal slechts één transportmodaliteit, namelijk OVV’s. De verwachting is hierdoor dat er vaker volgens gemaakte afspraken geleverd kan worden zodat het transportproces betrouwbaarder wordt.

- Veiliger: als er door de toegenomen flexibiliteit slechts één transportmodaliteit nodig is voor het transportproces, dan neemt de kans op schade of diefstal tijdens overslag aanzienlijk af waardoor het transportproces veiliger wordt.

- Sneller: doordat onbemande vrachtvliegtuigen (OVV’s) rechtstreeks naar de eindbestemming kunnen vliegen en er gevlogen wordt met de optimale kruissnelheid van rond de 450 km/h, zijn OVV’s sneller dan de meeste andere transportmodaliteiten. Alleen bemande (vracht)vliegtuigen zijn sneller.

- Overbrugbare afstand is vergelijkbaar met of beter dan de huidige transportmodaliteiten: De verwachte overbrugbare afstand van onbemande vrachtvliegtuigen ligt tussen de 1.000 en 10.000 km. Daarmee is deze overbrugbare afstand meer dan de afstand die wegtransport, railtransport en binnenvaart kunnen overbruggen. (Lugtig & Prent, 2012) Daarnaast is de overbrugbare afstand van OVV’s vergelijkbaar met de wereldwijde afstand die zeevaart, luchtvracht en belly freight kunnen overbruggen. (Lugtig & Prent, 2012)

- Duurzamer: het is te verwachten dat door het gebruik van onbemande vrachtvliegtuigen het transportproces duurzamer wordt. Dit komt doordat OVV’s (bijna) rechtstreeks naar de

eindbestemming kunnen vliegen waardoor de lading via een optimale route vervoerd kan worden. Daarnaast kan er met de optimale kruissnelheid gevlogen worden waardoor er minder brandstof wordt verbruikt. Deze twee aspecten zorgen ervoor dat het transportproces duurzamer wordt. - Transparanter: als er voor het transportproces slechts één transportmodaliteit nodig is door de

toegenomen flexibiliteit, dan wordt het voor verladers inzichtelijker wat er met hun lading gebeurt.

6.2.1.2. Samenvatting van de optimalisatiemogelijkheden die de kwaliteit van het transport verbeteren

De optimalisatiemogelijkheden die het voor OVV’s mogelijk maken om de kwaliteit van het transport te verbeteren, zijn samengevat in afbeelding 6.1. Hierin zijn de optimalisatiemogelijkheden afgeleid van twee mogelijke voordelen van OVV’s op basis van hoofdstuk 5, die het voor OVV’s mogelijk maken om (bijna) van deur-tot-deur te leveren waardoor er slechts één transportmodaliteit nodig is.

Afbeelding 6.1. Optimalisatiemogelijkheden die de kwaliteit van het transport verbeteren (PUCA, 2013a); (PUCA, 2016)

6.2.2. De tweede categorie optimalisatiemogelijkheid: het transport kan goedkoper

In vergelijking met bemande vrachtvliegtuigen zullen de kosten van het transportproces lager zijn. Dit komt allereerst omdat er geen bemanning aan boord is. (PUCA, 2013a) Daarnaast is het voor OVV’s mogelijk om met de optimale kruissnelheid te vliegen waardoor de brandstofkosten lager uit zullen vallen. Door deze twee kostenbesparingen worden onbemande vrachtvliegtuigen een goedkoper alternatief voor bemande vrachtvliegtuigen van dezelfde grootte. (Heerkens, 2017a) Deze

optimalisatiemogelijkheid is afgeleid van twee van de mogelijke voordelen van het gebruik van OVV’s zoals die in hoofdstuk 5 zijn beschreven en dit is te zien in afbeelding 6.2.

6.2.3. De derde categorie optimalisatiemogelijkheden: het transport wordt mogelijk door het gebruik van OVV’s

Door het gebruik van onbemande vrachtvliegtuigen kan het transport mogelijk worden dat momenteel niet mogelijk is met de huidige transportmodaliteiten. Dit kan het geval zijn als er nu geen geschikte transportmodaliteit is, als de eindbestemming niet toegankelijk is of als het beslag op de transportcapaciteit te klein is. Daarom zijn er 3 optimalisatiemogelijkheden die het transport mogelijk maken door het gebruik van OVV’s.

6.2.3.1. OVV’s als geschikte transportmodaliteit en het toegankelijk maken van eindbestemmingen

De verwachting is dat door het gebruik van onbemande vrachtvliegtuigen transport mogelijk is van en naar afgelegen plaatsen met weinig infrastructuur. (Heerkens, 2017a) In het geval dat er voor die afgelegen plaatsen nu geen geschikte transportmodaliteit is voor de te vervoeren lading, is het mogelijk dat OVV’s daarop kunnen inspelen. Dit kan door het standaardmodel OVV’s zonder drukcabine en zuurstof aan boord, maar indien nodig is het mogelijk om gespecialiseerde vracht-containers te ontwikkelen die voldoen aan de vereiste omgeving voor de lading zoals bepaalde temperatuureisen of een drukcabine. (PUCA, 2013a) Daarnaast is het mogelijk dat OVV’s eind-bestemmingen toegankelijk maken. Dit komt doordat OVV’s op meer plaatsen kunnen landen omdat ze weinig infrastructuur nodig hebben. Hierdoor kunnen plaatsen die momenteel ontoegankelijk zijn met de huidige transportmodaliteiten, wél toegankelijk worden door het gebruik van OVV’s.

6.2.3.2. OVV’s maken het transport van kleine ladingen mogelijk

Verder is door het gebruik van OVV’s transport op routes waarbij het volume en/of gewicht van de te vervoeren vracht te weinig is voor bemande vrachtvliegtuigen, wél mogelijk. Dit komt doordat de te verwachten vrachtcapaciteit van OVV’s tussen de 2 en de 20 ton ligt. (PUCA, 2013a) Deze vracht-capaciteit is aanzienlijk minder dan die van een bemand vrachtvliegtuig zoals de Boeing 777 Freighter die 103 ton vracht kan vervoeren. (Sky Cargo, 2017)

6.2.3.3. Samenvatting – Transport wordt mogelijk door het gebruik van OVV’s

De optimalisatiemogelijkheden die transport mogelijk maken door het gebruik van OVV’s zijn afgeleid van de te verwachten gebruiksmogelijkheden van OVV’s, zoals in afbeelding 6.3 te zien is.

Afbeelding 6.3. Optimalisatiemogelijkheden - Transport wordt mogelijk door het gebruik van OVV’s (Heerkens, 2017a); (PUCA, 2013a)