• No results found

5.5 HET POTENTIEEL IN SECTORAAL OPZICHT

5.4.3 DE ROL VAN GROTE BEDRIJVEN IN DE REGIO

Uit een analyse van de grootste bedrijven/instellingen in de gemeente Nijmegen (naar aantal werknemers) (zie tabel 5.7) blijkt dat de grootste bedrijven/instellingen zich in de publieke sector bevinden (hoger onderwijs, overheidsinstellingen, ziekenhuizen). Het ligt niet voor de hand van deze instellingen veel te verwachten voor wat betreft eventuele sponsorrelaties. Deze instellingen zijn zelf een doel van sponsoring, en zoals al vermeld is, is de sponsoring van maatschappelijke doelen zelf een groeiende markt. Van de drie bedrijven die winst als oogmerk hebben, zijn Philips Semiconductors en zorgverzekeraar V.G.Z. al sinds jaar en dag aan N.E.C. verbonden. Met ingang van het seizoen 2005-2006 is ook adviesbureau Royal Haskoning aan N.E.C. gelieerd, zij het op beperkte schaal. Op het eerste gezicht ligt hier nog een kans voor N.E.C., aangezien Royal Haskoning een internationaal opererend bedrijf is, met alleen al in Nederland elf vestigingen. Het kan zijn dat gekozen wordt voor een corporate-wijd groot sponsorobject. In dat geval lijkt de keuze voor N.E.C. niet voor de hand te liggen.

In de publieke sector telt het sponsorbestand vier instellingen (of gedeelten van instellingen) die lid zijn van de OSRN. De gemeente Nijmegen is als geheel wel lid van de ondernemerssociëteit, terwijl in de lijst van grootste bedrijven en instellingen de verschillende afdelingen binnen de gemeente worden genoemd. De avondopleiding Bedrijfskunde is als onderdeel van de Radboud Universiteit Nijmegen ook OSRN-lid. Tevens

zijn de Sint Maartenskliniek en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis sponsor van de club. In de top-20 neemt onderwijs een belangrijke positie in, hierbij valt op dat Hogeschool Arnhem-Nijmegen niet aan N.E.C. gelieerd is, terwijl het ROC en een onderdeel van de Radboud Universiteit dit wel zijn. Dit lijkt een potentiële sponsor, hoewel de HAN ook in Arnhem vestigingen heeft.

Wijchen, de gemeente die na Nijmegen de grootste leverancier is van OSRN-leden, heeft in de top-20 van grootste bedrijven twee OSRN-leden. Afgezien van zorg- en overheidsinstellingen herbergt Wijchen dertien potentiële sponsors. De meeste van deze dertien bedrijven bevinden zich in het MKB. Beuningen levert één bedrijf uit de plaatselijke top-20 van grootste bedrijven. Hoewel alle potentiële sponsors in Beuningen (exclusief de overheid- en verzorgingsinstellingen) zich wat betreft grootte in het MBK bevinden, kunnen deze bedrijven toch interessant zijn voor N.E.C..

De overige Gelderse gemeenten in de regio Nijmegen leveren allemaal één tot twee OSRN- leden. Zelfs de ene sponsor uit Millingen aan de Rijn, staat in de top-20 van de grootste plaatselijke bedrijven. Ook uit Arnhem heeft N.E.C. één sponsor die in de top-20 staat. De gemeente Tiel, dat op grotere afstand van N.E.C. ligt, levert geen enkele sponsor uit de top- 20, maar aangezien hier redelijk grote industrie- en groothandelsondernemingen gevestigd zijn, en het zich in een voetbalvacuüm bevindt, ligt hier toch potentieel.

13 Een onderneming kan meerdere vestigingen hebben. Hierdoor kan het zijn dat een bedrijf of instelling meerdere malen of juist niet in de tabel genoemd worden (bijv. onderdelen van Universiteit of gemeente). Zie ook bijlage. 14 ABK Radboud is wel OSRN-lid.

15 Een sociale werkvoorziening wordt door het KvK standaard als Industrie aangemerkt. 16 Stadsbedrijven is onderdeel van gemeente Nijmegen. Gemeente Nijmegen is wel OSRN-lid.

Tabel 5.7 Aantal sponsors onder top-20 van grootste bedrijven in Nijmegen13

Organisatie Hoofdactiviteit Grootte klasse Sector KvK OSRN-lid

UMC ST RADBOUDZIEKENHUIS Academische ziekenhuizen 1000 en meer Algemeen NEE

PHILIPS SEMICONDUCTORS BV Vervaardiging van

elektrische componenten

1000 en meer Industrie JA

STG. NIJM. INTERCONF. ZKH. CANISIUS-W.

Algemene ziekenhuizen 1000 en meer Algemeen JA

A-FACULTEITEN Wetenschappelijk onderwijs 1000 en meer Algemeen NEE14

SINT MAARTENS KLINIEK Categorale ziekenhuizen 1000 en meer Algemeen JA

ALGEMENE DIENST Wetenschappelijk onderwijs 800 t/m 999 Algemeen NEE

B-FACULTEITEN Wetenschappelijk onderwijs 800 t/m 999 Algemeen NEE

DETACHERING EN ADM. CENTR. Sociale werkvoorziening 500 t/m 799 Industrie15 NEE

POLITIE REGIO GELDERLAND ZUID Politie 500 t/m 799 Algemeen NEE

ROYAL HASKONING BV Architecten- en tech.

Ontwerpbureau

500 t/m 799 Adviesdienst en

JA

STICHTING DE WAALBOOG HUIZE St J. EN ANNA

Verpleeghuizen 500 t/m 799 Algemeen NEE

BEDRIJF GROEN/FACILITY Sociale werkvoorziening 500 t/m 799 Industrie NEE

HOGESCH. ARNHEM NIJMEGEN FAC.GEDRAG en MAATS.

Hoger beroepsonderwijs 200 t/m 499 Algemeen NEE

DIRECTIE STADSBEDRIJVEN Algemeen overheidsbestuur 200 t/m 499 Algemeen NEE16

STG. GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG NIJMEGEN Instelling voor gezondheidszorg met overnachting 200 t/m 499 Algemeen NEE STG. PROT. VERPLEEGHUIS MARGRIET

Verpleeghuizen 200 t/m 499 Algemeen NEE

POMPESTICHTING Instelling. voor

gezondheidszorg met overnachting 200 t/m 499 Algemeen NEE O.W.M. ZORGVERZEKERAAR V.G.Z. NYMEGEN Verplicht sociale ziektekostenverzekeringen 200 t/m 499 Financiën JA

STICHTING PLURIJN LOKATIE DE WINCKELSTEEGH

Verpleeghuizen 200 t/m 499 Algemeen NEE

BELASTINGDIENST/RIVIERENLAND/ NIJMEGEN

Algemeen overheidsbestuur 200 t/m 499 Algemeen NEE

Bron: Provinciale Werkgelegenheidsenquête Gelderland / Bureau Economisch Onderzoek Provincie Gelderland – 2004

H

OOFDSTUK

6

CONCLUSIES EN AANBEVELINGEN

6.1

INLEIDING

De vraag die aan het begin van het onderzoekstraject gedefinieerd werd, was als volgt:

In hoeverre is er sponsorpotentieel voor N.E.C. in het bedrijfsleven aanwezig, wat zijn de ruimtelijke en sectorale begrenzingen van de binding van het bedrijfsleven met de bvo en waaruit bestaat de binding van sponsors met N.E.C.?

De doelstelling van het onderzoek geformuleerd werd als volgt geformuleerd:

Inzichtelijk te maken wat de geografische reikwijdte van sponsoring van N.E.C. is, in welke sectoren het sponsorpotentieel van N.E.C. zich bevindt en waaruit de binding van sponsors met N.E.C. bestaat.

In dit hoofdstuk wordt teruggekomen op de doel- en probleemstelling in de vorm van conclusies en aanbevelingen. In paragraaf 6.2 worden de conclusies van het onderzoek beknopt weergegeven. In paragraaf 6.3 komen de aanbevelingen voor opdrachtgever N.E.C. aan bod. Vervolgens (paragraaf 6.4) komen de beperkingen van het liggende onderzoek en aanbevelingen voor volgend onderzoek behandeld.