• No results found

5.5 HET POTENTIEEL IN SECTORAAL OPZICHT

5.5.1 DE BINDING MET N E C PER SECTOR

Met behulp van tabel 5.4 kunnen conclusies getrokken worden over sponsorsectoren die onder- en oververtegenwoordigd zijn in de sponsorpopulatie van N.E.C.. De sectoren financiën en algemeen scoren op het eerste gezicht goed, zij zijn oververtegenwoordigd in de sponsorpopulatie. Uit de analyse van het aantal sponsors in Nijmegen de financiële sector in het sponsorbestand relatief goed vertegenwoordigd is met bijna 14 procent van het totaal. De sponsormarkt in deze sector (verzekeraars en banken) onder economisch actieve ondernemingen is echter bescheiden (slechts twee procent van alle actieve bedrijven in Nijmegen is actief in deze sector). Het gegeven dat de financiële sector zo goed vertegenwoordigd is in de businessclub van N.E.C. is echter geen uitzondering. Financiële diensten doen in het algemeen veel aan sportsponsoring in Nederland, zo blijkt uit figuur 2.3. Ook onder de hoofdsponsors van eredivisieclubs zijn er relatief veel banken en verzekeraars (zie bijlage 5). Deze

instellingen zien in voetbalclubs blijkbaar een goed middel om hun marketingdoelstellingen te bereiken. Onder algemene diensten is de score in de OSRN ook goed te noemen, met zeven procent van de totale populatie als sponsor. Onder algemene diensten worden naast onderwijs, ziekenhuizen en overheidsdiensten ook rijscholen. Deze instellingen kunnen door zich aan N.E.C. te verbinden het imago als Nijmeegse organisatie kracht bijzetten, en tevens contacten onderhouden met ondernemers uit Nijmegen en omgeving.

Van de vele rijscholen die Nijmegen telt als studentenstad zijn er echter maar twee aan N.E.C. verbonden. Hoewel rijscholen vaak als eenmansbedrijven opereren, lijkt in deze specifieke sector groei te behalen, temeer daar veel autodealers wel lid zijn van de OSRN. Zij kunnen veel voor elkaar betekenen in de vorm

van samenwerkingsverbanden/netwerken. Het is niet verwonderlijk te noemen dat veel autobedrijven aan N.E.C. gelieerd zijn. Voetbal werd lang gezien als sport die voornamelijk door mannen bezocht en bekeken wordt. Juist voor de producenten en merken die aansluiting willen vinden bij deze doelgroep, kan marketing via voetbal een interessante optie zijn. Ook in de internationale en nationale sportsponsoring komen veel automerken voor (Ford-Champions League, Opel-AC Milan) (zie fig. 2.3), ditzelfde geldt voor biermerken (Heineken-Champions League, Jupiler-Belgische competitie).

Ook in de OSRN, die meer gericht is op relatiemarketing, zet deze lijn zich voort. In de detailhandel en groothandel doet zich een grote ondervertegenwoordiging voor wat betreft

Tabel 5.4 Aantal OSRN-leden gevestigd in Nijmegen

Sector Bedrijven (absoluut) Bedrijven (relatief) OSRN-lid (absoluut) OSRN-lid (relatief) Landbouw 70 1 0 0 Industrie 327 5 14 4,3 Bouwnijverheid 538 8 28 5,2 Groothandel 787 11 9 1,1 Detailhandel 1435 20 28 2 Horeca 543 8 12 2,2 Vervoer 247 4 9 3,6 Financiën 110 2 15 13,7 Adviesdiensten 997 14 37 3,7 Facilitaire diensten 806 11 30 3,7 Persoonlijke diensten 721 10 13 1,8 Algemene diensten 215 3 15 7 Zakelijk beheer 219 3 3 1,4 Niet vastgesteld 4 0 0 0 Totaal 7019 100 213 -

sponsors, gezien het (relatieve) aanbod bedrijven in deze sectoren. In deze sectoren is een groot potentieel te vinden, temeer het hier om ruim 2200 bedrijven gaat. De detailhandel, vooral de food-sector, bevindt zich echter in zwaar weer, dus vanuit deze hoek valt weinig te verwachten. Ook in de facilitaire, advies- en persoonlijke diensten bevindt zich nog een ruim aantal bedrijven dat niet aan de club gebonden is. De sector adviesdiensten is hiervan de interessantste markt. Vanuit concurrentieoverwegingen kunnen wellicht nog veel adviesbureaus worden aangetrokken, aangezien er al veel advocaten/notarissen en accountantskantoren aan de OSRN verbonden. Ook kan N.E.C. wellicht sponsorovereenkomsten sluiten met adviesbureaus door middel van gesloten beurzen. Voor deze bedrijven kan het interessant zijn om tegen de levering van kennis en diensten aan relatiemarketing te doen of naamsbekendheid te verwerven. In mindere mate ligt in de horeca (en zakelijk beheer) nog kansen, omdat deze sectoren nog weinig aangeboord zijn. De sectoren industrie en vervoer vertegenwoordigen in de OSRN ongeveer een even groot percentage van het totale businessclub populatie, als deze sectoren doen binnen de totale productiestructuur binnen Nijmegen (zie tabel 5.4). Dit betekent niet direct dat er in de industrie en vervoer geen potentieel meer ligt. Zoals al eerder vermeld, is binnen de gemeente Nijmegen slechts drie procent van de bedrijvigheid momenteel aan N.E.C. verbonden door middel van een sponsorovereenkomst.

Kijkt men naar de productiestructuur en het aantal sponsors op groter schaalniveau rondom Nijmegen, namelijk de totale regio Nijmegen, dan vallen er andere aspecten op (zie tabel 5.5). In eerste instantie springt in het oog dat vooral de sectoren bouwnijverheid, groot- en detailhandel opmerkelijke groei kennen ten opzichte van het aantal sponsors binnen de gemeentegrenzen van Nijmegen. De sectoren vervoer, horeca en industrie zien hun aanbod sponsors bij N.E.C. zo goed als verdubbelen als de straal rondom Nijmegen wordt vergroot. Waar de sponsorpopulatie van N.E.C. 212 bedrijven/instellingen uit Nijmegen kent, zijn 332 organisaties uit de totale regio Nijmegen sponsor. Dit betekent een groei van een kleine 56 procent.Waar de sectoren financiën en algemene diensten relatief oververtegenwoordigd zijn in de sponsorpopulatie ten opzichte van het totale bedrijvigheid in deze sectoren, valt ook op dat dit juist de sectoren zijn, die in de regio maar ieder minder dan 2 procent van de totale productiestructuur uitmaken. De groei in het aantal sponsors in deze sectoren is dan ook het laagst van alle 14 KvK-sectoren. De financiële sector stijgt met zo’n 13 procent naar 17 sponsors, terwijl het aantal sponsors binnen de algemene diensten slechts stijgt met een kleine zeven procent naar 16 sponsors.

Concluderend kan gezegd worden dat de sectoren die kwantitatief het belangrijkst zijn in het sponsorbestand relatief weinig groei kennen naarmate de afstand tot Nijmegen stijgt. Dit mag als opvallend gezien worden, nochtans sluit het wel aan bij de bevindingen van Deloitte & Touche in 2002. Het onderzoeksbureau stelde destijds dat voetbal voornamelijk ‘local business’ is. De sector landbouw is ondervertegenwoordigd in de sponsorpopulatie van N.E.C., in vergelijking met de totale bedrijvigheid in de regio Nijmegen; ditzelfde geldt voor groothandel, detailhandel, persoonlijke diensten. De sectoren bouwnijverheid, financiën, advies- en facilitaire diensten zijn op grond van het Handelsregister juist oververtegenwoordigd in het huidige sponsorbestand. In de regio Nijmegen zorgt de industrie voor ongeveer een derde van de totale omzet. In vergelijking met Nederland (26%) neemt de industrie daarmee een relatief belangrijke plaats in de productiestructuur van de regio in. Ook de dienstensector in de regio Nijmegen neemt een groot deel (21%)

van de totale omzet voor haar rekening. De groothandel heeft daarentegen in vergelijking met het landelijke gemiddelde een duidelijk lager omzetaandeel (Kamer van Koophandel Centraal Gelderland, 2004b). Onderzoek van de Universiteit van Maastricht wijst uit dat de grootste sectoren in Gelderse bedrijfsleven bestaan uit handel en reparatie, horeca en zakelijke dienstverlening (incl. uitzendwezen), quartaire diensten, bestaande uit overheid, onderwijs, zorgsector en de maatschappelijke diensten. In deze sectoren werken in totaal ongeveer een half miljoen mensen, hetgeen circa 60% van de werkzame beroepsbevolking van Gelderland is (ROA, 2003).