• No results found

Alignment middels informatieverwerking

4.2 Resultaten Sara Lee / DE Nederland

4.2.1 Steekproefverdeling

De steekproefgrootte is voor Sara Lee/DE 14 respondenten. Dit betreft een groot deel van het hogere management. Voor Sara Lee/DE bevat de steekproef 10 mannen en 4 vrouwen. 9 vallen in de leeftijdcategorie t/m 34 jaar, 4 van de respondenten vallen in de leeftijdscategorie 35 t/m 44 jaar en 1 in de leeftijdscategorie 45 t/m 65 jaar. Het merendeel van de respondenten heeft een managementfunctie en is universitair geschoold. Het gemiddelde aantal dienstjaren bedraagt 5,7. Voor nadere details wordt verwezen naar bijlage 5.

4.2.2 Analyse deelgebieden

Deelgebied Strategie

Is er een significant verschil in Strategie tussen DE Topkwaliteit filterkoffie en het Senseo- systeem?

Om deze vraag te beantwoorden is het gemiddelde van de score op Strategie bij DE Topkwaliteit filterkoffie afgezet tegen het gemiddelde van de score op Strategie bij het Senseo-systeem.

Om te zien of er een significant verschil is tussen deze gemiddelden is een gepaarde T-toets uitgevoerd met een alpha van 0.01. Dit betekent dat de uitspraken gebaseerd zijn op een betrouwbaarheid van 99 % (in de statistiek een zeer hoge betrouwbaarheid). De t-waarde die hierbij gevonden wordt is –3,927. Deze waarde valt in het kritieke gebied. Op basis van deze T-toets is er dus een significant verschil tussen het Senseo-systeem en DE Topkwaliteit filterkoffie op het gebied van Strategie. Voor nadere details wordt verwezen naar bijlage 5.

Deelgebied Structuur

Is er een significant verschil in Structuur tussen DE Topkwaliteit filterkoffie en het Senseo- systeem?

Om deze vraag te beantwoorden is het gemiddelde van de score op Structuur bij DE Topkwaliteit filterkoffie afgezet tegen het gemiddelde van de score op Structuur bij het Senseo-systeem.

Een ‘gepaarde T-toets’ is uitgevoerd met een alpha van 0.01 (uitspraken hebben een zeer hoge betrouwbaarheid van 99 %). De t-waarde die hierbij gevonden wordt is –6,861. Deze waarde valt in het kritieke gebied. Op basis van deze T-toets is er dus een significant verschil tussen Senseo-systeem en DE Topkwaliteit filterkoffie op het gebied van Structuur. Voor nadere details wordt verwezen naar bijlage 5.

Deelgebied Cultuur

Is er een significant verschil in Cultuur tussen DE Topkwaliteit filterkoffie en het Senseo- systeem?

Om deze vraag te beantwoorden is het gemiddelde van de score op Cultuur bij DE Topkwaliteit filterkoffie afgezet tegen het gemiddelde van de score op Cultuur bij het Senseo- systeem.

Een ‘gepaarde T-toets’ is uitgevoerd met een alpha van 0.01 (uitspraken hebben een zeer hoge betrouwbaarheid van 99 %). De t-waarde die hierbij gevonden wordt is –2,797. Deze waarde valt níet in het kritieke gebied. Op basis van deze T-toets is er dus géén significant verschil tussen het Senseo-systeem en DE Topkwaliteit filterkoffie op het gebied van Cultuur. Een betrouwbaarheid van 99 % is echter zeer hoog, terwijl in de statistiek een betrouwbaarheid van 95 % een meer gangbare waarde is.

Bij een alpha van 0.02 is wél een significant verschil te zien. De t-waarde valt bij deze alpha namelijk wél in het kritieke gebied. Een dergelijke uitspraak (met een betrouwbaarheid van 98 %) is nog steeds zeer betrouwbaar te noemen, waarmee vastgesteld kan worden dat er een significant verschil is waar te nemen. Voor nadere details wordt verwezen naar bijlage 5.

Deelgebied ICT

Is er een significant verschil in ICT tussen DE Topkwaliteit filterkoffie en het Senseo-systeem? Om deze vraag te beantwoorden is het gemiddelde van de score op ICT bij DE Topkwaliteit filterkoffie afgezet tegen het gemiddelde van de score op ICT bij het Senseo-systeem.

Een ‘gepaarde T-toets’ is uitgevoerd met een alpha van 0.01 (uitspraken hebben een zeer hoge betrouwbaarheid van 99 %). De t-waarde die hierbij gevonden wordt is –3,209. Deze waarde valt in het kritieke gebied. Op basis van deze T-toets is er dus een significant verschil tussen het Senseo-systeem en DE Topkwaliteit filterkoffie op het gebied van ICT. Voor nadere details wordt verwezen naar bijlage 5.

Deelgebied Informatieverwerking

Is er een significant verschil in Informatieverwerking tussen DE Topkwaliteit filterkoffie en het Senseo-systeem?

Om deze vraag te beantwoorden is het gemiddelde van de score op Informatieverwerking bij DE Topkwaliteit filterkoffie afgezet tegen het gemiddelde van de score op Informatieverwerking bij het Senseo-systeem.

Een ‘gepaarde T-toets’ is uitgevoerd met een alpha van 0.01 (uitspraken hebben een zeer hoge betrouwbaarheid van 99 %). De t-waarde die hierbij gevonden wordt is –2,120. Deze waarde valt níet in het kritieke gebied. Op basis van deze T-toets is er dus géén significant verschil tussen het Senseo-systeem en DE Topkwaliteit filterkoffie op het gebied van Informatieverwerking.

Bij een alpha van 0.10 is er wél een significant verschil te zien. De t-waarde valt bij deze alpha namelijk wél in het kritieke gebied. De betrouwbaarheid waarmee deze uitspraak kan worden gedaan ligt dan echter aanzienlijk lager (90 %), waardoor vastgesteld moet worden dat er géén significant verschil is waar te nemen tussen het Senseo-systeem en DE Topkwaliteit filterkoffie op het gebied van Informatieverwerking. Voor nadere details wordt verwezen naar bijlage 5.

Totaal alignment

Is er een significant verschil in alignment tussen DE Topkwaliteit filterkoffie en het Senseo- systeem?

Om deze vraag te beantwoorden, is het gemiddelde van de totale score op alle deelgebieden van alignment voor het Senseo-systeem afgezet tegen het gemiddelde van de totale score op alle deelgebieden van alignment voor DE Topkwaliteit filterkoffie.

Een ‘gepaarde T-toets’ is uitgevoerd met een alpha van 0.01 (uitspraken hebben een zeer hoge betrouwbaarheid van 99 %). De t-waarde die hierbij gevonden wordt is –6.785. Deze waarde valt in het kritieke gebied. Op basis van deze T-toets is er dus een significant verschil in alignment tussen het Senseo-systeem en DE Topkwaliteit filterkoffie. Voor nadere details wordt verwezen naar bijlage 5.

4.2.3 Resultaten hypothesen

Hieronder word per hypothese aangegeven of deze op basis van de resultaten bij Sara Lee/DE gefalsificeerd kan worden.

H1: Er is een verschil tussen strategie bij ontwrichtende veranderingen en strategie bij versterkende veranderingen. H1 wordt niet gefalsificeerd. Bij Sara Lee/DE is een significant verschil te zien tussen strategie bij DE Topkwaliteit filterkoffie en strategie bij het Senseo- systeem.

H2: Er is een verschil tussen structuur bij ontwrichtende veranderingen en structuur bij versterkende veranderingen. H2 wordt niet gefalsificeerd. Bij Sara Lee/DE is een significant verschil te zien tussen structuur bij DE Topkwaliteit filterkoffie en structuur bij het Senseo- systeem.

H3: Er is een verschil tussen cultuur bij ontwrichtende veranderingen en cultuur bij versterkende veranderingen. H3 wordt niet gefalsificeerd. Bij Sara Lee/DE is een significant verschil te zien tussen cultuur bij DE Topkwaliteit filterkoffie en cultuur bij het Senseo- systeem.

H4: Er is een verschil tussen ICT bij ontwrichtende veranderingen en ICT bij versterkende veranderingen. H4 wordt niet gefalsificeerd. Bij Sara Lee/DE is een significant verschil te zien tussen ICT bij DE Topkwaliteit filterkoffie en ICT bij het Senseo-systeem.

H5: Er is een verschil tussen informatieverwerking bij ontwrichtende veranderingen en informatieverwerking bij versterkende veranderingen. H5 kan worden gefalsificeerd. Bij Sara Lee/DE is dus géén significant verschil te zien tussen informatieverwerking bij DE Topkwaliteit filterkoffie en informatieverwerking bij het Senseo-systeem.

H6: Er is een verschil tussen alignment (van de deelgebieden strategie, structuur, cultuur, ICT en informatieverwerking) bij ontwrichtende veranderingen en alignment bij versterkende veranderingen. H6 wordt niet gefalsificeerd. Bij Sara Lee/DE is een significant verschil te zien tussen alignment bij DE Topkwaliteit filterkoffie en alignment bij het Senseo-systeem.